Responsabilitatea socială corporativă

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 11763
Mărime: 71.41KB (arhivat)
Publicat de: Zaraza Peter
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Ileana – Andreea Semenescu
Bucuresti

Cuprins

  1. Abrevieri si acronime 3
  2. Introducere 4
  3. Capitolul 1. Studiul cercetarii privind conceptul de responsabilitate sociala corporativa 5
  4. 1.1.Definirea conceptului CSR/SR 5
  5. 1.2.Cronologia CSR/SR si a initiativelor internationale relevante 6
  6. 1.3.Factori ce au influentat dezvoltarea CSR-ului 9
  7. 1.4.Responsabilitatea sociala corporativa in legislatia europeana 10
  8. Capitolul 2. Privire de ansamblu a abordarilor de CSR/SR in Romania- studiu aplictiv Orange Romania 12
  9. 2.1. Definirea si continutul conceptului de CSR/SR in Romania 12
  10. 2.2. Prezentarea companiei analizate- Orange Romania 15
  11. 2.3. Politica de CSR a companiei Orange Romania 16
  12. Capitolul 3. Beneficii ale asumarii responsabilitatii sociale 23
  13. Concluzii 27
  14. Bibliografie 29

Extras din proiect

Responsabilitatea sociala corporativa (RCS) este un termen care a fost introdus cu ceva timp in urma, dar se pare ca a capatat contur in secolul al XXI-lea. Atat companiile, cat si oamenii de stiinta din mai multe discipline sunt acum sustinatorii acestei practici.

Responsabilitatea sociala a companiilor a devenit in ultimii ani un subiect central tot mai adesea in atentia mediului privat, autoritatilor si societatii. Inmultirea implementarii practicilor de business responsabile in Romania a inceput sa fie mai accentuata in urma integrarii in Uniunea Europeana. Motorul principal au fost companiile multinationale care au transferat cultura si practicile organizationale de la sediile centrale la nivel local si, ulterior, a fost oportunitatea de a accesa fonduri europene. In urma integrarii in Uniunea Europeana, in Romania s-au dezvoltat si ,,industrii responsabile" si anume companii al caror obiectiv de afaceri in sine este ,,responsabil". Aceste tipuri de companii si-au dezvoltat un obiectiv de business din activitati care aduc un beneficiu mediului si/sau comunitatilor, iar ,,responsabilitatea" lor rezulta in mod indirect din produsele si serviciile pe care le furnizeaza.

In prezent, un numar din ce in ce mai mare de organizatii constata ca, intr-un mediu puternic concurential, politica maximizarii profiturilor pe termen scurt nu mai reprezinta o garantie a succesului comercial si ca o astfel de politica ar trebui insotita de un comportament social-responsabil. O companie care isi desfasoara activitatea economica in mod responsabil are in vedere nu numai satisfacerea nevoilor clientilor si ale actionarilor ci si interesele celorlalte parti afectate, impactul social si de mediu al actiunilor sale. O astfel de atitudine ii poate asigura competitivitatea pe termen lung si reprezinta contributia mediului de afaceri la dezvoltarea durabila.

Ca si motor al progresului social, CSR/SR sprijina companiile sa se ridice la inaltimea responsabilitatilor de cetateni globali si vecini locali intr-o lume aflata in continua si rapida schimbare.

Capitolul 1. Studiul cercetarii privind conceptul de responsabilitate sociala corporativa

1.1. Definirea conceptului de Responsabilitate Sociala Corporativa (RSC)

Comisia Europeana defineste Responsabilitatea Sociala Corporativa (RSC) ca fiind ,,un concept prin care companiile integreaza preocupari sociale si de mediu in activitatile lor operationale si interactiunile cu stakeholderi, in mod voluntar". A fi responsabil social inseamna mai mult decat a indeplini asteptarile legale, de a te conforma. Inseamna a investi ,,mai mult" in capitalul uman, in mediu si relatiile cu partile interesate. Experienta investitiilor in tehnologii si practici de business responsabile fata de mediu sugereaza ca a face mai mult decat a respecta legea contribuie la competitivitatea unei companii. A face mai mult decat a respecta cerintele legale de baza in domeniul social (ex. training, conditii de munca, relatiile management - angajati) pot avea de asemenea un impact direct asupra productivitatii. Deschide o noua cale de a face fata schimbarii si de a impaca dezvoltarea sociala cu o mai mare competitivitate.'

In prima faza, acest concept era privit cu o oarecare reticenta, fiind considerat ceva abstract si bizar. Cu timpul, acesta s-a dovedit a fi un instrument util pentru rezolvarea unor probleme cu caracter social.

O alta definitie general acceptata este cea oferita de Dow Jones Sustainability Indexes: ,,un mod de abordare a afacerilor care creeaza valoare pe termen lung pentru actionari, prin valorificarea oportunitatilor si managementul riscurilor ce decurg din transformarile economice, sociale si de mediu".

Initiativele RSC ale diferitelor organizatii nu reprezinta o noutate la nivel european. Conceptul actual de responsabilitate sociala se diferentiaza insa de initiativele din trecut prin gestionarea intr-o maniera strategica si dezvoltarea instrumentelor necesare in acest sens.

