Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 15789
Mărime: 87.98KB (arhivat)
Publicat de: Marius-Fiodor Udrea
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. I. PROCESUL BUGETAR ÎN ROMÂNIA
  2. I.1 DEFINIRE, ETAPE, IMPLICAŢII ŞI COMPETENŢE INSTITUŢIONALE
  3. I.2 SURSELE DE FINANŢARE A INSTITUŢIILOR PUBLICE
  4. I.3 ELABORAREA ŞI APROBAREA PROIECTULUI DE BUGET AL UNEI INSTITUŢII PUBLICE FINANŢATE INTEGRAL DIN VENITURI EXTRABUGETARE
  5. II. ORGANIZAREA BUGETARĂ LA NIVELUL UNITĂŢILOR ADMINNISTRATIV – TERITORIALE
  6. II.1 CONŢINUTUL, INTERPRETAREA ŞI CARACTERISTICILE BUGETELOR LOCALE
  7. II.2 ELABORAREA, APROBAREA ŞI EXECUŢIA BUGETELOR LOCALE
  8. II.3 CLASIFICAŢIA INDICATORILOR PRIVIND FINANŢELE PUBLICE
  9. III. PARTICULARITĂŢILE ACTIVITĂŢII ŞI ORGANIZĂRII
  10. PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BOTOŞANI ASUPRA
  11. EXECUŢIEI BUGETULUI LOCAL
  12. III.1 PREZENTARE GENERALĂ
  13. III.2 EXECUŢIA BUGETULUI LOCAL

Extras din proiect

I. PROCESUL BUGETAR ÎN ROMÂNIA

I.1 DEFINIRE, ETAPE, IMPLICAŢII ŞI COMPETENŢE INSTITUŢIONALE

În România, activitatea financiară a unei instituţii publice este reflectată prin bugetul de venituri şi cheltuieli al acesteia, instrument care are semnificaţia de balanţă financiar-operativă, în cadrul căreia are loc o aşezare, prin comparare, pe de o parte, a veniturilor, pe de altă parte, a cheltuielilor, care să răspundă unor cerinţe, unor necesităţi ale societăţii pe o perioadă de un an.

Procesul bugetar în România este susţinut, în sens juridic, de legislaţia privind finanţele publice. Din punct de vedere metodologic, apar prezente norme şi instrucţiuni elaborate de Ministerul Finanţelor, ca instituţie specializată a Guvernului, ce are responsabilitatea administrării bugetelor publice.

Din punct de vedere teoretic, interpretarea procesului bugetar are în vedere succesiunea unor etape, faze prin care trece bugetul ca balanţă financiară :

• Elaborarea proiectului de buget, cuprinzând:fundamentarea proiectului de buget, întocmirea lucrărilor pregătitoare privind elaborarea proiectului de buget, elaborarea propriu-zisă;

• Adoptarea bugetului;

• Execuţia bugetului.

În mod practic, operaţiile de elaborare a proiectului de buget se desfăşoară sub coordonarea Ministerului Finanţelor. Astfel, Ministerul Finanţelor, prin Direcţia Generală a Bugetului centralizează propunerile primite, sub forma proiectelor bugetelor ministerelor şi ale celorlalte organe centrale ale administraţiei publice, precum şi a proiectelor bugetelor locale.

Procesul eaborării proiectului de buget se desfăşoară pe baza unui calendar precizat prin lege, care prevede termenele limită pentru desfăşurarea acestuia, astfel :

-1 iulie – depunerea de către ministere a proiectelor de buget la Ministerul Finanţelor;

-25 septembrie – înaintarea la Guvern a proiectului de buget ;

-10 octombrie – prezentarea la Parlament a proiectului de buget ;

-31 decembrie – aprobarea de către Parlament a legii bugetului de stat.

Desfăşurarea lucrărilor se bazează pe prevederile Legii finanţelor publice, care stabilesc un adevărat scadenţar al datelor până la care trebuie să se efectueze lucrările ce revin organelor implicate în procesul de elaborare a proiectului bugetului de stat.

Astfel, ministerele şi celelalte organe centrale au obligaţia ca, până la 1 iunie a fiecărui an, să comunice Ministerului Finanţelor propunerile de cheltuieli suplimentare sau diminuările de venituri pentru anul bugetar următor, în raport cu anul în curs.

Depunerea proiectelor de buget ale ministerelor şi celorlalte organe centrale la Ministerul Finanţelor are loc până la 1 iulie a anului în curs.

