Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5329
Mărime: 537.34KB (arhivat)
Publicat de: Cornel Filip
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA STEFAN CEL MARE SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE ŞI TAXELE LOCALE .3
  2. I.I STUDIU DE CAZ PRIMARIA MITOCU-DRAGOMIRNEI .7
  3. 2.1. Studiu comparativ intre evolutia indicatorilor pe anii 2009-2010.11
  4. 2.2. Calcularea impozitelor la Primaria Mitocu-Dragomirnei.14
  5. III. CONCLUZII.20
  6. IV. BIBLIOGRAFIE.21

Extras din proiect

I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE ŞI TAXELE LOCALE

Bugetele locale reprezintă partea principală a finanţelor locale prin care se asigură mobilizarea resurselor financiare necesare realizării acţiunilor din competenţa organelor administraţiei publice locale avînd menirea de a asigura dimensionarea cheltuielilor în limita veniturilor proprii, fundamentarea resurselor proprii, stimularea iniţiativei locale şi exercitarea controlului asupra utilizării fondurilor financiare.

Bugetele locale reflectă relaţii economice baneşti care apar cu prilejul constituirii şi repartizării de fonduri centralizate cu adresare generală la şi de la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale, în scopul satisfacerii unor interese ale colectivităţilor publice locale.

Veniturile bugetelor locale sunt formate din veniturile proprii, veniturile din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, subvenţii primite de la bugetul de stat şi de la alte bugete, donaţii şi sponsorizări. În economia de piaţă o influenţă importantă o are în materie de venituri bugetare şi poziţia statului în societate, pornind de la proprietatea acestuia şi de la necesităţile colectivităţilor publice potrivit cu o anumită structura socio-demografică şi economică. O importanţă aparte o are şi politica financiară a statului în perioada de gestiune bugetară ca

segment al politicii economico-sociale de pe poziţia componentei politice dominante.

Bugetele locale cuprind două capitole principale: veniturile şi cheltuielile localităţilor. Bugetele locale se constituie în principal din venituri realizate pe plan local şi venituri primate de la nivel central. Veniturile şi cheltuielile se grupează în buget pe baza clasificaţiei bugetare aprobate de Ministerul Finanţelor Publice. Veniturile sunt structurate pe capitole şi subcapitole, iar cheltuielile pe parţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate şi paragrafe, după caz. Cheltuielile prevazute în capitole şi articole au destinaţie precisă şi limitată.

Fundamentarea veniturilor bugetelor locale se bazează pe constatarea ţi evaluarea materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care se calculează impozitele şi taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi pe alte elemente specifice, pe serii de date, în scopul evaluarii corecte a veniturilor. Fundamentarea, dimensionarea şi repartizarea cheltuielilor bugetelor locale pe ordonatori de

credite, pe destinaţii, respectiv pe acţiuni, activităţi, programe, proiecte, obiective, se efectuează în concordanţă cu atribuţiile ce revin autorităilor administraţiei publice locale, cu priorităţile stabilite de acestea, în vederea funcţionării lor şi în interesul colectivităţilor locale respective. Fundamentarea şi aprobarea cheltuielilor bugetelor locale se efectuează în stricta corelare cu posibilităţile reale de încasare a veniturilor bugetelor locale, estimate a se realiza.

Impozitele sunt o formă de prelevare a unei părţi din veniturile şi/sau averea persoanelor fizice şi juridice la dispoziţia statului în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face în mod obligatoriu cu titlu definitiv (nerambursabil şi fară contraprestaţie). Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înteles în sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datorează impozit.

Impozitele se clasifică după trasăturile de fond şi de formă astfel :

• Impozitele directe au caracteristic faptul că se stabilesc nominal în sarcina unor

persoane fizice şi/sau juridice, în funcţie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor legale de impunere şi se percep direct de la subiectul impozitului la anumite termene précis stabilite.

• Impozitele indirecte se percep cu ocazia vanzării unor bunuri şi al prestarii unor servicii (transport, spectacole, activităţi hoteliere etc.), fiind vărsate la bugetul public de către producători, comercianţi sau prestatori de servicii şi suportate de către consumatorii bunurilor şi serviciilor impozabile

În funcţie de scopul urmărit de stat prin introducerea lor, impozitele sunt:

• Impozite financiare instituite de stat în scopul realizarii de venituri necesare acoperirii cheltuielilor statului (impozitele pe venit, taxele de consumaţie ).

• Impozite de ordine introduse de stat în scopul limitării unei activităţi anume sau în vederea realizării unor obiective nefiscale cum sunt, de exemplu, introducerea unor accize ridicate asupra consumului de alcool şi tutun sau utilizarea unor taxe vamale antidumping în scopul limitarii importului anumitor mărfuri ce au pret de dumping.

După frecvenţa cu care se realizează (respectiv, se percep la buget), distingem:

• Impozite permanente (ordinare), care se percep cu regularitate (de regula anual), fiind înscrise în cadrul fiecarui buget public.

• Impozite incidentale (extraordinare) care se instituie în situaţii exceptionale (în situaţii de criză şi razboi) şi se percep o singura dată, motiv pentru care ele nu sunt înscrise în bugetul public.

Clasificarea impozitelor pentru bugetele locale:

• - venituri curente;

• - venituri fiscale;

• - venituri directe:

-impozitul pe profit şi impozite şi taxe de la populaţie.

- impozitul pe venitul liber profeşionistilor, meseriaşilor şi ale altor persoane

fizice independente şi asociaţiilor familiare;

- impozitul pe cladiri de la persoane fizice;

- taxa asupra mijloacelor de transport deţinute de persoanele fizice .

