Tendințe în Marketingul Bancar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 35299
Mărime: 391.60KB (arhivat)
Publicat de: Corina Cozma
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. INTRODUCERE. MOTIVAŢIA ŞI IMPORTANŢA TEMEI.3
  2. CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE MARKETING. MARKETINGUL SERVICIILOR FINANCIAR-BANCARE
  3. 1.1. Conceptul de marketing.5
  4. 1.2. Rolul şi importanţa marketingului pentru serviciile financiar-bancare.7
  5. 1.3. Particularităţile marketingului în societăţile financiar-bancare.9
  6. 1.4. Mixul de marketing.10
  7. 1.5. Produsele şi serviciile bancare.12
  8. 1.6. Organizarea activităţii de marketing în cadrul unei bănci.17
  9. CAPITOLUL 2. ANALIZA COMPORTAMENTULUI CLIENŢILOR ŞI A CONCURENŢEI
  10. 2.1. Analiza comportamentului clienţilor
  11. 2.1.1. Analiza comportamentului clientului individual.19
  12. 2.1.2.Analiza comportamentului clientului instituţional.24
  13. 2.2. Analiza comportamentului concurenţei
  14. 2.2.1. Identificarea şi monitorizarea comportamentului concurenţei.26
  15. 2.2.2. Strategii concurenţiale.28
  16. CAPITOLUL 3. SISTEMUL BANCAR ROMÂNESC ŞI RAIFFEISEN BANK
  17. 3.1. Sistemul bancar românesc: evoluţie, caracteristici, tendinţe.32
  18. 3.2. Raiffeisen Bank
  19. 3.2.1. Scurt istoric.38
  20. 3.2.2. Organizare şi resurse umane.42
  21. 3.2.3. Sistemul informatic.48
  22. CAPITOLUL 4. STUDIU DE CAZ - Elaborarea şi implementarea mixului de marketing pentru lansarea unui nou produs bancar: contul de economii Acces Plus
  23. 4.1. Situaţia generală a sistemului bancar din România.50
  24. 4.2. Context intern.56
  25. 4.3. Obiective.56
  26. 4.4. Analiza pieţei
  27. 4.4.1. Analiza SWOT a băncii.57
  28. 4.4.2 Piaţa ţintă.58
  29. 4.4.3. Analiza concurenţei.59
  30. 4.5. Mixul de marketing bancar
  31. 4.5.1. Produsul.65
  32. 4.5.2. Preţul.66
  33. 4.5.3. Distribuţia.67
  34. 4.5.4. Promovarea.67
  35. CONCLUZII.70
  36. ANEXE.72
  37. BIBLIOGRAFIE.74

Extras din proiect

INTRODUCERE. MOTIVAŢIA ŞI IMPORTANŢA TEMEI

Lucrarea de faţă, îşi propune să prezinte tendinţele pieţei bancare din România, precum şi caracteristicile acesteia. Pe lângă acestea lucrarea cuprinde şi un studiu de piaţă asupra unui produs bancar al Raiffeisen Bank, în comparaţie cu celelalte produse bancare asemănătoare.

Sectorul serviciilor a luat o amploare din ce în ce mai mare, odată cu dezvoltarea economiilor naţionale.

Serviciile financiar- bancare necesită competenţe profesionale la un nivel ridicat. În ultimile decenii, structura operaţiunilor financiar-bancare s-a schimbat considerabil, iar multe dintre barierele competiţionale au dispărut, accesul pe piaţa internaţională devenind posibil datorită desfinţării barierelor dintre ţări.

Pentru societăţile financiar-bancare din România, orientarea de marketing este una destul de recentă. Pentru a avea succes pe o piaţă extrem de dinamică şi fluctuantă, este vital ca instituţiile financiar-bancare să-şi comercializeze produsele şi serviciile pentru a reuşi să se dezvolte.

În ziua de astăzi în nici un domeniu nu mai este suficient să vinzi, ci trebuie ştiut cu exactitate ceea ce vinzi şi mai ales cui vinzi. Clienţii nu se mai mulţumesc cu un produs, ci cu produsul care se potriveşte cel mai bine cu nevoile şi aşteptările acestora. Această regulă nescrisă este valabilă şi în domeniul bancar, unde avalanşa de produse şi servicii mai mult sau mai puţin similare existente în ofertele băncilor îi bombardează permanent pe clienţi. Dacă până nu demult preţul era singurul factor de diferenţiere între produsele băncilor, din ce în ce mai mult acesta nu mai constituie un motiv suficient de puternic pentru ca un client să opteze pentru produsul unei anumite bănci. Clientul caută produse sau servicii complementare produsului principal de care are nevoie, de multe ori “un pachet” care să îi asigure satisfacerea mai multor nevoi.

