Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5096
Mărime: 27.04KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

- Introducere

Sistemul constituie ”orice secțiune a realitații în care se identifică un ansamblu de fenomene, obiecte, procese, concepte, ființe, sau grupuri interconectate printr-o mulțime de relații reciproce, precum și cu mediul înconjurător și care actionează în comun în vederea realizării unor obiective bine definite.”

Sistemul fiscal este un produs al gândirii, deciziei și acțiunii factorului uman, ca urmare a evoluției societății umane, creat inițial pentru a răspunde unor obiective financiare, la care ulterior s-au adăugat de natură economico-socială.

Politica fiscala reprezintă ansamblul deciziilor de natură fiscală luate de factorul decident public, în scopul asigurării resurselor financiare, destinate finantării nevoilor publice și a realizării unor finalităti de natură economico-socială, în condițiile în care asupra economiei acționează factori reali sau obiectivi, a caror tendință nu este exclusiv ciclică.Indiferent de natura si amploarea macrodeciziilor fiscale, acestea se exercită prin constrângere publică, care este organizată și legitimată sub aspect social, determinând evoluția structurală a sistemului fiscal.Acesta constituie expresia deciziilor de politică și, în același timp, instrumentul prin care aceste decizii se transpun în practică.În consecință politica fiscală constituie una din varabilele instrumentale de care centrul de decizie publică dispune, iar acțiunea sa asupra variabilelor endogene sau obiective din economie se realizează prin intermediul sistemului fiscal.Prin urmae,se poate aprecia că politica fiscală cuprinde ansamblul deciziilor prin care se realizează modelarea structurală a sistemului fiscal și se asigură funcționarea acestuia, în scopul obținerii finalităților dorite de decidentul public în economie.

Politica fiscală este principala componentă a politicii financiare. Fiind o componenta a politicii economice, fiscalitatea trebuie să conducă spre îndeplinirea obiectivelor economice.

Conform specialiștilor în domeniu, se consideră că politica fiscala cuprinde „ansamblul deciziilor de natură fiscală luate de factorul decident public în scopul asigurarii resurselor financiare destinate finanțării nevoilor publice și al realizării unor finalități de natură economico-socială”.

De asemenea, există specialisti care consideră că, în sens larg, politica fiscala „se constituie în cadrul activității autorității publice de percepere și utilizare a resurselor necesare satisfacerii consumului public și furnizării de servicii și bunuri publice.

Prin politica fiscală se stabilesc volumul și proveniența resurselor de alimentare a fondurilor publice, metodele de prelevare care urmează a fi utilizate, obiectivele urmărite, precum și mijloacele de realizare a acestora”.

- Decizii de politică fiscală și reglarea sistemului fiscal

Indiferent de caracteristicile deciziilor de politică fiscală,acestea influențează asupra evoluției structurale a sistemelor fiscale,imprimandu-le un caracter dinamic.În raport cu nivelul la care deciziile se iau,se pot identifica decizii micro și respectiv macrodecizii fiscale.

În timp ce microdeciziile fiscale se iau d ecătre structurile administrației publice care asigură gestionarea impozitelor și respectarea legislației fiscale aprobate, determinând intrări în sistem prin intermediul mecanismului de feed-back, macrodeciziile se iau de factorul decizional public.

În raport cu natura și amploarea lor, macrodeciziile fiscale care produc modificări structurale ale sistemului fiscal, se pot împărți în macrodecizii marginale și macrodecizii structurale.

Deciziile marginale sau conjuncturale de politică fiscală determină reglarea sistemului prin intermediul mecanismului de feed-back.Acestea urmăresc corectarea efectelor nedorite produse de fluctuațiile ciclice ale economiei și reducerea efectelor dezechilibrelor reale din economie,modificările fiind de mică amploare.

Deciziile structurale sau strategice de politică fiscală determină reglarea sistemului fiscal prin intermediul mecanismului de feed-before.Prin aceasta se urmărește fie:

- Corectarea și/sau pevenirea unor efecte nedorite

- Inducția unor noi efecte

- Armonizarea sistemelor fiscale a țărilor participante la acorduri de tip regional sau internațional

- Modificarea structurală a unor sisteme fiscale în concordanță cu schimbările politice care modifică relațiile sociale

- Influențarea și inducerea unor noi comportamente decizionale la nivelul subiecților din economie.

Preview document

Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 1
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 2
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 3
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 4
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 5
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 6
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 7
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 8
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 9
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 10
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 11
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 12
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 13
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 14
Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Politici Fiscale de Stimulare a Cresterii Economice si Eficienta Lor.doc

Te-ar putea interesa și

Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor

Cap. I Implicarea politicilor fiscale în susținerea creșterii economice În literatura de specialitate, politica fiscală, în sens larg, se...

Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice

Capitolul 1 Conceptul de politică fiscală şi rolul acesteia 1.1. Concepte Politica financiară. Politica fiscală. Politica fiscală este una din...

Politici fiscale de stimulare a creșterii economice și eficiența lor

Cap. 1 Politica fiscală-Concept şi rol Cap 1.1 Conceptul de politică fiscală Politica fiscală reprezintă ansamblul deciziilor de natură fiscală...

Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența Lor

Capitolul 1 Politica fiscală: concept şi rol 1.1 Concept şi obiective Politica fiscală este una dintre componentele esenţiale ale politicilor...

Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența lor

Capitolul I 1. Politica fiscală – Definiţie, Obiective, Principii Politica fiscală reprezintă ansamblul de măsuri şi acţiuni privind rolul...

Politici Monetare

1. Conceptul de teorie monetară Evoluţia teoriei economice nu a fost nici pe departe o ascensiune liniară către certitudinile actuale ci, ca...

Curs finanțe

CAPITOLUL I Finanţele: concept, evoluţie, conţinut, funcţii 1.1 Finanţele publice – concept şi evoluţie Finanţele reprezintă ştiinţa...

Macroeconomie

I. EXTERNALITATI SI BUNURI PUBLICE OBIECTIVE: - însusirea fenomenului de esec al pietelor; - întelegerea continutului si formele de manifestare...

Ai nevoie de altceva?