Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8189
Mărime: 274.10KB (arhivat)
Publicat de: Angel Duma
Puncte necesare: 7
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul 1. Comportamentul fiscal la nivel național
  3. 1.1. Aspecte privind fiscalitatea agentului economic
  4. 1.2. Presiunea fiscală, factor determinant al comportamentului agentului economic
  5. 1.3. Evaziunea fiscală
  6. Capitolul 2. Studiu de caz privind presiunea și evaziunea fiscală în România
  7. 2.1. Presiunea fiscală în România și efectele acesteia la nivelul bugetului consoldiat
  8. 2.2. Evaziunea fiscală în România şi efectele acesteia în plan economic
  9. Capitolul 3. Metode de combatere a evaziunii fiscale
  10. Concluzii
  11. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul 1. Comportamentul fiscal la nivel național

1.1. Aspecte privind fiscalitatea agentului economic

Fiscalitatea a constituit și continuă să constituie un obstacol major al evoluțiilor structurale ale agentului economic. Fiecare întreprindere este atinsă, în structura și obiectivele sale, într-un mod direct, de presiunea fiscală, ceea ce produce o serie de distorsiuni în comportamentul acesteia. Influențele nu sunt însă exercitate doar de regulile administrative, ci și de povara sarcinilor financiare, care, fără o relaxare a acestora, în condițiile unui blocaj economico-financiar generalizat și a unei subcapitalizări, pot conduce la paralizarea activitații întreprinderilor existente și la prohibiție pentru înființarea de societăți comerciale noi în domenii care necesită investiții importante de capital.

Atitudinea contribuabilului față de fiscalitate îmbracă un aspect psihologic, iar efectul depinde de mai multe variabile:

- suma reală a impozitelor și taxelor;

- capacitatea contribuabilului de a evalua sarcina fiscală reală;

- atitudinea sa față de stat și față de fiscalitate;

- capacitatea de a utiliza regulile administrative în favoarea contribuabilului;

- gradul de obișnuință la nivelul de fiscalitate perceput.

Nivelul fiscalității este influențat și determinat de mai mulți factori: performanțele economiei la un moment dat, eficiența folosirii cheltuielilor publice finanțate din impozite, necesitățile publice stabilite prin politica guvernamentală și aprobate de către parlament, gradul de înțelegere de către contribuabil a necesităților bugetare și de adeziune la politica guvernului, stadiul democrației dintr-o țară etc.

Prin simpla sa existenă, impozitul este în măsură să modifice comportamentul economic și social al contribuabilului prin influența exercitată asupra consumului și gradului de economisire al acestuia. Din acest punct de vedere, trebuie luată în considerare și noțiunea de presiune fiscală marginală, care rezultă din aplicarea ratei de impozit asupra veniturilor suplimentare, și care este legată de existența progresivității impozitului. Creșterea presiunii fiscale va determina contribuabilul să opteze între nevoile pe care le are de satisfăcut și le va alege pe cele care au cea mai mare utilitate marginală.

Incidența impozitului variază în funcție de natura impozitului. Impozitul pe venit influențează negativ atât capacitatea de economisire, cât si intențiile de consum în proporții diferite în funcție de categoriile sociale. Impozitele percepute de stat de la agenții economici constituie elemente de presiune fiscală, care este cu atât mai pronunțată, cu cât ponderea lor în valoarea adăugată realizată de contribuabili este mai mare. Presiunea fiscală este resimțită și amplificată și din partea impozitelor indirecte (TVA și accize) care, deși nu sunt suportate de întreprinderi, afectează volumul vânzărilor și competitivitatea lor prin intermediul prețurilor.

Conform actualei legislații fiscale profitul și salariile sunt elementele cele mai impozitate. În aceste condiții, cu cât o întreprindere este mai profitabilă, cu atât presiunea fiscală suportată de agentul economic este mai mare. Din punctul de vedere al finanțării la nivelul agentului economic, profitul, alături de amortizare, constituie elementul principal de autofinanțare. Cu cât profitul brut este mai afectat de impozitul pe profit, cu atât capacitatea de autofinanțare a întreprinderii este mai redusă. Dar mărimea prelevărilor la buget din profitul brut al exercițiului nu afectează numai activitatea de autofinanțare, ci și capacitatea de plată a agentului economic - plata impozitului pe profit este un flux financiar negativ. Deoarece pe agentul economic îl interesează nu atât mărimea valorii adăugate, cât masa profitului realizat, presiunea fiscală resimțită direct este cea dată mai ales de rata impozitului pe profit. De asemenea, pe măsură ce crește profitabilitatea agentului economic și mărimea absolută a profitului, presiunea fiscală la care este supusă întreprinderea crește, acest fapt datorându-se impozitării liniare a profitului. În cazul întreprinderilor românești, în afara fiscalității mult prea împovărătoare, trebuie menționat faptul că acestea sunt nevoite să facă față unor nevoi mult prea mari de finanțare a activitățiilor curente ca urmare a unei decapitalizări generalizate și a unei piețe de capital incipiente.

