Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7828
Mărime: 166.14KB (arhivat)
Publicat de: Cornel Stroe
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Silviu Ursu

Extras din proiect

CAPITOLUL 1. MODELE DE EVALUARE A ACŢIUNILOR

1.1. Consideraţii generale acţiuni

Acţiunile sunt titluri financiare ce reprezintă drepturile deţinătorului într-o societate.Acţiunile reprezintă părţi indivizibile, de valoare egală, din capitalul social al societăţii.

Acţiunile reprezintă fracţiuni ale capitalului social şi desemnează raportul juridic dintre acţionar (persoana care deţine acţiuni) şi societatea emitentă.

Valoarea nominală a unei acţiuni emisă de o societate reprezintă banii pe care acţionarii i-au depus iniţial, la începerea afacerii, pentru fiecare acţiune emisă. Preţul plătit ulterior pentru cumpărarea unei acţiuni reprezintă valoarea rezultată în urma cererii şi ofertei de pe piaţă şi poate fi diferit de valoarea nominală.

Pieţele autorizate pentru cumpărare sau vânzarea acţiunilor

Bursa de Valori Bucuresti şi piaţa extra-bursieră Rasdaq sunt principalele pieţe ce tranzacţionează acţiunile societăţilor deţinute public.

BVB supraveghează şi acţionează pentru a preveni, identifica şi raporta activitatea de tranzacţionare care nu este conformă cu reglementările ei.

Manipulările de preţuri şi volume (cantităţi) sunt interzise pe pieţele bursiere.

Societatea pe acţiuni reprezintă societatea comercială al cărei capital social este în întregime împărţit în acţiuni între fondatori sau acţionarii ulteriori, în funcţie de aportul fiecăruia la capitalul social al societăţii.

Societatea pe acţiuni dobândeşte personalitate juridică de la momentul înscrierii în Registrul Comerţului.

Deţinerea de acţiuni

Acţiunile cumpărate de pe piaţa bursieră sunt dematerializate (nu se eliberează nici un înscris) dar se înscriu la cumpărare într-un registru (registrul acţionarilor) ţinut de o societate autorizată pentru această activitate de CNVM, numită societate de registru (o societate pe acţiuni care desfăşoară activităţi de registru pentru societăţile deţinute public şi pentru alţi emitenţi cum ar fi societăţile închise, etc).

Drepturile deţinătorilor de acţiuni

Prin cumpărarea de acţiuni, investitorul devine acţionar al societăţii respective, acesta dispunând de anumite drepturi specifice prin împărţirea profiturilor şi a riscurilor.Un investitor poate cumpăra sau vinde acţiuni oricând doreşte.

El este îndreptăţit să voteze politica societăţii, să numească sau să demită conducerea executivă a acesteia şi, în cazul în care societatea obţine profit, el este îndreptăţit să primească o parte din acesta sub formă de dividend.

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Societăţile listate la BVB sunt grupate în trei categorii (I, SIF-uri şi II), în funcţie de cerinţele de listare pe care le îndeplinesc.

Astfel, categoria I include cele mai performante societăţi. Cele cinci SIF-uri sunt societăţi de investiţii care s-au născut în urma procesului de privatizare în masă şi deţin acţiuni la diverse societăţi. În sistemul electronic al BVB, fiecare societate listată este reprezentată de un cod (sau mai multe) numit simbol (un simbol separat pentru fiecare nouă emisiune a aceleaşi societăţi) format din trei litere (extrase din titulatura societăţii) sau în cazul SIF-urilor din adăugarea la simbolul SIF a numerelor de la unu la cinci (există doar cinci astfel de societăţi). La BVB se mai tranzacţionează şi aşa numitele societăţi nelistate, acestea au fost delistate fie la cerere, fie de către BVB sau CNVM. Pentru aceste societăţi, reglementările BVB nu prevăd obligativitatea informării continue şi periodice a rezultatelor financiare.

Listarea la piaţa extra-bursieră Rasdaq

Societăţile listate pe piaţa Rasdaq sunt de asemenea grupate în trei categorii (I, II şi bază), şi fiecare societate listată este reprezentată tot de un simbol dar format din patru litere extrase din titulatura societăţii.

1.2. Comerţul cu ridicata şi amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor la societatea Comautosport S.A. Bucureşti

Comerţul este unul dintre acele lucruri pe care le înţelegem în mod natural, dar întâmpinăm dificultăţi atunci când trebuie să-l definim. Dificultatea se datorează tocmai conţinutului foarte diferit pe care-l primeşte termenul, ca atare, în forme derivate sau în expresii. Acesta este motivul pentru care ne propunem să formulăm nu una, ci mai multe definiţii.

