Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 3647
Mărime: 178.92KB (arhivat)
Publicat de: Pamela Drăghici
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Introducere

Anuarul statistic al României din anul 2006, capitolul 16 „Industrii şi construcţii” prezintă informaţii referitoare la construcţii. Conform acestuia, lucrările de construcţii reprezintă ansamblul de activităţi desfăşurate în scopul producerii de bunuri imobiliare concretizate în clădiri şi construcţii civile noi, precum şi restaurarea, repararea şi intreţinerea celor existente.

Construcţiile sunt de două categorii:

- construcţii în antrepriză - lucrări executate de către operatori economici cu activitate principală de construcţii. Dacă operatorii economici cu altă activitate principală decât cea de construcţii, au în subordine unităţi specializate în construcţii, întreaga valoare a lucrărilor de construcţii se consideră executată în antrepriză;

- construcţii în regie - lucrări executate prin forţele proprii ale operatorilor economici şi sociali care au altă activitate principală decât construcţiile. Se consideră lucrări de construcţie în regie şi cele executate de populaţie prin forţe proprii pentru locuinţe şi construcţii gospodăreşti.

Valoarea lucrărilor de construcţii este exprimată în preţuri de deviz curente. Se referă la ansamblul de lucrări cuprinse în proiectele de execuţie realizate integral sau parţial, acceptate la plată de beneficiar.

Ec. Constantin Drăgan pune în evidenţă în volumul „Strategii flexibile de aprovizionare în antreprizele de construcţii-montaj şi eficienţa acestora” tendinţele în activitatea de construcţii. Modificările în activitatea de construcţii în ceea ce priveşte tipul, mărimea, forma şi numărul construcţiilor în următorii 25-30 de ani, pentru ţările dezvoltate, sunt provocate, conform opiniei specialiştilor, de următorii factori:

a. Factori de populaţie

- numărul populaţiei creşte foarte încet; se menţine sau chiar scade în unele ţări dezvoltate datorită, în exclusivitate, scăderii ratei natalităţii (în ultima sută de ani numărul mediu de copii pe o familie a scăzut de la 8 la 2);

- populaţia urbană cunoaşte influenţe contradictorii - creşte ca urmare a raţionalizării agriculturii; scade ca urmare a posibilităţilor sporite de lucru la domiciliu, datorită informatizării, fapt ce permite instalarea în afara oraşului, unde spaţiul este mai mare, mediul este nepoluat şi costul vieţii mai redus;

- populaţia îmbătrâneşte, ca urmare a creşterii duratei medii de viaţă şi descreşterii relative a numărului tineretului;

- mărimea gospodăriilor şi componenţa familiilor scade, ca urmare a reducerii numărului copiilor, independenţei mai timpurii a acestora, tehnicilor contraceptive, precum şi ca urmare a creşterii numărului avorturilor.

Toţi aceşti factori au o influenţă semnificativă asupra construcţiilor şi a mediului construit. Factorii cantitativi-demografici influenţează puternic, cu precădere, volumul construcţiilor.

b. Factori economici

Prin trecerea la societatea informatizată se vor produce modificări substanţiale în economie. Locul agriculturii şi industriei clasice va scădea continuu în avantajul serviciilor publice, comerţului şi tehnologiei informaţiei. Specialiştii estimează, pe ansamblul economiei, o sporire a ratei şomajului dacă nu se înregistrează modificări substanţiale în timpul de lucru. Automatizarea, robotizarea şi tehnologia informatică desfiinţează, cel puţin în prezent, mai multe locuri de muncă decât creează. Remediul acestei mutaţii va fi dat de creşterea importanţei activităţii de cercetare, creşterea ponderii muncii intelectuale în detrimentul muncii fizice, reducerea timpului de lucru (reducerea numărului de ore/zi şi reducerea, în continuare, a săptămânii de lucru).

c. Factori legaţi de mediul construit

Actualul mediu construit este o parte importantă a avuţiei naţionale din fiecare ţară. Se trece lent de la realizarea de construcţii noi la activitatea de întreţinere şi modernizare a construcţiilor existente. În societatea automatizată se va înregistra chiar o disponibilizare a unei importante părţi a fondului construit (hale industriale, depozite, magazine etc).