Prin bugetele locale se întelege bugetele de venituri şi cheltuieli ale unităţilor administrativ-teritoriale. Bugetele locale şi bugetele instituţiilor şi serviciilor publice de interes local se aprobă astfel :

- bugetele locale, de către consiliile locale, consiliile judetene şi consiliul judeţean al municipiului Bucuresti, după caz;

- bugetele instituţiilor şi serviciilor publice, finanţate integral sau parţial din bugetele locale, de către consiliile menţionate, în funcţie de subordonarea acestora;

- bugetele instituţiilor şi serviciilor publice finanţate integral din venituri extrabugetare, de către organul de conducere a acestora, cu avizul oradonatorului principat de credite.

Fiecare comună, oras, municipiu, sector al municipiului Bucuresti, judet, respective municipiul Bucuresti, întocmeşte bugetul local, în condiţii de autonomie potrivit legii. Între

aceste bugete nu există relaţii de subordonare.

Veniturile bugetelor locale se formează din impozite taxe alte venituri şi cu venituri cu destinaţie speciala, precum şi din sume şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, cote adiţionale la unele venituri ale bugetului de stat şi ale bugetelor locale şi din transferuri cu destinaţie specială de la bugetul de stat. Impozitele şi taxele locale se stabilesc de către consiliile locale judeţene şi consiliul general al municipiului Bucureşti după caz în limitele şi în condiţiile legii. Din impozitul pe salarii datorat la bugetul de stat, unitatea plătitoare virează la data plăţii salariului, o cotă de 50% la bugetul de stat, 40% la bugetul unităţilor administrativteritoriale a căror rază se desfasoară activitatea şi 10% la bugetul judeţului respectiv.

Bibliografie

1. Iulian Vacarel – “Finanţe publice”, Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, 2007

2. Irina Ştefana Ciubotariu – “Finanţe”, Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, 2010

3. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Direcţiei de Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale din cadrul Primăriei comunei Mitocu - Dragomirnei

4. HCL 469/23.11.2010 privind stabilirea cuantumului taxelor locale pentru anul 2011

5. H.G. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare Legii 571/2003

6. www.mitocudragomirnei.ro

7. www.insse.ro

8. www.Mfinante.ro

Preview document

Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 1
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 2
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 3
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 4
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 5
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 6
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 7
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 8
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 9
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 10
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 11
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 12
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 13
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 14
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 15
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 16
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 17
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 18
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 19
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 20
Impozite și Taxe Locale - Studiu de Caz - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Impozite si Taxe Locale - Studiu de Caz.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza taxei pe valoare adăugată în cadrul SC Agatia SRL

INTRODUCERE Termenul de impozit provine din latinescul “imponere” (a stabili cu forţa). În pre capitalism cu termenul de impozit erau denumite tot...

Finanțe Publice

În practică, prin noţiunea de buget se înţelege acel document în care este prezentată previziunea pe o anumită perioadă de timp (an, semestru,...

Obligațiuni Corporative

Am ales studierea obligatiunilor corporative, deoarece, emisiunile aceatora reprezinta, o cale de finantare la care unele societati au început sa...

Impozite și Taxe Locale

INTRODUCERE Viaţa curentă a oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei ( hrană, îmbrăcăminte,...

Controlul Impozitelor la SC Iancu Trans SRL

INTRODUCERE Pentru buna desfăşurare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt necesare o serie de resurse materiale, umane,...

Studiu Privind Impozitele Directe la o Societate Comercială

1. Introducere Impozitele sunt prin contribuţia lor legală şi destinaţia lor clasică o sarcină contributivă normală pe care cetăţeanul o suportă...

Rolul Anaf în Colectarea și Gestionarea Resurselor Statului

1. PREZENTARE 1.1 Prezentare generală Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã (ANAF) este un organ de specialitate al administraţiei publice...

Studiu privind impozitele directe în România și în statele membre UE

1. Impozite-notiuni generale Impozitele reprezinta participarea cvasivoluntara a cetatenilor inspre realizarea binelui comun si nu a binelui...

Te-ar putea interesa și

Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România

CAPITOLUL I Consideratii generale privind impozitele 1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor “Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei...

Taxe și impozite cuvenite bugetului Primăriei Sinești

Capitolul I Consideraţii generale privind impozitele şi taxele locale 1.1. Apariţia şi dezvoltarea sistemului de impozite şi taxe locale De la...

Taxe și Impozite Locale

ABSTRACT This work intituled „Taxes and local duties at Bistrita’s town hall ” has the target to find and deliberate upon the essential aspects...

Impozite și Taxe Locale la Primăria Municipiului Galați

CAPITOLUL I. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE I.1. Continutul si structura veniturilor bugetelor locale Bugetele locale...

Rolul, funcțiile și structura impozitelor și taxelor

I N T R O D U C E R E În domeniul fiscal sunt vehiculate mai multe noţiuni care , în ultimă instanţă , se referă la unul şi acelaşi obiect şi...

Impozite și taxe locale - Primăria Municipiului Râmnicu-Valcea

CAPITOLUL I 1.1. DEFINIŢII PRIVIND IMPOZITELE ŞI TAXELE Între “impozit” şi “taxa” exista deosebiri esenţiale, de neconfundat, atât din punct de...

Rolul impozitelor și taxelor locale în constituirea veniturilor unităților

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. LOCUL PRELEVĂRILOR FISCALE ÎN ANSAMBLUL RESURSELOR STATULUI Economia modernă este caracterizată de...

Analiza Sistemului Fiscal al Spaniei Comparativ cu Cel al României în Perioada 2000-2010

Spania - Date generale Stat membru al Uniunii Europene din anul 1986 Sistem politic: monarhie parlamentară, rege Huan Carlos I, iar preșsedinte...

Ai nevoie de altceva?