Monografie Banc Post

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 20344
Mărime: 2.17MB (arhivat)
Publicat de: Achim Gherasim
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Drd. Marius Constantin Apostoaie

Cuprins

  1. 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE 3
  2. 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Bancpost 3
  3. 1.2. Principalele etape şi evoluţia Bancpost în cadrul sistemului bancar românesc 4
  4. 1.3. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului 5
  5. 1.4. Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare desfăşurate 6
  6. 1.5. Cadrul legislativ general si specific 7
  7. 1.6. Organisme de control si reglementare 8
  8. 1.7. Analiza organigramei 11
  9. 2. GESTIUNEA CONTURILOR BANCARE 13
  10. 2.1.Proceduri pentru deschiderea conturilor bancare 13
  11. 2.1.1. Categorii de conturi bancare 13
  12. 2.1.2. Deschiderea conturilor bancare 15
  13. 2.2.Operatiuni curente si operatiuni speciale 19
  14. 2.2.1.Operaţiuni efectuate prin conturi curente: 19
  15. 2.2.2.Operaţiuni efectuate prin conturi cu destinaţie specială 20
  16. 2.2.3. Alte operatiuni de decontare prin intermediul monedei de cont 21
  17. 2.3. Incidente in functionarea conturilor bancare 22
  18. 2.4. Inchiderea conturilor bancare 22
  19. 2.5. Instrumente de plata 25
  20. 2.6. Moneda electronica 30
  21. 3. CREDITAREA BANCARA. PERSOANE FIZICE 36
  22. 3.1. Jaloane ale creditarii 36
  23. 3.2. Creditarea persoanelor fizice 38
  24. 3.2.1. Credite de consum 39
  25. 3.2.2. Credite garantate cu ipoteca 41
  26. 4.DEONTOLAGIA BANCARA SI SECRETUL PROFESIONAL 48
  27. 4.1. Obligatiile bancii 48
  28. 4.2. Implicarea bancilor in prevenirea si spalarea banilor 50
  29. BIBLIOGRAFIE 54

Extras din proiect

1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE

1.1. Momentul istoric al înfiinţării Bancpost

SC.BANCPOST S.A. a fost înfiinţată în data de 1 iulie 1991 ca bancă universală, comercială şi de economii, prin hotărâre de guvern. Societate comercială pe acţiuni cu capital majoritar de stat, Bancpost s a creat în urma reorganizării sectorului comunicaţiilor, preluând părţi din activele companiei publice “Rom Post Telecom”.

Una dintre cele mai competitive bănci româneşti, Bancpost oferă, prin reţeaua extinsă de sucursale proprii şi prin diverse canale alternative de distribuţie, o gamă extinsă de produse şi servicii clienţilor corporativi, de retail şi persoanelor fizice cu statut financiar ridicat din România.

Acţionarul majoritar al Bancpost este Eurobank EFG (EFG Eurobank Ergasias S.A.), una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punct de vedere al capitalizării bursiere şi membră a EFG Group din Geneva.

Ca urmare a unui profund proces de restructurare şi a implementării modelului unic de business al acţionarului său majoritar, Bancpost beneficiază astăzi de noi atu uri, esenţiale într un mediu intens concurenţial: sisteme informatice şi de telecomunicaţii moderne, procese şi operaţiuni optimizate, produse şi servicii competitive, complet reproiectate şi orientate către client, personal bine instruit, precum şi o fortă de vânzări dinamică şi pro activă.

Modelul unic de afaceri al Băncii este bazat pe o infrastructură formată din Centre Regionale care coordonează activitatea de Retail (produse standardizate, procese centralizate, fluiditate) şi din Centre de Afaceri, poziţionate în oraşe cu potenţial economic ridicat, care oferă companiilor mijlocii soluţii financiare flexibile şi servicii de consultanţă. Relaţia cu companiile mari este gestionată de Direcţia Companii Mari din cadrul centralei Băncii. Întreaga activitate a fost concentrată şi orientată către înţelegerea obiectivelor fiecărui client, oferind un parteneriat de încredere, pe termen lung, în vederea atingerii cu succes a acestor obiective.

