Leasing - Metoda de Finantare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 13483
Mărime: 72.04KB (arhivat)
Cost: 9 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Nedeleescu
Universitatea Romano-Americana Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar Bancare Interne si Internationale

Cuprins

1. Istoric leasing 3

2. Leasing 3

2.1. Caracteristici leasing 4

2.2. Contract leasing 5

2.3. Avantaje leasing 6

2.4. Dezavantaje leasing 6

3. Ghid leasing 7

3.1. Ce este leasing-ul? 7

3.2. Contractul de leasing 7

3.1.1. Contractul de leasing financiar 8

4. Operatiuni de leasing 8

5. Tipuri de leasing 9

5.1. Leasing financiar extern 9.

5.1.1. Avantaje leasing financiar extern 10

5.1.2. Documente necesare 10

5.2. Leasing operational 10

5.2.1. Avantaje leasing operational 11

5.3. Leasing direct 11

5.4. Leasing comercial 11

5.5. Sales and lease-back 11

5.6. Subleasing 12

6. Etapele procesului de finantare 12

6.1. Alegerea 12

6.2. Obtinerea 12

6.3. Analiza si aprobarea 13

6.4. Semnarea 13

6.5. Asigurarea 13

6.6. Livrarea 13

6.7. Derularea 13

7. Analiza financiara si interpretarea leasing-ului 14

8. Studiu de caz 15

8.1. Studiu de caz 15

8.2. Studiu de caz: Piata leasing-ului in Romania 19

8.3. Studiu de caz: Leasing cu bunuri mobile corporale şi cu bunuri imobile 36

Extras din document

1. Istoric leasing

Leasing: ca notiune si raspandirea lui ca forma de finantare dateaza din anii '50, insa baza economica s-a format mai deveme, in perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial. Fara sa aprofundam evolutia tipurilor de leasing, pentru intelegerea planului structurii economice si problematica juridica a leasingului, este de ajuns sa privim in urma pana la punctul in care industrialul a ajuns la o recunoastere a faptului ca in procesul de valorificare a produselor nu este necesar transferul imediat al dreptului de proprietate si echivalare integrala a contravalorii acestuia in momentul incheierii contractului.

Un astfel de moment istoric economic a fost in 1877, cand Bell Telephone Company din SUA a oferit posibilitatea folosirii aparatelor telefonice din productie proprie contra unui cost de folosinta fara achitarea totala a contravalorii produsului.

Schimbarea radicala insa a adus-o structura economica de dupa al II lea Razboi Mondial, in SUA, dupa 1950, iar un deceniu mai tarziu si in tarile Europei Occidentale, dupa revitalizarea economiei acestora. In SUA oamenii de afaceri au realizat pentru prima data ca investitiile decapitalizate se pot realiza nu numai prin finantarea clasica bancara. A aparut atunci pe piata mijloacelor de productie acel finantator care s-a autoasigurat astfel incat, s-a prezentat in calitate de cumparator al obiectului fata de furnizor si, pastrandu-si dreptul de proprietate asupra bunului, l-a dat in folosinta intreprinzatorului.

Astfel, pe de-o parte s-a nascut un contract de vanzare-cumparare intre producator si locator (firma de leasing), pe baza caruia locatorul a achizitionat de la producator bunul specificat de utilizator, iar pe de alta parte a luat fiinta un contract specific de chirie, in baza caruia utilizatorul in schimbul unei rate de leasing (redeventa) a dobandit dreptul de folosinta asupra obiectului, locatorul pastrandu-si dreptul de proprietate asupra obiectului, incasand rata de leasing.

Pe langa aceasta forma, deja clasica, a leasing-ului s-au dezvoltat si alte forme de leasing, fiecare cu un rol comun: finantatorul este proprietarul obiectului iar utilizatorul pe intreaga durata a contractului detine numai dreptul de folosinta.

