Impozitele și taxele locale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 11929
Mărime: 72.52KB (arhivat)
Publicat de: Camelia P.
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

INTRODUCERE

Am ales ca temă de licentă „ Impozitele și taxele locale”, deoarece am considerat că impozitele, în zilele noastre, reprezintă, obligații pecuniare pretinse, în temeiul legii,de către autoritatea publică, de la persoane fizice și juridice , în raport cu capacitatea contributivă a acestora, preluate la bugetul de stat, în mod silit și fără contraprestație imediată și folosite de către acesta ca resurse pentru acoperirea cheltuielilor publice și ca instrument de armonizare a interesului public cu interese individuale ale oamenilor.

Lucrarea prezentată este structurată pe trei capitole:

În primul capitol intitulat „ Aspecte teoretice privind Impozitele și Taxele „ este prezentat aspectele teoretice și rolul finantelor locale depinzând de modul de organizare al administrației de stat, de împărțirea teritorială și acțiunile generate de competențele organelor fiscale. Colectivitățile locale reprezentând comunitați umane distincte de stat, au autorități publice diferite de cele ale statului.

Criteriul general pentru delimitarea veniturilor bugetul de stat de cele ale bugetelor locale îl constituie subordonarea entității prin care se realizează resursele respective.

Finanțele comunelor, orașelor, județelor se administrează conform principiului autonomiei locale. Veniturile administrației locale și județene se constituie din sursele realizate pe teritoriul acestora sau din alte surse, în conformitate cu dispozițiile legale.

În cel de-al doilea capitol intitulat” Impozitele și taxele locale- sursă de finanțare a Bugetului Local '' sunt detaliate impozitele și taxele locale și anume: impozitul pe clădire ,impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport ,taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxa specială , alte taxe locale.

Impozitele și taxele constituie venituri ale bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale și sunt reglementate prin Legea 571/2003, cu modificările și complementările ulterioare.

În cel de-al treilea capitol este prezentat , Studiu de caz la Primaria Manesti” conform anexelor atașate proiectului.

Fundamentarea veniturilor este necesară pentru cunoașterea principalelor venituri pe care se bazează primăria, cât și a factorilor care le afectează.

Veniturile se fundamentează în funcție de factorii care depind de realizarea lor , folosindu-se în acest scop indicatorii de condiționare și calcul specifici.

Fundamentarea veniturilor din capitol se realizează în conformitate cu prevederile Legii Finanțelor Publice privind formarea resurselor financiare ale unitații administrativ teritoriale.

Fundamentarea cheltuielilor este necesară pentru cunoașterea posibilităților de acoperire a acestora, cât și pentru stabilirea eficientei utilizării resurselor respective.

Analizând contul de execuție al bugetului local pe perioada 2011-2014 avem evidențiate situațiile veniturilor și cheltuielilor bugetului local.

CAPITOLUL 1

ASPECTE TEORETICE PRIVIND IMPOZITELE SI TAXELE

Extinderea rolului economic și social a statului a necesitat creșterea volumului veniturilor bugetare în vederea acoperirii cheltuielilor publice. În economiile de piață moderne, statul participă la viața economică asigurând colectivității bunuri și servicii publice și intervenind în funcționarea economiei pentru atenuarea fluctuațiilor conjucturale în scopul realizării unor obiective macroeconomice.

Impozitele constituie cele mai vechi și tradiționale mijloace de care statul dispune în vederea îndeplinirii funcțiilor sale. Etimologic notiunea de impozit provine din limba latină, de la cuvântul ‘ impositus’ și din limba franceză de la cuvântul ‘ impot’, iar cea de taxă provine din limba greacă de la cuvântul ‘taxis’, astfel având sensul de obligațiune publică.

- Conținutul și rolul impozitelor și taxelor

Impozitele reprezintă cea mai importantă resursă financiară a statului și cea mai veche, în ordinea apariției veniturilor publice. Teoria economică în materie fiscală a înregistrat multe încercări de a definii impozitele și taxele.

Astfel în Constituția României , referitor la contribuțiile financiare, se arată că “ cetățenii au obligația să contribuie prin impozite și taxe, la cheltuielile publice”.

Unii autori afirmă că impozitele reprezintă grupul serviciilor prestate de stat sunt prețuri, in timp ce altii afirmă faptul ca impozitele sunt pretinse de stat și sunt destinate să acopere cheltuielile generale ale statului.

Bibliografie

1.Buget și trezorerie publică, Editura Didactică și Pedagogică București, 1997.

2.Codul fiscal 2016, actualizat cu modificarile si competarile ulterioare Legea 227/2015.

3.Finante publice, Ed Universitara, autor Narcisa Roxana Moșteanu 2011.

4.Finante Publice , Ed. Didactica si Pedagogica autor Acad. Prof .dr Vacarel Iulian ,Prof univ dr Gheorghe D Beatrice, Prof.univ.dr. Florian Bodnar, Prof.univ.dr. Gabriela Anghelache , Prof. univ.dr. Tatiana Mosteanu , Prof. univ. dr. Florin Georgescu.

5.Finante publice - Editia a II-a,Ed Universitara ,autor Moșteanu Roxana Narcisa 2011.

