Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 29352
Mărime: 1.81MB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE 1
  3. CAP. I MANAGEMENTUL RISCULUI DE CREDIT 2
  4. 1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE RISC DE CREDIT 2
  5. 1.2. REGLEMENTAREA GESTIUNII RISCULUI DE CREDIT BANCAR ÎN ROMÂNIA 8
  6. 1.3. BIROUL DE CREDIT 15
  7. 1.4. FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCAR 17
  8. 1.5. PROVIZIOANELE SPECIFICE DE RISC DE CREDIT 18
  9. CAP. 2 RISCURILE SPECIFICE PROIECTELOR DE INVESTIŢII ALE IMM 20
  10. 2.1. FACTORI DE RISC ŞI DE INCERTITUDINE ÎN MICROECONOMIE 20
  11. 2.2. DECIZIA ECONOMICĂ ÎN CONDIŢII DE RISC 26
  12. 2.3. COMPONENTELE RISCULUI SPECIFIC PROIECTELOR DE INVESTIŢII 34
  13. CAP. 3 MĂSURAREA RISCULUI ASOCIAT CREDITĂRII BANCARE A IMM 37
  14. 3.1. MODELE ECONOMETRICE APLICABILE ÎN DOMENIUL CREDITĂRII BANCARE A IMM 37
  15. 3.2. SCOR.IMM - SISTEM ŞI PROCEDURI DE CUANTIFICARE A RISCULUI ASOCIAT CREDITĂRII BANCARE A ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII 43
  16. 3.3. APLICAREA SISTEMULUI ŞI PROCEDURILOR SCOR.IMM LA „PROCREDIT BANK” S.A. BRAŞOV 72
  17. BIBLIOGRAFIE 91

Extras din proiect

INTRODUCERE

În România, cea mai mare parte din activităţile de producţie şi de servicii se desfăşoară în microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii denumite generic IMM-uri.

După 1989, activitatea întreprinderilor concepute să funcţioneze conform regulilor economiei centralizate a scăzut vertiginos, economia de piaţă lăsând loc întreprinzătorilor privaţi să-şi demonstreze calităţile antreprenoriale.

Lucrarea îşi propune să abordeze problematica specifică întreprinderilor mici şi mijlocii pornind de la definirea conceptului, a profilului şi dinamicii sectorului IMM în contextul economiei de piaţă din România. Identificarea strategiilor de piaţă şi a politicilor investiţionale specifice a făcut posibilă abordarea modalităţilor în care IMM-urile pot să-şi asigure finanţarea proiectelor de dezvoltare în perspectiva integrării României în structurile competitive ale Uniunii Europene.

Pe baza suportului teoretic, legislativ şi metodologic existent lucrarea îşi propune să identifice punţile de legătură între necesităţile de finanţare ale IMM pe termen scurt şi mediu şi oferta specifică sistemului bancar din România.

Analiza efectuată scoate în evidenţă unele incompatibilităţi între aşteptările micilor întreprinzători şi potenţialul de microfinanţare al băncilor româneşti în sensul că nici tehnicile de creditare bancară practicate momentan, nici produsele bancare oferite de bănci nu sunt pe deplin concordante cu specificul întreprinderilor mici şi mijlocii.

O radiografie asupra experienţei acumulate în domeniul microfinanţării în ţări din Europa de Vest şi chiar în unele ţări care au aparţinut blocului comunist, coroborată cu suportul metodologic oferit cu generozitate de rezultatele cercetărilor efectuate, au permis fundamentarea în cadrul lucrării a unui sistem propriu de cuantificare a riscului asociat creditării bancare a întreprinderilor mici şi mijlocii precum şi a procedurilor de implementare în relaţia contractuală dintre bancă şi clientul IMM, sistem denumit SCOR.IMM.

