Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 28990
Mărime: 8.37MB (arhivat)
Publicat de: Bogdan Bunea
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefan Amaritei
UNIVERSITATEA „PETRE ANDREI” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE SPECIALIZARE: FINANŢE–BĂNCI

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. Cap. 1. TAXE ŞI IMPOZITE LOCALE 5
  3. 1.1. Impozitul pe clădiri 7
  4. 1.1.1. Impozite pe clădiri datorate de persoanele fizice 7
  5. 1.1.2. Impozite pe clădiri datorate de persoanele juridice 9
  6. 1.2. Impozitul şi taxa pe teren 11
  7. 1.3. Taxa asupra mijloacelor de transport 19
  8. 1.4. Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor 23
  9. 1.5. Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate 27
  10. 1.6. Impozitul pe spectacole 28
  11. 1.7. Taxa hotelieră 31
  12. 1.8. Alte taxe locale 31
  13. 1.9. Facilităţi fiscale 34
  14. Cap. 2. COLECTAREA CREANTELOR BUGETARE 38
  15. 2.1. Obiectul creanţelor bugetare 38
  16. 2.2. Obligaţia şi răspunderea la plată 38
  17. 2.3. Termen de plată 39
  18. 2.4. Accesoriile creanţelor bugetare 40
  19. 2.5.Modalităţi de stingere a obligaţiilor bugetare 41
  20. 2.6.Modalităţi de plată 42
  21. Cap. 3.PREZENTAREA GENERALĂ A DIRECŢIEI IMPOZITE ŞI TAXE DIN CADRUL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BACĂU 45
  22. Cap. 4. EXEMPLE PRIVIND CALCULUL IMPOZITELOR ŞI TAXELOR LOCALE PE MODELUL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BACĂU 51
  23. 4.1. Persoana fizica cu domiciliul in Municipiul Bacău. 52
  24. 4.2. Persoana juridică cu domiciliul în Municipiul Bacău 54
  25. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 58
  26. BIBLIOGRAFIE 93

Extras din proiect

INTRODUCERE

Administraţia publică locală, fundamentată pe dispoziţiile constituţionale, reprezintă totalitatea serviciilor publice locale, organizate sau recunoscute de lege, chemate să: administreze interesele proprii ale colectivităţilor locale, prin autorităţi administrative autonome, cu putere de decizie, alese de către acestea şi sub controlul de legalitate al autorităţilor statului.

Administraţia publică are nevoie de mijloace financiare adecvate, atât pentru cheltuieli administrative cât şi pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării atribuţiilor ce i-au fost conferite.

Pe baza dispoziţiilor constituţionale şi a celor legale, s-a stabilit că unităţile administrativ teritoriale, în calitatea lor de persoane juridice, să-şi intocmească un buget propriu, în condiţii de autonomie, constituit din resurse proprii, suficiente, proporţional cu competenţele ce le revin, potrivit legii, de care pot dispune în mod liber.

Resursele financiare locale se constituie şi sunt gestionate prin sistemul bugetelor locale, elaborate, aprobate şi executate, în condiţiile asigurării echilibrului financiar, potrivit Legii administraţiei publice locale şi Legii finanţelor publice locale Of. 189/1998.

Constituirea resurselor financiare ale oraşelor se realizează prin impozite şi taxe, prin contribuţii nefiscale prelevate de la persoane fizice şi juridice, cu domiciliul şi sediul în aceste unităţi administrativ - teritoriale, având în vedere potenţialul lor economic, precum şi alte criterii stabilite de lege.

Autonomia financiară şi bugetul propriu al fiecărei unităţi administrativ ¬teritoriale stimulează, în acelaşi timp, iniţiativa locală în vederea satisfacerii cerinţelor sociale locale şi exercitarea dreptului autorităţilor locale pentru dimensionarea prevederilor bugetare de cheltuieli în functie de nevoile proprii şi corelat cu resursele buget are posibile de mobilizat, precum şi de intărire a controlului lor asupra modului de folosire a fondurilor alocate.

Autonomia locală implică o preocupare mai mare din partea autorităţilor administraţiei publice locale pentru asigurarea unui grad ridicat de autofinanţare, pentru obţinerea unor resurse proprii şi suficiente şi pentru identificarea de noi surse de venituri.

Primul capitol işi propune să trateze noţiunea de impozit şi taxă locală cu exemplificarea principalelor categorii de impozite directe şi indirecte aparţinând bugetelor locale.

În acest capitol este prezentată fiecare sursă de venit în funcţie de elementele sale definitorii respectiv obiectul impozit/taxă, bază de calcul, subiectul impozit/taxă, platitorul impozit/taxă, cota impozit/taxă, termenul de plată.