Clienţii Bancpost beneficiază totodată de produsele de trezorerie dezvoltate de echipa Global Markets Bancpost, una dintre cele mai puternice din piaţă, cât şi de produse financiar bancare integrate, rezultate din colaborarea Băncii cu celelalte 9 subsidiare ale Grupului Eurobank EFG în România:

EFG Retail Services IFN S.A.

EFG Eurobank Mutual Funds Management România SAI S.A.

EFG Eurobank Finance S.A. România

EFG Eurobank Securities S.A. – România;

EFG Eurobank Leasing S.A.

EFG Eurobank Property Services S.A.

EFG IT Shared Services S.A.

EFG Eurolife Asigurări Generale S.A.

EFG Eurolife Asigurări de Viaţă S.A.

Reţeaua de sucursale a fost completată cu diverse canale alternative de distribuţie (vânzări directe, canale electronice 24h, Fastbanking, web site uri dedicate pe produs, brokeri specializaţi etc) care oferă clientului Bancpost avantajul comodităţii şi accesul la serviciile Băncii 24 de ore pe zi. Experienţa Bancpost pe piaţa locală, cumulată cu experienţa internaţională, know how ul şi modelul unic de business al grupului Eurobank EFG sunt principalele active pe care specialiştii Băncii le valorifică în fiecare zi pentru a furniza clienţilor săi cele mai bune soluţii financiare.

1.2. Principalele etape şi evoluţia Bancpost în cadrul sistemului bancar românesc

Privatizarea Bancpost a demarat in 1999, cand General Electric Corporation din S.U.A. si Banco Portugues de Investimento din Lisabona au achizitionat 35%, respectiv 10% din actiuni.

Anul 2001 a reprezentat un an cu o evoluţie bună pe piaţa bancară pentru Bancpost. Sursele bănciiau crescut cu 49%, creditele au crescut cu 50%, mai ales cele orientate spre IMM uri. O altă evoluţie remarcabilă în cadrul Bancpost este cea a cardurilor, Bancpost deţinând locul întâi la acest capitol,emiţând peste 645.000 de carduri.

În anul 2002 Bancpost a fost autorizată să efectueze tranzacţii cu titluri de stat şi activitate decustodie şi de asemenea a fost implicată în proiectul guvernamental pentru colectarea taxelor şiimpozitelor locale. În noiembrie 2002 Bancpost a devenit prima bancă privatizată integral din sistemulbancar românesc.

La începutul anului 2004 a fost iniţiat un amplu proces de restructurare a băncii, care vizeazărepoziţionarea reţelei de unităti pe piaţă şi optimizarea operaţiunilor, susţinute de implementarea unuisistem informatic centralizat cu performanţă ridicată (FlexCube), adoptarea unei identităţi corporativecare să reflecte apartenenţa la grupul Eurobank EFG, precum şi sporirea atractivităţii ofertei de produse şiservicii. Proiectul de remodelare a unităţilor băncii a debutat cu deschiderea în Bucureşti a unui sediucentral nou, iar până în luna septembrie 2006 un număr de 50 de unităţi remodelate au fost deschise.

Anul 2005 a debutat cue xtinderea reţelei teritoriale, iar un an mai târziu , în 2006 aceasta cuprindea aproape 200 de unităţi. În paralel cu extinderea reţelei de unităţi se derulează şi un proiect de optimizare a canalelor alternative de distribuţie.

Anul 2006 a adus în portofoliul de retail al Bancpost mai multe produse noi: creditul “Imediat”, depozitul „Prim”, creditul “Extins”, împrumutul pentru locuinţă în franci elveţieni. Activitatea cu cardurile a fost foarte dinamică în 2006, prin lansarea a 3 noi carduri de credit VISA: Gold, Electron, Classic. Cardul TAROM American Express, fiind primul card de credit pe piaţa românească emis în parteneriat cu o companie de transport aerian.

Tot din 2006 clienţii băncii au posibilitatea de a investi în unităţi de fond pentru Fonduriledeschise de investiţii:Bancpost Plus; Bancpost Active Balanced, entităţi administrate de EFG EurobankMutual Funds Management Romania SAI S.A. şi pentru care Bancpost este depozitar şi distribuitor.

În 2006 au fost instalate peste 50 de ATM uri, 5200 de POS urişi au fost introduse pentru prima oară APS urile (Automated Payment Systems), prin intermediul cărora se pot efectua depuneri, plăţi, depozite.

