Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5982
Mărime: 49.80KB (arhivat)
Publicat de: Aga P.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Margineanu A.

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. CAPITOLUL I. Caracteristica impozitelor directe .3
  3. CAPITOLUL II. Impozitele reale: esență, evoluție, particularități actuale ..4
  4. CAPITOLUL III. Impozitele personale: esență, evoluție, particularități actuale ... 7
  5. CAPITOLUL IV. Impozitele directe în Republica Moldova și rolul lor .. 10
  6. Concluzie 17
  7. Bibliografie .18

Extras din proiect

Introducere

Sistemele fiscale evoluează continuu spre o aspirație râvnită de umanitate de milenii - echitatea. Această ascensiune este anevoiasă, uneori întâmplându-se și alunecări înapoi. La atingerea obiectivului justeței, dreptății, corectitudinii în fiscalitate contribuie impunerea directă. Impozitele directe în prezent s-au extins esențial și s-au diversificat amplu, devenind majoritare în veniturile publice în țările cu economie dezvoltată. În economiile de tranziție, sistemele de impunere directă sunt abia în devenire, fapt ce actualizează studierea aspectelor teoretice și practice ale impozitelor directe.

Actualitatea temei de cercetare este condiționată de necesitatea estimării rolului pe care îl au impozitele în formarea veniturilor bugetare. Așa cum sursa primordială și majoritară de asigurare a statului cu finanțe publice în Republica Moldova sunt impozitele și taxele fiscale, modificarea cotelor impozitelor are o influență directă asupra modificării volumului veniturilor bugetare. Rolul impozitelor se manifestă pe plan financiar, economic si social, iar modul concret de manifestare a acestuia se diferențiază de la o etapă de dezvoltare a economiei la alta.

Principiile impuse de stat fiecărui cetățean reprezintă beneficiul bunăstării în ziua de mâine. Taxele și impozitele constituie procedeele nemijlocite de conducere a unei economii concurențiale, politica fiscală fiind chemată să stabilească obiectivele economice și sociale ce urmează a fi atinse în procesul mobilizării și repartizării resurselor. Ca rezultat, politica bugetară din R. Moldova este modernizată continuu și tinde să constituie un sistem transparent și stimulatoriu pentru desfășurarea activității economice.

Întreprinzătorii, dar și persoanele fizice, sunt obligați să participe la formarea bugetului public. Pe plan social, rolul taxelor și impozitelor se concretizează în faptul că, prin intermediul lor, statul redistribuie o parte importantă din produsul intern brut între clase și grupuri sociale, între persoanele fizice și cele juridice.

Impozitele au o mare importanță în procesul de dezvoltare al economiei naționale în general. În dependență de cum este dusă politica fiscală în cadrul unui stat se stimulează sau invers se stopează interesul cetățenilor de a duce o activitate economică.

CAPITOLUL I. Caracteristica impozitelor directe.

Impozitele directe reunesc o bună parte din ansamblul modalităților de extragere a valorii în favoarea autorităților publice. Ele alcătuiesc o diversitate extinsă de instrumente fiscale bazate pe mecanismul impunerii nemijlocite a materiei impozabile.

Datorită faptului că materia impozabilă este personalizată, impozitele directe sunt individualizate.

Caracterul individual al impozitelor directe constituie atât caracteristica definitorie, cât și trăsătura determinantă a lor.

Impozitele directe, de regulă, sunt suportate efectiv de subiectul lor - persoana fizică sau juridică care obține venituri, posedă avere, practică activități ce constituie materia impozabilă.

Deoarece se cunoaște exact mărimea obiectului impozabil, se poate judeca despre puterea contributivă a subiectului impozitului, fapt ce admite posibilitatea diferențierii cotelor de impozitare în funcție de venitul, averea sau situația personală a contribuabilului. Anume aceasta este însușirea centrală a impozitelor progresive.

Impozitele directe au termene de plată precis stabilite, fapt convenabil pentru plătitori și important pentru administrarea fiscală.

În așa mod, impozitele directe, datorită individualizării, diferențierii și progresivității impunerii, corespund într-o măsură mare principiului de echitate fiscală. Acest fapt motivează ponderea sporită și rolul important al impozitelor directe în formarea resurselor financiare publice în țările dezvoltate economic.

Impozitele directe, mai ales cele pe avere, obiecte materiale și activități, sunt mai puțin sensibile la conjunctura economică, asigurând astfel stabilitate fluxurilor de venituri publice.

Aceste impozite, mai cu seamă cele pe venituri, sunt eficiente ca un instrument economic utilizat pentru stimularea sau frânarea anumitor procese economice.

Totodată, impozitele directe sunt relativ mai costisitoare în asieta lor: un efort suplimentar necesită stabilirea certă a materiei impozabile și a mărimii ei, supravegherea evoluției cantitative și calitative a ei, evidența contribuabililor, lucrul individual cu ei etc. Cu toate acestea, impozitele directe, datorită justeței lor, și-au adjudecat o mai mare preferabilitate, devenind, în final, mai eficiente, atât financiar, cât și moral.

Impozitele directe reprezintă forma cea mai veche de impunere, care s-a ivit și s-a practicat în perioadele cele mai timpurii de apariție a relațiilor financiare. Pe parcursul dezvoltării istorice, ele au suferit variate modificări, cauzate de condițiile social-economice specifice fiecărei perioade. Inițial aveau o răspândire largă impozitele așezate pe diferite obiecte materiale și genuri de activități.

Ulterior au apărut și s-au extins impozitele stabilite pe diferite venituri.

