Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3299
Mărime: 377.66KB (arhivat)
Publicat de: Minodora Șerban
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andronache Maria
Universitatea Ştefan cel Mare Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Extras din proiect

Instrumentul de tip monedă electronică reprezintă un mijloc de plată.Ca şi monedele şi bancnotele, moneda electronică poate fi utilizată pentru plata bunurilor şi a serviciilor în magazine,supermarketuri sau în alte locuri.

Moneda electronică poate fi stocată pe anumite dispozitive electronice şi poate fi încărcată de la un automat de bani,de la un terminal situat în magazin sau de pe Internet.Îndeplineşte aceleeaşi funcţii ca şi numeralul :poate fi utilizată pentru cumpărarea bunurilor şi a serviciilor, poate fi schimbată contra unei sume în numerar,poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Moneda electronică poate fi utilizată în lumea fizică prin introducerea unui card într-un terminal sau prin folosirea tehnologiei wireless, iar în lumea virtuală, prin intermediul Internetului de pe un computer sau de pe un telefon mobil.

Moneda electronică reprezintă sumele înscrise pe suporturi electronice – aşa cum sunt cardurile sau cartelele telefonice preplătite.

Emitenţii nu vor putea să începă activitatea înainte de obţinerea licenţei de la BNR.Instituţiile vor raporta lunar date privind activitatea şi adecvarea fondurilor proprii în funcţie de volumul monedei electronice emise de către Direcţia Supraveghere din BNR.

Banca Natională va reglementa înfiinţarea şi funcţionarea instituţiilor emitente de monedă electronică,iar companiile interesate să desfăsoare astfel de activităţi vor preyenta un plan de afaceri pe trei ani pentru a obtine licenţa,potrivit unui proiect de regulament prezentat pe site-ul BNR.

Moneda electronică îmbracă mai multe forme:

1. ’’Debit cards’’- prin utilizarea acestora,consumatorul este împuternicit să cumpere mărfuri prin efectuarea unui transfer electronic al fondurilor direct din conturile lor personale de la bancă în conturile comerciantului.

2. ’’Stored –Value Card’’ –sunt carduri care se aseamănă cu cardurile de debit şi de credit,dar se disting prin faptul ca ele conţin o sumă fixă de ‘’ digital cash’’.Un tip sofisticat de stored-value card îl reprezintă cardul intelligent.

3. ‘’ Electronic cash’’reprezintă un exemplu din lumea reală a sistemelor electronice de plăţi,care folosesc poşta electronică sau web-ul.Numeralul electronic se utilizează pe internet pentru cumpărarea de bunuri si servicii.Un consummator poate obţine ,,numerar elecronic’’, atunci el navighează pe internet ,caută un magazin şi selectează opţiunea de cumpărare a unui anumit articol după care ,,numeralul electronic’’ este transferat automat de pe calculatorul clientului pe cel al comerciantului.

4. ‘’Electronic Checks’’ –acestea permit utilizatorilor Internetului să-şi achite facturile direct prin Internet fară să mai transmită fila de cec.Utilizatorul calculatorului scrie valoarea echivalentă a cecului ,după care transmite cecul electronic celeilalte părti care la rândul ei îl transmite băncii sale.

În România,instrumentele de plată de tip monedă electronică sunt reglementate prin Regulamentul BNR nr.6/2006 privind emiterea şi utilizarea instrumentelor de plată electronică şi relaţiile dintre participanţii la tranzacţiile cu aceste instrumente.

Cine poate emite monedă electronică?Instrumentele de plată electronică pot fi emise numai de institutii de credit sau de institutii financiare nebancare care au notificat Băncii Naţionale a României intenţia de a efctua asemenea operaţiuni.

Instrumentele de plată electronică acceptate numai de emitent şi care pot fi utilizate numai pentru plata bunurilor sau serviciilor emitentului nu sunt considerate instrumente de plată de tip monedă electronică.

Cardul emis de o instituţie de credit este un instrument de plată electronică,respectiv un suport de informaţie standardizat,securizat şi individualizat,care permite deţinătorului său să folosească disponibilităţile băneşti proprii dintr-un cont deschis pe numele sau la emitentul cardului şi/sau să utilizeze o linie de credit,în limita unui plafon stabilit în prealabil,deschisă de emitent în favoarea deţinătorului cardului,în vederea efectuării uneia sau mai multora dintre următoarele operaţiuni:

Preview document

Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 1
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 2
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 3
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 4
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 5
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 6
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 7
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 8
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 9
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 10
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 11
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 12
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 13
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 14
Operațiunile Instituțiilor de Credit Moneda Electronică - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Operatiunile Institutiilor de Credit Moneda Electronica.doc

Te-ar putea interesa și

Garantarea Creditului Bancar

CAPITOL I INSTITUTIILE DE CREDIT 1.BANCILE I.1.A.Caracterizare generală Integrarea în Sistemul Bancar European şi operarea pe Piaţa Bancară...

Monografie BRD - Grup Societe Generale

CAP. 1 PREZENTARE GENERALA A SOCIETATII BANCARE 1.1. Caracteristici generale Din multimea de societati bancare si institutii financiare si de...

Dimensiunea Criminalității Bancare în România

Capitolul I : Noţiuni introductive Secţiunea I : Evoluţia instituţiilor bancare în România În România, principalele instituţii bancare au fost...

Banca Națională a României

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI (BNR), înfiinţată în anul 1880, este banca centrală a României. Banca Naţională este o instituţie publică independentă,...

Băncile Comerciale și Rolul lor în Economie

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR ROMANESC 1.1. Apariţia băncilor şi a sistemului bancar Existǎ diferite pǎreri cu privire la originea bǎncilor. Unii...

Situațiile financiare ale instituțiilor de credit

1. CADRUL LEGAL BNR impreuna cu Ministerul Finantelor a elaborat un set de reglementari specifice care prevăd forma şi conţinutul situaţiilor...

Moneda electronică și comerțul electronic

Selectiuni care se refera la moneda electronica - din Ordonanta de Urgenta nr. 99 din 6 decembrie 2006 privind institutiile de credit si adecvarea...

Operațiunile pasive ale instituțiilor de credit

Introducere Până în secolul al XIX-lea, activitatea bancară s-a structurat pe trei domenii specifice: - bănci de emisiune care deţineau monopolul...

Ai nevoie de altceva?