În termen de 10 zile de la depunerea proiectului de buget, se examinează de către Ministerul Finanţelor proiectele de bugete şi solicitarea modificărilor necesare pentru stabilirea echilibrului bugetar.

Divergenţele între Ministerul Finanţelor şi titularii proiectelor de bugete se soluţionează de către Guvern. Acestea presupun negocieri, pe parcurs, până la definitivarea proiectului de buget de către Ministerul Finanţelor şi Guvern.

Depunerea proiectelor de bugete modificate de către titulari este obligatorie până la 1 septembrie a fiecărui an.

Proiectele de buget trebuie să fie însoţite de documentaţii şi expuneri de motive amănunţite, atât pentru venituri, cât şi pentru cheltuieli, pentru a se justifica detaliat şi explicit propunerile respective.

Pe baza proiectelor de bugete primite şi a bugetului propriu, Ministerul Finanţelor are obligaţia să întocmescă proiectul bugetului de stat şi, împreună cu proiectul legii bugetare, să-l depună la Guvern, până la 25 septembrie a fiecărui an.

Până la 10 octombrie, Guvernul, după ce-şi însuşeşte proiectul de buget, îl prezintă spre examinare şi adoptare Parlamentului, împreună cu raportul asupra situaţiei economico-financiare a ţării şi proiecţia acesteia în anul viitor.

Activitatea Parlamentului constă în examinarea proiectului de buget prin comisiile permanente şi dezbaterea în sesiunea parlamentară a proiectului legii bugetare anuale, până la 31 decembrie a anului în curs.

După aprobarea bugetului de stat de către Parlament, Guvernul răspunde de realizarea prevederilor bugetare. În cursul anului bugetar, el examinează mersul situaţiei financiare pe economie, execuţia bugetului public şi stabileşte măsuri pentru îmbunătăţirea echilibrului financiar.

Prin urmare, Guvernul exercită conducerea generală a execuţiei bugetului de stat. Execuţia bugetului de stat înseamnă încasarea integrală şi în termenele legale a tuturor impozitelor, taxelor şi a altor venituri publice şi efectuarea cheltuielilor publice în concordanţă deplină cu destinaţiile stabilite.

De asemenea, Ministerul Finanţelor răspunde de elaborarea proiectului bugetului administraţiei centrale de stat, precum şi de realizarea acestuia, după aprobarea de către Parlament, de luarea măsurilor pentru asigurarea echilibrului financiar, aplicarea politicii financiare a Guvernului, de cheltuirea cu eficienţă a resurselor financiare publice.

Atribuţii importante şi concrete care revin Ministerului Finanţelor ar fi :repartizarea pe trimestre a veniturilor şi cheltuielilor din bugetul de stat, pe capitole ale clasificaţiei bugetare, deschiderea de credite bugetare şi alimentarea cu fonduri a conturilor bancare deschise pentru ordonatorii principali de credite, efectuarea transferurilor către unităţile administrativ-teritoriale, elaborarea lucrărilor privind contul general anual al execuţiei bugetului de stat, pe care le prezintă Guvernului, conducerea trezoreriei naţionale, care se ocupă de execuţia de casă a bugetului.

Ordonatorii de credite sunt conducătorii instituţiilor publice care primesc credite bugetare prin legea bugetară anuală. Atribuţiile ordonatorilor sunt legate de repartizarea veniturilor şi cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat şi/sau utilizarea creditelor bugetare primite .

Ordonatorii de credite sunt de trei grade :

- ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat sunt miniştrii şi conducătorii celorlalte organe centrale de stat ;

- ordonatorii secundari nu au legătură directă cu bugetul de stat. Ei sunt conducătorii instituţiilor publice cu personalitate juridică, din subordinea ministerelor şi a celorlalte instituţii publice centrale finanţate din bugetul de stat. Aceştia au competenţa de a aproba efectuarea cheltuielilor din bugetele proprii şi repartizarea creditelor bugetare aprobate pe unităţi ierarhic inferioare, ai căror conducători sunt ordonatori terţiari de credite;

- ordonatorii terţiari de credite sunt conducătorii instituţiilor publice cu personalitate juridică din subordinea unor instituţii publice finanţate din bugetul de stat. Aceşti ordonatori au competenţa limitată la utilizarea creditelor bugetare ce le-au fost repartizate numai pentru nevoile instituţiilor pe care le conduc, potrivit prevederilor bugetelor proprii aprobate şi în condiţiile stabilite prin dispoziţii legale.

