Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 41176
Mărime: 1.90MB (arhivat)
Publicat de: Noris Feraru
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

INTRODUCERE

Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi funcţionează descentralizat, pe baza principiului solidarităţii şi subsidiarităţii în colectarea şi utilizarea fondurilor, precum şi a dreptului alegerii libere de către asiguraţi a medicului, a unităţii sanitare şi a casei de asigurări de sănătate. De asemenea, pot funcţiona şi alte forme de asigurări de sănătate care acoperă riscuri individuale, în diferite situaţii speciale. Se pot organiza şi societăţi private de asigurări de sănătate. Aceste asigurări nu sunt oblgatorii.

România are o lungă tradiţie în organizarea sistemului de asistenţă sanitară. Între primul şi cel de al doilea război mondial, a existat un sistem de asigurări sociale bazat pe modelul de asigurări Bismark. Angajaţii din întreprinderile industriale, comercianţii, funcţionarii şi familiile lor, precum şi liberii profesionişti erau acoperiţi de asigurările de sănătate. Totuşi aceştia nu reprezentau decât 5% din întreaga populaţie. Contribuţiile în funcţie de venit se plăteau în proporţii egale atât de salariaţi cât şi de patroni.

În anul 1949, a fost aprobată Legea organizării sistemului de sănătate de stat şi a urmat o tranziţie progresivă către sistemul de sănătate Semashko. Acest sistem se baza pe principiile asigurărilor universale şi pe accesul liber la servicii. Principalele caracteristici ale sistemului sanitar din România în timpul acestor patru decenii au fost: finanţarea de către stat, planificarea centralizată, administrarea rigidă şi monopolul statului asupra serviciilor medicale. De asemenea, de remarcat este şi absenţa sistemului privat (acesta fiind abolit) şi faptul că toţi profesioniştii din sistemul de sănătate aveau statutul de funcţionari publici. Deşi din 1949 au avut loc multe schimbări, noutatea a apărut abia în 1978, când a fost promulgată o lege a sănătăţii. În 1983, a fost introdusă plata directă pentru unele servicii, dar toate serviciile au continuat să fie furnizate în unităţi proprietate de stat. Absenţa concurenţei sau a iniţiativei individuale, calitatea slabă a serviciilor de sănătate, sub-finanţarea, ineficienţa, normele rigide, şi echipamentele medicale neadecvate au creat presiuni pentru schimbare. Sistemul de asistenţă medicală Semashko din România anterioară lui 1989 a fost un sistem tipic pentru ţările din estul şi centrul Europei. Principala caracteristică era faptul că statul furniza serviciile de sănătate tuturor membrilor societăţii, lăsând utilizatorului foarte puţină libertate de a alege, dar având ca scop atingerea unui nivel ridicat de echitate. Prin intermediul Ministerului Sănătăţii s-a creat un sistem extrem de standardizat, centralizat şi strict reglementat. Moştenirea lăsată de sistem şi funcţionarea actuală a asistenţei medicale încă reflectă, într-o oarecare măsură, problemele acestuia, cum ar fi: proporţia relativ scăzută din PIB alocată îngrijirilor de sănătate; alocarea centralizată şi inechitabilă a resurselor (cu plăţi ilegale – „bacşiş” – şi avantaje pentru nomenclatură); lipsa reacţiei la nevoile locale; calitatea slabă a serviciilor la primul nivel, trimiterile neadecvate şi accentul puternic pus pe serviciile curative spitaliceşti unde lipsesc aparatura medicală şi medicamentele necesare; numărul mare de paturi şi numărul personalului medical nu corespund dotării cu aparatură şi medicamente; slaba capacitate managerială în cadrul sistemului de îngrijiri de sănătate şi lipsa unui personal sanitar care să aibă competenţe în dezvoltarea şi managementul politicilor.

Între 1990 şi 1995, Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au adoptat o serie de decrete şi ordine care, în timp, au provocat mai multe schimbări. Nici una dintre aceste schimbări nu a pus la îndoială dreptul la asistenţă medicală care este garantat de Articolul 33 din Constituţia României.

Începând cu 1995, au fost promulgate legi importante privind structura şi organizarea sistemului de îngrijiri de sănătate din România. Noile reglementări au schimbat practic întreaga structură a sistemului sanitar şi au stabilit cadrul legal pentru trecerea la un sistem integrat, centralizat, proprietate a statului şi controlat de către stat prin taxe, la un sistem de asigurări sociale de sănătate, mult mai descentralizat şi pluralist, cu relaţii contractuale între fondurile de asigurări de sănătate (cumpărători) şi furnizorii de servicii de sănătate.

CAPITOLUL 1

NECESITATEA ŞI ROLUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE SĂNĂTATE ÎN CONDIŢIILE ACTUALE ALE ŢĂRII NOASTRE

1.1.NECESITATEA ASIGURĂRILOR SOCIALE DE SĂNĂTATE

O trăsătură caracteristică şi străveche a omului constă în grija de a economisi o parte din resursele sale materiale în scopul de a depăşi anumite evenimente calificate drept riscuri sociale, cum ar fi: boala, maternitatea, invaliditatea , bătrâneţea, accidentul de muncă şi boala profesională, şomajul etc.