Lucrarea este împărţită în 4 capitole, fiecare fiind extrem de important în înţelegerea marketingului bancar şi a produselor existente pe piaţa bancară din România. În primul capitol se prezintă conceptul de marketing, precum şi aplicatibilitatea acestuia în societăţile financiar- bancare. Se prezintă de altfel şi tipurile de produse bancare existente pe piaţa bancară din România. În capitolul al 2 –lea din această lucrare se analizează comportamentul clienţilor- individuali şi instituţionali- şi a concurenţei de pe piaţa bancară. Este foarte important să se observe comportamentul clienţilor deoarece pentru a putea supravieţui, prospera pe piaţă, societăţile financiar- bancare trebuie să ţină cont de nevoile consumatorilor, precum şi de factorii care îi influenţează, consumatorii fiind influenţaţi de factori personali, factori psihologici, factori sociali. Analiza comportamentului concurenţei este la fel de importantă. Cunoaşterea consumatorilor nu este totul. Cunoaşterea concurenţilor are un rol foarte important în planificarea de marketing. O întreprindere trebuie să fie în permanenţă capabilă să compare produsele, serviciile , preţurile şi capacitatea de promovare cu cele ale concurenţei. Astfel întreprinderea identifică avantajele şi dezavantajele pe care le are în comparaţie cu concurenţa putând să se apere de atacurile acestora. Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit de important pentru viaţa economică, dar şi pentru viaţa socială, deoarece ea reprezintă factorul motor care motivează, atât afacerile, cât şi existenţa oamenilor.

În capitolul al 3–lea sunt analizate evoluţiile sistemului bancar românesc, precum şi caracteristicile importante ale Raiffeisen Bank. Raiffeisen Bank aduce în România tradiţia bancară de peste 130 de ani a grupului austriac Raiffeisen, bazată pe accesibilitate, eficienţă şi încredere. Potrivit ultimelor evoluţii, sistemul bancar românesc poate fi apreciat ca fiind stabil în ansamblul său, cu un nivel al capitalizării, solvabilităţii şi lichidităţii conform cu cerinţele prudenţiale, în pofida creditării accelerate de pe parcursul ultimilor ani şi a adâncirii implicaţiilor crizei internaţionale. În general, nivelurile indicatorilor de prudenţă nu produc îngrijorări majore, dar tendinţa trebuie monitorizată atent ţinând seama de perspectivele incerte ale economiei mondiale.

Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) Viena este instituţia centrală a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai puternic grup bancar din ţară. RZB este cea mai mare bancă corporatistă şi de investiţii din Austria. Grupul austriac activează în Europa Centrală şi de Est prin intermediul subsidiarei Raiffeisen International Bank Holding AG (RI), deţinând bănci subsidiare, companii de leasing şi două reprezentanţe în 18 pieţe din regiune, având o reţea de peste 3.000 de unităţi bancare.

În ultimul capitol este tratată elaborarea şi implementarea mixului de marketing pentru lansarea produsului bancar „ Acces Plus”. Astfel pentru început se are în vedere evoluţia sistemului bancar din România, studiu care se bazează pe date preluate din raportul anual din anul 2008 al BNR-ului. Mai apoi se tratează evoluţia Raiffeisen Bank în anul 2008, precum şi numeroasele premii câştigate de Raiffeisen Bank pe urma activităţii pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului. După ce s-au arătat evoluţiile sistemului bancar românesc, precum şi evoluţiile Raiffeisen Bank, se tratează obiectivele pe care le are în vedere implementarea produsului bancar Acces Plus, cum ar fi, atragerea de noi sume de pe piaţă, provenind de la clienţii existenţi şi/ sau de la clienţii noi, precum şi mărirea cotei de piaţă a Raiffeisen Bank. În continuare se trece la analiza pieţei, care se referă la analiza SWOT a băncii, în componenţa căreia sunt expuse punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările Raiffeisen Bank; la piaţa ţintă a produsului care urmează a fi implementat precum şi la analiza produselor băncilor concurente ale Raiffeisen Bank. În ultima parte a acestui capitol se evidenţiază implementarea mixului de marketing, cu tot ce presupune acesta: produsul, preţul, distribuţia, promovarea.

Tema şi obiectul de studiu. Tema cercetării ţine de studierea marketingului aplicat în domeniul bancar, a practicilor bancare internaţionale, precum şi a condiţiilor de implementare a acestor practici în vederea dezvoltării industriei bancare autohtone. Obiectul studiului la constituit activitatea de marketing a Raiffeisen Bank.