2. Leasing

Cuvantul „leasing” vine din limba engleza, de la substantivul ”leasing” si verbul „to lease” care s-ar traduce, intr-o prima acceptiune , prin „a inchiria”. Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat insa o forma specifica de finantare, a carei denumire s-a departat de intelegerea initiala, reprezentata azi mai bine de verbele”to rent” sau „to hire”.

Ca si in cazul chiriei, in prim planul operatiei economice sta utilizarea obiectelor inchiriate si nu proprietatea asupra acestora, astfel incat utilizatorul (cel care „primeste” finantarea in leasing) dobandeste dreptul de folosinta asupra obiectelor care raman insa in proprietatea locatorului (cel care „ofera” finantarea in leasing).

Leasing-ul este o metoda buna de finantare in principal datorita operativitatii cu care poate satisface necesitatile financiare ale agentilor economici si persoanelor fizice deopotriva. Printr-o operatiune de leasing pot fi evitate procedurile complicate ale contractarii unor credite bancare, proceduri ce uneori presupun imobilizarea unor elemente ale patrimoniului societatii sau celui privat, pentru constituirea de garantii.

Leasing-ul presupune existenta unui furnizor, a societatii finantatoare (societatea de leasing) si a unui utilizator. In esenta operatiunea de finantare prin leasing presupune ca societatea de leasing cumpara de la furnizor bunul solicitat de catre utilizator si cedeaza folosinta acestuia din urma pentru o anumita perioada de timp in schimbul unei redevente lunare.

In Romania operatia de leasing este definita si tratata in conformitate cu prevederile Ordonantei 57/1997, amendate si adaugite prin diferitele acte de-a lungul timpului. La data publicarii acestui document, ultimul act normativ emis este OG 51 din 1997 republicata in Monitorul Oficial nr 9 din 12 ianuarie 2000.

In conformitate cu prevederile legale, leasing-ul ca operatie economica este definit astfel:”….operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilate parti, denumita utilizator, la solicitarea acestuia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.”

Leasing-ul presupune existenta a trei terte persoane: furnizorul, societatea finantatoare (de leasing) si utilizatorul (beneficiarul finantarii). Societatea de leasing cumpara de la furnizor bunul solicitat de utilizator si il cedeaza acestuia din urma pe o anumita perioada de timp contra unor redevente lunare. Aceasta reprezinta in esenta operatiunea de finantare prin leasing. Pentru utilizator, aceasta operatiune ii va aduce si alte avantaje cum ar fi:

1.Ii permite realizarea de investitii atunci cand nu dispune de lichiditatile necesare. Si cum investitiile contribuie de cele mai multe ori la sporirea cifrei de afaceri, surplusul de venit obtinut poate acoperi redeventele lunare.

2.Ii permite sa-si foloseasca fondurile pentru sporirea capitalului de lucru (a activelor circulante), care aduc bani.

3.Ii permite sa fie in pas cu noua tehnologie prin aceea ca la sfarsitul contractului de leasing poate returna bunul societatii finantatoare si sa inchirieze altui ale carui caracteristici tehnice sporite ii pot oferi o eficienta mai mare in exploatare.

4.Ii permite sa beneficieze de amanarea platii taxelor vamale pana la sfarsitul contractului pentru bunurile aduse din import. Plata taxelor vamale se va face doar la 20% din valoarea bunului.

5.Ii permite sa beneficieze de facilitatile fiscale: intreaga valoare a ratei de leasing este deductibila fiscal pentru IMM.

Leasing-ul s-a conturat mult mai clar ca realitate economica decat o entitate juridica. Daca pentru agentii economici leasing-ul poate fi considerat drept mijloc de deconcentrare, prin micsorarea riscurilor pentru cei chemati sa-i descifreze esenta juridica el pare o problema insolubila.

Succesul economic deosebit al acestei noi operatiuni a impus leasing-ul in atentia tuturor. Leasing-ul este la acest moment pe plan international, unul dintre cele mai raspandite mijloace de realizare a finantarilor.