Sistemul fiscal actual cuprinde în structura sa o mulțime de taxe, impozite și contribuții pe care întreprinderea trebuie să le achite la anumite date scadente, în funcție de exigibilate, ducând, de multe ori, la disfuncționalități în activitatea economică a acesteia și în cea a trezoreriei (fluxurile de numerar). Impozitele datorate de contribuabil sunt în general: impozit pe profit/venit, impozit pe dividende, TVA, accize, taxe vamale, contribuțiile la asigurările sociale, fondul de șomaj, asigurări de sănătate, impozit pe clădiri, impozit pe mijloacele auto, taxa de timbru. La acestea se mai adaugă și impozite specifice unor activități (taxe pentru jocuri de noroc, taxa de turism, taxa de publicitate etc.), precum și taxe anuale pentru autorizații, licențe, amenzi, penalități și majorări (dobânzi) de întârziere pentru neplata în termen a impozitelor. Numărul mare de impozite și taxe ce trebuie plătite creează o presiune fiscală ridicată asupra întreprinderii. Având în vedere și ceilalți factori care acționează asupra activității agentului economic - nivelul cererii și ofertei, concurența, nivelul vânzărilor, termenul de încasare, nivelul de trai al populației, productivitatea muncii, etc. - mulți contribuabili cu greu mai rezistă în fața presiunii fiscale, ducând la falimentul acesteia sau la practicarea evaziunii fiscale pentru a supraviețui.

Fraudarea impozitelor și taxelor de către o parte din contribuabili creează concurență neloială între producători. Având în vedere sistemul concurențial al economiei de piață și nivelul de trai al populației, nivelul prețurilor este elementul economic esențial pentru realizarea activității unei întreprinderi. În acest caz firma care nu achită impozitele la stat poate vinde cu prețuri mai mici decât cei care își achită toate taxele.

1.2. Presiunea fiscală, factor determinant al comportamentului agentului economic

Principalul factor care influențează comportamentul fiscal al agentului economic îl reprezintă multitudinea prelevărilor fiscale, mai concret, presiunea fiscală.

Presiunea fiscală este resimțită în mod direct de către contribuabili, adică de către plătitorii de taxe și impozite. Contribuabilul cinstit și cu spirit civic vede în impozite „un rău necesar” și consimte la plata acestuia. Dar, ce se întâmplă când impozitele și taxele depășesc anumite limite suportabile, când inhibă inițiativa sau când determină chiar revolte fiscale? Atunci contribuabilii resimt povara presiunii fiscale care îi apasă, paralizându-le comportamentul normal în economie și în societate.

Totalitatea impozitelor şi taxelor reprezintă pentru contribuabili o reținere a uneia din veniturile deținute de către stat, fiind astfel necesară o cuantificare a lor atât la nivel macroeconomic, cât şi microeconomic. Aşadar, presiunea fiscală prezintă implicații la nivel macroeconomic, cât şi la nivel microeconomic, fiind astfel necesară o analiză a efectelor acesteia în ambele cazuri.

Presiunea fiscală pe plan național se determină prin intermediul unor indicatori procentuali. Un prim astfel de indicator este raportul dintre totalitatea impozitelor, taxelor, cotizațiilor sociale şi alte elemente cu conținut fiscal şi un indicator macroeconomic specific precum: produsul național brut, produsul intern brut, venitul național. Indicatorul secund al presiunii fiscale la nivel macroeconomic se determină pentru fiecare tip de impozit, sub forma unui raport procentual între un anumit impozit şi un indicator macroeconomic. Gradul ridicat al fiscalității presupune un obstacol pentru organizațiile naționale şi multinaționale care doresc să investească, presiunea fiscală determinând astfel unele dezavantaje în procesul investițional atât la nivelul investitorilor autohtoni cât şi la nivelul investitorilor străini. În acest context, fiecare stat încercă să aducă îmbunătățiri propriului său sistem fiscal şi urmăreşte realizarea unor obiective la nivel național cum ar fi:

- determinarea unui nivel invariabil şi rentabil al cotelor de impunere aplicate investitorilor autohtoni şi străini, pentru îmbunătățirea situației economiei naționale;

- adoptarea unui ansamblu de prelevări obligatorii care are ca scop reducerea presiunii fiscale ce afectează salariații, respectiv şi încurajarea protecției sociale la nivel național.

Presiunea fiscală înregistrează oscilații motiv pentru care împiedică într-o oarecare măsură stabilirea unei reforme fiscale eficiente. Aceste fluctuații au efecte şi asupra echilibrului economiei, astfel încât fiecare fluctuație este analizată din punctul de vedere al consecințelor noilor taxe şi impozite asupra fiscalității.

Astfel, orice companie multinațională înainte de a lua decizia de a investi pe teritoriul unui stat efectuează o analiză amănunțită a mediului economic, a prevederilor sistemului fiscal al statului în caz şi mai ales a măsurii în care presiunea fiscală va avea efecte asupra investiției sale.