d. Factori legaţi de calitate şi cantitate

În construcţiile de locuinţe, deşi se va înregistra o descreştere a volumului (fondul de locuinţe existente este relativ nou, la care se adaugă o stagnare a urbanizării şi o descreştere a populaţiei), va creşte valoarea totală a producţiei de construcţii (datorită creşterii spaţiului de locuit pe o persoană, ponderii mari a caselor individuale, creşterii veniturilor şi deci a celor care deţin două case, creşterii confortului locuinţelor etc). Celelalte tipuri de construcţii sunt influenţate de: schimbarea tehnologiilor (vechile clădiri industriale nu corespund cerinţelor viitorului), creşterea veniturilor şi a timpului liber (care facilitează noi tipuri de servicii), necesitatea păstrării echilibrului ecologic, reducerea nivelului zgomotului etc.

Deci, activitatea de construcţii nu se va reduce în ţările dezvoltate, datorită creşterii lente a populaţiei, însă îşi va schimba structura prin modificarea obiectivelor cantitative în obiective calitative.

e. Factori legaţi de tehnica construcţiilor

Activitatea din construcţii va fi influenţată hotărâtor de informatizare, de revizuirea tehnicilor de obţinere a materialelor (inclusiv prin biotehnologii) şi a utilajelor. Influenţa se răsfrânge asupra tuturor activităţilor, de la proiectare până la darea în folosinţă a obiectelor de construcţii. Primii paşi în această direcţie i-a făcut Japonia care are, în prezent, realizări semnificative în privinţa automatizării activităţii din construcţii.

Robotica în construcţii se va dezvolta în următoarele direcţii:

• perfecţionarea maşinilor existente prin adaptarea de elemente de automatizare;

• introducerea unor roboţi pentru lucrări individuale, instalaţii, finisaje;

• integrarea roboţilor în sisteme multifuncţionale pentru anumite faze ale lucrării;

• trecerea, într-o perspectivă îndelungată, la sistemul robotizat de construcţii (acesta se va asemăna tot mai mult cu procesele industriale). În ţările în curs de dezvoltare aceste tendinţe se vor manifesta odată cu trecerea la societatea industrială sau direct la cea informaţională.

Se vor înregistra însă diferenţe de dezvoltare, atât generale, cât şi în domeniul construcţiilor, ca urmare a unor rate diferenţiate de creştere a populaţiei. În viitorul apropiat se întrevede o importantă creştere a activităţii de construcţii în ţările în curs de dezvoltare pe următoarele direcţii:

• se vor dezvolta resursele pentru construcţii;

• se vor dezvolta noi oraşe, se vor reorganiza regiunile din jurul celor existente şi se va dezvolta mediul rural,

• construcţiile vor depinde într-o mai mare măsură de resursele locale şi de forţa de muncă relativ abundentă;

• se va pune un accent deosebit pe valorile mediului;

• se vor valorifica mai bine cultura şi tendinţele locale;

• se va asigura participarea activă a populaţiei la planificarea, construcţia şi dezvoltarea mediului.

Preview document

Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 1
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 2
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 3
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 4
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 5
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 6
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 7
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 8
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 9
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 10
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 11
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 12
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 13
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 14
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 15
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 16
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 17
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 18
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 19
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 20
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 21
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 22
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 23
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 24
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 25
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 26
Influența asupra prețului construcțiilor - model econometric - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • 1.doc
  • 2.doc
  • 3.doc
  • 4.doc
  • 5.doc
  • 6.doc
  • 7.doc
  • 8.doc
  • Influenta asupra Pretului Constructiilor - Model Econometric.doc

Alții au mai descărcat și

Formarea prețurilor în construcții - montaj

1.Întroducere. În şirul de probleme al lumii contemporane,se înscrie şi problema ingineriei de cost în construcţii. Pentru a face faţă acestor...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Proiect Metode Cantitative pentru Management

Cerinte proiect 1. Pentru casele din zona Cotroceni si din Piata Victoriei calculati indicatorii distributiei pretului de vanzare si analizati...

Analiza Costurilor în Managementul Interprinderilor

INTRODUCERE Lucrarea de fata își propune să prezinte principalele aspecte teoretice și practice legate de analiza cheltuielilor și implicit a...

Managementul Costurilor

1. MANAGEMENTULUI COSTURILOR – ELEMENTE INTRODUCTIVE Obiectivele acestui capitol introductiv sunt: - Descrierea noţiunii şi structurii sistemului...

Ai nevoie de altceva?