Piete de Asigurari Europene - Piata Londrei si Piata Lloyd's

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Piete de Asigurari Europene - Piata Londrei si Piata Lloyd's.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

1. Piete de asigurari europene
1.1. Piata de asigurari. Definitie
1.2. Structura pietei europene de asigurari
1.3. Asigurarile de viata
1.4. Asigurarile non-viata
2. Piata Londrei
3. Piata Lloyd’s
3.1. Introducere-scurt istoric
3.2. Probleme “scandaluri” la Lloyd’s
3.3. Raspunsul Lloyd’s la problemele – “scandaluri”
3.3.1. Crearea si desfasurarea activitatii Equitas
3.3.2. Reformele de la Lloyd’s
3.3.2.1. Restructurarea activitatii Lloyd’s
3.3.2.2. Restructurarea capitalului Lloyd’s
3.3.3. Restructurarea Lloyd’s in baza planului R&R
3.4. Noile “miscari” la Lloyd’s
3.5. Lloyd’s – Srategii regional-geografice
3.6. Perspectivele Lloyd’s
Bibliografie

Extras din document

1. Piete de asigurari europene

1.1. Piata de asigurari. Definitie

Piata de asigurari reprezinta:

1. totalitatea de relatii economice-sociale ce apar in legatura cu crearea in comun de catre persoanele fizice si juridice amenintate de anumite riscuri a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac alte cerinte economico-financiare probabile, imprevizibile.

2. totalitatea cererilor si ofertelor de sigurare privind persoanele, bunurile si raspunderea civila care se intalnesc si se solutioneaza in si intre societatile de asigurari dintr-o tara sau din mai multe tari.

1.2. Structura pietei europene de asigurari

Una dintre cele mai prestigioase institutii cu preocupari in domeniul colectarii datelor, interpretarii si elaborarii de studii in domeniul asigurarilor este Comitetul European de Asigurari (CEA).

CEA publica periodic diverse studii si statistici care au ca scop informarea, in acest domeniu, in contextual pietei unice europene, in paralel cu fenomenul de globalizare, tot mai puternic si mai vizibil in ultimii ani. Se adauga, in mod firesc, studierea implicatiilor dezvoltarii tehnologiei, a deregularizarii si a liberalizarii comertului European (piata unica) si a celui mondial ca urmare a aplicarii Acordului General pentru Comertul cu Servicii (GATS). Toate acestea au dus si duc, in continuare, la modificari ample in privinta cadrului pana nu demult obisnuit in care se desfasurau aceste activitati. Asistam la o globalizare si la o “fuziune” a serviciilor financiare, chiar la un management financiar global, percepute atât la nivelul companiilor, cât si la nivelul consumatorului. Acestea se manifesta, evident, in urmatoarele directii:

- Intre asiguratori, reasiguratori si asigurati: marile societati multinationale au tendinta de a-si ridica pragul autoasigurarii si de a transmite riscurile sau o parte a acestora direct reasiguratorilor; alegerea se face tot mai mult pe principiile managementului financiar global;

- Intre sectorul de stat si cel privat, dat fiind reducerea ponderii acestuia in domeniul asigurarilor, se deschid noi perspective pentru sectorul privat;

- Intre asiguratori si bancheri: asa-numita “bancassurance” care capata o extindere tot mai mare, astfel incat nu peste mult timp vom vedea ca, fara a folosi banca drept canal de distributie a produselor de asigurari, nici una dintre cele doua tipuri de institutii nu va mai putea supravetui;

- Evident, de maxima importanta in actualul si, sigur, si in viitorul deceniu, globalizarea serviciilor financiare va continua sa marcheze intreaga evolutie a domeniului asigurarilor si reasigurarilor.

In Europa, piata unica a asiguarilor acopera 17 tari care formeaza Zona Economica Europeana ( European Economic Area). In contextual general al cresterii economice, asigurarile au continuat sa se dezvolte in 1997, cu diferente intre asigurarile non-viata cu o evolutie mai lenta, de 8,8% fata de anul 1996, si asigurarile de viata, la care cresterea a fost de 14,1%. Piata asigurarilor din Uniunea Europeana a inregistrat o crestere cu 8,8% in 1997 fata de 1996, volumul total al primelor de asigurare reprezentând 543,7 miliarde ECU, mai mult decât cresterea PIB care a fost de 2,7% in acelasi interval.

Conform datelor CEA, la inceputul anului 1998, cele mai mari trei piete de asigurari din Europa- Franta, Germania, si Marea Britanie au reprezentat 67,1% din totalul asigurarilor de viata si 64,9% din totalul asigurarilor non-viata care astfel se dovedesc a fi mai putin concentrate decat asigurarile de viata ( per total au reprezentat 66,4% din totalul primelor de asigurare incasate). Pe de alta parte, sapte piete reprezentau, in total, 87% din fiecare dintre cele doua categorii de asigurari ( Italia, Olanda, Elvetia si Spania alaturi de cele trei mentionate). Presiunea concurentei prin pret si conditii de asigurare a dus la cresterea asigurarilor non-viata in 1997 ca si in 1996, dar absenta daunelor de catastrofa din ultimii trei ani a determinat obtinerea unor rezultate echilibrate, desi unele categorii de asigurari sunt in serios deficit ( riscuri industriale- raspundere si pagube materiale – credit). Cu o competitie exacerbata prin masurile luate in ultimii ani, provocarile pietei unice sunt considerabile chiar daca astfel de masuri nu rezolva toate problemele. Pentru a preveni aceste tendinte, societatile de asigurari au continuat eforturile de a reduce si rationaliza costurile. Ele au incercat, in special, sa gaseasca o mai buna sinergie prin fuzionari spectaculoase intre societati de asigurare, asa cum s-a intamplat, in ultimii ani, nu numai in Europa ( AXA/UAP, Royal/Sun Alliance, Zurich/BAT, Allianz/AGF), si intre asiguratori si bancheri ( Winterthur/Credit Suisse, Fortis/Mees-Pierson, ING/Grup-BBL, INA/Banco di Napoli, Generali/Sofibar). La toate acestea se adauga si multe acorduri din afara Europei care au avut si continua sa aiba un impact foarte mare asupra evolutiei si structurii comertului cu asigurarile si reasigurarile.

Asigurarile reprezinta un sector cheie al economiei europene, a carui influenta se simte atat in protectia in fata riscurilor in domeniul economic si social al tarilor member, in rolul de stimulator al ideii de economisire pe termen lung, cat si ca furnizor de fonduri pentru piete financiare. In mod similar, asigurarile indeplinesc un rol esential pentru dezvoltarea tehnicilor de management al activelor si de management al riscului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piete de Asigurari Europene - Piata Londrei si Piata Lloyd's.doc