Modelare pe Piața Financiară

Proiect
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 7692
Mărime: 182.92KB (arhivat)
Publicat de: Casian Munteanu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Silviu Ursu

Cuprins

  1. CAP. 1. Modele de evaluare a acţiunilor
  2. CAP. 2. Model de evaluare al obligaţiunilor corporative IBRD09
  3. 2.1. Descrierea ipotezelor modelului
  4. 2.2. Specificarea modelului – formula matematică a construirii sale
  5. 2.3. Aplicabilitatea practică a modelului
  6. CAP. 3. Modele de evaluare a opțiunilor
  7. 3.1 Modelul Black – Scholes
  8. 3.2 Exemplu de calcul al pretului unei optiuni după modelul Black – Scholes
  9. CAP. 4. Modelul Bates
  10. 4.1 Ipoteze
  11. 4.2 Exemplu de utilizare a modelului Bates în evaluarea acţiunilor, cu referire la SC Aerostar SA
  12. Bibliografie

Extras din proiect

CAP. 1. Modele de evaluare a acţiunilor

Modelul Capital Asset Pricing Model permite evaluarea activelor financiare pe o piaţă în echilibru. CAPM este unul dintre cele mai recunoscute modele de evaluare a acţiunilor. Echilibrul pe o piaţă financiară se caracterizează prin două ipostaze, şi anume, cursul fiecărei acţiuni se stabileşte astfel încât cererea să fie egală cu oferta şi fiecare agent se află într-o situaţie de optim, respectiv el deţine un portofoliu optim.

Modelul afirmă că rentabilitatea estimată a unui titlu financiar este determinată de cantitatea de risc sistematic cunatificată prin coeficientul de volatilitate Beta, considerată constatntă pe un orizont de timp satisfăcător, ca şi în modelul de piaţă. În plus faţă de alte modele se introduce un nou indicator, rentabilitatea fără risc, constituind nivelul minim ce trebuie acceptat de un investitor raţional caracterizat prin aversiune faţă de risc.

Modelul CAPM reprezintă un model de bază al teoriei financiare moderne, fiind fundamentat în cadrul teoriei pieţei de capital prin lucrările lui Markowitz, Sharpe, Jan Mossin, John Lintner, aceştia fiind consideraţi “părinţii” modelului. Acestui model iau fost aduse unele ajustări ca urmare a testării sale de către Black, Jensen & Scholes (1972), Sandoval & Saens(2004), Ang & Chen (2005) şi s-a ajuns la concluzia că modelul CAPM permite realizarea unei predicţii precise privind rata sperată de rentabilitate a oricărui activ financiar.

Utilizarea modelului CAPM în evalarea acţiunilor S.C. CASA DE BUCOVINA –CLUB DE MUNTE S.A.

CAPM porneşte de la următorul set de ipoteze:

Pe piaţă există posibiliatea de a investi în titluri total lipsite de risc, considerate de obicei a fi bonuri de tezaur. Totodată, prin ipoteză există şi posibilitatea de a contracta credite la această rată fără risc, considerată identică atât pentru depozite, cât şi pentru creditele contractate. În plus, se consideră că pe piaţă există o abundenţă de bonuri de tezaur, astfel încât orice investitor poate avea posibiliatea de a-şi investi resursele disponibile în acest instrument.

Prin presupunearea ratei de remunerare a activelor fără risc ca fiind cunoscută, se consideră că nu există inflaţie, sau modificări în ratele dobânzii practicate în economia respectivă, sau că inflaţia este în întregine anticipată de către toţi investitorii.

-Investitorii sunt raţionali şi caracterizaţi prin aversiune faţă de risc.

-Investitorii sunt caracterizaţi prin orizontori de previziune identice, egale cu o perioadă.

-Investitorii sunt caracterizaţi prin funcţii de utilitate compatibile şi anticipări omogene asupra evoluţiei viitoare a pieţei.

Prin ipotezele modelului, investtitorii vor selecta activele în funcţie de rate de rentabilitate estimată şi de

dispersia asociată acesteia.

Acest model de comportament aste cel caracteristic investitorilor ce doresc să fie eficienţi prin cumpărarea de portofolii de pe frontiera eficientă Markowtz, poziţia portofoliului lor pe această frontieră depinzând de preferinţele lor legate de risc şi rentabilitate.

Această premisă presupune ca următoarele condiţii să fie îndeplinite:

a) Distribuţia probabilităţilor asociate ratelor de rentabilitate estimate este o distribuţie normală, întrucât aceasta este definită numai prin 2 parametri: media şi dispersia.

b) Agenţii economici sunt raţionali şi caracterizaţi prin aversiunea faţa de risc. Acestia sunt caracterizaţi prin funcţii de utilitate determinate numai prin rentabilitatea medie aşteptată şi titlul riscului respectiv.

c) Înformaţiile de pe piaţă sunt complete şi corecte. În plus se consideră că accesul la informaţii este simultan pentru toţi agenţii care acţionează pe această piaţa. totodată, agenţii de pe piaţă interpretează în mod identic aceste informaţii.

d) Nu există costuri de tranzacţionare la cumpărare şi vânzare şi nici taxe şi impozite asupra dividendelor, dobânzilor şi câştigurilor obţinute prin operaţiuni pe piaţa financiară.

e) Nu există pe piaţă operatori care să poată influenţa în mod individual evoluţia cursului bursier. Se poate spune că este vorba despre o atomicitate a cererilor şi ofertelor de titluri primtie din partea agenţilor de pe piaţă.

