Practică bancară BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 12113
Mărime: 676.46KB (arhivat)
Publicat de: Pompiliu Crăciun
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bucataru Dumitru
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA”, IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA: FINANŢE - ASIGURĂRI

Cuprins

  1. CAP I. CREDITUL BANCAR-INTRODUCERE 3
  2. CAP II. ETAPE GENERALE ALE CREDITĂRII 5
  3. CAP III. ANALIZA DOSARULUI DE CREDIT PENTRU SOCIETĂŢILE COMERCIALE 10
  4. CAP IV.DOSARUL DE CREDIT 24
  5. CAP V.CREDITAREA IMM MICRO IN PRACTICA BANCII BRD-Groupe Societe Generale 26
  6. BIBLIOGRAFIE 33

Extras din proiect

CAP I. CREDITUL BANCAR-INTRODUCERE

Creditul a apărut iniţial în Orientul Mijlociu, unde constituia monopolul marilor proprietari funciari şi al preoţilor şi devine unul din mecanismele fundamentale ale vieţii economice începând din anii 1850-1860, odată cu declanşarea revoluţiei industriale în EUROpa de Vest, făcând posibilă anticiparea cumpărărilor, exercitând astfel un efect multiplicator asupra activităţii economice.

Literatura de specialitate oferă diverse definiţii ale conceptului de credit bancar. Economiştii francezi referindu-se la creditul bancar specific întreprinderilor mici şi mijlocii îl definesc ca fiind „suma de bani pe care o obţine o întreprindere de la o bancă atunci când activul circulant din bilanţ nu este finanţat integral prin încasările de la furnizori şi de la diverşi creditori şi când această insuficienţă nu este acoperită de fondul de rulment”.

O definiţie mai cuprinzătoare a creditului este dată în documentele Băncii CentraleEUROpene: ”....relaţia bănească între o persoană fizică sau juridică numită creditor, care acordă unei alte persoane numită debitor, un împrumut în bani sau care vinde mărfuri/servicii pe datorie, în general cu o dobândă stabilită în funcţie de riscul pe care şi-l asumă creditorul sau de reputaţia debitorului”.

În România, definiţia oficială a creditului este redată în Legea nr. 58/1998republicată – Legea bancară, astfel: ’’Creditul reprezintă orice angajament de plată a uneisume de bani în schimbul dreptului la rambursarea sumei plătite, precum şi la plata unei dobânzi sau a altor cheltuieli legate de această sumă, sau orice prelungire a scadenţei unei datorii şi orice angajament de achiziţionare a unui titlu care incorporează o creanţă sau a altui drept la plata unei sume de bani.’’

Prin creditul bancar este introdus in circulatie un volum mare suplimentar de bani, care reprezinta realmente principalul volum de mijloace de plata in circuitele economico-financiare. Majoritatea creditelor bancare in economia de piaţa sunt acordate pe baza de documente bancare: instrumente de plata si de credit chitante sau alte documente similare, in cazul creditelor de valori mai mari se încheie “contracte de credit”, insotite de o analiza prealabila a situatiei economico-financiare a solicitatorului de credit, iar banca cere garantii speciale.

Creditul, ca si moneda este o categorie economico-financiara creata pentru a servi la rezolvarea unor probleme economice, sociale sau legate de procesul de schimb .

Printre primele operatiuni, cu caracter economic înfaptuite de indivizi care au trecut de la viata izolata, individuala, la o forma de viata sociala a fost schimbul în natura si ca o consecinta imediata a lui a aparut creditul care este tot un schimb, cu singura particularitate ca în momentele schimbului se intercaleaza factorul timp.

În orice tranzactie de schimb, în mod obisnuit, fiecare din parti ofera celeilalte un echivalent. Atunci când una din parti convine sa primeasca echivalentul la care are dreptul la o data viitoare, se spune ca este vorba de un schimb pe credit .

