Piețe financiare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 13988
Mărime: 239.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Szeles Monica

Extras din proiect

Capitolul I

Prezentarea societatilor

Am ales drept subiect al acestui proiect analiza de piață a evoluției cursului acțiuniilor în cadrul a celor 4 firme cotate la Bursa de Valori București din domenii diferite de activitate în vederea realizării analizei fundamentale. Aceste companii fac parte din următoarele domenii:

• resurse energetice (Petrom S.A),

• farmaceutice (Antibiotice S.A Iași),

• bancar (Banca Transilvania S. A),

• materiale ( ALRO Slatina S.A).

1.1.Petrom S.A.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Gaze Naturale, precum şi Comercializare. Petrom exploatează rezerve de petrol şi gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi 593 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 211 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2006 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.709 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 1.020 milioane Euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa centrală deţine 51,011% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 19 ţări pe cinci continente în domeniul de Explorare şi Producţie, Distribuţie gaze precum şi Produse Chimice în 27 de ţări pe cinci continente. Statul Român deţine 30,862% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,026% iar 6,214% aparţin acţionarilor minoritari.

S-a iniţiat un proces de modernizare pentru a se consolida poziţia de lider, pentru a asigura viitorul companiei şi pentru a reduce diferenţele de standarde, care sunt competitive la nivel internaţional. Acest proces este menit să îmbunătăţească costurile de operare şi performanţa companiei.

Petrom va deveni o companie profitabilă şi puternică, un lider al economiei româneşti. Experienţa în domeniu, acumulată de-a lungul a 150 de ani, tehnologia internaţională, eforturile corelate ale experţilor români şi austrieci creează fundamentul dezvoltării companiei în concordanţă cu datoria noastră faţă de acţionari, comunitate şi mediu. Petrom a obţinut rezultate financiare pozitive pentru anul 2005, care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 51% din acţiunile Petrom. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin plata acţiunilor şi cresterea de capital în valoare de 830 milioane euro, ce urmează a fi utilizat pentru investiţiile viitoare ale Petrom.

Datorita aportului de capital, Petrom este acum pregătită pentru o dezvoltare calitativă. Programul de investiţii pentru 2010, a cărui valoare totală se ridica la circa 3 miliarde euro, va susţine atingerea obiectivelor de dezvoltare asumate pentru fiecare segment de activitate.

Petrom îmbină tradiţia din industria petrolieră cu organizarea modernă a unei companii integrate. Petrom este cea mai importantă companie de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est. Un actor de succes cu profit susţinut în explorare şi producţie, rafinare şi marketing şi gaze naturale. Petrom generează valori şi beneficii pentru acţionării săi, pentru angajaţi, partenerii de afaceri şi economia României în general.

1.2. S.C. Antibiotice S.A. Iasi

S.C. Antibiotice S.A., s-a înfiintat ca societate comerciala pe actiuni la data de 12.11.1990 prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii de Antibiotice Iasi. Intreprinderea a fost construita in perioada 1953 - 1955 si a fost pusa in functiune la 11 decembrie 1955 sub denumirea de Fabrica Chimica nr.2 Iasi, ulterior devenind Intreprinderea de Antibiotice Iasi.

Este cel mai important producator roman de medicamente generice. Portofoliul de peste 120 de medicamente acopera o gama larga de arii terapeutice, strategia de dezvoltare a produselor fiind concentrata astazi pe medicamentele din clasele cardiovascular, antiinfectioase, sistem nervos central si tract digestiv. Pe piata interna, Antibiotice se diferentiaza ca principal producator de medicamente antiinfectioase si singurul producator de substante active obtinute prin biosinteza (Nistatina).

Obiectul de activitate al intreprinderii include: producerea si comercializarea de medicamente prin biosinteza si semisinteza, diverse forme galenice (unguent si supozitoare), principii active din plante medicinale si a altor produse chimice; activitate de import-export produse proprii, alimentare, produse industriale si produse farmaceutice; comercializarea en-gros si en-detail pentru produse proprii, produse alimentare, produse industriale si farmaceutice; prestari servici, intretinere, reparatii,constructii, transport marfuri si persoane intern; activitate de alimentatie publica.

1.3. Banca Transilvania S.A.

Banca Transilvania este una din cele mai mari cinci banci din Romania, oferind produse bancare pentru persoane fizice si juridice. Cota sa de piata este de circa 5.5% (2008). Grupul financiar Banca Transilvania ofera mai multe servicii financiar-bancare prin intermediul companiilor sale: investitia in fonduri (BT Asset Management SAI SA), credit de consum (IFN BT Direct), finantare prin leasing (BT Leasing), servicii de intermediere a tranzactiilor cu valori mobiliare (BT Securities), leasing auto pentru companii (BT Finop Leasing IFN SA), administrearea creantelor (Compania de factoring). Banca Transilvania se remarca in grupul bancilor romanesti prin infiintarea unei Divizii pentru Medici care ofera produse de finantare special adaptate pentru aceasta categorie profesionala. Banca are circa 1.4 milioane de clienti si 500 de sucursale, agentii si puncte de lucru.

