Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei

Proiect
6.5/10 (6 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6115
Mărime: 36.28KB (arhivat)
Publicat de: Dorinel Oancea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Martin

Cuprins

  1. Cap I. Contextul introducerii cotei unice de impozitare 3
  2. 1.1. Prevederile UE 4
  3. 1.2. Prioritati in adoptarea cotei unice 5
  4. Cap II. 1 Ianuarie 2005 – adoptarea cotei unice de 16% 6
  5. 2.1. Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice 7
  6. 2.2. Efecte, avantaje si dezavantaje 9
  7. Bibliografie

Extras din proiect

CAP I. CONTEXTUL INTRODUCERII COTEI UNICE DE IMPOZITARE

România europeana trebuie sa aloce resurse semnificative pentru sustinerea persoanelor defavorizate. În acelasi timp însa, autoritatile trebuie sa sprijine dezvoltarea economiei care sa asigure veniturile necesare pentru satisfacerea nevoilor categoriilor sociale defavorizate.

Dezideratul României, ca tara membra a Uniunii Europene, este recuperarea decalajului economic care o desparte de celelalte statele. Astfel, este deosebit de important în vederea implementarii celor mai bune masuri pentru îmbunatatirea nivelului de trai al tuturor cetatenilor. Echitatea sociala trebuie sa detina un loc prioritar în elaborarea strategiilor si a politicilor publice pentru perioada urmatoare.

În contextul introducerii cotei unice de impozitare unul dintre principalele motive pentru care guvernul a introdus cota de impozitare de 16% îl reprezinta reducerea ponderii muncii la negru. Potrivit estimarilor CNP, numarul românilor care activa în economia la negru se ridica la aproape un milion.

Tot în acest context, reducerea evaziunii fiscale si cresterea veniturilor la bugetul de stat, stimularea întreprinderilor sa faca mai mult profit si sa realizeze noi investitii, crearea de locuri de munca mai bine platite sunt câteva dintre principalele motive care au stat la baza introducerii cotei unice de impozitare de 16 la suta. S-a dorit stimularea întreprinderilor sa aiba mai mult profit-unele sa se recapitalizeze sau toate sa se capitalizeze mai bine - ceea ce este în interesul economiei, al Guvernului si al tarii, deoarece acesti bani se duc în învestitii care creeaza mai multe locuri de munca.

Pe de alta parte, pentru ca exista un nivel înalt de fiscalitate în ceea ce priveste forta de munca, un alt motiv care a stat la baza introducerii cotei unice a fost impozitarea veniturilor, respectiv necesitatea de a scoate locurile de munca la suprafata.

Este evident ca tara noastra are nevoie de un sistem de impozitare progresiv. România având nevoie de dezvoltarea unui mediu economic dinamic si competitiv, capabil de a raspunde cerintelor strategice de dezvoltare pe termen lung. În aceeasi masura, atitudinea favorabila pentru redistribuirea resurselor publice catre anumite segmente sociale contribuie la diminuarea discrepantelor din societate si la cresterea coeziunii sociale.

1.1 Prevederile UE

Cota unica de 16% introdusa de România poate duce la accentuarea deficitului bugetar înaintea aderarii la Uniunea Europeana, exemplificate într-un proiect de raport al ministrilor de finante ai statelor UE, prezentat la Bloomberg. Mesajul pesimist ai ministrilor europeni de finante confirma scepticismul din ce în ce mai pronuntat al unor europarlamentari care solicita amânarea cu un an a aderarii.

Programul de pre-aderare al României era ambiguu în ceea ce priveste recuperarea datoriilor companiilor de stat si trebuie pus în practica cu atentie. Programul privind politicile fiscale ridica semne de întrebare asupra pozitiei fiscale a României în momentul aderarii, în special în ceea ce priveste riscul unui deficit bugetar superior limitei europene de 3% din PIB în 2007.

Totusi, în primul an dupa extinderea din 2004, nu mai putin de 6 dintre cele 10 noi state membre ale Uniunii, au depasit limita deficitului bugetar de 3%. Ungaria a ajuns chiar la 6,3%. Pentru anul acesta este de asteptat ca situatia sa nu se schimbe foarte mult, în Lituania deficitul fiscal urmând a fi de 3,5%, în Polonia de 4,5%, iar în Ungaria de 4,6%. Îngrijorarile oficialilor europeni sunt, nu întâmplator, aceleasi cu cele ale Fondului Monetar International, institutie cu care Guvernul României a convenit stabilirea unei tinte în ceea ce priveste deficitul bugetar de 0,75% pentru 2005, si una de 0,5% în 2006.

De altfel, raportul recomanda explicit continuarea discutiilor cu Fondul. Nu este o noutate ca România are nevoie de un acord cu FMI nu mai pentru ca UE nu dispune de specialisti capabili de a monitoriza evolutia economica a tarii. Conditiile drastice FMI se explica prin faptul ca, în cazul în care România se integreaza în UE pe 1 ianuarie 2007, deficitul bugetar va fi unul mai ridicat, ca urmare a faptului ca Guvernul va trebui sa asigure cofinantarea proiectelor europene, în valoare de peste 3 miliarde de euro pe an.

