Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 21700
Mărime: 70.73KB (arhivat)
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: NICOLAE DARDAC
ASE,FINANTE ASIGURARI BANCI SI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. STADIUL CUNOASTERII 8
  3. CAPITOLUL 1 – ABORDARI TEORETICE 9
  4. 1.1 Premise ale aparitiei FMI. Sistemul Bretton-Woods 9
  5. 1.2 Sfarsitul sistemului de la Bretton-Woods. Etalonul dolar de hartie 16
  6. CAPITOLUL 2 – ROLUL FMI IN REDRESAREA ECONOMIILOR TARILOR EUROPENE IN TRANZITIE LA ECONOMIA DE PIATA 18
  7. 2.1.Abordari doctrinare ale procesului de tranzitie 17
  8. 2.2.Componente ale reformelor de ajustare structurala 27
  9. CAPITOLUL 3 – ASISTENTA FMI IN ROMANIA 32
  10. 3.1 Starea economiei romanesti la sfarsitul anilor ’80 si relatiile Romaniei cu FMI pana in anul 1989 32
  11. 3.2 Evolutia raporturilor FMI-Romania in perioada de tranzitie 33
  12. BIBLIOGRAFIE 63

Extras din proiect

INTRODUCERE

Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau in fata unor noi perspective, in cautarea unei noi identitati economice, in interdependenta cu celelalte tari aflate in stadii diferite de dezvoltare. Conturarea unor prioritati macroeconomice, stabilizarea principalilor parametrii economico-sociali, precum si definitivarea unei strategii de trecere la o economie de piata functionala, in care dominante sunt proprietatea privata, in cadrul unui pluralism al formelor de proprietate, libera initiativa a agentilor economici in fundamentarea deciziilor economice, stabilirea preturilor in functie de fluctuatia libera a cererii si ofertei, necesitau sprijin si asistenta financiara din partea organismelor financiare internationale. Implicarea Fondului Monetar International in realizarea procesului de tranzitie la economia de piata concurentiala a fost deosebit de controversata, cu privire atat la efectele programelor de macrostabilizare asupra conditiilor sociale din tara asistata, cat si ale numarului si intensitatii conditionarilor din cadrul programelor de reforma.

Rolul organismelor financiare internationale este deosebit de disputat in ultimii ani, ca urmare a gestionarii defectuoase a crizelor financiare care au marcat sfarsitul secolului trecut, dar si a imposibilitatii anticiparii declansarii crizelor si a implementarii de masuri cu efect anti-criza. Cu toate ca sistemul de la Bretton Woods a pus bazele cooperarii internationale a statelor in vederea stabilitatii monetare, dezvoltarii relatiilor comerciale intre statele membre, imbunatatirii balantei de plati externe, inlaturarii rapide a restrictiilor si a discriminarilor din calea platilor si transferurilor determinate de tranzactiile curente, alinierii monedelor nationale la un anumit curs, considerat fix in raport cu dolarul american ce reprezenta etalonul monetar al sistemului, in prezent se cere reformarea sistemului monetar international, adaptarea acestuia la fluctuatia rapida a cursurilor de schimb, ca urmare a liberalizarii pietelor de capital, ca o consecinta a procesului de globalizare.

Acest proiect se doreste a fi o prezentare a interventiilor FMI in zona central-est europeana, in special in Romania, ca factor important de macrostabilizare prin programele de reforma initiate, soldate atat cu costuri sociale considerabile ca somaj, scaderea nivelului de trai pe o perioada scurta de timp, cat si cu stabilizarea principalelor echilibre macroeconomice pe termen mediu si lung.