Consiliul Mondial al Afacerilor pentru Dezvoltare Durabila defineste Responsabilitatea Sociala a Companiilor ca fiind "angajamentul permanent al companiilor de a se comporta in mod etic si de a contribui la dezvoltarea economica imbunatatind, in acelasi timp, atat calitatea vietii salariatilor si a familiilor acestora, cat si a comunitatilor locale si a societatii in ansamblul ei".

Bibliografie

Carti:

1.Collins Jim, Porras Jerry. (2006), Afaceri cladite sa dureze. Obiceiurile de succes ale companiilor vizionare, Curtea veche: Bucuresti.

2.Craciun Dan. (2005). Etica in afaceri. O scurta introducere, ASE: Bucuresti.

3.Diaconu Bogdan. (2009), Etica Societatii institutionalizate. Trei dimensiuni ale responsabilitatii sociale: legea, statul si mediul de afaceri, Curtea veche: Bucuresti.

4.Drucker Peter. (2004). Managementul viitorului, ASAB: Bucuresti.

5.Gh. Gh. Ionescu, Op.cit., pag 84.

6.Habisch Andre, Jonker Jan, Wegner Martina, Schmidpeter Rene. (2005) Corporate Social Responsibility Across Europe, Springer Berlin Hidelberg, Germany.

7.Iamandi Irina Eugenia. (2010), Responsabilitatea sociala corporativa in companiile multinationale, Editura Economica: Bucuresti.

8.Paul Hohnen. Coroporate Social Responsibility. An Implementation Guide for Business, publicat de ,,International Istitute for Sustainable Development", 2007, pag. 7-8.

9.Stancu A. si Olteanu V. (2008) ,,Corporate Social Responsibility in Romania from a EU Perspective".

10.Vasile Cristina Mioara. (2009). Autoritatea manageriala si un nou model de guvernanta corporativa, Ed. ASE, Bucuresti.

Articole stiintifice:

1.'Analiza tendintelor si bunelor practici in materie de RSI la nivel european si national', raport in cadrul proiectului "PRO.CON Promovarea conceptelor de responsabilitate sociala a intreprinderilor", 2009-2011.

2.Iamandi, Irina-Eugenia (2008) "Responsabilitatea Sociala Corporativa si performantele companiilor multinationale. Aplicatie la nivelul Romaniei", Teza de doctorat, Academia de Studii Economice.

3.Ilies (Lumperdean) V.I., "Public Relations and Corporate Social Responsibility: Theory and Social Action", Teza de doctorat, Univeristatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, 2011.

Website-uri:

1.www.actionamresponsabil.ro

2.www.comunicare.ro

3.www.csr-romania.ro

4.www.csrmedia.ro

5.www.europa.eu

6.www.orange.ro

7.www.responsabilitatesociala.ro

8.www.responsabilitate-sociala.org

9.www.stiriong.ro

Preview document

Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 1
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 2
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 3
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 4
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 5
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 6
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 7
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 8
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 9
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 10
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 11
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 12
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 13
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 14
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 15
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 16
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 17
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 18
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 19
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 20
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 21
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 22
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 23
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 24
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 25
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 26
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 27
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 28
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 29
Responsabilitatea socială corporativă - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Responsabilitatea sociala corporativa.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza impozitelor și taxelor în România și UE

INTRODUCERE Existenţa unor nevoi ce nu pot fi gestionate individual a condus la apariţia unor procese de mobilizare şi utilizare de către...

Spălarea banilor, fenomen eonomico-financiar și valutar

INTRODUCERE Scurt istoric al fenomenului de spălare a banilor Cu siguranţă ,,spălarea banilor ” nu este o activitate nouă, tendinţa de a ascunde...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Responsabilitatea socială a corporațiilor

Introducere „Omul ar trebui să se privească pe sine nu ca pe o entitate separată și detașată, ci ca pe un cetățean al lumii, un membru al vastei...

Responsabilitatea Socială

INTRODUCERE Am ales ca temă a lucrării „Responsabilitatea socială a unei firme” (SC. STAR TIC SRL) datorită multiplelor posibilităţi de abordare...

Responsabilitate social corporativă

Definirea si continutul conceptului de responsabilitate socială În definirea sau redefinirea misiunii unei companii, managerii trebuie să tina...

Responsabilitatea Socială Corporativă

Responsabilitatea socială corporativă În prezent, imaginea unei companii, identitatea sa corporativa au devenit de o importanţă fundamentală. O...

Etică și responsabilitate socială corporativă

Literature review Antoine de Saint Exupery spunea într-o maximă devenită celebră: „Fiecare este responsabil faţă de toţi. Fiecare este responsabil...

Imperativul responsabilității sociale corporative

Este susținută ideea că responsabilitatea socială, ca datorie etică, este o necesitate naturală ce decurge din sensul pământean al vieții omului....

Raportarea socială și de mediu în mediul Anglo-Saxon

În ultimii ani, responsabilitatea socială a companiilor a devenit un subiect central tot mai adesea în atenția mediului privat, autorităților și...

Responsabilitate Socială Corporativă

INTRODUCERE Ca şi motor al progresului social, Responsabilitatea Sociala Corporativa sprijină companiile să se ridice la înălţimea...

Ai nevoie de altceva?