Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 11914
Mărime: 66.89KB (arhivat)
Publicat de: Mirabela Chiș
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Impozitele şi taxele - o categorie financiară, cu caracter istoric, a căror apariţie este legată de existenţa statului şi a banilor. Ca urmare, impozitul este cea mai importanta si totodata cea mai veche resursa financiara, fiind o sarcină cu caracter obligatoriu, datorat de toate persoanele fizice şi juridice care obţin venit dintr-un anumit gen de activitate, reprezentînd un instrument intervenţionist pentru corectarea evoluţiei, stabilizarea şi echilibrarea creşterii economice. Etimologic, cuvantul ,,impozit" provine din limba latina de la ,,impositum", care semnifica obligatie publica.

De-a lungul timpului, modul in care a fost si este definit impozitul difera in functie de cum s-a impus si a fost perceput de la o etapa la alta. Asfel, din literatura de specialitate am retinut urmatoarele definitii care certifica pozitia autorilor respectivi in legatura cu notiunea de impozit:

Gaston Jeze considera ca ,,impozitul este in statele moderne o prestatie pecuniara pretinsa cetateniilor cu scopul acoperirii cheltuielilor de interes general".

Louis Trotabas intelege prin impozite ,,procedeul de repartizare a creantelor bugetare intre cetateni, in functie de capacitatea lor contributiva".

Lucien Mehl si Peirre Beltrane definesc impozitul ca ,, o prestatie pecuniara, pretinsa de autoritatea publica de la persoane fizice si morale, dupa capacitatea lor contributive si fara contraprestatie determinata, in principal pentru acoperirea cheltuielilor publice, si in mod accesoriu, cu scopuri interventioniste publice".

Ioan Talpos sintetizeaza urmatoarea definitie: ,,impozitul reprezinta o forma de prelevare silita, la dispozitia statului, fara contraprestatie directa si imediata si cu titlu nerestituibil a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice si/sau juridice in vederea acoperirii unor necesitati publice''.

Cu alte cuvinte, impozitul reprezinta ,,plata baneasca, obligatorie, generala, definita si nereciproca efectuata de persoane fizice si juridice pentru sustinerea cheltuielilor publice, in cuantumul si la termenele stabilite prin lege,fara obligatia din partea statului de a presta platitorului un echivalent direct si imediat''. Astfel, în scopul armonizării legislatiei fiscale în anii 1952-1953 în Franța este conceput un impozit indirect ce viza taxarea cifrei de afaceri fiind botezat de catre inventatorul sau Maurice Laure - Taxa pe Valoarea Adăugată (în continuare TVA). Propusă în Parlament, ea a fost respinsa, pentru a fi întrodusă mai tîrziu (după mai multe negocieri politice), în noua lege a finanţelor pentru 1954.

Concomitent cu Franţa şi alte state ale lumii au introdus Taxa pe Valoarea Adăugată, iar în Uniunea Europeană organele de decizie au declarat acest impozit ca impozit general pentru state, mergînd ulterior pe linia armonizării legislaţiei ţărilor comunitare. În acelaşi context, în Republica Moldova în condiţiile trecerii la economia de piaţă precum şi a tendinţei alinierii fiscalităţii la practica ţărilor dezvoltate, impozitul pe circulaţia mărfurilor, care funcţiona ca un impozit indirect, a fost substituit cu Taxa pe Valoarea Adăugată.

Principiile impuse de stat fiecărui cetățean reprezintă beneficiul bunăstării în ziua de mâine. Taxele și impozitele constituie procedeele nemijlocite de conducere a unei economii concurențiale, politica fiscală fiind chemată să stabilească obiectivele economice și sociale ce urmează a fi atinse în procesul mobilizării și repartizării resurselor. Ca rezultat, politica bugetară din R. Moldova este modernizată continuu și tinde să constituie un sistem transparent și stimulatoriu pentru desfășurarea activității economice.

Întreprinzătorii, dar și persoanele fizice, sunt obligați să participe la formarea bugetului public. Pe plan social, rolul taxelor și impozitelor se concretizează în faptul că, prin intermediul lor, statul redistribuie o parte importantă din produsul intern brut între clase și grupuri sociale, între persoanele fizice și cele juridice.

Introducerea TVA-ului în RM a reprezentat un moment de cotitură în perfecţionarea sistemului fiscal şi în acelaşi timp primul pas făcut pe linia reformei fiscale din ţara noastră, totodata aceasta a constituit o cerinţă pentru trecerea la economia de piaţa şi alinierea la standardele europene.

Taxa pe valoarea adăugată în RM este reglementată de titlul III al Codului Fiscal, impozit general de stat, care reprezintă o formă de colectare la buget a unei părți a valorii mărfurilor livrate, serviciilor prestate care sunt supuse impozitării pe teritoriul R. Moldova, precum și a unei părți din valoarea mărfurilor, serviciilor din categoria celor impozabile importate în R. Moldova.