Sistemul SCOR.IMM şi procedurile de cuantificare a riscului specific microfinanţării pot constitui cadrul metodologic care permite băncilor efectuarea unei analize cvasiexhaustive a parametrilor de stare ai unei microîntreprinderi având avantajul concentrării structurate a datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea trecută şi la proiecţiile de viitor ale IMM care solicită un credit bancar pentru investiţii.

Sistemul de parametri financiari şi non financiari este conceput cu respectarea

reglementărilor Băncii Naţionale a României cu privire la clasificarea creditelor şi constituirea provizioanelor de risc şi permite adaptarea continuă la eventualele modificări ale acestor reglementări, excluzând criteriile de natură subiectivă din activitatea de analiză pentru acordarea unui credit.

Lucrarea este rodul unor activităţi de documentare şi cercetare atât în domeniul literaturii de specialitate cât şi în interiorul sistemului bancar naţional şi european.

Cap. I MANAGEMENTUL RISCULUI DE CREDIT

1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE RISC DE CREDIT

Definind conceptul de risc de credit, acesta poate fi considerat ca un eveniment nedorit care poate conduce la neîndeplinirea parială sau totală a scopului unui proiect la termenele sau la nivelele prestabilite.

Abordarea categoriei de risc de credit, în acest capitol, este circumscrisă noţiunii de risc economic. Riscul economic este definit în Dicţionarul de economie editat de Editura Economică, Bucureşti în anul 1999 ca un “eveniment sau proces nesigur şi probabil care poate cauza o pagubă, o pierdere într-o activitate, operaţiune sau acţiune economică.

Riscul economic se caracterizează prin posibilitatea descrierii unei legi de probabilitate pentru rezultatele scontate ca şi prin cunoaşterea acestei legi de către cei interesaţti” .

Numai aplicarea conceptului în domeniul microeconomic permite definirea riscului ca fiind un eveniment accidental, previzibil, împotriva căruia firmele se pot asigura. În această situaţie se poate afla o societate de asigurări care încasează contravaloarea primei de asigurare pentru evenimente care, neproducându-se nu generează cheltuieli de despăgubire. Într-o situaţie similară se află băncile care constituie provizioane de risc pentru creditele acordate clienţilor, credite care fiind rambursate la scadenţă nu necesită utilizarea provizioanelor, astfel încât acestea devin profit pentru bancă.

Importanţa elementelor constitutive ale riscului, probabilitatea acestuia de a se produce şi amplitudinea sa, rezidă din caracteristicile acestora.

Evaluarea probabilităţii de a se produce se poate cuantifica pe baza percepţiei partenerilor afectati de risc. În cazul unei relaţii de credit dintre bancă şi client, fiecare din cei doi parteneri are propria percepţie asupra riscului de neplată a creditului.

Luarea în considerare a unei valori corecte a probabilităţii de realizare a riscului este posibilă dacă în procesul de analiză cu privire la acordarea creditului partenerii comunică oferind unul altuia toate elementele de risc potenţial.

Amplitudinea, respectiv mărimea consecinţelor generate de producerea riscului, ca parametru constitutiv al acestuia, se estimează în momentul încheierii tranzacţiei. Potrivit definiţiei, riscul se poate reda schematic prin următoarea ecuaţie:

Riscul = amplitudinea * probabilitatea

Din combinarea celor două componente se construieşte matricea riscului redată în figura 1.

Figura 1. Matricea riscului

Sursa: Prelucrat după Roxin, L.– Gestiunea riscurilor bancare, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,1997.

În matricea riscului se observă influenţa pe care o au asupra consecinţelor generate de risc cele două componente: probabilitatea de apariţie şi amplitudinea riscului. Nivelul pierderilor generate de risc este direct proporţional cu mărimea probabilităţtii de apariţie a riscului pe de o parte şi cu amplitudinea riscului pe de alta parte. În construcţia matricei s-au utilizat scale de la 1 la 3 atât pentru exprimarea nivelului probabilităţii cât şi pentru cel al amplitudinii. Prin însumarea valorilor atribuite celor două componente se determină nivelul clasei de risc; cu cât suma celor două valori este mai mare cu atât şi clasa de risc este mai mare şi în consecinţă efectele negative (pierderile) generate de risc sunt mai mari.

