Teoria generală a taxelor și impozitelor

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 101 în total
Cuvinte : 39213
Mărime: 144.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florin Anton Bota
A fost prezentat in cadrul Universitatii de Stat din Pitesti.

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I 3
  3. Noţiuni generale despre impozitele şi taxele datorate bugetului de stat 3
  4. 1.1. Teoria impozitelor, taxelor şi a legislaţiei fiscale 3
  5. 1.2. Funcţia şi rolul impozitelor şi taxelor. Principiile impunerii 9
  6. 1.3. Clasificarea impozitelor şi taxelor 15
  7. 1.4. Aşezarea, urmărirea şi încasarea impozitelor şi taxelor 17
  8. CAPITOLUL II 22
  9. Impozitele directe 22
  10. 2.1. Cadrul general al impozitelor directe. Particularităţile
  11. impozitelor directe în România 22
  12. 2.2. Impozitul pe profit. Cotele de impozit pe profit 24
  13. 2.2.1. Determinarea profitului impozabil 30
  14. 2.2.2. Plata, controlul şi sancţiunile fiscale privind impozitul
  15. pe profit 36
  16. 2.3. Impunerea microîntreprinderilor 40
  17. 2.4. Impozitul pe venit 42
  18. 2.4.1. Impozitul pe venit din salarii 47
  19. 2.4.2. Impozite pe dividende şi dobânzi 54
  20. 2.4.3. Impozitul pe venitul global 56
  21. 2.5. Dubla impunere şi metodele de evitare a acesteia utilizate
  22. în practica financiară internaţională 59
  23. CAPITOLUL III 63
  24. Impozitele indirecte 63
  25. 3.1. Cadrul general al impozitelor indirecte 63
  26. 3.2. Taxa pe valoare adăugată 65
  27. 3.3. Regimul accizelor în România 76
  28. 3.4. Taxele vamale 83
  29. 3.5. Taxele de timbru 88
  30. CAPITOLUL IV 89
  31. Evaziunea fiscală şi repercusiunea impozitelor 89
  32. 4.1. Conţinutul şi formele evaziunii fiscale 89
  33. 4.2. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale 97
  34. 4.3. Repercusiunea impozitelor 98
  35. CONCLUZII 100

Extras din proiect

INTRODUCERE

Pentru buna desfăşurare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt necesare o serie de resurse materiale, umane, informaţionale şi financiare. Resursele financiare sunt reprezentate de totalitatea mijloacelor băneşti necesare realizării unor obiective economice, social–culturale sau de altă natură.

Resursele financiare ale societăţii sau ale naţiunii cuprind ansamblul resurselor financiare ale autorităţilor şi instituţiilor publice, resursele întreprinderilor publice şi private, resursele organismelor fără scop lucrativ, precum şi resursele populaţiei.

Constituirea resurselor financiare publice se face pe seama impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi veniturilor nefiscale prelevate de la persoanele juridice şi fizice.

Actualul sistem de impozite şi taxe din România nu a apărut pe un teren gol, ci ca urmare a unor sisteme mai vechi de impozitare, care s-au stabilit pe măsura evoluţiei economico–sociale şi care a funcţionat cu efecte mai mult sau mai puţin favorabile, în condiţiile concrete ale fiecărei etape de dezvoltare.

După apariţia statului ca organizator al vieţii sociale, nevoia de resurse financiare a crescut, dând amploare activităţii fiscale, care se impune ca un ansamblu al proceselor de formare şi redistribuire a resurselor, mai întâi sub forma lor naturală, apoi sub formă bănească, necesară atât colectivităţilor locale, cât şi celor statale, legate de omogenizarea obiectivelor de interes public, armata şi dotarea acesteia. Dezvoltarea activităţii statale şi amploarea relaţiilor băneşti odată cu apariţia economiei de piaţă a favorizat apariţia „finanţelor”, ca un concept al fiscului incluzându-l şi pe acesta.

Impozitele au apărut încă din antichitate şi se presupune că au apărut în evoluţia societăţii omeneşti în cadrul primelor formaţiuni statale fiind determinate de necesitatea întreţinerii materiale a celor ce exercitau forţa publică, îndeplinind atribuţiile autoritare de conducere a statelor. Impozitele au fost concepute diferit, fiind influenţate în mod deosebit de dezvoltarea economico–socială şi de cheltuielile publice acceptate de fiecare stat.

Funcţia impozitelor este în mod cert una financiară, dar ea include de asemenea căutarea unei organizări economice speciale care să confere statului un rol de intervenţie, deoarece numai statul este cel care poate institui impozite şi orice alte venituri necesare satisfacerii generale ale societăţii.

