Relatiile Financiare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Relatiile Financiare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 56 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Sandu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

I. Finanţele- notiuni introductive
II. Constituirea, majorarea şi reducerea capitalului agentului economic
III. Majorarea capitalului prin încorporarea de rezerve
IV. Costul capitalului agentului economic
V.Amortizarea capitalului imobilizat în active imobilizate
VI. Decizia sau selectia proiectelor de investitii
VII. Valoarea adaugata neta(VAN)
VIII. Criteriul RIR sau rata interna de renatabiliate
IX. Plan de afaceri

Extras din document

Finantele- notiuni introductive

Relatiile financiare reprezinta relatii economic-sociale in expresie baneasca, care apar in procesul repartitiei intern brut in scopul satisfacerii nevoilor membrilor societatii.

Finantele au aparut si au evoluat in stransa legatura cu banii dar in conditiile existentei unei forme statale din necesitatea satisfacerii a doua mari categorii de nevoi:

1. nevoile individuale- satisfacute prin activitatea si efortul propriu cu ajutorul bunurilor private

2. nevoile commune, collective sau generale- initial satisfacute prin sistemele darii in natura si prestatiilor in munca, iar in conditiile actuale satisfacute cu ajutorul banilor cuveniti in mod obligatoriu statului si cheltuiti prin Sistemul finantelor publice.

Axeste nevoi sunt satisfacute cu ajutorul bunurilor sau serviciilor publice.

Bunuri private Bunuri publice (servicii)

- sunt oferite de catre producator sau comercianti

- au un consum concurential si pot fi procurate numai numai contra cost si divizibil

- sunt procurate de pe piata - sunt oferite de stat prin intermediul institutiilor din subordinea sa

- neconcurential ( venituri bugetare), oferite neconditionat, indivizibil, sunt asigurate de institutii publice

Relatiile banesti: Atat relatiile banesti cat si relatiile financiare implica efectuarea unui transfer de valuare sau de bani insa nu toate relatiile banesti pot fi considerate relatii financiare.

Sfera relatiilor banesti este mai vasta decat cea a relatiilor financiare ( relatie de incluziune). Relatiile banesti presupun, in urma transferului de bani o schimbare a formei valorii transferate , ex.( ansamblu sau totalitatea actelor de vanzare-cumparare)

Pentru ca o relatie baneasca sa fie considerata relatie finaciara trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- transferul de bani sa se efectueze sub forma baneasca in dublu sens de la personae fizice sau juridice catre stat si invers

- transferul sa se efectueze fra o contraprestatie directa, imediata si individualizata din partea primitorilor banilor transferati

- sa aiba character nerambursabil sau rambursabil

In categoria relatiilor financiare se disting:

1. Relatii care exprima un transfer de resurse banesti sau de bani fara echivalent si au titlul nerambursabil ( relatii financiare publici)

2. Relatii care exprima un imprumut de resurse banesti pe o anumita perioada de timp, purtator de dobanda (relatii de credite)

3. Ralatii care exprima un transfer facultative sau obligatoriu de resurse banesti in schimbul unei contraprestatii care depinde de producerea unui fenomen aleatoriu ( relatii de asigurare si reasigurare- CASCO, RCA)

4. Relatiile care apar in procesul formarii si reparizarii fondurilor la dispozitia agentilor economici sau intreprinderilor ( finantele intreprinderilor)

Constituirea, majorarea si

reducera capitalurilor agentilor economici

Orice constituire de societate indiferent de forma de organizare, implica un aport initial de capital care sa permita inceperea activitatii si efectuarea primelor cheltuieli de investitii si de exploatare. Capitalul initaial al societatii este divizat in parti egale concretizate in actiuni in cazul societatilor de capital si in parti sociale in cazul societatilor de personae, valoarea unei parti sociale nu poate fi mai mica de 10 lei, iar valoarea nominal a unei actiuni:

VN=

Ulterior nr. De actiuni poate fi sporit prin aporturi noi in numerar, prin incorporarea unei parti, prin fondul de rezerva sau prin conversia datoriilor sau creantelor.

Decizia de majorare a capitalului apartine Consiliului de administratrie a actionarilor sau a AGA si se ia atunci cand se doreste implementarea de noi proiecte de investitii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Financiare.doc

Alte informatii

Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea:Economia comerţului,turismului şi serviciilor