Impactul digitalizării asupra stabilității financiare

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3387
Mărime: 42.73KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela N.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. 1. Aspecte teoretice privind digitalizarea 3
  2. 2. Procesul de digitalizare în rândul companiilor din România 5
  3. 2.1 Obstacole în procesul de digitalizare 6
  4. 2.2 Beneficiile procesului de digitalizare ..6
  5. 3. Mediul bancar și provocările prezentului 7
  6. 3.1 Aspecte privind digitalizarea în sistemul bancar din România 8
  7. Concluzii 12

Extras din proiect

1. Aspecte teoretice privind digitalizarea

Potrivit dicționarelor, digitalizarea este definită ca fiind o ”transformare a semnalelor analogice în semnale digitale”. Aceasta este o definiție foarte tehnică și simplă, ce nu poate surprinde complexitatea procesului și nici implicațiile pe care acesta le are asupra noastră.

Fenomenul este de o complexitatea foarte mare întrucât transformarea digitală afectează fiecare firmă precum și societatea în ansamblu. Digitalizarea este un megatrend ce a schimbat semnificativ modul și felul în care trăim, lucrăm și adăugăm valoare.

Progresul tehnologic este principala forță care ne va transforma viitorul. Acesta ne va influența modul în care ne vom face cumpărăturile, în care ne vom selecta banca, bancherul personal, agentul de asigurări, modul în care ne vom rezerva un bilet de avion, cazarea sau cum va arăta locuința noastră.

Inteligența artificială va deveni realitate și va fi prezentă în viața firmelor și a oamenilor. În prezent, acest concept este privit cu scepticism și teamă, punându-se următoarele întrebări: Vor ajunge roboții să controleze oamenii? Se va dezvolta o inteligență colectivă care va domina rasa umană? Prin urmare, aceste probleme nu se consideră a fi adevarate, deoarece specialiștii afirmă că mașinile care se conduc singure, roboții care răspund de pagina de Facebook a unei firme sunt încă departe de adevăratul sens al conceptului de „inteligență artificială.”

Deși inteligența artificială e departe de a înlocui complet munca oamenilor, prin digitalizare o mare parte a muncii prestată de oameni se schimbă radical. Volumul mare de informații cu care ne confruntăm în fiecare zi este atât de mare încât,chiar dacă nu vrei tot trebuie să apelezi la tehnologia IT și la binefacerile ei.

Noile tehnologii aduc oportunități și provocări pe piața muncii. Apariția noilor tehnologii, împreună cu dorința de a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată, au dus la dezvoltarea de noi forme de muncă, în special munca la distanță sub diversele ei forme.

De asemenea, se constată că odată cu începerea procesului de digitalizare, s-au produs schimbări într-un ritm alert în cadrul firmelor și a societății. Firme foarte agile apar pe piață, indicatorii de performanță presează, iar deciziile trebuie să se ia într-un timp foarte scurt. De înțelegerea modului în care se generează valoare și cum se ajunge la a obține avantaj competitiv depinde articularea strategiei viitoare.

”Victimele ” ce au fost supuse digitalizării

- în micromediu în macromediu

- texte/numere/cuvinte telefonie

- sunete/audio/muzică fotografie

- filme/clipuri/imagini presă scrisă, radio, TV.

În această eră, a digitalizării datele trebuie să devină informații. Cantitatea mare de date convertite în informații permite firmelor să facă diagnoze. Valorificarea acestor date și transformarea lor în informații de business cu ajutorul instrumentelor de tip „analytics” ajută firmele să segmenteze mai bine comunicarea, să țintească mai bine segmentele de clientelă și să ofere mesaje relevante pentru consumatori.

Magazinul online accesat pe dispozitivele mobile este tot mai des accesat pentru a face cumpărăturile. Dacă, spre exemplu, se vând produse de pe website-ul firmei, din acel moment se colectează datele lăsate de consumator ținând cont de tipul de produs, cantitatea achiziționată, ora la care se cumpără, câte opțiuni a căutat până să aleagă produsul sau câți ani are. Prin această modalitate se pot anticipa nevoile clientului.

Fiecare client lasă o amprentă digitală. Recunoașterea puterii și a valorii acestor date este posibilă cu ajutorul angajaților care trebuie să aibă capacitatea de a le interpreta/folosi și a proceselor care să-i ajute să opereze această cantitate de date.

Digitalizarea trebuie să fie în beneficiul consumatorilor. Aceasta nu este importantă pentru schimbările care se produc într-o entitate sau industrie, ci dacă se face mai ales în beneficiul consumatorilor și a firmei.

Deci, suntem în plină revoluție digitală, într-adevăr de intensitate diferită în foarte multe industrii și țări. Digitalul poate reseta consumatorii și industriile, dar nu resetează mecanismele piețelor. Cu alte cuvinte digitalizarea schimbă comportamente de consum și transformă industrii, dar cererea și oferta, ca mecanism de reglare a valorii, va continua să existe.

Preview document

Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 1
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 2
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 3
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 4
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 5
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 6
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 7
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 8
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 9
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 10
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 11
Impactul digitalizării asupra stabilității financiare - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Impactul digitalizarii asupra stabilitatii financiare.docx

Alții au mai descărcat și

Țintirea inflației - concept, premise și mod de aplicare

Capitolul 1 : Politica monetară – componenta mixului de politici economice 1.1 Conţinutul si rolul politicii monetare Politica economică...

Lucrare de dizertație Finanțe Bănci

INTRODUCERE: Decaderea economiei de comanda reprezinta unul din evenimentele semnificative ale ultimei decade. Principalele obiective ale fostelor...

Investițiile străine directe din România - impactul asupra titlurilor cotate la bursă

1. INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE, ( ISTORIC, CONCEPT, DEFINIŢIE ŞI ROL) Investiţiile străine directe au câmp de manifestare atunci când într-o...

Inovarea în cadrul Uniunii Europene

Introducere De-a lungul istoriei integrării europene, relațiile dintre Uniune și cetățenii săi au fost în general caracterizate de un „consens...

Relația inflație - șomaj în perioada 2007-2012

Capitolul 1 Particularitati si evolutii ale somajului 1.1 Definitie, caracteristici Înainte de a face o sinteză a definiţiilor date şomajului în...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?