Indiferent de modul în care s-a nascut si a evoluat activitatea economica a omenirii, creditul a aparut înaintea oricarui sistem si instrument de schimb.

Etimologic, creditul îsi are originea în cuvântul latin creditum - credere, care înseamna a crede, a se încrede sau a avea încredere. Aceasta origine a notiunii de credit scoate în evidenta un element psihologic absolut necesar existenta unei operatiuni de împrumut încredere.

Creditul, fiind o categorie de natura economico-financiara a format obiectul unor ample cercetari în literatura de specialitate. Analizând unele definitii cu privire la credit, vom constata o diversitate de opinii, diferenta dintre ele fiind determinata de punctul de vedere din care este privit creditul.

CREDITELE PENTRU IMM-URI

Creditele utilizate de întreprinderile mici şi mijlocii se pot clasifica după mai multe criterii, dintre care esenţiale sunt următoarele:

1. din punct de vedere al obiectului, creditele sunt:

- de producţie;

- de consum.

2. din punct de vedere al termenului de rambursare, creditele sunt:

- pe termen scurt, cu durata de sub 1 an;

- pe termen mediu, cu durata cuprinsă între 1 şi 5 ani;

- pe termen lung, cu durata de peste 5 ani.

3. din punct de vedere al garanţiilor, creditele sunt :

- credite personale, garantate fără a se utiliza garanţii imobiliare ci doar documente prin care debitorul dovedeşte mărimea şi ritmicitatea încasărilor (balanţe, bilanţuri, planuri de afaceri);

- credite reale, garantate cu active fixe.

4. din punct de vedere al domeniului de activitate al firmei care solicită credit, băncile concep produse de creditare bancară relativ personalizate pentru IMM din diverse domenii:

- construcţii;

- activităţi meşteşugăreşti;

- producţie alimentară;

- profesii liberale (avocaţi, medici, artişti, experţi şi consultanţi în diverse domenii);

- comerţ en gross şi en detail;

- prestări servicii;

- prelucrarea lemnului;

- producţia agricolă vegetală şi zootehnia, etc.

CAP II. ETAPE GENERALE ALE CREDITĂRII

Studiul cererilor de credit

Fara indoiala, examinarea unei solicitari de credit si evaluarea eficientei realizarii afacerii pentru care clientul cere un credit, implica o mare responsabilitate din partea bancii comerciale atat din cauza riscurilor, a realitaţii garanţiilor oferite de client, cat si a “situatiei delicate” a relatiilor banca-client in cazul respingerii cererii.

Hotararea managerului bancii trebuie sa fie bine motivata fie în situatia aprobarii creditului, fie in respingerea acestuia; managerul trebuie sa procedeze cu prudenta si elasticitate, dar si cu fermitate pentru a nu prejudicia interesele bancii, atat in ceea ce priveste garantarea rambursarii creditului si a achitarii dobanzilor la scadenta, cat si mentinerea clientelei sau atragerea de clienti noi. Bineinteles ca toata aceasta operatiune trebuie sa se desfasoare sub pecetea secretului bancar, confidentialitatii, pentru ca orice indiscretie devenita publica ar afecta nu numai interesele bancii, ci in special afacerile firmei solicitatoare pe piata respectiva, si nu numai. In cadrul studiului cererii de credit in contextul economiei de piata, inclusiv la noi in tara, sunt necesare o serie de etape preliminare, care sunt redate in continuare.

