Studiu privind analiza si previziunea cursului valutar USD-HUF

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu privind analiza si previziunea cursului valutar USD-HUF.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

1. Graficul evoluţiei cursului valutar în perioada 01.01.2015-31.12.2015.

2. Analiza evoluţiei cursului valutar.

Comentaţi evoluţia cursului valutar în baza datelor statistice şi a informaţiilor relevante de pe pieţele financiare internaţionale (trend de apreciere/depreciere sau stagnare, puncte de maxim/minim in corelație cu factorii economici și financiari ce influențează valutele analizate).

Criteriu Curs valutar Data

MINIM 266,9135 26.02.2015

MAXIM 294,5614 27.11.2015

MEDIE 279,3350

Analizând datele cu privire la evoluţia cursului valutar USD/HUF obţinem o valoare medie de 279,335 HUF, adică 1USD = 279,335 HUF, ceea ce ne indică faptul că, în medie, pe perioada analizată 1 USD a fost echivalentul sumei de 279,335 HUF (forinţi ungureşti). Faptul că această medie este mai mare deceât valoarea la care se schimba 1 USD la începutul perioadei analizate ne indică faptul că, per totalul perioadei analizate, moneda de bază (dolarul american) s-a apreciat în raport cu moneda cotantă (forintul unguresc).

Întâlnim ca punct de minim valoare de 266,9135, adică 1USD = 266,9135 HUF, aceasta reprezentând momentul în care moneda cotantă s-a apreciat cel mai mult în raport cu cea cotantă şi viceversa, adică dolarul a înregistrat cea mai mare depreciere, din întreaga perioadă analizată. Acestă valoare se înregistrează în data de 26.02.2015, iar analizând graficul pe subperioade observăm că în special în perioada de la începutul anului (lunile ianuarie-martie) moneda cotantă (forintul unguresc) s-a apreciat în raport cu moneda de bază. Tot o evoluţie favorabilă a monedei cotante o întâlnim în luna mai, când moneda de bază (USD) se depreciază în raport cu moneda cotantă. Se mai înregistrează încă câteva momente de depreciere mai semnificative în 29.08, 18.09 şi 15.10. 2015, când valoarea dolarului înregistrează valori mai scăzute (1USD ≈ 270 HUF ).

Punctul de maxim îl întâlnim mai pe finalul anului, mai exact în data de 27.11.2015, când 1USD = 294,5614 HUF, fapt ce ne indică o evoluţie în sens opus, adică o aprecierea monedei de bază în raport cu moneda cotantă. Analizând graficul observăm că începând cu luna noiembrie moneda cotantă începe să aibă o evoluţie nefavorabilă, valorile înregistrate indicând o depreciere cu mult superioară valorilor înregistrate până în acel moment. Observă astfel că perioadele de apreciere a dolarului în raport cu forintul unguresc persistă pe perioade mai lungi (cum este cazul ultimelor 2 luni din an), situaţii în care valoarea unui dolar depăşeste 280 HUF, în unele situaţii chiar 290 HUF.

În cele ce urmează vom analizat câţiva indicatori economici pentru a vedea care a fost evoluţia acestora şi care a fost impactul lor asupra cursului de schimb valutar.

Grafic 1 Hungary export price Grafic 2 Hungary import price

Pe baza acestor grafice putem observa ca preţurile practicate la export cu cele practicate la import de la începutul periodei se află în echilibru ceea ce ne va indica în tocmai evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb USD/HUF, în sensul aprecierii monedei cotante (forintul unguresc). După această perioadă, preţurile practicate la export încep să crească, spre deosebire de cele practicate la import (care se menţin constante) ceea ce ne va indica o evoluţie în sens opus celei de la începutul perioadei, moneda de bază apreciindu-se de această dată. Observând datele din graficele anterioare, putem aprecia faptul că evoluţia cursului de schimb va fi una fluctuantă, datorită faptului că şi evoluţia preţurilor practicate la export/import este tot fluctuantă, în anumite perioade preţurile practicate la import depăşindule pe cele practicate la export (ex: luna februrie), urmate de perioade în care preţurile sunt egale, sau diferenţele sunt foarte mici şi perioade în care preţurile practicate la export sunt mult mai mari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind analiza si previziunea cursului valutar USD-HUF.doc

Bibliografie

Finanţe Internaţionale- note de curs, Codruța Maria Făt
http://www.tradingeconomics.com/hungary/indicators
http://www.wall-street.ro/
http://www.conso.ro/
https://www.mnb.hu/en
http://www.economica.net/

Alte informatii

Universitatea Babeş-Bolyai Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor