Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 29947
Mărime: 137.83KB (arhivat)
Publicat de: Grigoriana P.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. dr. LAURENTIU DRAGOMIR
LUCRAREA A FOST PREZENTATA LA UNIV. DIN CRAIOVA, FAC. DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA: ECONOMIE ŞI AFACERI INTERNAŢIONALE,

Cuprins

  1. Introducere.2
  2. Capitolul I Calitatea şi competitivitatea –noi concepte la baza integrării.3
  3. 1.1. Calitatea – concepte şi implicaţii.3
  4. 1.1.1. Definirea conceptului de calitate.4
  5. 1.1.2. Evoluţia istorică a abordării calităţii.6
  6. 1.1.3. Modalităţile ”A” şi ”Z” de abordare a calităţii.11
  7. 1.2. Competivitatea – privire de ansamblu.12
  8. 1.2.1.Avantajul competitiv – element de specializare în context internaţional.14
  9. 1.2.2.Indicatori folosiţi pentru măsurarea competivităţii ţărilor şi pentru ierarhizarea lor.19
  10. Capitolul II Politica U.E. de promovare a calităţii şi competitivităţii .22
  11. 2.1. Politica în domeniul calităţii – Caracteristici , conţinut şi obiective.22
  12. 2.2. Tipuri de strategii manageriale în domeniul calităţii.25
  13. 2.3. Acquis-ul European şi calitatea produselor/serviciilor în condiţiile integrării României în Uniunea Europeană.33
  14. 2.3.1. Preocupările U.E. în domeniul calităţii.36
  15. 2.3.2. Conceptele de bază promovate de Federaţia Europeană pentru Managementul Calităţii (EFQM).39
  16. 2.3.3. Principii esenţiale ale sistemului calităţii din Uniunea Europeană .40
  17. 2.4. Politica în favoarea competivităţii – Agenda Lisabona .41
  18. 2.4.1. Analiza cadrului politicii competivităţii la nivelul U.E.44
  19. Capitolul III Calitatea şi competitivitatea produselor/serviciilor în România.49
  20. 3.1. Politica în domeniul calităţii în România.49
  21. 3.2. Strategia privind dezvoltarea şi ridicarea competivităţii României în condiţiile integrării în Uniunea Europeană .56
  22. 3.3. Firmele româneşti pe piaţa unică europeană , în prezent şi în perspectivă.62
  23. 3.4. Poziţia României în clasamentul mondial al competivităţii.64
  24. Concluzii.67
  25. Bibliografie.71

Extras din proiect

Introducere

Dat fiind specificul temei, complexitatea standardelor de calitate, evoluţia acestora, politica în domeniul calităţii, intrarea României în Uniunea Europeană, libera circulaţie a mărfurilor, concurenţa acerbă a serviciilor şi a mărfurilor pe piaţa europeană şi mondială, identificarea importanţei deosebite pe care o au serviciile prestate în principal întreprinderilor asupra dezvoltării economice de ansamblu a unei ţări, în contextul preponderenţei sectorului serviciilor în formarea Produsului Intern Brut al ţărilor dezvoltate, ancorarea realităţilor economiei româneşti în contextul actual al dezvoltării economiei mondiale, găsirea unor căi de perfecţionare a serviciilor destinate pieţei afacerilor, care să poată avea o largă aplicabilitate practică, lucrarea de faţă este sintetizată în trei capitole tratate pe consideraţii de text şi doctrină economică. Pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra calităţii şi competitivităţii, la nivel internaţional şi în România, faţă de abordările şi practicile managementului calităţii produselor şi serviciilor oferite, lucrarea efectuată a pornit de la analiza preocupărilor actuale privind asigurarea calităţii serviciilor în Uniunea Europeană şi la nivel internaţional. Competitivitatea este un proces complex, îndelung dezbătut de economiştii din întreaga lume. El exprimă la un nivel general capacitatea firmelor, persoanelor, economiilor, regiunilor de a se menţine în competiţia derulată la nivel intern şi internaţional şi de a obţine avantaje economice din acestea.

Uniunea Europeană are preocupări specifice în domeniul creşterii competitivităţii organizaţiilor prin promovarea calităţii, creând cadrul legislativ şi instituţional pentru atingerea acestui obiectiv. În cadrul lucrării, o atenţie deosebită a fost acordată analizei orientărilor politicii Uniunii Europene în domeniul managementului calităţii. Astfel, s-a putut constata că Uniunea Europeană se orientează, în prezent, spre promovarea unei politici ambiţioase în domeniul calităţii, care să facă posibilă creşterea substanţială a competitivităţii economiei Statelor Membre. Pentru a avea o politică a calităţii la nivelul întreprinderii sunt imperios necesare strategii şi tactici bine fundamentate sub aspectul scopurilor şi obiectivelor urmărite şi al resurselor necesare. Strategiile privind calitatea într-o întreprindere reprezintă un ansamblu de decizii clare privind operaţiuni şi acţiuni, posibilităţi şi aranjamente stabilite pentru alocarea şi utilizarea resurselor disponibile în vederea atingerii unor obiective şi scopuri privind obţinerea de oportunităţi sporite în mediul concurenţial. Elaborarea strategiilor este complexă, misiunea calităţii fiind de a face faţă concurenţei.

Capitolul I

Calitatea şi competitivitatea-noi concepte la baza integrării

1.1. Calitatea – concepte şi implicaţii

Istoria modernă a conceptului ”calitate” începe cu secolul al XX-lea, întrucât pe parcursul acestuia au fost descoperite, dezvoltate şi aplicate aproape toate principiile, metodele, tehnicile şi instrumentele, care au ca scop asigurarea şi îmbunătăţirea calităţii proceselor, produselor şi serviciilor.