Dar pentru introducerea taxei pe valoarea adăugată trebuiau întreprinse o serie de masuri pe linia impozitului pe circulaţia mărfurilor care trebuia înlocuit înainte de implementarea TVA-ului, astfel s-a căutat extinderea câmpului de aplicare a impozitului pe circulaţia mărfurilor la unele produse şi prestări de servicii ca de exemplu la produsele agricole, activitatea de poştă şi telecomunicaţii, transportul de călători şi de mărfuri.

CAPITOLUL I.

Taxa pe Valoare Adăugată în teoria și practica financiară a statului

1.1 Aspecte conceptuale și modalitatea de calcul a Taxei pe Valoare Adăugată

Taxa pe valoarea adăugată - impozit indirect care, potrivit normelor în vigoare, se stabileşte pentru operaţiunile privind transferul de proprietate asupra bunurilor, precum şi prestării serviciilor. Prin intermediul acestui impozit se colectează la buget o parte din valoarea mărfurilor produs, serviciilor prestate, lucrărilor executate în contextul în care acest impozit vizează direct cifra de afaceri a agentului economic. Taxa pe Valoarea Adăugată reprezintă un impozit de consum. Luînd în considerare că Taxa pe Valoarea Adăugată se determină şi se înregistreaza în operaţiile de procurare şi vînzare a valorilor materiale (mărfurilor), serviciilor pe teritoriul unui stat şi se aplică pentru fiecare stadiu al circuitului economic al produsului final, asupra valorii adăugate realizată de producatori, inclusiv asupra distribuţiei către consumatorul final.

TVA a fost instituita în RM la 01.02.1992, înlocuind impozitul pe circulația mărfurilor. Pe tot parcursul existenței sale TVA a suferit multiple modificări care, în direct sau indirect , influențau negativ activitatea economică a întreprinderilor și situația materială a populației. În scopul stabilirii acestui impozit , a fost adoptat un nou conținut al legislației și întroducerea ei în Codul Fiscal al RM (Titlul III).

Articolul 93 din Titlul III al Codului Fiscal al Republicii Moldova defineşte :

Taxa pe Valoarea Adăugată (în continuare TVA) - impozit general de stat care

Bibliografie

1.1 Codul fiscal al Republicii Moldova

1.2 Legea cu privire la punerea în aplicare a Titlului III al codului fiscal nr. 1417- XIII din 17.12.1997

1.3 Anexa nr.2 la Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.128 din 29 iunie 2006 privind Modul de completare a Declaraţiei privind TVA.

1.4 Hotărîrea cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova nr. 600 din 14.05.2002 (Monitorul Oficial al R.M. nr.66-68/697 din 23.05.2002)

1.5 Regulamentul privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, aprobat prin Hotarirea Guvernului RM nr. 1024 din 01.11.2010

1.6 Scrisoarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat pe lîngă Ministerul Finanţelor al RM „Cu privire la aplicarea TVA şi modul de elaborare a facturii fiscale în cazul efectuării livrărilor cu titlu gratuit” nr. 10/1-2-07/721 din 03.12.2003

1.7 Regulamentului privind completarea, păstrarea şi evidenţa carnetului de muncă, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1449 din 24.12.2007

II. Manuale, monografii şi lucrări didactice

2.1 Alexandru Felicia, Fiscalitate şi preţuri în economia de piaţă, Editura Economică, Bucureşti, 2002.

2.2 Corduneanu Carmen, Sistemul fiscal în ştiinţa finanţelor, Editura CODECS, Bucureşti, 1998.

2.3 Ionescu Luminiţa, Controlul şi implicaţiile economico - financiare şi fiscale ale impozitelor indirecte, Edituta Economică, Bucureşti, 2001.

2.4 Prisăcaru I., Lichii I.,Ceban I. Enciclopedia plătitorului de impozite vol. II / Chişinău 2010

2.5 Văcărel Iulian, Finanţe publice - ediţia a IV - Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti 2004.

III. Site-ografie

4.1 www.fisc.md

4.2 www.servicii.fisc.md

4.3 www.mf.gov.md

Preview document

Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 1
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 2
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 3
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 4
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 5
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 6
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 7
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 8
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 9
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 10
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 11
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 12
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 13
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 14
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 15
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 16
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 17
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 18
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 19
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 20
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 21
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 22
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 23
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 24
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 25
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 26
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 27
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 28
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 29
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 30
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 31
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 32
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 33
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 34
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 35
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 36
Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Rolul TVA-ului in formarea veniturilor bugetare in Republica Moldova.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?