Sistemul European al Bancilor Centrale si Banca Centrala Europeana

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Sistemul European al Bancilor Centrale si Banca Centrala Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Angela Boariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

Sistemul European al Bancilor Centrale si Banca Centrala Europeana

Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) si Banca Centrala Europeana s-au constituit pe baza prevederilor articolului 4° din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si a protocolului la tratat pentru a asigura functionarea Uniunii Europene.

Conform prevederilor Tratatului asupra Uniunii Europene si a protocolului, competentele se repartizeaza între doua componente,si anume:Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale. Între cele doua componente se manifesta relatii de tip sistemic ; subsistemele îsi pastreaza independenta relativa unele fata de altele si fata de sistemul global ,dar se influenteaza reciproc.

Obiectivele si misiunile Sistemului European al Bancilor Centrale

În spiritul prevederilor articolului 105 din Tratatul asupra Uniunii Europene, Sistemul European al Bancilor Centrale are drept obiectiv principal mentinerea stabilitatii preturilor. SEBC sprijina politicile generale în cadrul Comunitatii, actioneaza în conformitate cu principiul economiei de piata deschise în care concurenta este libera si favorizeaza alocarea eficienta a resurselor.

Misiunile fundamentale ale Sistemului European al Bancilor Centrale, conform prevederilor articolului 105 paragraful 2 din tratat sunt urmatoarele:

1. definirea si implementarea politicii monetare a Comunitatii

2. desfasurarea operatiunilor de schimb , în conformitate cu prevederile articolului 109 din tratat

3. pastrarea si administrarea rezervelor valutare oficiale al statelor membre

4. promovarea bunei functionari a sistemelor de plati

Sistemul European al Bancilor Centrale contribuie la coordonarea politicilor promovate de autoritatile competente,în domeniul controlului prudential asupra institutiilor de credit si al stabilitatii sistemului financiar.

În conformitate cu prevederile articolului 105 paragraful 4 din tratatul Uniunii Europene,Banca Centrala Europeana este consultata asupra tuturor actelor comunitare propuse în domeniul sau de competenta si de autoritatile nationale asupra proiectelor legislative în limitele si conditiile stabilite.

Banca Centrala Europeana poate sa avizeze actiuni în domeniile sale de competenta ale institutiilor sau organelor comunitare sau ale autoritatilor nationale.

În vederea realizarii sarcinilor SEBC, Banca Centrala Europeana asistata de bancile centrale nationale colecteaza informatii statistice, fie de la autoritatile nationale competente,fie direct de la agentii economici. În procesul de colectare a informatiilor statistice coopereaza cu institutii si organe comunitare, cu autoritatile competente ale statelor membre sau ale altor state terte si cu alte organizatii internationale.

Banca Centrala Europeana este îndreptatita sa promoveze armonizarea regulilor si practicilor privind colectarea,prelucrarea si difuzarea datelor statistice din domeniile de competenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul European al Bancilor Centrale si Banca Centrala Europeana.doc