Creşterea importanţei calităţii pe parcursul ultimului secol şi, deci, a atenţiei acordate calităţii, în special în ţările dezvoltate, a fost determinată, în principal, de următorii factori :creşterea continuă a complexităţii şi performanţelor produselor, serviciilor şi proceselor de realizare a acestora; sporirea continuă a exigenţelor clienţilor şi ale societăţii în ansamblu; intensificarea concurenţei între agenţii economici la nivel local, naţional, regional şi mondial.

Pe parcursul ultimelor decenii s-au înregistrat progrese deosebite în domeniile telecomunicaţiilor şi transporturilor, progrese care au facilitat intensificarea concurenţei care, treptat, a depăşit frontierele unei ţări sau regiuni geografice, ajungând în prezent să se mondializeze. În aceste condiţii, pentru tot mai multe organizaţii, îmbunătăţirea continuă a calităţii produselor şi serviciilor, determinată de calitatea proceselor din care acestea provin, constituie un obiectiv strategic major. În practica economică au fost puse în evidenţă următoarele orientări principale în definirea calităţii produselor şi serviciilor: spre perfecţiune, spre produs, spre proces, spre costuri şi spre utilizator :

a) Orientarea spre perfecţiune

Potrivit acestei orientări, ”calitatea” ar fi o entitate atemporală, absolutul, fiind percepută în mod subiectiv de fiecare persoană. S-a constatat că această definiţie idealistă nu este utilizabilă practic pentru evaluarea calităţii produselor.

b) Orientarea spre produs

Conform acestei orientări, ”calitatea unui produs” ar fi reprezentată de ansamblul caracteristicilor aferente calităţii ale acestuia. Astfel, orice diferenţe între valorile aceloraşi caracteristici ale mai multor produse reflectă diferenţe calitative între acestea. Se poate stabili astfel o relaţie precisă între valorile caracteristicilor unui produs şi nivelul calităţii acestuia.

c) Orientarea spre proces

Potrivit acestei orientări, ”calitatea unui produs” ar fi reprezentată de conformitatea acestuia şi a procesului din care provine cu anumite cerinţe specificate de producător. Astfel, orice abatere a caracteristicilor produsului şi procesului faţă de cerinţele specificate semnifică o reducere a calităţii acestuia.

d) Orientarea spre costuri

Conform acestei orientări, ”calitatea unui produs” ar fi cu atât mai mare, cu cât costurile de realizare a acestuia şi, implicit, preţul său de comercializare sunt mai ridicate.

e) Orientarea spre utilizator

Potrivit acestei orientări, ”calitatea unui produs” reprezintă aptitudinea acestuia de a fi corespunzător pentru utilizare. Conceptul "fitness for use", aptitudinea de a fi utilizat, a fost introdus de savantul american de origine română Joseph Moses JURAN. Astfel, prin caracteristici calitative diferite ale produselor pot fi satisfăcute cerinţe şi preferinţe individuale ale utilizatorilor.

Preview document

Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 1
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 2
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 3
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 4
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 5
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 6
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 7
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 8
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 9
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 10
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 11
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 12
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 13
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 14
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 15
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 16
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 17
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 18
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 19
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 20
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 21
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 22
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 23
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 24
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 25
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 26
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 27
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 28
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 29
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 30
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 31
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 32
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 33
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 34
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 35
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 36
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 37
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 38
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 39
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 40
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 41
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 42
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 43
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 44
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 45
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 46
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 47
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 48
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 49
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 50
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 51
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 52
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 53
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 54
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 55
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 56
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 57
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 58
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 59
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 60
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 61
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 62
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 63
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 64
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 65
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 66
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 67
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 68
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 69
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 70
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 71
Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Politica Uniunii Europene de Promovare a Calitatii si Competitivitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Securitatea Energetică a României între Necesitate și Realitate

CAPITOLUL I. CONTEXTUL ACTUAL AL PIEŢII ENERGETICE MONDIALE RESURSELE ENERGETICE Accesul diferenţiat la resurse afectează relaţiile dintre...

Fondul Social European

FONDUL SOCIAL EUROPEAN INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să facă o analiză a domeniului amplu al Instrumentelor Structurale, punând un...

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Creativitatea și Inovarea

CAP. 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CREATIVITATEA ŞI INOVAREA “Trăim în mijlocul unei Uniuni Europene care vibrează de o bogată diversitate şi...

Finanțarea proiectelor din fonduri europene la SC Transromania SRL, Sibiu

Introducere Uniunea Europeană este una dintre regiunile cele mai prospere din lume. De la data lărgirii acesteia are puterea unei piețe interne a...

Programe de finanțare ale Uniunii Europene pentru țările asociate

1.1. Relatiile României cu Uniunea Europeana înainte de 1989 România a aderat la Uniunea Europeana în cel de-al 50-lea an de existenta a...

Turismul în Uniunea Europeană

CAPITOLUL I Politici comunitare în domeniul turismului Instituţiile Uniunii Europene au recunoscut rolul major al turismului în cadrul economiilor...

Rolul Instituțiilor Administrației Publice în Creșterea Capacității de Absorbție a Fondurilor Europene

1. Definirea conceptelor de convergenţă reală şi redistribuire Convergenţa reală poate fi definită sub forma unui proces de omogenizare a...

Ai nevoie de altceva?