Capitolul doi cuprinde modalitatea de colectare a creanţelor bugetare, cu explicarea noţiunilor de creanţă bugetară, titluri de creantă, inştiinţare de plată, accesorii ale creanţelor bugetare.

Totodată sunt prezentate mijloacele de plată şi posibilitatea compensării şi înlesnirii la plată a obligaţiilor bugetare.

Capitolul trei prezintă principalele atribuţii ale Direcţiei Impozite şi Taxe Locale Bacău prevazute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al acestei Direcţii. În continuare este prezentată structura organizatorică a acesteia cu detalierea principalelor atribuţii ale serviciilor componente.

În finalul acestui capitol este prezentată organigrama Direcţiei Impozite şi Taxe Locale Bacău şi structura personalului ce işi desfaşoară activitatea în cadrul acesteia.

Capitolul patru cuprinde exemple de calcul şi stabilire a principalelor impozite şi taxe locale. Exemplele sunt structurate diferenţiat funcţie de tipul contribuabilului respectiv persoana fizică sau juridică.

Cap. 1. TAXE ŞI IMPOZITE LOCALE

În conformitate cu prevederile constituţionale a fost adoptată Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, lege care reglementează impozitele şi taxele locale. Impozitele şi taxele locale reprezintă o forma de prelevare a unei parţi din veniturile şi/sau averea persoanelor fizice şi juridice la dispoziţia colectivităţilor locale în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face în mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil şi rară contraprestaţie directă din partea unităţii administrativ - teritoriale.

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înţeles în sensul că plata acestora către bugetul public este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care, în condiţiile legii, datorează impozit.

Caracterul definitiv şi nerambursabil al impozitelor se reflectă în faptul că plătitorii impozitelor locale nu pot solicita unităţii administrativ - teritoriale un contraserviciu de valoare egală sau apropiată. Bineînţeles că există din partea acesteia "cotraprestaţie indirectă" pentru aceste venituri realizate din impozitele platite de contribuabil dar acesta ia forma serviciilor publice puse la dispoziţia persoanelor atât fizice cât şi juridice.

Legea nr 571/2003 privind Codul fiscal cuprinde lista veniturilor şi cheltuielilor bugetelor locale care poate fi actualizată ca urmare a perfecţionării Legislaţiei, precum şi prin Legile bugetare anuale, în concordanţă cu programele de creştere a autonomiei financiare a unităţilor administrativ-teritoriale şi de descentralizare a serviciilor publice.

Printre competenţele şi răspunderile autorităţilor administraţiei publice locale se numară şi "stabilirea, constatarea, controlul, urmărirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale precum şi a altor venituri ale unităţilor administrativ-teritoriale prin compartimente proprii de specialitate, în condiţiile legii".

Autorităţile administraţiei publice locale au fost obligate ca în cursul anului 1999 să îşi înfiinţeze şi să îşi organizeze compartimente proprii de specialitate pentru exercitarea atribuţiilor mai sus menţionate.

Având în vedere problemele noi apărute în structura şi conţinutul bugetelor locale ca urmare a procesului de descentralizare şi preluare a atribuţiilor de administrare şi finanţare a unor activităţi de către autorităţile publice locale, prin Legea bugetului de stat anul 2007 s-a stabilit ca din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat, să se aloce lunar o cotă de 36% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor.

¬Impozitele şi taxele locale se stabilesc de către consiliile locale în limitele şi condiţiile legii.

Veniturile bugetelor locale se structurează în venituri curente, venituri din capital şi venituri cu destinaţie specială. Veniturile curente se impart în venituri fiscale şi nefiscale.

Din categoria veniturilor fiscale fac parte impozitele directe şi indirecte în raport cu modul de impozitare.

Din categoria impozitelor directe au fost rezervate bugetelor locale:

1) Impozitul pe profit de la regiile autonome şi societăţile comerciale de sub autoritatea consiliilor locale;

2) Impozite şi taxe de la populaţie;

a) impozitul pe cladiri de la persoane fizice;

b) taxe asupra mijloacelor de transport deţinute de persoane fizice;

c) impozitul pe terenuri de la persoane fizice;

d) alte impozite şi taxe de la populaţie.

3) Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat;

4) Impozitul pe clădiri şi terenuri de la persoane juridice

a) Impozitul pe clădiri de la persoane juridice;

b) Impozitul pe terenuri de la persoane juridice.

5) Alte impozite directe

a) taxa asupra mijloacelor de transport deţinute de persoane juridice

b) impozitul pe terenul agricol;

c) alte incasări din impozite directe.

