Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3868
Mărime: 65.73KB (arhivat)
Publicat de: Diana Tătaru
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANŢE, ASIGURĂRI, BĂNCI ŞI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. 1. Prezentare generală a datoriei publice 3
  2. 2. Sustenabilitatea politicii de îndatorare publică.Studii ştiinţifice 4
  3. 3. Factorii ce determină sustenabilitatea politicilor de îndatorare publică din România 7
  4. - Factori de influenţă asupra sustenabilităţii finanţelor publice, evoluţiile demografice
  5. - Evoluţia ratelor de fertilitate şi mortalitate
  6. 9. Bibliografie 21

Extras din proiect

Nu putem incepe prezentarea sustenabilitatii gradului de indatorare publica fara a defini in prealabil cativa termeni pe care-i vom utiliza in studiul nostru.

Datoria publică reprezintă totalitatea obligaţiilor juridice băneşti ale statului, la un moment dat, provenind din împrumuturi contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, sau de autorităţile administraţiei publice locale de la diverşi creditori, persoane fizice sau juridice rezidente sau nerezidente în România.

Datoria publică cuprinde datoria publică guvernamentală şi datoria publică locală. În scopul evaluării datoriei publice a ţării noastre, orice obligaţie, exprimată în valută, este calculată în monedă naţională, utilizându-se cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil în ultima zi din perioada pentru care se face raportarea.

Structura datoriei publice

STRUCTURA DATORIEI GUVERNAMENTALE

Sursa: Ministerul Economiei şi Finanţelor

Sustenabilitatea politicii de îndatorare publică. Studii stiinţifice

Creşterea gradului de îndatorare a ţărilor a condus la necesitatea studierii sustenabilităţii politicii de îndatorare, considerându-se că menţinerea deficitului bugetar la un nivel prudent ar asigura şi sustenabilitatea politicii fiscale.

Defininrea sustenabilităţii publice, şi, implicit, a politicii fiscale nu este usor de realizat având în vedere, pe de o parte, implicaţiile acestora la nivel macroeconomic şi, pe de altă parte, numeroasele sensuri pe care le-a dobândi de-a lungul timpului.

În contextul mai larg al politicilor economice naţionale, statele trebuie să vegheze ca atât nivelul, cât şi ritmul de creştere al datoriei publice să fie sustenabile, iar serviciul datoriei publice să poată fi asigurat în diverse situaţii respectând obiectivele de cost şi de risc. Este necesară, de asemenea, menţinerea îndatorării sectorului public pe o traiectorie viabilă, precum şi punerea în practică a unei strategii credibilă de reducere a nivelului datoriei, dacă acesta este excesiv.

Datoria publică trebuie structurată adecvat în ceea ce priveşte ratele dobânzii, scadenţele şi moneda în care sunt contractate împrumuturile. O slabă structurare, referitor la elementele prezentate mai sus, precum şi existenţa unui nivel ridicat al garanţiilor acordate de Guvern împrumuturilor contractate de instituţiile publice sau de agenţii economici privaţi au constituit factori ce au contribuit la declanşarea sau propagarea crizelor economice. De exemplu, crizele au fost deseori declanşate de strategii care au privilegiat excesiv economiile de costuri ale împrumuturilor, concretizate prin împrumuturi pe termen scurt sau cu o rată variabilă a dobânzii. Acestea expun bugetul de stat unui risc grav dacă, în momentul refinanţării, condiţiile pieţei se modifică nefavorabil.

Importanţa acestei teme atat la nivel naţional cât şi la nivel internaţional demonstrează complexitatea şi importanţa acestei teme prin multitudinea de definiţii atribuite. De asemenea, definiţiile prezentate evidenţiază şi faptul că investigarea sustenabilităţii politicii de îndatorare poate fi realizată având în vedere strict un singur sens sau mai multe sensuri utilizând diferite metode cantitative şi economice pe care le regăsim prezentate în studii de specialitate.(de exemplu Blanchard,1990; Buiter,1995; Bohn, 1998,2005).

Preview document

Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 1
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 2
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 3
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 4
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 5
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 6
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 7
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 8
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 9
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 10
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 11
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 12
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 13
Sustenabilitatea gradului de îndatorare publică - aplicație pe cazul României - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Sustenabilitatea Gradului de Indatorare Publica - Aplicatie pe Cazul Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Finanțele Publice

Finanţele publice au apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii, fiind strâns legate de istoria statului şi dreptului. De-a lungul...

Analiza Sustenabilitatii Datoriei Publice

1.Introducere La nivel internaţional, creşterea gradului de îndatorare a ţărilor a condus la necesitatea studierii nivelului sustenabil al...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?