În epoca modernă, impozitele directe s-au dovedit a fi cele mai eficace instrumente de promovare a politicii macroeconomice și de influențare asupra comportamentului agenților economici și al cetățenilor, mai ales în context stimulatoriu cu orientare spre creșterea economică.

Impozitele directe sunt multiple și diverse. În funcție de subiectul impozitului, impozitele directe se împart în impozite directe pe persoane fizice și impozite directe pe personae juridice.

În funcție de nivelul bugetului în care se varsă, impozitele directe se grupează în:

- impozite directe generale de stat;

- impozite regionale;

- impozite directe locale.

Impozitele directe, în funcție de modul de utilizare, se divizează în:

- impozite directe exoterice (comune);

- impozite directe speciale.

Impozitele directe cu destinație comună, încasându-se la bugetul de stat, își pierd identitatea și se folosesc la finanțarea tuturor genurilor de cheltuieli publice, pe când cele cu destinație specială se folosesc la finanțarea obiectivelor în prealabil stabilite.

Impozitele directe, conform caracterului obiectului impunerii, se împart în două grupe: impozite de tip real și impozite de tip personal.

Bibliografie

1. Constituția Republicii Moldova (adoptată la 29 iulie 1994) // Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr. 1.

2. Codul Fiscal al Republicii Moldova, nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr. 62.

3. BREZEANU Petre, Fiscalitate. Concepte, modele, teorii, mecanisme, politici și practici fiscale, București, Editura Economică, 1999, 384 p.

4. BUCĂTARU Dumitru, Finanțe / Note de curs, Iași, Editura Fundației “Chemarea”, 1994, 157 p.

5. Cantemir Dmitrie, Descrierea Moldovei, Chișinău, Ed. Hyperion, 1992, 262 p.

6. MANOLE Tatiana, Finanțe publice, Chișinău, AAP, 1998, 348 p.

7. MANOLE Tatiana, Finanțele publice locale, Chișinău, Editura Cartier, 2000, 264 p.

8. MANOLE Tatiana, Finanțele publice locale: rolul lor în consolidarea autonomiei financiare la nivelul unităților administrativ-teritoriale, Chișinău, Epigraf S.R.L., 2003 (F.E.P. Tipografia Centrală), 240 p.

Preview document

Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 1
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 2
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 3
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 4
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 5
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 6
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 7
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 8
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 9
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 10
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 11
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 12
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 13
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 14
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 15
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 16
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 17
Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Rolul impozitelor directe in formarea veniturilor bugetare.docx

Alții au mai descărcat și

Impozitul pe Venit

Introducere “Constituirea statului modern s-a înfăptuit prin implementarea impozitului, sau mai exact prin reglementările legale privind dreptul...

Formele și rolul impozitelor directe în condițiile României 2010

CAPITOLUL I: CONŢINUTUL ECONOMIC ŞI FORMELE IMPOZITELOR DIRECTE 1.1. Conţinutul economic şi trăsăturile impozitului Impozitele constituie, prin...

Evoluția Impozitelor Directe în Sistemul Fiscal din România în Perioada 2008-2010

INTRODUCERE În fiecare moment de dezvoltare al societății îi corespunde un anumit nivel al impozitelor, nivel care se schimbă pe măsura acestei...

Sistemul de impozite și taxe în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea și importanța: Actualmente, într-o economie de piață statul este prezent, atât în viața politică, cât și în viața...

Impozitele Directe

INTRODUCERE Prin acest referat se urmăreşte a se reliefa principalele impozite directe în sistemul fiscal românesc în prezent punându-se accentul...

Impozitele directe

Tema referatului meu se intitulează Impozite directe caracterizare generală şi este structurată pe două capitole. Am ales această temă deoarece...

Impozite Directe

1.1 Continutul dublei impuneri 1.2 Metode pentru evitarea dublei impuneri utilizate in practica financiara internationala Capitolul I...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Te-ar putea interesa și

Analiza Impozitelor Directe la Nivelul Județului Cluj

Introducere Am ales această temă de lucrare, pentru că este o problemă de mare actualitate. Date fiind importanţa şi complexitatea temei, mi-am...

Fundamentarea și realizarea veniturilor bugetare la o societate comercială - SC Grafik-Art SRL

Capitolul 1 Organizarea si functionarea activitatii în cadrul S.C. Grafik-Art S.R.L. Prezentarea generala a societatii 1.Denumirea societatii:...

Impozitul pe Venit

Introducere “Constituirea statului modern s-a înfăptuit prin implementarea impozitului, sau mai exact prin reglementările legale privind dreptul...

Determinarea și Impozitarea Profitului în România

CAP. I Locul si rolul impozitului pe profit in sistemul fiscal romanesc Impozitul pe profit este una din formele de baza in alimentarea bugetului...

Integrarea europeană

Capitolul 1 Politica economico-financiară românească în contextul integrării europene 1.1 Conceptul, funcţiile şi obiectivele politicii economice...

Coordonate ale Politicii Fiscale în UE

I. Consideraţii privind politica fiscală la nivelul Uniunii Europene 1.1. Obiective ale politicii fiscale în U.E. Politica fiscală reprezintă...

Contabilitatea relațiilor și decontărilor

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA S.C. COMMETCAR S.A. 1.1 . ISTORICUL ŞI PROFILUL SOCIETĂŢII S.C. COMMETCAR S.A. Caransebeş...

Aplicarea Succesiva a Modalităților de Executare Silită în Vederea Recuperării Arieratelor Bugetare

INTRODUCERE Am ales aceasta tema de proiect deoarece, eu lucrez in cadrul Administratiei Financiare si mi-a fost usor sa vorbesc despre teme deja...

Ai nevoie de altceva?