Compartimentele financiar-contabile ale instituţiilor publice sunt însărcinate cu ţinerea evidenţei contabile privind constituirea resurselor şi efectuarea cheltuielilor din sumele alocate de la bugetul de stat, precum şi din veniturile proprii.

Fluxul informaţional, generat de întocmirea lucrărilor pregătitoare privind proiectul de buget, pentru bugetele locale, are un aspect piramidal, ca şi în cazul bugetului de stat. La bază apar prezente, de asemenea, instituţii publice, unde conducătorii sunt ordonatori terţiari de credite bugetare.

Preview document

Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 1
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 2
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 3
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 4
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 5
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 6
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 7
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 8
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 9
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 10
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 11
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 12
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 13
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 14
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 15
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 16
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 17
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 18
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 19
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 20
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 21
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 22
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 23
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 24
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 25
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 26
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 27
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 28
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 29
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 30
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 31
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 32
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 33
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 34
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 35
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 36
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 37
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 38
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 39
Proces bugetar, organizare și execuție bugetară în România - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Proces Bugetar, Organizare si Executie Bugetara in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Bugetele Locale - Instrumente de Realizare și Consolidare a Autonomiei Administrației Publice Locale

CAPITOLUL I ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA PE BAZA PRINCIPIULUI AUTONOMIEI LOCALE 1.1. CONCEPTUL DE...

Procesul bugetar la unitățile administrativ teritoriale - studiu de caz - Primăria Sapoca

Capitolul 1. Bugetele locale şi procesul bugetar 1.1. Bugetul local în sistemul unitar de bugete În ţara noastră funţionează mai multe bugete şi...

Analiza Metodologiei de Elaborare, Adoptare și Executare a Bugetului Local

INTRODUCERE Bugetul public este un act juridic prin care se prevăd şi se aprobă prin lege veniturile şi cheltuielile anuale ale statului sau ale...

Componente ale Politicii Financiare și Interrelațiile dintre Acestea

Componente ale politicii financiare şi interrelaţiile dintre acestea Politica financiară este o componentă a politicii generale, în care se...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Procesul Bugetar în România

Continutul si etapele procesului bugetar în România 1. Interpretari si semnificatii cu privire la bugetele publice Bugetele publice apar prezente...

Finanțele instituțiilor publice

1. Prezentarea generala a institutiilor publice Institutiile publice au un rol important în cadrul statului deoarece prin intermediul acestora...

Te-ar putea interesa și

Bugetul Public Național

1. BUGETUL PUBLIC NAŢIONAL 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE Economia publică, prin dimensiunea şi complexitatea ei, nu-şi poate desfăşura activitatea...

Organizarea gestiunii financiare la o instituție din domeniul adminstratiei publice - Primăria Municipiului Bârlad

1. Capitolul I – Organizarea si functionarea Primariei Municipiului Barlad 1.1. Istoricul municipiului Barlad Barladul reprezinta un nume si o...

Studiul privind Activitatea Trezoreriei Publice pe Exemplul Municipiului Petroșani

INTRODUCERE Începând cu anul 1990, în România s-a declanşat un amplu proces de tranziţie spre o economie concurenţială de piaţă , liberalizată,...

Cheltuielile Publice pentru Apărare

Cheltuielile pentru apărare Cheltuielile publice exprimă relaţii economico-sociale în formă bănească, care se manifestă între stat, pe de o parte,...

Controlul Preventiv și Ulterior al Cheltuielilor Exercitat de Trezorerie

Cap. 1. ROLUL ŞI IMPORTANŢA CONTROLULUI ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1. Conceptul de control financiar şi contextul general al controlului în economia...

Execuția de casă a bugetelor publice pe exemplul Trezoreriei Bacău

Capitolul 1 Trezoreria Finantelor Publice Aparatul financiar-fiscal este definit ca un ansamblu de instituţii,organe şi organisme investite cu...

Organizarea și Conducerea Trezoreriei

CAPITOLUL I. ORGANIZAREA BUGETARĂ ÎN ROMÂNIA I.1. Sistemul bugetar în România Prin dimensiune şi complexitate, economia publică nu-şi poate...

Organizarea unei instituții din domeniul administrației publice - Primăria Municipiului Bârlad

1. Aspecte generale despre administratie Una dintre cele mai utile activitati umane, care apare in toata complexitatea vietii sociale este...

Ai nevoie de altceva?