Impozitul pe profit - aspecte contabile si fiscale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Impozitul pe profit - aspecte contabile si fiscale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Popa Adriana Flor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

Câteva cuvinte de început...

De-a lungul timpului, impozitul pe profit a suferit poate cele mai multe schimbări pe plan fiscal și contabil. Aș putea spune că reprezintă o temă de interes general, iar aspectele pe care am încercat să le pun în valoare țin de desfășurarea normală și legală a oricărui tip de întrepindere. De asemenea, colectarea eficace a impozitelor influențează și dezvoltarea economică a unei țări. Am ales acest subiect pentru că este unul de mare amploare și preocupare continuă în cadrul companiilor. Studiul de caz este structurat pe două capitole, primul este dedicat expres noțiunilor teoretice de bază asupra impozitului pe profit, iar cel de-al doilea capitol se concentrează pe partea practică și anume o analiză asupra unei companii privind calculul impozitului potrivit reflementărilor naționale în paralel cu cele internaționale.

Consider un lucru destul de important momentul în care am ales această temă de licență tocmai din cauza faptului că mi-a trezit un interes aparte pe timpul facultății, iar cunoștințele dobândite m-au ajutat și mi-au făcut munca mai ușoară.

Aspecte abordate pe parcursul lucrării

Referințele tematice și reglementarea fiscală atât națională, cât și internațională

Impozitul pe profit în România

Calculul rezultatului contabil și fiscal

Alternative de calcul al impozitului pe profit

Obligațiile declarative și de plată

Metodele de impozitare normalizate de IAS 12 Impozitul pe profit

Studiul de caz ce reflectă o paralelă între impozitul pe profit din România versus cel internațional

CAPITOLUL I Teorie, reglementare și normalizare privind impozitul pe profit

Reflectă aspectele contabile și fiscale ale impozitului pe profit, evoluția și importanța acestuia, dar și calculele specifice ce intervin în aflarea rezultatului impozabil și contabil conform reglementărilor naționale și internaționale bazate pe analiza mai multor surse bibliografice din literatura economică și contabilă.

1. Referințele tematice și reglementarea fiscală atât națională, cât și internațională

Relația clară ce există între domeniul contabil și cel fiscal în contextul european are la bază două modele clasice: modelul continental de contabilitate și modelul contabil anglo-saxon. Primul model se regăsește și în România unde predomină mai mult intervenția și politicile guvernamentale , iar cel de-al doilea model aplicat în Marea Britanie se află într-o relație mult mai strânsă cu domeniul fiscal pentru că nu impune neapărat existența unor reglementări care să respecte un anumit plan contabil.

Impozitul pe profit a apărut mult mai târziu față de impozitul pe veniturile persoanelor fizice, datând în marea majoritate a țărilor de la finalul celui de-al doilea război mondial.

Pentru prima dată, acesta a apărut în Statele Unite și Germania. În România, impozitul pe profit a apărut prin adoptarea Legii nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, care a avut la bază realizarea unei simplificări legislative, și anume, instituirea unui sistem unic de participare în cazul agenților economici pentru formarea veniturilor publice, în funcție de mărimea profitului obținut, fără a se face vreo diferență între forma de organizare. Astăzi, impozitul pe profit se află în dezvoltare continuă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe profit - aspecte contabile si fiscale.pptx