Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5912
Mărime: 60.68KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Tofan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MARTIN ADINA

Cuprins

  1. Capitolul 1.Continutul şi functiile sistemului financiar 1
  2. 1.1.Conceptul de sistem financiar. 1
  3. 1.2.Functiile sistemului financiar. 3
  4. 1.2.1Functiile generale ale sistemului financiar 3
  5. 1.3.Sistemul financiar ca sistem de relatii financiare. 3
  6. 1.4.Subsistemul financiar privat si componentele acestuia 6
  7. Capitolul 2.Continutul şi structura sistemului financiar public din România 7
  8. 2.1.Sistemul financiar public 7
  9. 2.2.Sistemul financiar public din România 8
  10. 2.2.1.Structura şi caracteristicile sistemului financiar public 8
  11. 2.2.2.Componentele sistemului financiar public 9
  12. Capitolul 3.Restructurãri în sistemul de relatii financiare şi impactul lor asupra economiei de piatã in România 12
  13. Sistemul financiar public şi impactul sãu asupra economiei
  14. (cazul României)

Extras din proiect

Capitolul 1.Continutul şi functiile sistemului financiar

1.1.Conceptul de sistem financiar.

Sistemul financiar are un continut şi semnifiicatii complexe, sintagma respectivã fiind utilizatã cu sensuri relativ diferite, atat in literatura de specialitate cat şi in activitãtile umane cotidiene.

Pentru conturarea conceptului de sistem financiar considerãm importantã raportarea la notiunea generalã de sistem care cunoşte de asemenea mai multe acceptiuni dar in esentã “un ansamblu de elemente, principii, reguli, forte dependente intre ele şi formând un tot organizat, care pune ordine într-un domeniu de gândire teoreticã, reglementeaza clasificarea materialului intr-un domeniu de ştiinte ale naturii sau ca o activitate practicã sã functioneze potrivit scopului urmãrit.

Într-o altã abordare, sistemul este definit ca o reuniune de principii legate împreunã de o manierã a stabili o doctrinã sau”o cambie de pãrti care se coordoneazã pentru a contribui la un rezultat sau mod de a forma un ansamblu”.Este de admis cã existenta unei multitudini de elemente de esentã comunã şi interdependentã ce permit intreaga şi functionarea lor intr-un ansamblu unitar reprezintã, generic un sistem.

Categoriile şi ansamblul de elemente considerate ca obiect al cercetãrii, pentru a impãrti componente ale unui sistem, trebuie sã indeplineascã o serie de conditii cumulative.

În primul rând, în contextul considerat componentele sistemului trebuie sã aibã elemente comune de referintã legãturi organice şi relatiii de interdependentã.

În al doilea rând, sistemul este un generator de output-uri (externalitãti) pe baza unor imput-uri (internalitãti) concretizate printr-o serie de fulxuri de intrare şi de iesire (fluxuri reale financiar-monetare informationale).

În al treilea rând, sistemul este format dintr-o multitudine de subsisteme interconectare, intre care existã conexiuni şi între care pot aparea, intr-un anume context, posibilitãti de substituire.

Sfera de cumprindere a conceptului de sistem financiar, prin relatiile economice pe care le are in vedere notiunea de sistem financiar, se pot atribui acesteia abordãri mai limitative sau mai extinse, in raport cu alte concepte, cum ar fii sectorul financiar. Aspecte legate de conceptul de sistem financiar se interconditioneazã cu sfere de manifestare a altor concepte, cum ar fii acelea de sistem sau sector bancar, sistem monetar si sistem fiscal.

Termenul de sistem financiar este abordat cu inteles relativ diferit de conceptul ”sector fianaciar”.În literatura de specialitate se considerã ca sectorul financiar are un sens mai restrâns, fiind definit ca “o parte, o componentã a unei economii ce furnizeazã servicii de naturã financiarã cãtre celelalte entitãti ale economiei”.

Într-un sens mai restrâns, se manifestã o componentã importantã a sistemului financiar si anume sectorul sau subsistemul bancar.Sectorul bancar este format din Banca Centralã, ca “bancã a bãncilor”, bãncile diversificate in raport de particularitãtile acestora, dar si alte organisme de credit specializate.