Dacă măsurile de prevedere se realizează în mod independent, prin mijloace proprii, asigurarea materială constituie un fapt personal, fără semnificaţie juridică. Dimpotrivă, dacă măsurile menţionate se înfăptuiesc prin intermediul unor structuri organizatorice constituite în cadrul colectivităţii se poate vorbi de asigurări sociale, iar acestea se prezintă ca o instituţie publică ori de câte ori implică existenţa unor relaţii sociale reglementate prin norme de drept.

În Dicţionarul explicativ al limbii române , prin asigurări sociale se înţelege forma de ocrotire a oamenilor muncii, constând în acordarea de ajutoare materiale şi asistenţă medicală în cazuri de boală, în trimiterea la odihnă sau la cură.

De asemenea în Dicţionarul complet al economiei de piaţă ,prin asigurare socială se înţelege acea parte a relaţiilor social-economice şi băneşti cu ajutorul cărora –în procesul repartiţiei PIB- se formează, se repartizează şi se utilizează fondurile băneşti necesare ocrotirii obligatorii a salariaţilor şi pensionarilor din regiile autonome, societăţile comerciale din reţeaua cooperaţiei de consum, a membrilor cooperativelor meşteşugăreşti şi asociaţiilor agricole, a avocaţiilor, a ţăranilor, a meşteşugarilor cu ateliere proprii, a întreprinzătorilor particulari, aflate în incapacitate temporară sau permanentă de muncă, în caz de bătrâneţe şi în alte cazuri prevăzute de lege. De asemenea, asigurările sociale ocrotesc şi membrii familiilor persoanelor de mai sus.

În literatura juridică de specialitate au fost exprimate mai multe puncte de vedere în legătură cu definirea asigurărilor sociale.

Astfel, într-o lucrare , acestea sunt definite ”ca o verigă importantă a sistemului financiar şi de credit”, ele cuprinzând ”acele relaţii economice, exprimate în formă bănească, prin mijlocirea cărora se repartizează şi se utilizează fondurile băneşti necesare ocrotirii personalului muncitor, cooperatorilor şi membrilor lor de familie în caz de pierdere temporară sau definitivă a capacităţii de muncă, şi bătrâneţe şi în multe alte cazuri”.

Preview document

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 1
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 2
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 3
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 4
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 5
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 6
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 7
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 8
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 9
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 10
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 11
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 12
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 13
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 14
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 15
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 16
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 17
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 18
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 19
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 20
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 21
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 22
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 23
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 24
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 25
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 26
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 27
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 28
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 29
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 30
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 31
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 32
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 33
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 34
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 35
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 36
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 37
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 38
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 39
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 40
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 41
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 42
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 43
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 44
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 45
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 46
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 47
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 48
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 49
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 50
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 51
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 52
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 53
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 54
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 55
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 56
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 57
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 58
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 59
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 60
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 61
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 62
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 63
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 64
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 65
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 66
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 67
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 68
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 69
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 70
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 71
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 72
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 73
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 74
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 75
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 76
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 77
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 78
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 79
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 80
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 81
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 82
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 83
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 84
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 85
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 86
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 87
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 88
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 89
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 90
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 91
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 92
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 93
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Asigurarilor Sociale de Sanatate din Romania si Unele Tari din Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași

Capitolul 1. Organizarea şi conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” “Resursele financiare ale statului împreună cu...

Organizarea și conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă Iași

1.1 Scurt istoric si obiect de activitate al Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda Iasi Spitalul Clinic de Obstetrica si...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza mediului internațional de afaceri din UE

Cap.1. Introducere În lucrarea noastra “Studiul Privind Mediul Internaţional al Afacerilor în Uniunea Europeana”, am dorit să analizăm toate...

Sănătatea în economia contemporană

1. SUSŢINEREA SĂNĂTĂŢII ÎN SOCIETATEA CONTEMPORANĂ 1.1 Determinări privind sănătatea în societatea contemporană Hipocrat, părintele medicinii...

Asigurări sociale de sănătate

INTRODUCERE 1. Scurtă prezentare a întreprinderii Intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 1999, a Legii 145 a asigurarilor sociale de sanatate, a...

Sudiu comparativ privind bugetul UE și bugetul României

INTRODUCERE Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Politici publice - domeniul sănătății

I Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice Domeniul sanataii este poate unul dintre cele mai controversate subiecte in Romania...

Fundamentarea Indicatorilor Financiari la Spitalul Clinic de Urgențe Iași

Cap.Ι Organizarea şi funcţionarea Spitalului Clinic de Urgenţe Iaşi 1.1 Scurt istoric Spitalul Clinic de Urgenţe Iaşi funcţionează în clădirile...

Impactul Integrării României în Uniunea Europeană asupra Bugetului Public

CAP. 1 STRUCTURA SISTEMULUI BUGETAR ÎN ROMÂNIA 1.1. Sistemul bugetar din România Din punct de vedere structural, sistemul bugetar al României are...

Analiza comparativă dintre politica socială din România și Germania privind sistemul de sănătate

INTRODUCERE Termenul de politicǎ socialǎ se referǎ la activitǎțiile desfǎșurate prin intermediul statului (strategii, programe, proiecte,...

Ai nevoie de altceva?