Monografie Raiffeisen

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Monografie Raiffeisen.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 119 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domenii: Finante, Banci

Cuprins

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie.
1.1 Momentul istoric al înfiinţării (legea/HG şi principalele repere).
1.2 Principalele etape şi evoluţia sa în cadrul sistemului bancar românesc.
1.3 Forma şi structura acţionariatului.
1.4 Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare desfăşurate de Raiffeisen.
1.5 Cadrul legislativ general şi specific care reglementează activitatea băncii Raiffeisen.
1.6 Organismele de control şi reglementare care supervizează activitatea băncii Raiffeisen.
2. Organizarea societăţii bancare. Sistemul informaţional bancar.
2.1 Prezentarea centralei unităţii bancare şi reţelei teritoriale a băncii Raiffeisen, organigrama generală a băncii şi organigrama unităţii Raiffeisen, agenţia Copou.
2.2 Organizarea societăţii bancare. Sistemul informaţional bancar.
3. Conturile bancare.
3.1 Clasificarea şi procedura de deschidere a conturilor bancare oferite de Raiffeisen.
3.2 Operaţiuni curente şi operaţiuni specifice derulate prin conturile bancare.
3.3 Operaţiuni prin conturi.
3.4 Alte operaţiuni de casă.
3.5 Incidente în funcţionarea conturilor bancare.
3.6 Închiderea conturilor bancare.
4. Plasamente bancare şi non-bancare.
4.1 Plasamente bancare.
4.2 Plasamente bancare şi non-bancare.
4.3 Plasamente financiare.
5. Decontarea intra şi interbancară. Operaţiunile cu numerar.
5.1 Instrumente de plată utilizate de Raiffeisen Bank
5.2 Sisteme de plată electronice. Implementarea Sistemului Electronic de Plăţi.
5.3 Banca la domiciliu.
5.4 Compensarea multilaterală a plăţilor.
5.3 Operaţiuni cu numerar.
5.4 Moneda electronică.
6. Marketingul bancar.
6.1 Politica de marketing dezvoltată de Raiffeisen la nivel de produs şi serviciu bancar.
6.2 Politica de marketing dezvoltată de Raiffeisen la nivel instituţional.
7. Creditarea bancară. Persoane fizice şi agenţi economici.
7.1 Creditarea persoanelor fizice.
7.2 Creditarea întreprinderilor şi a agenţilor economici.
7.3 Creditul pentru nevoi personale nenominalizate Flexicredit.
8. Modul de abordare Raiffeisen Bank S.A. privind opertaţiunile pe pieţele de capital.
8.1 Raiffeisen Asset Management.
8.2 Raiffeisen Capital Management.
8.3 Fondurile Deschise de investiţii.
8.4 Fondurile Închise de investiţii.
Bibliografie

Extras din document

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie.

1.1 Momentul istoric al înfiinţării (legea/HG şi principalele repere).

În 1994 RZB – Austria deschide o reprezentanţă în România şi devine una din primele bănci străine din sectorul bancar românesc.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen a întemeiat în 1862 prima uniune de credit în Anhausen Germania. În 1886 apare prima uniune bancară Raiffeisen în Mühldorf, Austria. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) cu sediul în Viena a fost fondată în 1927 pentru a coordona activiăţile şi politicile financiare ale întregului grup bancar Raiffeisen şi este responsabilă cu tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în numele grupului la nivel naţional şi internaţional.

Raiffeisen International este subsidiară în întregime consolidată a RZB, care deţine aproximativ 70% din acţiunile comune. Restul acţiunilor se tranzacţionează liber la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante bănci comerciale şi de investiţii din Austria şi instituţia centrală a Grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din această ţară.

Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) cu sediul în Viena este entitatea centrală a Grupului RZB. RZB ocupă a treia poziţie pe piaţa bancară din Austria şi este instituţia principală a Grupului Bancar Raiffeisen (RBG). RBG realizează aproape un sfert din activitatea bancară internă şi dispune de cea mai mare reţea de distribuţie din ţară, cu peste 2.200 de unităţi şi aproximativ 23.000 de angajaţi. La 31 decembrie 2008, bilanţul total consolidat a fost de 265 miliarde EUR.

Înfiinţată în 1927, RZB ofera o gamă completă de servicii bancare şi de investment banking în Austria şi este considerată un pionier în Europa Centrală şi de Est (ECE). Se numără printre principalele bănci din regiune, oferind servicii bancare pentru companii şi persoane fizice, precum şi servicii de investment banking, pe următoarele pieţe:

- Albania Raiffeisen Bank Sh.a.

- Belarus Priorbank, OAO

- Bosnia si Hertegovina Raiffeisen Bank d.d. Bosna şi Hercegovina

- Bulgaria Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD

- Croatia Raiffeisenbank Austria d.d.

- Republica Ceha Raiffeisenbank a.s.

- Ungaria Raiffeisen Bank Zrt.

- Kosovo Raiffeisen Bank Kosovo S.A.

- Polonia Raiffeisen Bank Polska S.A.

- Romania Raiffeisen Bank S.A.

- Rusia ZAO Raiffeisenbank

- Serbia Raiffeisen banka a.d.

- Slovacia Tatra banka, a.s.