Termenul de sistem financiar cuprinde şi derularea fluxurilor financiare ce se interconditioneazã cu derularea unor fluxuri reale care au in vedere şi derularea altor tipuri de fluxuri cum ar fii cele de naturã informationalã.

Sistemul monetar fiind definit ca “un complex de institutii şi modalitati care permit reglementarea circulatiei monetare dintr-o tarã, prin intermediul unui ansamblu de norme juridice care emanã de la autoritatea publicã, cât şi ca totalitatea instrumentelor şi tehnicilor de platã.

Sistemul monetar se referã la unitatea monetarã, ca mijloc de platã şi trebuie sã precizeze paritatea acesteia.Procesele şi fenomenele la care se referã sistemul financiar se realizeazã astãzi prin etalonul putere de cumpãrare, prin moneda emisã de cãtre banca centralã a unui stat sau uniune de state membre.

Sistemul bancar reprezintã o componentã importantã a sistemului financiar insã, uneori cele douã concepte se confundã.Se utilizeazã sintagma de “sistem financiar-bancar” cu referire la sistemul financiar.

Notiunea de sistem fiscal definit ca ansamblu al relatiilor financiare de constituire, redistribuire şi utilizare a resurselor financiare sub forma fondurilor bãnesti, in scopul acoperirii unor nevoi cu caracter public.Se poate considera cã sistemul fiscal cuprinde un ansamblu de principii, concepte, metode, procese cu privire la o multime de elemente (materie ipozabilã, cote, subiecti fiscali) in care se manifestã relatii care apar ca urme a proiectãrii, asezãriii, legifierii şi perceperii impozitelor şi care sunt gestionate conform legislatiei fiscale in scopul realizãrii obiectivelor sistemului.Problematica sistemului fiscal se integreazã cu aceea a sistemului financiar iar raporturile dintre acestea sunt de la parte la intreg.O idee comunã ce se desprinde din mulitplele definitii date notiunii de sistem fiscal ar fii cã acesta desemneazã un ansamblu de componente in vederea atingerii unui ansamblu de obiective.

Preview document

Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 1
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 2
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 3
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 4
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 5
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 6
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 7
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 8
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 9
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 10
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 11
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 12
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 13
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 14
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 15
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 16
Sistemul financiar public și impactul său asupra economiei - Cazul României - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Financiar Public si Impactul Sau asupra Economiei - Cazul Romaniei.docx

Te-ar putea interesa și

Studiu privind fiscalitatea la o societate comercială

INTRODUCERE Societatea românească încă traversează o perioadă de profunde transformări, generate de tranziţia de la un sistem centralizat la un...

Diagnosticul corelației mediu intern - mediu extern și importanța acestuia în restructurarea activității SC Ira SA Câmpina

INTRODUCERE Dinamic şi imprevizibil, mediul înconjurǎtor al întreprinderii a cunoscut, cu precǎdere în ultimele douǎ decenii, mutaţii profunde,...

Analiza impozitelor indirecte în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Tema lucrării mele de disertație se intitulează “Analiza impozitelor indirecte în unele state ale Uniunii Europene” şi tratează, pe...

Restructurări și privatizări bancare - privatizarea bancară în România

INTRODUCERE Privatizarea bancara reprezintă „modalitatea cea mai rapidă de a induce modificări de comportament şi strategie, asigurând astfel...

Modele de Creștere Economică în Europa

1.Creşterea economică 1.1. Noțiuni generale Un standard de viaţă superior nu poate fi obţinut decât printr-oproducţie superioară de bunuri şi...

Raportul de țară al României

I. Introducere – vedere de ansamblu Pănă în anul 2006 România şi-a reformat şi restructurat economia în totalitate în vederea aderării la UE în...

Sistemul de Management al Calității în Instituțiile Publice

1. Politica de calitate în instituţiile publice O politică în domeniul calităţii reprezintă un ghid de acţiune pentru întreagă organizaţie, o...

Politica medicamentului din cadrul serviciului sanitar românesc

Introducere Sănătatea reprezintă o valoare fundamentală atât pentru individ cât şi pentru societate, fiind premisa principală a îndeplinirii...

Ai nevoie de altceva?