Banca Transilvania a fost infiintata la Cluj-Napoca in anul 1994, din initiativa unor oameni de afaceri din Cluj. Banca s-a extins ulterior la nivel regional si si-a diversificat oferta de produse de la cele dedicate IMM la domeniul de retail (persoane fizice). Este prima banca listata la Bursa de Valori Bucuresti (categoria I) avand ca actionar semnificativ Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine 15% din capitalul social.

1.4.Alro S.A.

Preview document

Piețe financiare - Pagina 1
Piețe financiare - Pagina 2
Piețe financiare - Pagina 3
Piețe financiare - Pagina 4
Piețe financiare - Pagina 5
Piețe financiare - Pagina 6
Piețe financiare - Pagina 7
Piețe financiare - Pagina 8
Piețe financiare - Pagina 9
Piețe financiare - Pagina 10
Piețe financiare - Pagina 11
Piețe financiare - Pagina 12
Piețe financiare - Pagina 13
Piețe financiare - Pagina 14
Piețe financiare - Pagina 15
Piețe financiare - Pagina 16
Piețe financiare - Pagina 17
Piețe financiare - Pagina 18
Piețe financiare - Pagina 19
Piețe financiare - Pagina 20
Piețe financiare - Pagina 21
Piețe financiare - Pagina 22
Piețe financiare - Pagina 23
Piețe financiare - Pagina 24
Piețe financiare - Pagina 25
Piețe financiare - Pagina 26
Piețe financiare - Pagina 27
Piețe financiare - Pagina 28
Piețe financiare - Pagina 29
Piețe financiare - Pagina 30
Piețe financiare - Pagina 31
Piețe financiare - Pagina 32
Piețe financiare - Pagina 33
Piețe financiare - Pagina 34
Piețe financiare - Pagina 35
Piețe financiare - Pagina 36
Piețe financiare - Pagina 37
Piețe financiare - Pagina 38
Piețe financiare - Pagina 39
Piețe financiare - Pagina 40
Piețe financiare - Pagina 41
Piețe financiare - Pagina 42
Piețe financiare - Pagina 43
Piețe financiare - Pagina 44
Piețe financiare - Pagina 45
Piețe financiare - Pagina 46
Piețe financiare - Pagina 47
Piețe financiare - Pagina 48
Piețe financiare - Pagina 49
Piețe financiare - Pagina 50
Piețe financiare - Pagina 51
Piețe financiare - Pagina 52
Piețe financiare - Pagina 53
Piețe financiare - Pagina 54
Piețe financiare - Pagina 55
Piețe financiare - Pagina 56
Piețe financiare - Pagina 57
Piețe financiare - Pagina 58
Piețe financiare - Pagina 59
Piețe financiare - Pagina 60
Piețe financiare - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Piete Financiare.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Pieței de Capital în Dezvoltarea Economiei

Studiile efectuate pâna acum au lacune în încercarea lor de a face o stricta delimitare între sisteme financiare bazate pe banci si sisteme...

Piața Capitalurilor în România

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL 1.1. Conceptul de bursa Bursa este unul din stâlpii economici...

Globalizarea pe piața internațională de capital

Introducere Aceasta lucrare îsi propune sa analizeze efectele globalizarii asupra pietelor pe care se tranzactioneaza produse financiare derivate....

Modele de Simulare Privind Evoluția Pieței Financiare Românești Comparate cu Piețele Financiare Internaționale

În ceea ce priveşte sistemul financiar din România acesta prezintă trăsaturi ale sistemului financiar de tip german care are drept suport...

Mijloace și Instrumente de Plată

PARTEA I - OPERATIUNI FARA NUMERAR CAPITOLUL 1 - CONCEPTE DE BAZA Plata fără numerar: reprezintă orice plată efectuată prin dispoziţie, cesiune,...

Globalizarea piețelor financiare

INTRODUCERE lobalizarea reprezintă o realitate a lumii contemporane cu manifestări şi repercusiuni interconectate la toate nivelurile activităţii...

Formele eficienței pieței financiare

I. PIATA FINANCIARA 1.Definitie si concept Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi...

Reglementarea și Supravegherea Piețelor Financiare Derivate

REGLEMENTAREA ŞI SUPRAVEGHEREA PIEŢELOR FINANCIARE DERIVATE. ABORDARE COMPARATIVĂ CAP.1. INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE 1.1. CARACTERISTICI...

Ai nevoie de altceva?