Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7136
Mărime: 61.19KB (arhivat)
Publicat de: Veta Spiridon
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.dr.Capraru Bogdan

Cuprins

  1. Cap 1. Managementul ratei dobânzii
  2. 1.1. Componente ale riscului de dobândă
  3. 1.2.Metode de gestionare a ratei dobânzii
  4. Cap 2. Gestionarea ratei dobânzii
  5. 2.1. Metoda discrepanţei activ-pasiv pe benzi de reevaluare (G.A.P.)
  6. 2.2. Managementul G.A.P-ului
  7. 2.3. Metoda discrepanţei duratei (D.G.A.P.)
  8. 2.4. Managementul D.G.A.P-ului
  9. Cap 3. Studii de caz
  10. Concluzii
  11. Bibliografie

Extras din proiect

Cap 1. Managementul ratei dobânzii

Dobânda constituie un element principal în cadrul mecanismului de funcţionare a economiei reprezentând o pârghie prin intermediul căreia este stimulată atât populaţia, cât şi firmelor în economisirea unei părţi din venituri, dar şi o posibilitate de a asigura recuperarea cheltuielilor efectuate de către bănci, precum şi realizarea unui profit. Aceasta reprezintă, de asemenea, şi o pârghie de redistribuire a venitului, de o importanţă deosebită, utilizată de către stat pentru orientarea activităţii sale economice.

Managementul ratei dobânzii este unul din aspectele cheie ale managementului activelor şi datoriilor, toate băncile având un management al activelor şi pasivelor care se ocupă cu evaluarea în mod regulat a riscul ratei dobânzii. Schimbările neanticipate care au loc în nivelul ratei dobânzii şi compoziţia pasivelor băncii pot duce la creşterea sau reducerea semnificativă a profiturilor băncii datorită faptului că, cheltuielile cu dobânda pot creşte sau scade mai mult decât veniturile din dobândă. Aceste modificări determină punerea în pericol a poziţiei băncii faţă de riscul de dobândă.

Managerii îşi concentrează atenţia în mod special asupra riscului ratei dobânzii, deoarece fluctuaţia acesteia pune în pericol atât câştigurile, cât şi întregul portofoliul bancar (active respectiv pasive).

Riscul ratei dobânzii reprezintă senzitivitatea situaţiei financiare a băncii la variaţia ratei dobânzii. Acest risc îşi are originea în necorelările din reevaluarea activelor şi pasivelor şi din modificările privind panta şi forma curbei randamentului.

Principalul scop al managementului riscului ratei dobânzii este acela de a menţine expunerile la riscul ratei dobânzii în cadrul nivelului autorizat. toate băncile dispunând de un management al activelor şi pasivelor care evaluează în mod regulat riscul ratei dobânzii.

Banca care îşi asumă doar un risc mic al dobânzii va fi insensibilă la modificările ratei dobânzii.

Fluctuaţiile ratei dobânzii vor produce o modificare a valorii de piaţă a unei bănci dacă managementul acesteia nu elaborează strategii în vederea reducerii impactului. Acest risc al ratei dobânzii depinde de volatilitate ratelor dobânzii. Efectul net al acestei modificări este evidenţiat în veniturile globale şi capitalul băncii respective.

1.1. Componente ale riscului de dobândă

Toate instituţiile financiare se confruntă cu riscul ratei dobânzii . Combinarea unui mediu volatil al ratei dobânzii cu liberalizarea şi cu o paletă din ce în ce mai bogată de produse bilanţiere şi extrabilanţiere au făcut din managementul riscului ratei dobânzii o provocare din ce în ce mai mare. De asemenea, folosirea de instrumente derivate pe rata dobânzii precum: contractele financiare swap, forward rate agreement şi opţiuni pe rata dobânzii reprezintă un ajutor al băncilor în administrarea şi reducerea expunerii la riscul ratei dobânzii care este inerent activităţii lor.

Riscul ratei de dobândă este împărţit în patru component în cadrul literaturii de specialitate:

- riscul de reevaluare (repricing risk);

- riscul curbei dobânzii (yield curve risk);

- riscul bazei (basis risk);

- opţionalitateta (optionality).

1. Riscul de reevaluare (repricing risk) vizează fluctuaţiile ratei dobânzii care pot avea diferite efecte asupra activelor, pasivelor şi elementelor extrabilanţiere ale băncii. Cel mai uzual tip de risc al ratei dobânzii este determinat de diferenţele temporare între scadenţa instrumentelor cu rată fixă şi momentul reajustării dobânzilor la instrumentele cu dobândă variabilă. De exemplu, banca care finanţează un credit pe termen lung cu dobândă fixă prin depozite pe termen scurt în cazul creşterii ratei dobânzii, va înregistra o scădere a venitului net din dobânzi şi a valorii sale economice, ca urmare a sporirii cheltuielilor cu dobânzile ce vor fi plătite la depozitele atrase.

Riscul de reevaluare poate fi analizat de asemenea prin prisma a două componente:

riscul de preţ şi riscul de reinvestire:

- riscul de preţ se manifestă atunci când ratele dobânzilor cresc, ducând astfel la o scădere a preţului celor mai multe active deţinute de bancă cu dobândă fixă;

- riscul de reinvestire apare când dobânzile scad, provocând banca să reinvestească fluxurile viitoare pozitive în active ce produc randamente mai scăzute.