Bibliografie

1.Brezeanu, P. (1998). Finanțe publice și fiscalitate. Bucureți, Editura Fundatiei "Romania de Maine";

2.Brezeanu, P. (2005). Fiscalitate europeană. București, Editura Economică;

3.Corduneanu, C. (1998). Sistemul fiscal în ştiinţa finanţelor. Bucureşti: Editura CODECS;

4.CNIPMMR (2009) Ancheta privind Impactul crizei asupra IMM-urilor din România;

5.CNIPMMR (2011) Carta Alb a IMM-urilor din România;

6.Dinga, E. (2001), Referitor la unele aspecte metodologice privind evaziunea fiscal, Oeconomica nr. 3, București;

7.Dinga, E. (2004), Rata de impozitare a venitului. Aspecte formale, Revista Oeconomica, nr. 4, București;

8.Florescu, D., Coman, P., Bălaşa, G. (2005). Fiscalitatea în România: doctrină, reglementare, jurisprudenţă. Bucureşti: Editura All Beck;

9.Inceu, A.M. (2005). Pârghiile fiscale şi forţa lor de orientare. Cluj-Napoca: Editura Accent;

10.Moraru, D., Nedelescu, M., Stănescu, C., Preda, O. (2007), Finanţe publice: sinteze, aplicaţii, teste-grilă, Bucureşti, Editura Economică;

11.Mutaşcu, M.I. (2006). Elemente de teorie fiscală. Timişoara: Editura Mirton;

12.Tulai, C. (2003). Finanţele publice şi fiscalitatea. Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă.

Site-uri:

1.http://ec.europa.eu/

2.http://www.insse.ro/

3.https://www.anaf.ro

4.www.mfinante.ro

Preview document

Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 1
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 2
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 3
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 4
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 5
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 6
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 7
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 8
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 9
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 10
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 11
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 12
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 13
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 14
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 15
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 16
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 17
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 18
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 19
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 20
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 21
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 22
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 23
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 24
Studiu privind comportamentul fiscal la nivel național - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Studiu privind comportamentul fiscal la nivel national.docx

Alții au mai descărcat și

Impactul politicii fiscale a statului asupra activității întreprinderii

CAPITOLUL 1. POLITICA FISCALĂ – COMPONENTA PRINCIPALĂ A POLITICII FINANCIARE A STATULUI. 1.1 Conţinutul politicii fiscale a statului. Una din...

Contabilitatea și Fiscalitatea Taxei pe Valoarea Adăugată

Capitolul I. 1. Prezentarea societăţii comerciale 1.1. Cadrul general de desfăşurare a activităţii Societatea comercială KONTAKT TURISM SA cu...

Politica fiscală a Uniunii Europene - prezent și perspective

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Fiscalitatea în România

INTRODUCERE Fiscalitatea este o ştiinţă, este matematică vie întrucat totul porneşte de la raţiunea de a armoniza interesele personale cu cele...

Evoluția Presiunii Fiscale în România și Implicațiile Acesteia

CAPITOLUL I PRESIUNEA FISCALĂ 1.1. Acepțiuni ale conceptului de presiune fiscală În literatura de specialitate există diverse puncte de vedere...

Conceptul și semnificații ale presiunii fiscale

CAPITOLUL I Conceptul si semnificatiile presiunii fiscale 1.1Definirea presiunii fiscale si semnificatiile acesteia Cea mai mare parte a...

Raport de Evaluare SC Sevprod SRL

CAP I. PREZENTAREA SOCIETĂŢII DATE DE IDENTIFICARE Denumirea societăţii. Denumirea societăţii este SOCIETATEA COMERCIALA SEVPROD S.R.L....

Politică fiscală în Uniunea Europeană - prezent și perspective

Capitolul 1. Considerații generale privind politica fiscală în cadrul UE 1.1 Noțiunea de politică fiscală și sistemul fiscal în UE Sistemul,...

Te-ar putea interesa și

Forme de Manifestare Cauze și Metode de Dimensionare a Evaziunii Fiscale

Introducere Economiile naţionale evoluează într-un spaţiu tot mai larg concomitent cu extinderea fenomenului numit globalizare. Amprenta...

Recrutarea, selecția și angajarea în Resurse Umane

INTRODUCERE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clădiri, mecanisme, utilaje autovehicule sau bani sunt doar...

Evaziunea Fiscală în România

INTRODUCERE În România, în ultimii zece ani, conceptul de economie subterană a intrat în atenţia mediilor economice şi politice, dar şi în câmpul...

Comunicarea Organizațională

Introducere Această lucrare îşi propune, prin procedee precum descrierea, caracterizarea şi analiza, realizarea unui studiu aspura comunicării...

Comunicarea într-o organizație

Rezumat: Comunicarea reprezinta o componenta esentiala a vietii, componenta ce trebuie inteleasa cat mai corect pentru a-si atinge scopurile. Nu...

Sisteme Economice

Notiuni generale ale economiei Disciplina de studiu Economiei Politice Formarea economiei politice a parcurs mai multe etape. Conceptul de...

Ai nevoie de altceva?