Din categoria impozitelor indirecte fac parte veniturile bugetelor locale:

6) Impozite pe spectacole

7) Alte impozite indirecte:

a) taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare;

b) taxe judiciare de timbru;

c) taxa de timbru pentru activitatea notarială;

d) taxe extrajudiciare de timbru;

e) alte incasări din impozite indirecte.

Pentru a nu se crea confuzii şi pentru a se asigura cunoaşterea şi respectarea reglementărilor fiscale atât de organele fiscale, cât şi de contribuabil, în actele normative prin care se instituie impozite (legi, hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene) este precizat cadrul tehnico-organizatoric şi operaţional pentru instituirea, aşezarea şi încasarea acestora.

Principalele elemente tehnice folosite în practicarea impozitelor sunt: subiectul, suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota impozitului, asieta, termenele de plata.

Taxele locale sunt platile facute de persoane fizice sau juridice de regula pentru servicii prestate sau activităţi efectuate în favoarea acestora de catre instituţii publice sau pentru autorizarea folosirii domeniului public.

Taxele locale sunt prevazute în sume fixe sau în cote procentuale. Astfel după modul de stabilire a cuantumului lor, taxele pot fi fixe sau forfetare (care sunt dinainte stabilite la o suma globală sau uniformă) sau procentuale.

Preview document

Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 1
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 2
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 3
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 4
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 5
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 6
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 7
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 8
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 9
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 10
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 11
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 12
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 13
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 14
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 15
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 16
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 17
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 18
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 19
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 20
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 21
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 22
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 23
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 24
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 25
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 26
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 27
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 28
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 29
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 30
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 31
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 32
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 33
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 34
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 35
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 36
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 37
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 38
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 39
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 40
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 41
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 42
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 43
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 44
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 45
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 46
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 47
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 48
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 49
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 50
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 51
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 52
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 53
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 54
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 55
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 56
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 57
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 58
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 59
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 60
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 61
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 62
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 63
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 64
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 65
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 66
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 67
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 68
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 69
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 70
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 71
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 72
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 73
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 74
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 75
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 76
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 77
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 78
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 79
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 80
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 81
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 82
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 83
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 84
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 85
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 86
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 87
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 88
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 89
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 90
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 91
Taxe și Impozite la Primăria Locală pe Exemplele Municipiului Bacău - Pagina 92

Conținut arhivă zip

  • Taxe si Impozite la Primaria Locala pe Exemplele Municipiului Bacau.doc

Alții au mai descărcat și

Taxe și impozite cuvenite bugetului Primăriei Sinești

Capitolul I Consideraţii generale privind impozitele şi taxele locale 1.1. Apariţia şi dezvoltarea sistemului de impozite şi taxe locale De la...

Veniturile bugetului local - așezare și administrare pe exemplul Comunei Miroslava

Capitolul I BUGETELE LOCALE ŞI ROLUL LOR ÎN REALIZAREA AUTONOMIEI LOCALE 1.1. Bugetele locale. Conţinut economic, funcţii şi rol Finanţele...

Impozitele și taxele locale - așezare și administrare

Impozitele şi taxele locale: Aşezare şi administrare (pe exemplul comunei Cacica) INTRODUCERE În domeniul fiscal actual, problema impozitelor şi...

Gestiunea financiară a institutiiilor publice - studiu monografic realizat la Primăria Sendriceni

CAP.1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA INSTITUTIEI PUBLICE` 1.1 Scurt istoric Sendriceni, ca multe alte asezari, a avut o bogata si framantata...

Impozitele și Taxele Locale

CUVÂNT ÎNAINTE Începând cu Revoluţia Franceză de la 1789, în special în secolul al XIX-lea, în Europa s-a pus problema trecerii de la conducerea...

Monografie la Proces Bugetar Public

I. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETATII COMERCIALE S.C. CRAI NOU S.A. 1. SCURT ISTORIC Societatea comercială Crai Nou S.A. îşi are sediul în...

Impozitele și Taxele Locale

Cap.I. SISTEMUL BUGETAR 1.1. Continutul si caracteristicile bugetului de stat Bugetul de stat este o categorie fundamentala a finantelor la...

Fiscalitatea la SC Valnico SRL

1 ELEMENTE DE TEORIE FISCALA 1.1 DEFINIREA FISCALITATII Prelevarile fiscale au aparut odata cu aparitia puterii publice a Statului si a...

Te-ar putea interesa și

Lucrare de practică Primăria Bacău

1.PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE 1.1. Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Primaria Municipiului Bacau este...

Ai nevoie de altceva?