2. Riscul curbei dobânzii (yield curve risk) face referire la modificările valorii portofoliului provocate de schimbări neanticipate în forma sau panta ratei dobânzii. De exemplu, dacă se înregistrează o creştere a pantei curbei dobânzilor, banca care are riscul acoperit faţă de fluctuaţiile paralele ale curbei randamentului înregistrează totuşi o scădere a valorii portofoliului său. Un alt exemplu se referă la faptul că ratele dobânzii pe termen scurt pot înregistra o creşte mai rapidă decât cele pe termen lung, afectând profitabilitatea unor operaţiuni de finanţare a creditelor pe termen lung din depozite pe termen scurt.

3. Riscul bazei (basis risk) se mai numeşte şi riscul marjei intervine când activele şi datoriile au preţuri situate pe diferite curbe de randament, iar diferenţa (marja) dintre aceste curbe se modifică. Mai exact, riscul bazei se referă la necorelarea perfectă între ratele de referinţă folosite la stabilirea preţului instrumentelor financiare diferite. Exemplul cel mai cunoscut se referă la stabilirea unei rate active în funcţie de randamentul titlurilor de stat şi al celor pasive în corelaţie cu randamentul titlurilor de stat şi al celor pasive în funcţie de dobânzile de referinţă de pe piaţa monetară (spre ex. LIBOR).

4. Opţionalitateta (optionality), reprezintă o sursă din ce în ce mai importantă a riscului ratei dobânzii care îşi are rădăcinile în opţiunile încorporate în numeroase active, pasive sau elemente extrabilanţiere. În afară de opţiunile propriu-zise ce pot pot fi utilizate de către bănci în activităţile de tranzacţionare, cât şi în cele de tip non-tranzacţionare, instrumentele cu opţiuni încorporate sunt mult mai prezente în portofoliul legat de activitatea general a băncii (banking book). Aceste tipuri de opţiuni ataşate implicit existau în majoritatea activelor şi pasivelor existente pe piaţa românească: depozitele prezintă în general opţiunea de retragere anticipată (remunerată prin diminuarea dobânzii plătite de către bancă), iar creditele au în principal opţiunea de rambursare în avans (remunerată de obicei printr-un comision de rambursare în avans).

Preview document

Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 1
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 2
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 3
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 4
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 5
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 6
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 7
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 8
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 9
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 10
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 11
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 12
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 13
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 14
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 15
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 16
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 17
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 18
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 19
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 20
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 21
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 22
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 23
Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Metode de Gestionare a Ratei Dobanzii.doc

Alții au mai descărcat și

Dobânda Bancară și Managementul Dobânzii

I N T R O D U C E R E Băncile au evoluat o dată cu societatea umană, din antichitate până în epoca modernă. Răspândirea comerţului a determinat...

Acoperirea Riscului Ratei Dobânzii

Capitolul 1 Riscul ratei dobânzii şi cuantificarea sa 1.1 Definirea şi importanţa gestiunii sale Riscul ratei dobânzii (riscul de rată a dobânzii...

Studiu privind Activitatea de Creditare

CAPITOLUL.I. NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. CONTEXTUL POLITIC ŞI ECONOMIC DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST...

Managementul Riscului Ratei Dobânzii la BCR

Conceptul de risc al ratei dobânzii Activitatea băncilor, ca intermediari în circuitul capitalurilor are drept sursă principală de venit dobânda,...

Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate

Riscul ratei dobânzii este riscul diminuării venitului net aferent dobânzii şi ţine de eventualele pierderi reieşite din necorepunderea sumelor...

Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii

Cap. 1 : Dobânda 1.1 Noţiuni generale Pentru un concept şi un fenomen atât de prezent în cadrul economiei de piaţă şi pentru un instrument de...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Riscuri Bancare și Metode de Gestionare în Contextul Actual

INTRODUCERE Activitatea bancară este înconjurată de apariţia riscului, care poate avea un impact considerabil asupra acesteia, negativ sau...

Dobânda

În “MANUALUL DE CREDIT SI BANCA” al profesorului Stefan I. Dumitrescu, editat în anul 1941, gasim informatii deosebit de interesante si utile....

Riscul Ratei Dobânzii

CAPITOLUL 1 ELEMENTE CONCEPTUALE: RISCUL, DEFINIREA LUI, CATEGORII DE RISCURI 1.1. Notiuni generale despre risc Riscul este un factor...

Metode de gestionare a ratei dobânzii

1. Dobânda 1.1. Conţinut “Dobânda este forma de remunerare a creditorului de către debitor pentru folosirea capitalului de împrumut” În sens...

Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii

1. Elemente definitorii ale dobânzii şi ratei dobânzii Dobânda este în mod firesc comună cu conceptul de capital şi cu elementele „timp” şi...

Riscul ratei dobânzii

I. Definirea riscului bancar 1.1 Definirea riscului bancar: Riscul bancar poate fi definit ca un fenomen ce poate aparea pe intrgul parcurs al...

Riscul valutar - gestiunea și contabilitatea instituțiilor de credit

1.Definirea notiunii de risc 1.1. DEFINITIE Atat oamenii cat si societatile sau institutiile s-au confruntat mereu cu probleme de risc si...

Riscul Ratei Dobânzii

Capitolul I: Aspecte generale privind riscurile 3 Capitolul I: Aspecte generale privind riscurile. Riscul ratei dobânzii 1.1. Intoducere...

Ai nevoie de altceva?