De asemenea, în 2006 a fost lansată o nouă versiune a serviciului de Internet Banking –Fast banking.

Mai mult, în vara lui 2006, Bancpost a lansat în premieră pe piaţa românească “Ronsmart” Depozitul cu 10% Inteligenţă Adăugată, produs pentru care a câştigat premiul “Cel mai bun produs bancar al anului 2006” din partea publicaţiei “Piaţa Financiară”. Acest produs inovator combină siguranţa şi stabilitatea unui depozit la termen cu posibilitatea unor randamente superioare oferite de investiţiile în Fondul deschis de investiţii Bancpost Active Balanced.

În 2006 s au creat premisele unei dezvoltări accelerate a activităţii Băncii în relaţia cu companiile mijlocii şi mari, prin implementarea unui model unic de business. Astfel, o reţea formată din 10 Centre de Afaceri si 12 birouri satelit poziţionate în oraşe cu potenţial economic ridicat oferă soluţii financiare flexibile companiilor mijlocii, în timp ce Direcţia Companii Mari din cadrul Centralei Băncii gestioneazărelaţia cu companiile mari.

Preview document

Monografie Banc Post - Pagina 1
Monografie Banc Post - Pagina 2
Monografie Banc Post - Pagina 3
Monografie Banc Post - Pagina 4
Monografie Banc Post - Pagina 5
Monografie Banc Post - Pagina 6
Monografie Banc Post - Pagina 7
Monografie Banc Post - Pagina 8
Monografie Banc Post - Pagina 9
Monografie Banc Post - Pagina 10
Monografie Banc Post - Pagina 11
Monografie Banc Post - Pagina 12
Monografie Banc Post - Pagina 13
Monografie Banc Post - Pagina 14
Monografie Banc Post - Pagina 15
Monografie Banc Post - Pagina 16
Monografie Banc Post - Pagina 17
Monografie Banc Post - Pagina 18
Monografie Banc Post - Pagina 19
Monografie Banc Post - Pagina 20
Monografie Banc Post - Pagina 21
Monografie Banc Post - Pagina 22
Monografie Banc Post - Pagina 23
Monografie Banc Post - Pagina 24
Monografie Banc Post - Pagina 25
Monografie Banc Post - Pagina 26
Monografie Banc Post - Pagina 27
Monografie Banc Post - Pagina 28
Monografie Banc Post - Pagina 29
Monografie Banc Post - Pagina 30
Monografie Banc Post - Pagina 31
Monografie Banc Post - Pagina 32
Monografie Banc Post - Pagina 33
Monografie Banc Post - Pagina 34
Monografie Banc Post - Pagina 35
Monografie Banc Post - Pagina 36
Monografie Banc Post - Pagina 37
Monografie Banc Post - Pagina 38
Monografie Banc Post - Pagina 39
Monografie Banc Post - Pagina 40
Monografie Banc Post - Pagina 41
Monografie Banc Post - Pagina 42
Monografie Banc Post - Pagina 43
Monografie Banc Post - Pagina 44
Monografie Banc Post - Pagina 45
Monografie Banc Post - Pagina 46
Monografie Banc Post - Pagina 47
Monografie Banc Post - Pagina 48
Monografie Banc Post - Pagina 49
Monografie Banc Post - Pagina 50
Monografie Banc Post - Pagina 51
Monografie Banc Post - Pagina 52
Monografie Banc Post - Pagina 53
Monografie Banc Post - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Monografie Banc Post.docx

Te-ar putea interesa și

Practică tehnică bancară - Unicredit Țiriac Bank

Centrul european de competenta in UniCredit Uniunea Europeana ajuta la dezvoltarea afacerilor, iar Grupul UniCredit ofera cea mai extinsa retea...

Contabilitatea Capitalurilor Proprii

ARGUMENT Contabilitatea a apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a socetăţii omeneşti, din nevoia de a cunoaşte volumul de muncă vie şi...

Monografie Banc Post

Capitolul 1 Prezentarea SC Bancpost SA 1.1. Istoric si evolutie Sectorul financiar-bancar comercial a fost creat in Romania in urma cu 20 de...

Ai nevoie de altceva?