Extras din document
Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880)
Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent. Momentul respectiv este marcat de semnificative modificari aduse sistemului monetar romanesc.
O prima modificare este legata de aparitia unui nou tip de moneda superioara si anume bancnota. In acest sens s-a prevazut o acoperire in stoc de aur si argint, precum si o acoperire in bilete ipotecare, solutie discutabila, cand un tip de moneda superioara cum e bancnota, sa fie acoperita intr-o moneda inferioara, care nu era altceva decat banul de hartie. Totodata pentru bancnote se prevedea o convertibilitate metalica integrala in aur si argint.
Primele bancnote ale B.N.R au fost puse in circulatie in anul infiintarii si nu erau altceva decat vechile bilete ipotecare transformate in bancnote prin aplicarea unei stampile cu denumirea B.N.R peste vechea denumire de bilet ipotecar.
Trecerea la monometalismul aur (1890)
Sistemul monometalist romanesc prezenta urmatoarele caracteristici:
- leul a fost definit numai in aur
- monedele de aur au ramas cele de 20 si 10 lei, monedele de argint au ramas cele de 5, 2, 1 si 0,5 lei, iar cele de arama de 10, 5, 2 si 1 ban. Acum moneda de argint a devenit moneda metalica obisnuita
- se adopta forma convertibilitatii integrale in aur a bancnotei
- a asigurat stabilitatea monetara prin functionarea mecanismului tezaurelor si reglarea spontana a cantitatii de bani in circulatie
Leul romanesc nu va putea, in perioada ce a urmat primului razboi mondial 1914 - 1918, sa mai revina la gloria dinainte. In 1921, BNR scoate din circulatie bancnotele rusesti, germane si austro-ungare de pe teritoriul Romaniei Mari, schimbandu-le cu bancnote romanesti. In 1929, se adopta "Legea pentru stabilizarea monetara, prin devalorizarea leului", mai precis prin reducerea continutului in aur. Un leu valoreaza 10 miligrame de aur cu titlul 800/1000, de trei ori mai putin decat in 1867. Un leu aur este egal cu 32 de lei hartie. Biletele de banca emise de BNR sunt convertibile in aur, dar numai in cazul sumelor mai mari de 100.000 de lei. Industrializarea si avantul economic de dupa marea criza economica mondiala din 1929 - 1933 aveau sa duca la un reviriment al monedei nationale si al nivelului de trai din tara noastra. Astfel, in 1938, venitul pe locuitor din Romania (97 de $) era mai mare decat cel inregistrat in Grecia (76$) sau Portugalia (81), tari care acum inregistreaza un venit pe locuitor mai mare de aproximativ cinci ori decat cel din tara noastra.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Moneda in Romania.doc