f) Se presupune o divizibilitate perfectă a tuturor plasamentelor. Investiţiile sunt infinit divizibile daca este posibil să cumperi sau să vinzi orice fracţiune dintr-un activ.

g) Titlurile sunt perfect lichide, şi în plus, sunt tranzacţionate la preţuri care să reflecte valoarea corectă a acestora (fair market value)

Expresia matematică a modelului este următoarea:

E(ri)= rf+βi[E(rM)-rf], unde:

E(ri) – rentabilitatea sperată a portofoliul riscant

rf – rentabilitstea activului fără risc

rM – rentabilitatea portofiului de piaţă M

βi – Măsura standartizată a riscului sistematic al unui activ riscant, făcând legătura între covariaţia activului şi cu portofoliul de piaţă şi varianta portofoliului de piaţă şi se calculează după formula:

Pentru β=1, are loc o fluctuaţie a preţului titlului financiar în aceeaşi măsură cu cea pieţei.

Pentru β>1, preţul titlului financiar are o volatilitate mai ridicată decât cea a pieţei.

Pentru β<1. Preţul titlului financiar are o volatilitate mai scăzută decât cea a pieţei

Pentru exemplificare am ales acţiunile S.C. CASA DE BUCOVINA – CLUB DE MUNTE S.A listată la Bursa de Valori Bucureşti, categoria a- 2-a..

S.C. CASA DE BUCOVINA – CLUB DE MUNTE S.A., persoana juridica româna, înregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J33/718/1998, cod unic de înregistrare nr. 10376500, cu sediul social în Gura Humorului, judetul Suceava, P-ta. Republicii nr. 18, pe baza hotarârii AGEA nr. 1 din 19.04.2007 intentioneaza majorarea capitalului social prin intermediul unei Oferte Publice primare de vânzare de actiuni.

Activitatea principala a Emitentului este “HOTELURI – cod CAEN 5510”, constând in: cazare, alimentatie publica si agrement, turism intern si international.

În prezent, activitatea derulata de societate este legata de operarea hotelului Best Western Bucovina– Club de Munte, din statiunea Gura Humorului. Best Western Bucovina – Club de Munte este asezat în imediata vecinatate a faimoaselor manastiri pictate din Bucovina, la 5 km de Manastirea Humorului si 6 km. de Manastirea Voronet. Hotelul este, de asemenea, cel mai bun punct de plecare în asa-numitul “Tur al manastirilor” – cu numeroase obiective turistice: biserica de sare si Catedrala Catolica de la Cacica, biserica pictata de la Arbore, Marginea (cu faimoasa ceramica neagra), Putna, Sucevita, Moldovita, Manastirea Humorului si Manastirea Voronet. Mai mult decât atât, hotelul se afla într-o zona încarcata de istorie si traditie, iar peisajul specific bucovinean (obcinile împadurite înconjoara orasul, formând un minunat “scut verde”) se adauga avantajelor pe care le poate avea turistul alegând Best Western Bucovina – Club de Munte.

Preview document

Modelare pe Piața Financiară - Pagina 1
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 2
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 3
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 4
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 5
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 6
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 7
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 8
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 9
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 10
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 11
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 12
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 13
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 14
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 15
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 16
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 17
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 18
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 19
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 20
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 21
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 22
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 23
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 24
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 25
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 26
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 27
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 28
Modelare pe Piața Financiară - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Modelare pe Piata Financiara.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Evaluarea Afacerilor

Una dintre pietrele de temelie ale teoriei moderne a valorii - distinctia dintre sintagmele ”valoare de utilizare” (value in use) și ”valoare de...

Te-ar putea interesa și

Modelarea dinamică a pieței de capital

INTRODUCERE In orice economie nationala, indiferent cit de dezvoltata, piata de capital cu cele doua componente ale sale, piata primara si piata...

Metode și Tehnici de Analiză Statistică a Riscului Bancar

CAPITOLUL 1. DEFINIRE, CONCEPTE SI REGLEMENTARI INTERNE SI INTERNATIONALE PRIVIND RISCUL BANCAR 1.1. Abordari conceptuale privind riscul si...

Ipoteza piețelor eficiente și evaluarea acțiunilor

“Unul dintre paradoxurie mele favorite este ca daca dupa anuntarea unor vesti economice bune piata creste, cresterea se pune pe seama stirii, iar...

Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor

CAPITOLUL 1. MODELE DE EVALUARE A ACŢIUNILOR 1.1. Consideraţii generale acţiuni Acţiunile sunt titluri financiare ce reprezintă drepturile...

Gestiunea Portofoliului de 10 Titluri

INTRODUCERE Obiectivul proiectului Proiectul îsi propune drept scop analiza de piata a evolutiei cursurilor actiunilor în vederea constituirii...

Evaluarea întreprinderii prin prisma metodelor financiare pe exemplul SC Textila SA Focșani

INTRODUCERE Evaluarea reprezintă o parte integrantă a analizei economice şi este practic legată de formarea unei opinii asupra valorii pachetului...

Prezentarea SC Intexco GWF SA Ploiești și a pieței acesteia

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL – CARACTERISTICI SI ROL IN ECONOMIA DE PIATA 1.1. Conceptul si structura pietei de capital. Orice economie...

Proiect semestrial - modelare pe piața financiară

Capitolul I. Durata Macaulay de evaluare a obligaţiunilor 1.1. Descrierea setului de ipoteze Durata unei obligaţiuni (DURATION) reprezintă măsura...

Ai nevoie de altceva?