- Slovenia Raiffeisen Banka d.d. şi Ucraina VAT Raiffeisen Bank Aval.

RZB şi Raiffeisen International au confirmat constant reputaţia de promotori în Europa Centrala şi de Est, înfiinţând prima subsidiară bancară în Ungaria încă din 1986, cu trei ani înaintea căderii Cortinei de Fier. Unul dintre cele mai recente exemple este intrarea pe piaţă din Belarus în ianuarie 2003, când Raiffeisen International a achiziţionat pachetul majoritar al Prioribank, a treia bancă pe piaţa locala. Astfel, RZB a devenit primul grup financiar occidental care a demarat o investiţie strategică în Belarus. Acelaşi lucru s-a întamplat şi în decembrie 2003, când Raiffeisen International a câştigat licitaţia pentru privatizarea Băncii de Economii a Albaniei, cea mai mare bancă din ţară, redenumită Raiffeisen Bank în luna octombrie a anului următor. Iar în august 2005 Raiffeisen International a achiziţionat 93,5% din acţiunile Bank Aval, cea de-a doua bancă din Ucraina. Aceasta tranzacţie a reprezentat cea mai mare achiziţie a Raiffeisen International, contribuind la consolidarea semnificativă a poziţiei sale pe plan local şi regional. În urma unui proces de rebranding banca a devenit Raiffeisen Bank Aval în octombrie 2006. Odată cu achiziţionarea băncii ruseşti Impexbank la începutul anului 2006, Raiffeisen International şi-a consolidat şi mai mult poziţia pe cea mai mare piaţă din Europa Centrala şi de Est: Impexbank şi Raiffeisenbank Austria, înfiinţate în 1997, au devenit numărul nouă pe piaţa locală din Rusia. Fuziunea dintre Impexbank şi Raiffeisenbank s-a finalizat din punct de vedere legal în noiembrie 2007. În iulie 2006, Raiffeisen International a achiziţionat în totalitate eBank din Cehia, mărindu-şi prezenţa pe piaţa locala datorită bunei poziţionari a acestei bănci de retail. Fuziunea cu Raiffeisen Bank s-a finalizat din punct de vedere legal în iulie 2008

Raiffeisen International a înregistrat la finalul anului 2008 înca un rezultat record: profitul consolidat al Grupului (după impozitare şi interese minoritare) a crescut cu 17% până la 982 milioane EUR (în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2007). Bilanţul total a fost de 85.4 miliarde EUR la sfârşitul anului, de asemenea înregistrându-se o creştere de 17%. La data întocmirii bilanţului, aproape 63.400 de angajaţi din peste 3.200 de unităţi deserveau peste 14.7 milioane clienţi.

La 31 decembrie 2008, bilanţul total al Grupului RZB era de 156.9 miliarde EUR, înregistrand o creştere de 14% faţă de decembrie 2007. În timp ce profitul din operaţiuni a atins încă un rezultat record, efectele pieţei financiare şi a crizei bancare au atras după sine scăderi de profit. Ca urmare, profitul înainte de impozitare a scăzut cu 60% până la 597 milioane EUR. La data raportarii, Grupul avea 66.650 de angajaţi în toată lumea.

În plus faţă de operaţiunile bancare, RZB este prezentă în Europa Centrala şi de Est prin mai multe companii specializate care oferă, printre altele, servicii în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), dezvoltării de proiecte imobiliare, managementului de fonduri, leasingului şi creditelor ipotecare.

În Europa Occidentală şi în SUA, RZB este prezentă printr-o sucursală în Londra şi reprezentante la Bruxelles, Frankfurt, Madrid, Milano, Paris, Stockholm şi New York, precum şi printr-o companie de finanţare în New York (cu reprezentante în Chicago, Houston şi Los Angeles) şi o bancă subsidiară în Malta. În Asia, RZB are sucursale la Beijing (cu reprezentante în Harbin şi Zhuhai), Xiamen şi Singapore, precum şi reprezentante la Ho Chi Minh, Hong Kong, Mumbai şi Seul. Această prezenţă internaţională ilustrează clar strategia Grupului privind pieţele în dezvoltare.

Angajamentul permanent al Grupului RZB pentru calitate este recunoscut prin numeroase premii locale şi internaţionale. În martie 2009, RZB şi Raiffeisen International au fost distinse de Global Finance cu premiul regional „Cea mai bună bancă din Europa Centrală şi de Est” pentru a treia oară consecutiv. În plus, băncile Raiffeisen din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Serbia şi Slovacia au primit premiul pentru „Cea mai buna bancă” pe piaţa locală. În noiembrie 2008, prestigioasa publicaţie The Banker, membră a Grupului Financial Times, a acordat RZB şi Raiffeisen International, pentru a cincea oară consecutiv, premiul pentru „Cea mai bună bancă din ECE”. De asemenea, aceeaşi publicaţie a desemnat fiecare din băncile Raiffeisen International din Bulgaria, Croaţia şi Slovacia drept „Cea mai buna bancă” din ţările respective. Iar în iulie 2008, revista britanică Euromoney a desemnat RZB împreuna cu subsidiara Raiffeisen International drept „Cea mai bună bancă din Europa Centrală şi de Est”, pentru a treia oară consecutiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Raiffeisen.doc