Politici si Programe Europene

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Politici si Programe Europene.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 114 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

GENERALITATI PRIVIND U.E.

1.1 Scurt istoric al crearii si dezvoltarii U.E.

1.2 Structuri si institutii comunitare

1.1 Scurt istoric al crearii si dezvoltarii U.E.

Marile etape ale constructiei europene

De mult timp a existat dorinta de a se crea o federatie europeana, ideea aparând înca în secolul al XVII – lea. Dar în toata aceasta perioada nu au existat conditii propice pentru aceasta din urmatoarele motive:

- Insuficienta dezvoltare economica a statelor europene;

- Diferente mari între state în dezvoltarea economico – sociala;

- Spiritul nationalist foarte dezvoltat al multor state;

- Tendintele expansioniste si de hegemonie ale unor state manifestate prin cucerire de noi teritorii apartinând statelor vecine.

Ideea de Europa unita s-a concretizat dupa al II – lea razboi mondial când au aparut conditii istorice propice. Ideea avea la baza mentinerea pacii pe continent, dupa un razboi lung si nimicitor care a produs imense pagube si victime în toate statele Europei si în lume în general.

Cu toate ca au existat blocuri militare opuse, cu toata influenta razboiului rece, totusi în jumatatea de secol de constructie europeana statele membre au beneficiat de stabilitate, pace si prosperitate economica.

Principalele rezultate au fost:

- Cresterea standardului de viata a cetatenilor;

- Crearea Pietei Unice;

- Crearea Uniunii Monetare;

- Crearea Uniunii Economice.

ETAPA PRIMARA 1946 – 1957

1946 W. Churchill lanseaza ideea crearii Statelor Unite ale Europei si cheama statele europene sa înfaptuiasca aceasta idee.

1948 - martie - tratatul asupra Uniunii Occidentale semnat de Franta, Belgia, Marea Britanie, Luxemburg, Olanda.

- se creeaza O.E.C.E. (Organizatia Europeana de Cooperare Economica) având ca scop administrarea fondurilor acordate de S.U.A. prin Planul Marshall pentru reconstructia Europei.

1949 4 aprilie – e semnat la Washington Tratatul Atlanticului de Nord (NATO)

5 mai – e semnat Tratatul de constituire a Consiliului Europei.

1950 9 mai – crearea Organizatiei Carbunelui si Otelului propusa de Franta la care participa si Germania.

1951 18 aprilie – e semnat Tratatul de la Paris pentru constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO) la care participa Belgia, Fransa, Germania, Luxemburg, Italia, Olanda. Aceasta comunitate creeaza institutiile: Înalta Autoritate, Adunarea Comuna, Consiliul Special de Ministri, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi.

1952 Se semneaza la Paris Tratatul asupra Comunitatii Europene de Aparare.

1953 Piata Comuna a Carbunelui si Otelului devine functionala, se înlatura taxele vamale si alte restrictii asupra acestor produse.

1954 20 octombrie – se semneaza la Paris modificarea Tratatului de la Bruxelles si se creeaza Uniunea Europei Occidentale.

1957 Martie – se semneaza Tratatul de la Roma pentru: Euratom si Comunitatea Economica Europeana, de cele 6 tari: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda. Se va ajunge deci la “Europa Celor 6” care are un parlament unic – Parlamentul European si o curte de justitie numita Curtea de Justitie Europeana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Programe Europene.doc