Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 5380
Mărime: 334.05KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru Ciocan
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA

Cuprins

  1. 1. ARGUMENT
  2. 2. CAPITOLUL I
  3. ISTORIC LEASING
  4. 3. CAPITOLUL II
  5. DESPRE LEASING
  6. CARACTERISTICI LEASING
  7. AVANTAJE LEASING
  8. 4. CAPITOLUL III
  9. TIPURI DE LEASING
  10. LEASING FINANCIAR
  11. LEASING OPERAŢIONAL
  12. LEASING DIRECT
  13. LEASING COMERCIAL
  14. SALE AND LEASE-BACK
  15. SUBLEASING
  16. 5. CONCLUZIE
  17. 6. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

1. ARGUMENT

Leasing-ul este o operaţiune comercială prin care o parte denumită locator/finanţator transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosinţă a unui lucru al cărui proprietar este către altă parte, denumită utilizator, la solicitarea acesteia din urmă, contra unei plăţi periodice, denumită rata de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finanţatorul se obligă să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.

Analiştii comerţului internaţional au scos în evidenţă faptul că leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest domeniu.

În România, contractul de leasing este reglementat prin Ordonanţa Guvernamentală nr. 51/1997, republicată în Monitorul Oficial nr. 9 din 12.01.2000, operaţiunile de leasing constituind o nouă categorie de fapte de comerţ care se adaugă la cele prevăzute de art. 3 Cod Comercial.

Prima parte a lucrării abordează apariţia leasingului şi răspândirea acestuia ca formă de finanţare.

A doua parte a lucrării abordează caracteristicile şi avantajele leasingului ca sursă de finanţare a unei afaceri, contractul de leasing şi importanţa acestuia precum şi tipurile de leasing.

2. CAPITOLUL I

ISTORIC LEASING

Apariţia leasingului ca noţiune şi răspândirea lui ca formă de finanţare datează din anii 50, însă baza economică s-a format mai devreme, în perioada premergătoare celui de al doilea război mondial. Fără să aprofundăm evoluţia tipurilor de leasing, precum înţelegerea planului structurii economice şi problematica juridică a leasingului, este de ajuns să privim în urmă până la punctul când industrialul a ajuns la o recunoaştere a faptului că în procesul de valorificare a produselor nu este necesar transferul imediat al dreptului de proprietate şi echivalarea integrală a contravalorii acestuia în momentul încheierii contractului.

Un astfel de moment istoric economic a fost în 1877, când Bell Telephone Company din Statele Unite ale Americii a oferit posibilitatea folosirii aparatelor telefonice din producţia proprie contra unui cost de folosinţă fără achitarea totală a contravalorii produsului.

Schimbarea radicală însă a adus o structură economică, de după al II-lea război mondial, în Statele Unite ale Americii după 1950, iar un deceniu mai târziu şi în ţările Europei Occidentale, după revitalizarea economiei acestora.

În Statele Unite ale Americii oamenii de afaceri au realizat pentru prima dată că investiţiile decapitalizate se pot realiza nu numai prin finanţarea clasică bancară. A apărut atunci pe piaţa mijloacelor de producţie acel finanţator care s-a auto-asigurat astfel încât, s-a prezentat în calitate de cumpărător al obiectului faţă de furnizor şi păstrându-şi dreptul de proprietate asupra obiectului, l-a dat în folosinţă întreprinzătorului.

Astfel pe de o parte s-a născut un contract de vânzare- cumpărare între producător şi Locator ( firma de leasing), pe baza căruia Locatorul a achiziţionat de la producător bunul specificat de utilizator, iar pe de altă parte a luat fiinţă un contract specific de chirie, în baza căruia utilizatorul în schimbul unei rate de leasing a dobândit dreptul de folosinţă asupra obiectului,Locatorul păstrându-şi dreptul de proprietate asupra obiectului, încasând plata de leasing.

Pe lângă această formă, deja clasică, a leasingului s-au dezvoltat şi alte forme de leasing, fiecare cu un rol comun şi anume: finanţatorul (locatorul) este proprietarul obiectului, iar utilizatorul pe întreaga durată a contractului deţine numai dreptul de folosinţă.

3. CAPITOLUL II

DESPRE LEASING

Cuvântul “Leasing” vine din limba engleză ,de la substantivul “leasing” şi verbul “to lease” care s-ar traduce, într-o primă accepţiune, prin “a închiria”. Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat însă o formă specifică de finanţare, a cărei denumire s-a depărtat de înţelegerea iniţială , reprezentată astăzi mai bine de verbele “to rent” sau “to hire”.

Ca şi în cazul chiriei, în prim planul operaţiei economice stă utilizarea obiectelor închiriate (echipamente industriale, vehicule, clădiri,etc.) şi nu proprietatea asupra acestora, astfel încât Utilizatorul (cel care “primeşte” finanţarea în leasing) dobândeşte dreptul de folosinţă asupra obiectelor care rămân însă în proprietatea Locatorului (cel care “oferă” finanţarea în leasing).

Preview document

Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 1
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 2
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 3
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 4
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 5
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 6
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 7
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 8
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 9
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 10
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 11
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 12
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 13
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 14
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 15
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 16
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 17
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 18
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 19
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 20
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 21
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 22
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 23
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 24
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 25
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 26
Leasing-ul - Formă Modernă de Finanțare - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Leasing-ul - Forma Moderna de Finantare.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea imobilizărilor corporale și deprecierii acestora la SC

CAP. I DATE GENERALE PRIVIND SOCIETATEA S.C. POMFRUCT S.A. BAIA MARE S.C. POMFRUCT S.A. Baia Mare a fost înfiinţată în anul 1999, prin...

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme

CAP. I LEASINGUL SURSA DE FINANTARE PENTRU AFACERI Dictionarul Economic definste Leasingul - ca o activitatea financiar economica ce consta in...

Leasingul în România

INTRODUCERE Apariţia leasingului ca noţiune şi răspândirea lui ca formă de finanţare datează din anii '50, însă baza economică s-a format mai...

Leasingul

Prezentarea temei abordate In limbajul cotidian auzim adesea expresiile: „nu sunt bani” sau „ nu există capital suficient”. Problema capitalului...

Leasingul - Formă Modernă de Finanțare a Capitalului Imobilizat

CAPITOLUL 1 FINANŢAREA INVESTIŢIILOR PRIN LEASING. EVOLUŢIE ŞI PERSPECTIVE 1.1. Istoria economică a leasingului în lume Cum a devenit...

Leasing-ul Financiar. Aspecte Contabile și Fiscale Aplicate

Introducere Leasing-ul este un contract prin care proprietarul unui activ îl închiriază pentru folosinţa unei alte părţi, pe o perioadă...

Riscurile Contractului de Leasing

I. Noţiuni introductive privind contractul de leasing Leasingul este un contract complex, original, de sine stătător, fiind reglementat de...

Ai nevoie de altceva?