Practică - Primăria Comunei Miroslava

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7027
Mărime: 130.98KB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Balint
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA FINANŢE – BĂNCI

Extras din proiect

1.1 Scurtă prezentare a Comunei Miroslava

Comuna Miroslava este situată în partea centrală a judeţului, fiind plasată la limita sud-vestică a municipiului Iaşi. Se învecinează cu municipiul Iaşi şi comunele:Valea Lupului, Ciurea, Mogoşeşti, Voineşti.

Satele componente ale comunei sunt: Ciurbeşti, Corneşti, Dancaş, Găureni, Horpaz, Miroslava, Uricani, Valea Adâncă, Valea Ursului, Balciu, Brătuleni, Proselnici.

Este înclusă în cadrul sistemelor al căror centru este municipiul Iaşi:

- sistemul de importanţă judeţeană şi regională, în cadrul subsistemului de sprijin pe axa de alungire maximă(est-vest) cu centrul în municipiul Paşcani;

- sistemul de importanţă locală şi metropolitană, constituit din comune situate în izocrona de deplasare de 60 de minute faţă de municipiul Iaşi şi comune care fac parte din zona metropolitană a municipiului Iaşi.

Face parte din comunele de talie mare ale judeţului Iaşi, având o suprafaţă de 8257 hectare (la 01.01.1997) şi o populaţie de 5911 locuitori (recensământul din 1992).

Comuna dispune de resurse naturale cu potenţial turistic cum ar fi: 258 ha luciu de apă cuprinse în acumulările de la Ciurbeşti, Corneşti, Ezăreni, Valea Ursului, Uricani care pot fi valorificate şi din punct de vedere economic (piscicol şi de agrement), rezervaţie forestieră, rezervaţie floristică, componente religioase şi istorice, situri arheologice.

De asemenea, comuna face parte din zona preorăşenească a Iaşilor, potenţialul economic constând în activităţi ca:

- prestări servicii – confecţii mecanice, textile, aluminiu, prelucrarea lemnului, confecţii jaluzele;

- activităţi agricole şi zootehnice – prelucrarea cărnii, laptelui, crescătorie ovine, fazani, fermă piscicolă, pepinieră dendroflorică, expoziţie floricolă, comerţ;

În privinţa potenţialului uman, se observă o creştere a numărului de locuitori ai comunei, printr-o mişcare a populaţiei de la oraş spre sat datorită atragerii acestora de terenuri libere construibile, situate în zone liniştite, spre iazuri, pădure, pentru construcţii de locuire sau agrement şi de terenuri situate în zone puternice de dezvoltare a comerţului şi prestărilor de servicii – zona DN28, DJ 248A, DJ248 pentru privatizare.

1.2 Organigrama Primariei Miroslava

Primarul, viceprimarul, secretarul împreună cu aparatul propriu de specialitate al Consiliului Local, constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, numită primăria comunei. Aceasta aduce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.

Relaţiile care se stabilesc în cadrul acestei instituţii sunt de o mare diversitate şi anume:

• Analize economico – financiare;

• Previziune financiară;

• Decontări;

• Salarizare;

• Casierie;

• Preţuri – tarife;

• Control financiar intern (preventiv şi ulterior).

1.3 Atribuţiile Consiliului Local în realizarea autonomiei locale

Potrivit legislaţiei în vigoare „Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi publice, locale sau centrale” .

Se apreciază astfel, cadrul general al competenţelor, investirea prin lege cu această competenţă a autorităţilor administraţiei autonome deliberative, precum şi limitele exercitării lor care este marcată de concepţia menţionată de legiuitor potrivit căreia unele probleme locale sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi public. Consiliul Local, având capacitate de drept administrativ ca subiect independent, poate participa, în raporturile de drept administrativ. Competenţa autorităţii administraţiei autonome deliberative este atât o competenţă materială, generală şi teritorială. Consiliul Local are atribuţii cu privire la toate domeniile şi problemele vieţii locale.

Preview document

Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 1
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 2
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 3
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 4
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 5
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 6
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 7
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 8
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 9
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 10
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 11
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 12
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 13
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 14
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 15
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 16
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 17
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 18
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 19
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 20
Practică - Primăria Comunei Miroslava - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Practica - Primaria Comunei Miroslava.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Veniturile bugetului local - așezare și administrare pe exemplul Comunei Miroslava

Capitolul I BUGETELE LOCALE ŞI ROLUL LOR ÎN REALIZAREA AUTONOMIEI LOCALE 1.1. Bugetele locale. Conţinut economic, funcţii şi rol Finanţele...

Ai nevoie de altceva?