Din evoluţia modernă a impozitelor sunt memorabile îndeosebi impozitele pe venituri şi veniturile reglementate. În toate statele contemporane sistemele fiscale au evoluat cuprinzând tot mai multe impozite.

CAPITOLUL I

NOŢIUNI GENERALE DESPRE IMPOZITELE ŞI TAXELE DATORATE BUGETULUI DE STAT

1.1. Teoria impozitelor, taxelor şi a legislaţiei fiscale.

Denumirea de „fisc" provine din limba latină, unde „fiscus" însemnă coş sau paner. Putem deduce, deci că, la începuturile sale, activitatea fiscală se servea de coş sau de paner pentru a colecta hrana sau alte obiecte de trebuinţă personală de la cei cărora le prisosea pentru cei bolnavi, lipsiţi de mijloace de trai, bătrâni, etc. Cu alte cuvinte, activitatea pe care astăzi o denumim „asistenţă socială" este cea care a inventat fiscul, chiar înainte de a fi apărut statul, fiind o preocupare a colectivităţilor umane de constituire a unor resurse necesare vieţii şi redistribuirea lor.

După apariţia statului ca organizator al vieţii sociale, nevoia de resurse a crescut, dând amploare activităţii fiscale, care se impune ca un ansamblu al proceselor de formare şi redistribuire a resurselor, mai întâi sub forma lor naturală, apoi sub forma bănească, necesar atât colectivităţilor locale, cât şi celor statale, legate de omogenizarea obiectivelor de interes public (drumuri, poduri, clădiri publice), armata şi dotarea acesteia etc. Dezvoltarea activităţii statale şi amploarea relaţiilor băneşti odată cu apariţia economiei de piaţă a favorizat apariţia „finanţelor" ca un concept mai cuprinzător al fiscului incluzându-l şi pe acesta. Impozitele sunt cunoscute din antichitate şi se presupune că au apărut în evoluţia societăţii omeneşti în cadrul primelor formaţiuni statale, fiind determinate de necesitatea întreţinerii materiale a celor ce exercitau forţa publică.

Date despre impozitele şi cheltuielile publice din antichitate se cunosc mai ales din istoria statelor antice, grec şi roman, în statul antic grec principalul impozit era pretins de la proprietarii de terenuri şi alte bunuri. Se mai percepeau impozite asupra veniturilor meseriaşilor, taxele pentru reaşezarea produselor în piaţa produselor agricole, precum şi impozitul extraordinar pe veniturile cetăţenilor bogaţi perceput în timp de război.

În statul antic roman principalul impozit perceput a fost „tributum". La început acesta a fost perceput de la locuitorii provinciilor cucerite, ca ulterior să fie extins asupra tuturor cetăţenilor statului roman care aveau proprietăţi imobiliare, iar mai târziu şi pentru bunuri mobile. Concomitent cu „tributum" se percepea un impozit asupra vânzărilor de bunuri, un impozit pe meşteşuguri şi de asemenea s-a aplicat temporar un impozit pe numărul sclavilor şi impozitul datorat de celibatari.

Mai târziu, în Evul Mediu, impozitele au început să capete o formă mai largă. Cele mai concludente date din această perioadă sunt cele privind impozitele şi organizarea fiscală aplicate în Republica Florenţa din Italia în sec. XII - XV. La începutul acestei perioade exista un impozit pe veniturile cetăţenilor bogaţi care se percepea pe baza unei „scări" progresive, mai existau impozite pe succesiuni şi pe dare, precum şi taxe vamale la intrarea mărfurilor în Republică. Impozitul vechi pe venit a fost înlocuit cu impozitul denumit „estimo" aplicat asupra tuturor bunurilor cetăţenilor care erau incluse în „registro del estimo" pe baza declaraţiilor contribuabililor. După trei secole impozitul „estimo" a fost modificat conform cerinţelor de impunere a averilor, mai ales ale comercianţilor şi bancherilor care erau evaluate separat de mai mulţi agenţi fiscali.

În ultima parte a Evului Mediu în condiţiile dezvoltării meşteşugurilor şi a manufacturilor ca şi a comerţului, diversificarea veniturilor cetăţenilor a oferit statului posibilitatea sporirii numărului şi nivelului impozitului. De exemplu, datorită numărului mare şi diversificării exagerate a impozitelor, Adunarea Constituantă intitulată după Revoluţia franceză din 1789 a decis reforma impozitelor prin înlăturarea privilegiilor avute până atunci de nobili şi clerici, suprimarea arbitrajului fiscal, înlăturarea unor impozite pe vânzări ale bunurilor de consum, alte acţiuni reformatoare şi înainte de toate a impus cetăţenilor de a consimţi liber la stabilirea impozitelor.