Obiectivul cercetării îl constituie studierea pieţei bancare din România pe care se va implementa un nou produs al Raiffeisen Bank. Pentru realizarea acestui lucru se va studia produsele concurenţilor care vor face obiectul competiţiei care se formează pe piaţă.

Această studiere a pieţei este foarte importantă pentru a putea previziona evoluţia produsului pe piaţa existentă. Astfel se va putea previziona şi puterea băncii studiate în comparaţie cu concurenţii.

Pentru redactarea acestei lucrări au fost folosite mai multe cărţi importante din literatura de specialitate precum şi raportul anual din anul 2008 şi raportul asupra stabilităţii financiare din anul 2009, oferite de Banca Naţională a României.

CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE MARKETING. MARKETINGUL SERVICIILOR FINANCIAR – BANCARE

1.1. Conceptul de marketing

Termenul de marketing provine din verbul de origine anglo – saxonă “to market” care înseamnă a cumpăra şi a vinde, a realiza tranzacţii pe piaţă. Practicile şi primele teoretizări ale marketingului au apărut în S.U.A. şi prin răspândirea teoriei marketingului în foarte multe ţări ale lumii termenul de marketing s-a internaţionalizat, preluându-se în mod direct, fără traducere.

În literatura de specialitate există foarte multe definiţii pentru termenul de marketing. Multiplele definiţii ale marketingului rezultă din diversele perspective pe care le adoptă autorii, marketingul fiind o noţiune complexă, care nu se poate exprima în câteva cuvinte.

Marketingul este o disciplină într-o continuă evoluţie, drept consecinţă definiţiile atribuite marketingului sunt completate şi înlocuite de la o perioadă la alta. Astfel conform profesorului Victor P. Buell se poate vorbi despre “vechiul” concept de marketing şi “ noul” concept de marketing, apărut în anii '50.

Preview document

Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 1
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 2
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 3
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 4
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 5
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 6
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 7
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 8
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 9
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 10
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 11
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 12
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 13
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 14
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 15
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 16
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 17
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 18
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 19
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 20
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 21
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 22
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 23
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 24
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 25
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 26
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 27
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 28
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 29
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 30
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 31
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 32
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 33
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 34
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 35
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 36
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 37
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 38
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 39
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 40
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 41
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 42
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 43
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 44
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 45
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 46
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 47
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 48
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 49
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 50
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 51
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 52
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 53
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 54
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 55
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 56
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 57
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 58
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 59
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 60
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 61
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 62
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 63
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 64
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 65
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 66
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 67
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 68
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 69
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 70
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 71
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 72
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 73
Tendințe în Marketingul Bancar - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Tendinte in Marketingul Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Produse și Servicii Bancare

Conceptul de produse si servicii bancare În accepţiunea modernă, băncile comeciale au apărut şi s-au consolidat strâns legate de dezvoltarea...

Proiect Raiffeisen Bank

În 1862, Friedrich Wilhelm Raiffeisen, primar al mai multor orase germane, a întemeiat o uniune de credit în Anhäusen, Germania, iar în 1886 apare...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Mixul de marketing bancar la sucursala BCR Caransebeș

CAPITOLUL I. Marketingul bancar, instrument de crestere a competitivitatii agentilor economici din sfera financiar bancara 1.1 . Serviciile,...

Cercetarea Sistemului Bancar

La aproape 15 ani de la evenimentele din 1990 sistemul bancar din Romania ramane ca si nivel de dezvoltare cu mult in urma sistemelor bancare din...

Marketingul Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere În prezent, știinţa marketingului a ajuns să fie considerată o filosofie de afaceri şi un element cheie în succesul oricărei...

Strategii Moderne de Marketing Bancar

1. Considerţii generale privind conceptul de marketing bancar 1.1. Marketing bancar. Definiţie şi trăsături. Băncile răspund nevoilor particulare...

Managementul activității bancare

1. ANALIZA MANAGEMENTULUI BANCAR Managementul bancar, ca parte componenta a managementului economic, are ca mobil buna organizare si functionare a...

Analiza comparativă a politicii de marketing în domeniul financiar-bancar

I. PREZENTAREA SISTEMULUI FINANCIAR – BANCAR ROMANESC 1.1 Structura sistemului financiar – bancar Evolutia sistemului financiar – bancar...

Mixul de Marketing Financiar-Bancar

INTRODUCERE Sectorul serviciilor este considerat a fi cea mai dinamică şi inovativă componentă a unei economii de piaţă funcţionale, devenind în...

Analiza Ofertei de Produse și Servicii Bancare

Cap.1. Introducere in marketingul bancar Marketingul serviciilor bancare are ca scop dezvoltarea cunostintelor personalului bancar referitoare la...

Ai nevoie de altceva?