Sub aspect economic, riscul este definit de trei activitaţi principale. Prima activitate este a analiza, care presupune identificarea riscurilor existente şi evaluarea consecinţelor posibile, directe şi indirecte. A reduce, a doua activitate ce defineşte riscul, presupune acţiunea de prevenire a producerii riscurilor pentru a le diminua efectele sau chiar a le înlatura. A finanţa, presupune a stapâni ansamblul costurilor şi pierderilor potenţiale generate de riscuri.

Legat de activitatea bancară, riscul de credit reprezintă probabilitatea ca un credit acordat unui client să nu fie rambursat conform contractului. Clauzele principale pe care le conţine un contract de credit cu referire la obligaţiile de rambursare sunt termenele de plată către bancă a ratelor de credit, respectiv nivelul ratelor şi al dobânzilor.

Preview document

Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 1
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 2
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 3
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 4
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 5
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 6
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 7
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 8
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 9
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 10
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 11
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 12
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 13
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 14
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 15
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 16
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 17
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 18
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 19
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 20
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 21
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 22
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 23
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 24
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 25
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 26
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 27
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 28
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 29
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 30
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 31
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 32
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 33
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 34
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 35
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 36
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 37
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 38
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 39
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 40
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 41
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 42
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 43
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 44
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 45
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 46
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 47
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 48
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 49
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 50
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 51
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 52
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 53
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 54
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 55
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 56
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 57
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 58
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 59
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 60
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 61
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 62
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 63
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 64
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 65
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 66
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 67
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 68
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 69
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 70
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 71
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 72
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 73
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 74
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 75
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 76
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 77
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 78
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 79
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 80
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 81
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 82
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 83
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 84
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 85
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 86
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 87
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 88
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 89
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 90
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 91
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 92
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 93
Riscul Asociat Creditării Bancare a IMM - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Riscul Asociat Creditarii Bancare a IMM.doc

Alții au mai descărcat și

Fundamentarea Deciziilor de Investiții în Baza Criteriului de Risc și Eficientă

ADNOTARE la teza de licenta in ştiinţe economice cu tema: “Fundamentarea deciziilor de investitii in baza criteriului de risc si eficienta”...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Creditul bancar - principala sursă de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii

CAPITOLUL 1 Întreprinderile mici şi mijlocii în economia de piaţă 1.1. Întreprinderile mici şi mijlocii. Concept şi caracteristici Ştiinţa...

Creditul, factor activ în dezvoltarea economică

Introducere Economia de piață presupune în mod necesar existența unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităților...

Fondul de Garantare

INTRODUCERE Scopul iniţial al acestei lucrări a fost acela de a analiza bonitatea fondurilor de garantare a creditelor (FGC) din România pentru a...

Rolul și influența creditului în economie

Introducere Unul din sectoarele care pot avea un rol hotărâtor în creşterea economică a unei ţări este sectorul bancar. O bancă poate fi definită...

Criza Economică și Creditul în România

INTRODUCERE Întreprinderile aflate într - o economie de piaţă se confruntă la un moment dat cu diverse probleme financiare, dar şi cu...

Banca Europeană de Investiții

Cap. I Aspecte generale privind Banca Europeană de Investiții 1.1. Scurt istoric Banca Europeană de Investiţii a fost constituită la 1 ianuarie...

Tendințe Actuale în Creditarea Bancară Corporate în România

Capitolul 1. Tendințe ale standardelor de creditare ale clienților coporate în România La nivel agregat, standardele de creditare au cunoscut o...

Formularea strategiei și adoptarea deciziilor de aplicare în cadrul companiei naționale Administrația Canalelor Navigabile SA

Primele estimări privitoare la evoluţia PIB în trimestrul trei din 2010, iar din datele pe care le avem până în acest moment putem deduce că...

Ai nevoie de altceva?