Preview document

Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 1
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 2
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 3
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 4
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 5
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 6
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 7
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 8
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 9
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 10
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 11
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 12
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 13
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 14
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 15
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 16
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 17
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 18
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 19
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 20
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 21
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 22
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 23
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 24
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 25
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 26
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 27
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 28
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 29
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 30
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 31
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 32
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 33
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 34
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 35
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 36
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 37
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 38
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 39
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 40
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 41
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 42
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 43
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 44
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 45
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 46
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 47
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 48
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 49
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 50
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 51
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 52
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 53
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 54
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 55
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 56
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 57
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 58
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 59
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 60
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 61
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 62
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 63
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 64
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 65
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 66
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 67
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 68
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 69
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 70
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 71
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 72
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 73
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 74
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 75
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 76
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 77
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 78
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 79
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 80
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 81
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 82
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 83
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 84
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 85
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 86
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 87
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 88
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 89
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 90
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 91
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 92
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 93
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 94
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 95
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 96
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 97
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 98
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 99
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 100
Teoria generală a taxelor și impozitelor - Pagina 101

Conținut arhivă zip

  • Teoria Generala a Taxelor si Impozitelor.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de taxe și impozite locale din România și rolul său

CAPITOLUL 1 ROLUL IMPOZITELOR ȘI TAXELOR LOCALE ÎN ECONOMIILE CONTEMPORANE 1.1 Conţinutul economic şi particularităţile impozitelor şi taxelor...

Forme ale Evaziunii Fiscale Internaționale și Implicații ale Acesteia

1. Fenomenul de evaziune fiscală internațională 1.1 Conceptul și metodele de evaluare ale evaziunii fiscale Impozitul a însoţit în decursul...

Evaziunea Fiscală

CAP.I. EVAZIUNEA FISCALĂ 1.1 CONŢINUTUL EVAZIUNII FISCALE Este cunoscut faptul că, din cele mai vechi timpuri contribuabilii , persoane fizice...

Reformele sistemului fiscal românesc după 1990

1.Reformele sistemului fiscal romanesc dupa 1990 Dupa 1990, am asistat la o reforma a cadrului legislativ, prin care s-a cautat ca acesta sa fie...

Noțiuni generale despre impozite

1 Aparitia si evolutia impozitelor Problema veniturilor statului şi a repartizării lor în cadrul societăţii este una din problemele importante şi...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Legislație Fiscală

CAP.I TRASATURILE, FUNCTIILE SI ELEMENTELE TEHNICE ALE IMPOZITELOR 1.1. Trasaturile impozitelor, taxelor si contributiilor Constituirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Impozitele și Rolul Acestora în Formarea Resurselor Financiare Publice în România

1.1. SCURT ISTORIC PRIVIND EVOLUŢIA ŞI APARIŢIA IMPOZITELOR ŞI TAXELOR Impozitele, sunt cea mai importantă resursă financiară a statului şi cea...

Taxa pe Valoarea Adăugată

ARGUMENT Lucrarea de fata îsi propune sa prezinte cadrul legal al aplicarii taxei pe valoarea adaugata si principalele operatii contabile în...

Importanța fiscalității și reformelor din acest domeniu pentru dezvoltarea economică

Actualitatea temei rezidă în importanţa pe care o are fiscalitatea şi reformele din acest domeniu pentru dezvoltarea economică a oricărui stat....

Veniturile Publice

VENITURILE PUBLICE 1. MODALITĂŢILE DE FINANŢARE A SECTORULUI PUBLIC Alocarea optimala a resurselor, distribuirea veniturilor si averilor intre...

Impozitele și taxele - surse de venituri la bugetele colectivităților locale

Introducere În orice orânduire socială, sistemul veniturilor publice (în speţă impozitele şi taxele) este determinat de formele de proprietate...

Impozite și Taxe în Europa

CAPITOLUL I. FISCALITATEA Secţiunea 1. Noţiuni introductive Procesul de globalizare nu ar fi fost posibil fără internaţionalizarea relaţiilor...

Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat

INTRODUCERE Pentru buna organizare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt utile o succesiune de fonduri materiale, umane,...

Finanțe Publice

Cuvânt înainte Apariţia şi evoluţia finanţelor sunt strîns legate de apariţia şi consolidarea statului. Ştiinţa finanţelor publice este o ramură...

Ai nevoie de altceva?