Studiu privind Activitatea de Creditare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 25 fișiere: doc, rtf, jpg
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 19340
Mărime: 1.39MB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Capitolul I.
  2. Necesitatea Şi ConŢinutul Reformei Sistemului Bancar În România
  3. 1.1. Contextul Politic
  4. 1.2. Reforma Sistemului Bancar Român
  5. 1.3. Obiectivele Sistemului Bancar Din România În Contextul Procesului De Reformă
  6. Capitolul Ii.
  7. Administrarea Resurselor Şi Plasamentelor În Sistemul Bancar
  8. 2.1. Gestiunea Bancară – Concept, Trărături
  9. 2.2. Gestionarea Resurselor şi Plasamentelor În Sistemul Bancar
  10. 2.3. Optimizarea Activităţii Bancare Prin Corelarea Resurselor Cu Plasamentele
  11. Capitolul Iii
  12. Politica De Creditare La BĂnci
  13. 3.1. Definirea Creditului Bancar şi A Elementelor Sale
  14. 3.2. Principii şi Reguli Generale Privind Activitatea De Creditare
  15. 3.3. Procesul De Creditare
  16. 3.4. Riscul În Activitatea De Creditarea
  17. 3.5. Analiza Performanţelor Financiare
  18. Capitolul Iv
  19. Activitatea De Creditare În Practica BĂncii RomâneŞti S.A. – Sucursala TimiŞoara
  20. 4.1. Organizarea Băncii Româneşti
  21. 4.2. Categorii De Credite Acordate De Banca Românească S.A
  22. 4.3. Credite Acordate Persoanelor Fizice
  23. 4.4. Credite Acordate Agenţilor Economici
  24. 4.5. Studiu De Caz Privind Contractarea Unui Credit Pentru Invesţiţii
  25. Concluzii Finale
  26. Anexe
  27. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL.I. NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA

1.1. CONTEXTUL POLITIC ŞI ECONOMIC DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST

Prin acest demers se analizează influenţa trecerii de la o economie centralizată la o economie de piaţă asupra activităţii bancare din România. Această tranziţie are loc în contextul evoluţiilor similare din celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentele politice de la sfârşitul anilor '80 din acest spaţiu geografic au determinat ca multe ţări din acestă parte a lumii să treacă de la economia centralizată la economia de piaţă. Cu toate că ritmul tranziţiei şi nivelul modificărilor variază de la o ţară la alta, procesul cunoaşte anumite trăsături comune.

Băncile într-o economie centralizată

În fostele economii centralizate din Europa de Est, în general, structurile bancare funcţionau în sistemul "monobancă". După cum o arată şi numele, acest sistem era caracterizat prin faptul că exista un sistem de bănci unic, pentru implementarea politicilor economice ale statului uni-partid.

Nu exista concurenţa bancară şi nici nu se aprecia că ar fi fost necesară. Activităţile bancare erau limitate şi destinate a servi exclusiv obiectivelor stabilite prin planul centralizat. Băncile într-o economie de comandă, erau subordonate planificării centralizate fiind, în principal, utilizate pentru:

-a propune planurile de credit necesare implementării obiectivelor centrale de producţie industrială;

-a orienta subvenţiile de stat către anumite sectoare de activitate sau alte domenii de investiţie;

-a transfera fonduri între agenţi sau organizaţii guvernamentale;

-a păstra evidenţele financiare ale intreprinderilor de stat.

În unele ţări cum a fost şi cazul României, funcţiile sistemului tip monobancă erau repartizate pe anumite bănci destinate a deservi necesităţile anumitor sectoare, cum ar fi agricultura sau comerţul exterior. Chiar şi în condiţiile existenţei mai multor bănci, nu exista nici o competiţie între ele şi nici un motiv pentru a dezvolta practicile unei activităţi bancare pe baze comerciale, fiecare dintre aceste bănci fiind specializate pentru un anumit sector de activitate economică.