6. Teodorescu Cristian Dragos Note de curs Facutatea de stiinte Economice.

7.Politici monetare fiscale, autor Manolescu Emilian, Editura Universitatea Ecologica, Bucuresti, 2004.

8.Constitutia Romaniei și Codul fiscal 2016.

9.Legea nr 215 / 2001privind administrația publică locală, publicată în Monitorul Oficial , actualizată în 2016.

10. Finanțe publice, George Alin Haralambie , Editura Pro Universitară 2013.

11. Iulian Văcărel , Finanțe Publice, Editura Pedagogică și Didactică București , 2007.

Preview document

Impozitele și taxele locale - Pagina 1
Impozitele și taxele locale - Pagina 2
Impozitele și taxele locale - Pagina 3
Impozitele și taxele locale - Pagina 4
Impozitele și taxele locale - Pagina 5
Impozitele și taxele locale - Pagina 6
Impozitele și taxele locale - Pagina 7
Impozitele și taxele locale - Pagina 8
Impozitele și taxele locale - Pagina 9
Impozitele și taxele locale - Pagina 10
Impozitele și taxele locale - Pagina 11
Impozitele și taxele locale - Pagina 12
Impozitele și taxele locale - Pagina 13
Impozitele și taxele locale - Pagina 14
Impozitele și taxele locale - Pagina 15
Impozitele și taxele locale - Pagina 16
Impozitele și taxele locale - Pagina 17
Impozitele și taxele locale - Pagina 18
Impozitele și taxele locale - Pagina 19
Impozitele și taxele locale - Pagina 20
Impozitele și taxele locale - Pagina 21
Impozitele și taxele locale - Pagina 22
Impozitele și taxele locale - Pagina 23
Impozitele și taxele locale - Pagina 24
Impozitele și taxele locale - Pagina 25
Impozitele și taxele locale - Pagina 26
Impozitele și taxele locale - Pagina 27
Impozitele și taxele locale - Pagina 28
Impozitele și taxele locale - Pagina 29
Impozitele și taxele locale - Pagina 30
Impozitele și taxele locale - Pagina 31
Impozitele și taxele locale - Pagina 32
Impozitele și taxele locale - Pagina 33
Impozitele și taxele locale - Pagina 34
Impozitele și taxele locale - Pagina 35
Impozitele și taxele locale - Pagina 36
Impozitele și taxele locale - Pagina 37
Impozitele și taxele locale - Pagina 38
Impozitele și taxele locale - Pagina 39
Impozitele și taxele locale - Pagina 40
Impozitele și taxele locale - Pagina 41
Impozitele și taxele locale - Pagina 42
Impozitele și taxele locale - Pagina 43
Impozitele și taxele locale - Pagina 44
Impozitele și taxele locale - Pagina 45
Impozitele și taxele locale - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Impozitele si taxele locale.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția asigurărilor sociale de stat

A. Aspecte teoretice privind bugetul asigurărilor sociale de stat 1.Conţinutul economic al bugetului asigurărilor sociale de stat Bugetul...

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat

Bugetul asigurărilor sociale de stat este planul financiar anual care reflectă constituirea, repartizarea şi utilizarea fondurilor băneşti necesare...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Taxe și Impozite Locale

INTRODUCERE Am ales ca temă de licenţă „Impozite şi taxe locale”, deoarece consider că impozitele reprezintă, în zilele noastre, obligaţii...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Sistemul impozitelor și taxelor locale în România și rolul său

INTRODUCERE Viaţa oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei (hrană, îmbrăcăminte, adăpost) cât...

Impozitele și taxele locale - așezare și administrare

Impozitele şi taxele locale: Aşezare şi administrare (pe exemplul comunei Cacica) INTRODUCERE În domeniul fiscal actual, problema impozitelor şi...

Impozite și Taxe Locale

INTRODUCERE Viaţa curentă a oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei ( hrană, îmbrăcăminte,...

Impozite și Taxe Locale în România

CAPITOLUL 1. ELEMENTE DE TEORIE FISCALĂ 1.1 DEFINIREA IMPOZITELOR, TAXELOR ŞI CONTRIBUŢIILOR Impozitul, punct nodal al fiscalităţii este cea mai...

Contabilitatea impozitelor și taxelor locale pe exemplul Primăriei Măcin, Județul Tulcea

INTRODUCERE Actualitatea temei Viaţa curentă a oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei (...

Impozitele și Taxele Locale - Sursă de Venituri la Bugetul Local

CAPITOLUL I 1.1. Autonomia finanţelor publice locale Comunităţile locale reprezintă colectivităţi umane delimitate teritorial din punct de vedere...

Impozitele și Taxele Locale

CUVÂNT ÎNAINTE Începând cu Revoluţia Franceză de la 1789, în special în secolul al XIX-lea, în Europa s-a pus problema trecerii de la conducerea...

Impozitele și Taxele Locale

Cap.I. SISTEMUL BUGETAR 1.1. Continutul si caracteristicile bugetului de stat Bugetul de stat este o categorie fundamentala a finantelor la...

Ai nevoie de altceva?