Comerţului i s-a atribuit una dintre cele 19 secţiuni – secţiunea fiind gruparea cu nivelul de agregare cel mai înalt a clasificării – 3 diviziuni, 19 grupe şi 80 de clase. Secţiunea G atribuită comerţului acoperă toate formele de comercializare cu excepţia acelora al căror obiect îl constituie bunuri netransportabile (imobile, aranjamente de voiaj, spaţii publicitare etc), precum şi activităţi de intermediere comercială (comisionari, agenţi), repararea şi întreţinerea autovehiculelor şi motocicletelor, repararea şi întreţinerea bunurilor personale sau casnice; includerea la secţiunea comerţ a activităţilor din urmă este justificată prin aceea că astfel de activităţi sunt asociate „uneori” cu comercializarea; în fapt asocierea acestor servicii cu comercializarea este, foarte probabil mult mai puternică în unele dintre ţările membre ale Uniunii Europene, iar la noi soluţia a fost adoptată pentru a asigura comparabilitatea statistică cu Uniunea Europeană. Secţiunea GA poartă denumirea de „Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea şi intreţinerea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale şi casnice”, denumire, în sine, cât se poate de sugestivă în legatură cu conţinutul. În această secţiune se cuprind toate unităţile a căror activitate economică principală – determinată potrivit unei metodologii specifice – constă în achiziţionarea de bunuri transportabile şi revânzarea lor, precum şi unităţile care au ca obiect intermedieri între vânzări şi cumpărări de bunuri mobile. Astfel de bunuri sunt supuse, în mod obişnuit, o singură dată mişcării şi ambalării şi nu suportă transformări în mod semnificativ. Se cuprinde aici nu numai comerţul direct dintre două părţi ci şi cel efectuat în numele unor terţi.

La delimitarea comerţului cu amănuntul s-a reţinut acelaşi criteriu, natura clienţilor, ca şi ţn cazul comerţului cu ridicata. Se consideră comerţ cu amănuntul vânzarea mărfurilor către consumatori, alţii decât cei enumeraţi la comerţul cu ridicata, în special persoane fizice şi gospodării. Spre deosebire, însă, de comerţul cu ridicata, comerţul cu amănuntul – ce se realizează în cea mai mare parte în sedii accesibile publicului - se clasifică, înainte de toate, după tipul de magazin (loc sau punct de vânzare) şi, după caz, forma de vânzare.

Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor la S.C. ComAutoSport S.A.

Compania a fost înfiinţată în august 1991 având ca obiect de activitate comerţul cu piese auto şi accesorii, fiind rezultatul unei dorinţe de a oferi clienţilor toată gama de servicii auto.

Din dorinţa de a pune la dispoziţia clienţilor o gamă completă de servicii, în anul 1999 compania a început o activitate de pionierat pe plan local şi nu numai, aceea de importator direct de autoturisme second hand. Acest lucru s-a dovedit a fi de bun augur pentru cifra de afaceri, care a crescut simţitor.

Pentru a veni şi mai mult în ajutorul clienţilor, posibilităţile de achiziţionare a autoturismelor au fost mult diversificate: buy back, compensare, avans de 0%, răspunzând astfel tuturor cererilor.

Preview document

Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 1
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 2
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 3
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 4
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 5
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 6
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 7
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 8
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 9
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 10
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 11
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 12
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 13
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 14
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 15
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 16
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 17
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 18
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 19
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 20
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 21
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 22
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 23
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 24
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 25
Modelare pe piața financiară - modele de evaluare a acțiunilor - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Modelare pe Piata Financiara - Modele de Evaluare a Actiunilor.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Modelare pe Piața Financiară

CAPITOLUL I Evaluarea unei acțiuni – Modelul CAPM Pentru că vom detalia în acest proiect modele diferite vom începe prin a detalia ce înseamnă un...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Modelarea dinamică a pieței de capital

INTRODUCERE In orice economie nationala, indiferent cit de dezvoltata, piata de capital cu cele doua componente ale sale, piata primara si piata...

Ipoteza piețelor eficiente și evaluarea acțiunilor

“Unul dintre paradoxurie mele favorite este ca daca dupa anuntarea unor vesti economice bune piata creste, cresterea se pune pe seama stirii, iar...

Modelare pe Piața Financiară

Capitolul 1 Modele de evaluare a acţiunilor În contextul multiplelor programe de dezvoltare socio-economică, reformele sectoarelor economiei...

Gestiunea unui Portofoliu

INTRODUCERE Scopul lucrarii noastre il reprezinta analiza financiara a deciziei de investitie, studiul fiind concentrat pe analiza rentabilitatii...

Modelul Merton Henriksson, Modelul Jensen și Modelul CAPM

I. Introducere Piaţa de capital reprezintă ansamblul relaţiilor şi mecanismelor prin intermediul cărora capitalurile disponibile şi dispersate din...

IAS 1

I.A.S. 1 Prezentarea situatiilor financiare 1.1. Obiectiv -Se aplica – la toate întreprinderile care raporteaza în concordanta cu I.A.S.,...

Analiza diagnostic strategică a societății SC Ambient SA

Capitolul 1: FUNDAMENTE TEORETICE MANAGEMENTUL STRATEGIC este un proces managerial continuu, de mentinere a organizatiei intr-o permanenta...

Listarea la Bursă și Efectul Său Asupra Prețului Acțiunilor

INTRODUCERE Orice investitor român sau străin poate să tranzacţioneze la bursă dar nu direct, ci numai prin intermediul unei societăţi de...

Ai nevoie de altceva?