Caracteristicile băncilor în economia de piaţă

În ţările cu economie de piaţă, băncile există nu numai pentru a satisface cerinţele pieţei, dar şi pentru a participa ele însele pe piaţă. Băncile operează nu numai pentru a oferi servicii financiare companiilor, ci şi pentru a "fi" companii.

Deşi toate băncile au proceduri precizate de evaluare a bonităţii companiilor, investirea banilor într-o afacere presupune, întotdeuna un element de risc, deoarece nici o bancă nu poate fi absolut sigură că afacerile creditate vor putea asigura rambursarea datoriilor contractate.

În calculele lor, băncile acceptă un anumit element de risc şi, de aceea, şi-au dezvoltat metode de estimare şi minimizare a riscului. Într-o economie de piaţă, băncile concurează pentru atragerea clienţilor, adică pentru un segment de piaţă. Concurenţa interbancară orientează activitatea bancară mai aproape de cerinţele clientului, prin dezvoltarea unei oferte de produse bancare, mai multe şi mai bune, pentru atragerea şi menţinerea clienţilor. Calitatea relaţiei dintre bancă şi clienţi tinde, de asemenea, să crească într-un mediu competiţional (receptivitate, politeţe, promptitudine şi eficienţă).Concurenţa între bănci poate avea şi unele efecte negative, dacă băncile situează obiectivele privind obţinerea unui profit înaintea celor referitoare la etică şi onestitate. Acesta este un domeniu în care rolul băncilor, de intermediari în economie, ar putea fi în contradicţie cu rolul lor de instituţii care au drept scop obţinerea de profit.

Din aceste considerente, reglementarea activităţii bancare este necesară pentru a proteja clienţii care-şi încredinţează banii băncilor. Reglementările pot lua forma normelor proprii băncilor sau a reglementărilor legislative, abordate separat sau corelat. Alături de reglementările proprii diferitelor sisteme bancare, s-au elaborat şi acceptat standarde bancare internaţionale, în domeniul adecvării capitalului. Criteriile adecvării capitalului permit stabilirea unui anumit nivel al capitalului de bază, astfel încât instituţiile care funcţionează ca bănci să aibă un capital suficient pentru a-şi satisface obligaţiile financiare şi pentru a dezvolta operaţiuni în condiţii de stabilitate.

Schimbări în activitatea bancară din ţările Europei Centrale şi de Est

Trecerea de la un sistem bancar centralizat la un sistem bancar specific economiei de piaţă s-a desfăşurat, în mod asemănător, în aproape toate ţările Europei Centrale şi de Est. A fost adoptat, în general un sistem cu două nivele, format dintr-o bancă ce a preluat funcţiile de bancă centrală şi un număr de bănci comerciale, prin care se derulează operaţiunile bancare.

Odată cu restructurarea sistemului bancar, riscurile implicate în activitatea privind împrumuturile nerambursate au fost împărţite, sub diferite forme, între stat, bănci şi investitori. Au fost introduse modificări importante, atât în structura tranzacţiilor şi a relaţiilor financiare, cât şi în ceea ce priveşte cadrul legal şi instituţional la nivelul de ansamblu al economiei (introducerea de noi tipuri de relaţii de afaceri şi înfiinţarea de noi instituţii financiare, un nou cadru legislativ, etc.).

Probleme tipice care au apărut în procesul tranziţiei de la economia centralizată la cea de piaţă

Tranziţia în ţările Europei Centrale şi de Est a fost însoţită de numeroase probleme. De exemplu, în unele ţări capitalul minim necesar pentru crearea unei noi bănci a fost stabilit la un nivel prea mic, fapt care a determinat o proliferare a băncilor cu un potenţial relativ slab. Acest aspect este, în special, valabil pentru ţările CSI (Comunitatea Statelor Independente). Alte ţări, care s-au confruntat cu această problemă (cum ar fi Slovenia), au reajustat cerinţele privind nivelul minim de capital al unei bănci.

Cu toate că se dezvoltă rapid, în aceste ţări, experienţa funcţionării economiei de piaţă şi practicile financiare care operează în cadrul acesteia sunt încă limitate. Lipsa de experienţă poate genera probleme atât la nivelul băncilor centrale, cât şi la nivelul băncilor comerciale.