Proiectul prezinta in primul capitol elementele definitorii ale functionarii sistemului monetar international, rolul jucat de FMI in reformarea sistemului monetar international, avand ca obiectiv principal crearea unor programe de ajustare necesare pentru echilibrarea balantelor de plati ale tarilor membre, definirea convertibilitatii monedelor tarilor membre in jurul paritatii, instituirea DST ca principal instrument de rezerva, etalon al sistemului, incurajarea ocuparii si a cresterii economice, facilitati acordate tarilor membre in vederea redresarii economiilor lor nationale, insotite de reforme structurale atent monitorizate de FMI. Sistemul monetar international actual are in vedere stabilitateafluctuatiilor monetare, identificarea costurilor si beneficiilor flotarii ratelor de schimb, impactul acestora asupra economiilor in curs de dezvoltare, incurajarea cresterii economice globale. In acest context se incadreaza si optica FMI-ului care incurajeaza tarile in curs de dezvoltare la schimbarea mentalitatii in ceea ce priveste folosirea banilor publici, a resurselor financiare, in virtutea economiei de piata, a legilor concurentiale. Programele FMI au contribuit la scoaterea din impas a creditorilor si investitorilor, acestia actionand adesea in mod iresponsabil, ceea ce a creat instabilitate in cadrul sistemului monetar international. FMI a impus anumite conditii celor care cer imprumuturi dar nu si celor care le acorda, banii pe care FMI i-a imprumutat si conditiile pe care le-a impus au creat posibilitatea tarilor debitoare de a-si respecta obligatiile mai bine decat ar fi facut-o in alte conditii. In acest mod indirect, FMI acorda asistenta bancilor internationale si altor creditori.

In capitolul al doilea se analizeaza modul de actiune al programelor de macrostabilizare ale FMI, rolul jucat de acestea in realizarea procesului de tranzitie la economia functionala de piata, costurile sociale pe care le genereaza implementarea lor si succesul, respectiv insuccesul aplicarii acesteia, atat in forma pura, recomandata de FMI, cunoscuta sub denumirea de abordarea „big-bang” sau terapia de soc, cat si in forma adaptata, cunoscuta sub denumirea de „gradualism”.

Recomandarea FMI de liberalizare a economiei, de extindere a pietelor financiare, sprijinite prin programe de restructurare sub egida sa s-a soldat cu cresterea operatiunilor speculative de capital, dezastruoase pentru economiile al caror sector financiar era slab dezvoltat. Prescrierea unor programe de austeritate bazate atat pe politici fiscale si monetare restrictive, cat si pe echilibrarea balantei de plati externe, a insemnat pentru tarile in tranzitie eforturi deosebite, insotite de puternice recesiuni, explozii sociale, indatorare externa. Cresterea ratei dobanzii in vederea protejarii monedei nationale a condus, de cele mai multe ori, la speculatii si intensificarea recesiunii.

In cel de-al treilea capitol analizez modul de actiune al FMI in Romania cu accent pe instituirea principiilor economiei de piata concurentiale, pe crearea premiselor instaurarii comportamentelor rationale ale agentilor economici. Aplicarea masurilor de reforma initiate de FMI au ca scop oferirea de lichiditati necesare restructurarii economiei. Ca agent economic rational, FMI impune respectarea principiilor economice, respectiv alocarea eficienta a resurselor. Eliberarea oricarei transe de lichiditati din acordul stand-by este conditionata de aplicarea unor masuri de reforma care transmit semnale pozitive investitorilor straini, precum si pietei financiare internationale in ansamblu. Insistenta FMI asupra masurilor restrictive (reducerea inflatiei, a masei monetare, reforme fiscale) a avut ca obiectiv controlarea masei monetare si comprimarea acesteia in directia macrostabilizarii si a reducerii inflatiei; totodata, aceste masuri au dus la mari contradictii ale fluxurilor de lichiditati si de capital, intre agentii economici si buget.

Preview document

Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 1
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 2
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 3
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 4
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 5
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 6
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 7
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 8
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 9
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 10
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 11
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 12
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 13
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 14
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 15
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 16
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 17
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 18
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 19
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 20
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 21
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 22
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 23
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 24
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 25
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 26
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 27
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 28
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 29
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 30
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 31
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 32
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 33
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 34
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 35
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 36
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 37
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 38
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 39
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 40
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 41
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 42
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 43
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 44
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 45
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 46
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 47
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 48
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 49
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 50
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 51
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 52
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 53
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 54
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 55
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 56
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 57
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 58
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 59
Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Rolurile FMI si ale Politicilor de Tranzitie la Economia de Piata in Europa.doc

Alții au mai descărcat și

Relația Fondului Monetar Internațional cu România

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tări membre, înfiintată pentru a promova cooperarea monetară...

Implicarea FMI în conceperea și promovarea strategiilor de politică fiscal-bugetară a statelor membre

1. Rolul Fondului Monetar Internațional Fondul Monetar Internaţional, organizaţia cea mai valoroasă a acordului de la Bretton Woods din 1944,...

Obiectivele și funcțiile Fondului Monetar Internațional - relațiile cu țările membre

Introducere Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţională care facilitează cooperarea interguvenamentală în domeniul monetar şi...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Ai nevoie de altceva?