Studierea situatiei conjuncturale si a tendintelor acesteia

Dupa cum rezulta si din titlu, este necesar sa se cunoască conjunctura, situatia economica si financiara, atat in acel moment, cat si in viitorul apropiat ori mai indepartat. Aspectele de instabilitate economica, frecvente in perioada de tranzitie, constituie o realitate: eventualitatea declansarii unei crize sau existenta deja a acesteia; restrictii in legatura cu obtinerea licentelor de import sau de export; “iesirea” de sub control a cresterii preturilor si implicit a ratei de inflatie; recesiune economica; restrictii in privinta transferurilor valutare in alte tari; restrangerea sau incetarea activitatii in ramura de activitate a solicitatorului de credit; existenta unui embargou instituit de organizatii internationale si care afecteaza profund relatiile de comert exterior ale tarii solicitatorului, etc. Toate acestea creeaza un climat nefavorabil si plin de riscuri in acordarea unui credit. Tot astfel, instabilitatea politico-sociala caracterizata prin lupta partidelor pentru detinerea sau cucerirea puterii in stat, existenta unor miscari mai mult sau mai putin tensionate cu caracter neindicativ, greve, riscul unui conflict armat, etc sunt tot atatea elemente precumpanitoare in deciziile de acordare/respingere a creditelor solicitate de clientela bancara.

Preview document

Practică bancară BRD - Pagina 1
Practică bancară BRD - Pagina 2
Practică bancară BRD - Pagina 3
Practică bancară BRD - Pagina 4
Practică bancară BRD - Pagina 5
Practică bancară BRD - Pagina 6
Practică bancară BRD - Pagina 7
Practică bancară BRD - Pagina 8
Practică bancară BRD - Pagina 9
Practică bancară BRD - Pagina 10
Practică bancară BRD - Pagina 11
Practică bancară BRD - Pagina 12
Practică bancară BRD - Pagina 13
Practică bancară BRD - Pagina 14
Practică bancară BRD - Pagina 15
Practică bancară BRD - Pagina 16
Practică bancară BRD - Pagina 17
Practică bancară BRD - Pagina 18
Practică bancară BRD - Pagina 19
Practică bancară BRD - Pagina 20
Practică bancară BRD - Pagina 21
Practică bancară BRD - Pagina 22
Practică bancară BRD - Pagina 23
Practică bancară BRD - Pagina 24
Practică bancară BRD - Pagina 25
Practică bancară BRD - Pagina 26
Practică bancară BRD - Pagina 27
Practică bancară BRD - Pagina 28
Practică bancară BRD - Pagina 29
Practică bancară BRD - Pagina 30
Practică bancară BRD - Pagina 31
Practică bancară BRD - Pagina 32
Practică bancară BRD - Pagina 33
Practică bancară BRD - Pagina 34
Practică bancară BRD - Pagina 35
Practică bancară BRD - Pagina 36
Practică bancară BRD - Pagina 37
Practică bancară BRD - Pagina 38
Practică bancară BRD - Pagina 39
Practică bancară BRD - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • cAIET DE PRACTICA.doc
  • Practica Bancara BRD.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Practică bancară - BRD

CAPITOLUL 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Management Bancar

Bǎncile de emisiune, ca bǎnci centrale, sunt amplu implicate în emisiunea monetarǎ, în procesul de creditare şi de influenţare a economiei prin...

Practică tehnică bancară BRD

Intorducere BRD - Groupe Société Générale Activitatea de practică am efectuat-o la banca BRD- GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE, la Agentia Zalau, jud...

Practică comerț exterior BRD

CAPITOLUL I PLATILE SI ROLUL SISTEMULUI BANCAR ÎN ACEST DOMENIU 1.1. Platile, domeniu al circulatiei monetare 1.1.1. Numerarul: evolutii si...

Practică bancară BRD -Groupe Societe Generale - agenția - Fortus

I. Sistemul Informational Bancar BRD asigura o infastructurã tehnologicã şi operationalã la nivelul cerut de concurenţa în domeniul bancar....

Practică bancară BRD

Banca Romana Pentru Dezvoltare, societate pe actiuni cu capital majoritar de stat, si+a inceput activitatea ca societate bancara cu capital de stat...

Practică bancară - BRD - Groupe Societe Generale

1.1 Scurt istoric al BRD În anul 1923 Se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din...

Lucrare de practică bancară la BRD

Capitolul 1 Modul de organizare si conducere a activităţii Organizare BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după activele...

Ai nevoie de altceva?