Pe ansamblul infrastructurii bancare, lipsa automatizării se reflectă printr-un sistem de plăţi lent şi neadecvat standardelor internaţionale. Necunoaşterea eticii şi principiilor specifice comportamentului de piaţă conduce la un nivel slab al serviciilor şi o lipsă de orientare către client.

Există posibilitatea apariţiei ‘’efectului de domino’’ a rău platnicilor, care afectează atât băncile, cât şi debitorii acestora. Noile bănci comerciale operează, deseori, într-un context de instabilitate şi schimbări economico-sociale rapide, context în care cele mai dure consecinţe ale tranziţiei economice sunt evidente (cum ar fi şomajul, nivelul mare al inflaţiei, problemele sociale).

Soluţionarea problemelor este dificilă, cu atât mai mult cu cât politicile adoptate trebuie aplicate în condiţiile a numeroşi factori interni şi externi restrictivi.

Preview document

Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 1
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 2
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 3
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 4
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 5
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 6
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 7
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 8
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 9
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 10
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 11
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 12
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 13
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 14
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 15
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 16
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 17
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 18
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 19
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 20
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 21
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 22
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 23
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 24
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 25
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 26
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 27
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 28
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 29
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 30
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 31
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 32
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 33
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 34
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 35
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 36
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 37
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 38
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 39
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 40
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 41
Studiu privind Activitatea de Creditare - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Anexe
    • Anexa1
      • 1.doc
      • 2.rtf
      • 3.rtf
      • 5.rtf
      • 6.rtf
      • 7.rtf
      • 8.rtf
    • Anexa2
      • 1.rtf
      • 2.rtf
    • Anexa3
      • 1.rtf
      • 2.rtf
      • 3.rtf
      • 4.rtf
    • Anexa4
      • 1.rtf
      • 2.rtf
      • 3.rtf
      • 5.rtf
      • 6.rtf
      • 7.rtf
    • Anexa5
      • Image1.JPG
      • Image2.JPG
      • Image3.JPG
      • Image4.JPG
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Fundamentarea Deciziei de Creditare pe Exemplul BRD - Groupe Societe Generale

INTRODUCERE Am ales această temă ţinând cont de faptul că economia de piaţă nu poate funcţiona fără bănci profitabile, bine consolidate, astfel că...

Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii

Cap 1. Managementul ratei dobânzii Dobânda constituie un element principal în cadrul mecanismului de funcţionare a economiei reprezentând o...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bancar Internațional

CAPITOLUL I. EVOLUŢIA SISTEMULUI BANCAR INTERNAŢIONAL 1.1 Băncile şi intermedierea financiară Conceptul de bancă datează din cele mai vechi...

Riscul în activitatea de creditare bancară - Implicații contabile și fiscale

Reforma sistemului bancar din România a făcut paşi importanţi încă din prima fază a tranziţiei. Se poate spune că reforma în sistemul bancar a...

Riscul de Creditare

Introducere Riscurile în activitatea de creditare. Consideraţii generale. Cel mai important risc în activitatea desfăşurată de o bancă este...

Studiu privind activitatea de creditare în practica BT

NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. Descrierea sistemului bancar în perioada anterioară reformei, sistemul...

Analiza Resurselor și Plasamentelor la Raiffeisen Bank SA

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Activitatea de Creditare la BCR

Introducere Primele dovezi ale desfăşurării unei activităţi bancare au fost descoperite între anii 1786-1855, reprezentând 55 de plăci de piatră,...

Creditare - Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor...

Studiul privind activitatea de creditare la BCR sucursala Drobeta Turnu Severin

CAPITOLUL I. PRINCIPII GENERALE ÎN ACTIVITATEA DE CREDITARE ; ANALIZA ACTIVITĂŢII CLIENŢILOR BĂNCII 1.1. UTILIZAREA NORMELOR ŞI A PRINCIPIILOR DE...

Ai nevoie de altceva?