În plus, în primul an dupa aderare, Palatul Victoria nu va vedea prea multi bani de la Bruxelles, platile comunitare facându-se numai dupa terminarea lucrarilor. Oficialii europeni cer Guvernului de la Bucuresti sa adopte o politica economica prudenta, în conditiile unei cereri interne în crestere si a aprecierii leului. Guvernul ar trebui sa reformeze sistemul de pensii si sectorul energetic prin privatizarea companiilor de stat.

Scazuse ponderea colectarii veniturilor în totalul veniturilor bugetare, de la 30 la 28.9%- o pondere relativa care este sub nivelul altor tari intrate în primul val în UE. Problema este în ce masura sunt ele suficiente pentru a acoperi cheltuielile publice viitoare ale României, si în ce masura se reuseste o colectare mai buna taxelor. România europeana trebuie sa aloce resurse semnificative pentru sustinerea persoanelor defavorizate.

În acelasi timp însa, autoritatile trebuie sa sprijine dezvoltarea economiei care sa asigure veniturile necesare pentru satisfacerea nevoilor categoriilor sociale defavorizate. Astfel, este deosebit de important în vederea implementarii celor mai bune masuri pentru îmbunatatirea nivelului de trai al tuturor cetatenilor. Echitatea sociala trebuie sa detina un loc prioritar în elaborarea strategiilor si a politicilor publice pentru perioada urmatoare.

Scopul României, ca tara membra a Uniunii Europene, este recuperarea decalajului economic care o desparte de celelalte statele. Autoritatile trebuie sa sprijine dezvoltarea economiei care sa asigure veniturile necesare pentru satisfacerea nevoilor categoriilor sociale defavorizate.

România având nevoie de dezvoltarea unui mediu economic dinamic si competitiv, capabil de a raspunde cerintelor strategice de dezvoltare pe termen lung. În aceeasi masura, atitudinea favorabila pentru redistribuirea resurselor publice catre anumite segmente sociale contribuie la diminuarea discrepantelor din societate si la cresterea coeziunii sociale.

Preview document

Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 1
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 2
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 3
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 4
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 5
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 6
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 7
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 8
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 9
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 10
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 11
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 12
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 13
Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor și a Profitului asupra Economiei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Impactul Introducerii Cotei Unice de Impozitare a Veniturilor si a Profitului asupra Economiei.doc

Alții au mai descărcat și

Impozite în cotă unică

Impozitele reprezinta o forma de prelevare obligatorie la dispozitia statului, fara contraprestatie directa si cu titlu nerambursabil a unei parti...

Impactul impozitului pe profit asupra activității întreprinderii

Capitolul I. Rolul şi locul impozitului pe profit în sistemul fiscal modern „În neocapitalismul modern, impozitul capătă o semnificaţie mai...

Curba Laffer și impactul ei asupra finanțelor publice

1.Sa aflam cine este Arthur B. Laffer Arthur B. Laffer(1941) este cunoscut drept "parintele economiei din partea ofertei" si s-a facut popular in...

Impactul Impozitării Profitului asupra Activității Întreprinderii

Capitolul 1 Scurt istoric privind impozitul pe profit În ţara noastră, taxele au fost introduse încă din vremuri străvechi, când acest teritoriu...

Impactul Impozitării Profitului asupra Activității Intreprinderii

1.Impozitul-elemente genereale În literatura de specialitate impozitele sunt definite ca fiind o formă de prelevare a unei părți din veniturile...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Fiscalitate

APLICATII APLICATIA 1 Presupunem ca se cunosc urmatoarele informatii despre activitatea unui agent economic: Venituri totale: 30000 lei, din...

Impozitele Directe

IMPOZITELE 1.1 Notiunea de impozit. Esenta si rol Aparitia si evolutia impozitelor poate fi caracterizata ca un proces complex si de durata,...

Te-ar putea interesa și

Politicile Monetare și Fiscale și Impactul Lor asupra Echilibrului Balanței de Plăți

Capitolul 1 Balanţa de plăţi: concept, forme, structură Conceptul de balanţă a fost lansat iniţial de mercantilişti in secolul al XVII-lea şi...

Structura Sistemului de Impozite și Taxe Aplicat în România și Modernizarea Sa

INTRODUCERE Lucrarea de faţă se intitulează „Structura sistemului de impozite şi taxe aplicat în România şi modernizarea sa” şi în cadrul acesteia...

Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară

INTRODUCERE Pentru dezvoltarea și creșterea oricărei societăți, furnizarea unei infrastructuri de bază este foarte esențială. Acest lucru explică...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

CAPITOLUL 1 - IMPOZITELE Principalele instrumente de care dispune guvernul pentru a-si atinge scopurile sunt impozitele, cheltuielile,...

Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare

CAP. 1: ANALIZA - ISTORICUL COTEI UNICE Cota unică de impozitare – denumită în literatura anglo-saxonă „flat tax“ – se referă la acelaşi nivel de...

Cota unică de impozitare în Rusia - caracteristici și impact

Capitolul I Cota unică de impozitare. Introducere și context Cota unică este o propunere înaintată de către doi economişti americani, Hall și...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

I. Impozitele 1. Impozitele – prezentare generala Caracteristici 1. au caracter obligatoriu, ceea ce presupune ca toate persoanele fizice şi/sau...

Impactul impozitării proporționale cu o cotă unică a veniturilor persoanelor fizice și juridice din România

1. Prezentare generala Pentru buna desfăşurare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt necesare o serie de resurse...

Ai nevoie de altceva?