Preview document

Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 1
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 2
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 3
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 4
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 5
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 6
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 7
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 8
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 9
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 10
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 11
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 12
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 13
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 14
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 15
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 16
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 17
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 18
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 19
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 20
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 21
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 22
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 23
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 24
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 25
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 26
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 27
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 28
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 29
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 30
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 31
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 32
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 33
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 34
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 35
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 36
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 37
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 38
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 39
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 40
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 41
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 42
Leasing - Metoda de Finantare - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Leasing - Metoda de Finantare.doc

Alții au mai descărcat și

Procedura Fiscala - pe Exempul Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi

1. Fiscalitatea în economia de piata 1.1. Concepte si interpretari privind fiscalitatea Evolutia istorica a impozitelor, diversitatea lor de la...

Tehnici moderne de finanțare - creditul consorțial creditul revolving cofinanțarea

INTRODUCERE În ansamblul relaţiilor economice internaţionale un loc aparte îl deţin tehnicile moderne de finanţare, destinate promovării...

Garda Financiară și Atribuțiile sale de Control

INTRODUCERE ’’Sa nu faci multe legi, si chiar de le faci vezi sa fie bune si mai cu seama ai grija sa fie ascultate si aduse la îndeplinire,...

Finanțarea prin Leasing

INTRODUCERE În ultimul timp marea majoritatea a produselor financiare au fost importate ca denumire de peste hotare. Aşa s-a ,,împrietenit”...

Tehnica si Evidenta Operatiunilor Bancare la Unicredit Tiriac Bank Iasi

I. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric UniCredit Ţiriac Bank este membră a Grupului UniCredit, unul dintre...

Finanțarea Instituțiilor din Administrația Publică prin Trezoreria Statului

Capitolul I Bugetele instituțiilor Publice 1.1. Instituţiile publice şi activitatea lor O primă modalitate de definire a instituţiilor publice...

Fundamentarea și Realizarea Veniturilor Bugetarea la un Agent Economic

Cap I Prezentarea societatii 1.1.Scurt istoric SC Divers COM IMPEX SRL este o socitate comerciala cu raspundere limitata, fiind o persoana...

Cotele și sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - sursă principală pentru finanțarea unităților

În Uniunea Europeana teza de baza a dezvoltarii o constituie coeziunea economică şi socială. În acest context pentru România este imperios necesar...

Te-ar putea interesa și

Finantarea prin Leasing

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII. Leasingul este o modalitate de finantare a societatilor comerciale care doresc sa achizitioneze utilaje si...

Aspecte Conceptuale Privind Operațiile de Leasing

CAPITOLUL I ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND OPERAŢIILE DE LEASING 1.1 Evoluţia conceptului de leasing Ritmul tot mai alert de desfăşurare a...

Leasingul Financiar

Leasingul s-a afirmat ca metoda de finantare pe termen mediu si lung in ultimele decenii, indeosebi in SUA si tarile Europei Occidentale. In...

Analiza eficienței unui proiect de investiții la SC Helsafe SRL

INTRODUCERE În evoluţia societăţii, investiţiile au avut întotdeauna un rol primordial pentru satisfacerea cât mai cuprinzătoare a nevoilor de...

Evaluarea și analiza eficienței finanțării prin intermediul leasingului

CAPITOLUL I - LEASINGUL CA MODALITATE DE FINANŢARE. PARTICULARITĂŢI. I.1. Aspecte generale privind operaţiunile de leasing I.1.1. Istoria şi...

Leasingul - Alternativa la Creditarea Bancara

INTRODUCERE Literatura de specialitate în domeniu si practica din ultimii 20 de ani au evidentiat ca sistemul bancar se gaseste într-o schimbare...

Leasing-ul - sursă de finanțare pe termen mediu și lung

ARGUMENT Leasing-ul s-a afirmat ca metoda de finantare pe termen mediu si lung in ultimele decenii, indeosebi in USA si tarile Europei...

Leasingul - Oportunitate Investitionala

I. Bazele economice ale mecanismului de leasing 1. Esenţa, rolul şi importanţa leasingului în dezvoltarea Republicii Moldova Situaţiile de crize...

Ai nevoie de altceva?