Disputa dintre Știință și Religie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 46051
Mărime: 2.14MB (arhivat)
Publicat de: Agnos Croitoru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Balan Gheorghe

Cuprins

  1. 1. Disputa dintre Stiinta si Religie.pag.4
  2. 2. Scientism si Religie.pag.10
  3. 3. Nicolae Paulescu, un mare savant crestin sau prin stiinta la Dumnezeu.pag.22
  4. 4. Dialogul dintre stiinta si religie în România.pag.28
  5. 5. Convergenta între stiinta si religie.pag.37
  6. 6. Prejudecatile liderilor evolutionisti.pag.52
  7. 7. Stiinta si religia? Complementaritate întru transcendenta.pag.57
  8. 8. Biserica si Stiinta.pag.64
  9. 9. Ce zic oamenii de stiinta.pag.68
  10. 10. Apartinem acestui univers?.pag.73
  11. 11. Stiinta si Religia - forme de interpretare ale adevarului.pag.92
  12. 12. Biografie.pag.99

Extras din proiect

Acestea sunt catevai intrebari la care vom incerca sa raspundem în acest referat. Stiinta a facut OARE ! ? ca religia sa nu mai fie plauzibila , deoarece nu se pot explica din punct de vedere stiintific unele fenomene si nu se pot determina exact situatiile prezentate in Biblie . Elimina OARE ! ? ea existenta lui Dumnezeu ? Evolutia nu face OARE ! ? ca ideea unei providente divine sa devina îndoielnica ? Biologia n-a aratat ?? de curând, ca viata si mintea pot fi reduse la fizica si chimie, facând astfel iluzorii notiunile de suflet si spirit? Mai trebuie sa sustinem ca lumea a fost creata de Dumnezeu? Sau, ca ne-a fost scris de Ceva sau Cineva sa existam? Nu-i oare posibil ca intreaga diversitate a naturii sa fie, pur si simplu, un produs al intamplarii? Intr-o epoca a stiintei, putem sa credem cu sinceritate în existenta unei directii, unui scop al universului? De ce a avut loc marea explozie initiala numita Big Bang? Este OARE ! ? evolutia felul lui Dumnezeu de a crea? Sîntem OARE ! ? determinati de genele pe care le purtam in noi ? Exista vreo legatura intre Dumnezeu si stiinta? care ar fi aceasta? Toate aceste intrebari alcatuiesc asa-numita "problema" a raporturilor stiintei si religiei.

Razboiul de exterminare

Era anul 1633, la Roma. Înaintea marelui inchizitor statea un dosar gros. Acuzatul era Galileo Galilei. Înca din 1543, cu aproape 100 ani în urma, ereticul Nicolaus Copernicus formulase modelul heliocentric pentru sistemul nostru planetar; iar în 1619, un alt eretic, Johannes Kepler, îl întarise prin lucrarea sa magistrala, Armonia lumii. Galileo n-aducea nimic nou, decât calcule. Totusi, foarte putin a lipsit ca rugul sa fie aprins. În schimb, Galileo avea sa ramâna sub arest la domiciliu pâna la moarte (1642). Biserica, împarateasa evului mediu, se deprinsese sa calce în picioare, cu autoritatea ei absoluta, stiinta &

Dar vânturile si-au schimbat directia. Era 30 iunie, 1860. Sala muzeului din Oxford gemea de lume. Episcopul universitatii, Samuel Wilberforce, urma sa se confrunte cu boldogul lui Charles Darwin, evolutionistul Thomas Huxley. Episcopul începu cuvântarea lui în tromba si de sus. Lumea, inspirata de un duh de libertate, era favorabila cavalerului ratiunii. Când îi veni rândul, Huxley sarja tirada dupa tirada& În uralele multimii, împarateasa de demult, religia, se încovoia sub loviturile copilului teribil, stiinta.

Peste alti 65 ani, pe o vreme la fel de caniculara (10 iulie 1925), într-un act disperat, bratul legii este chemat în apararea Religiei. Dascalul John Scopes fusese dat în judecata pentru predarea evolutionismului într-un liceu din oraselul Dayton, Tennessee, USA. Pentru ca miza era epocala, doi dintre cei mai vestiti oameni ai epocii (avocatul Clarence Darrow, aparator al evolutionismului, si fostul candidat la presedentia SUA, William Bryan, ca acuzator al lui) aveau sa se implice în ultima confruntare deschisa dintre stiinta si religie. Mica sala a tribunalului ameninta literalmente sa se prabuseasca sub picioarele celor peste 1.000 de cetateni, îmbulziti sa asiste la ceea ce avea sa se cheme Procesul maimutelor. Dupa 10 zile, jurnalele din America au detonat vestea: stiinta a triumfat!

Stiinta sau religie? Pentru lumea de azi a devenit axiomatica parerea ca stiinta si religia sunt doua domenii inamice, ireconciliabile. Pentru care motiv? Amândoua se pretind a fi detinatorul adevarului; unica sursa de cunoastere; criteriul final. Amândoua pretind autoritatea suprema. Si cum nu încap doua picioare într-un pantof, nici doua sabii în aceeasi teaca, razboiul de exterminare e de asteptat sa tina pâna la disparitia uneia din doua.

Este conflictul autentic?

Stiinta - ce este ea.

Stiinta este suma ordonata a informatiilor despre masinaria naturii, despre cauzele si procesele ei naturale despre spirit . În functie de domeniul studiat, exista diferite stiinte: fizica, chimia, astronomia& sau biologia, genetica, ecologia&

Pentru ca stiinta vrea sa cunoasca cât mai exact structurile naturii si mecanismele ei, ea nu are în vedere decât faptele stiintifice. Un fapt stiintific este cel care poate fi repetat si masurat. Acum, când omul de stiinta studiaza faptele stiintifice, el urmareste în mod special regularitatea lor, ca sa ajunga sa descopere legi stiintifice. Aceste legi definesc modul în care se petrec lucrurile în mod normal, precum si relatia de cauza si efect care exista între lucruri.

Dar faptele stiintifice si legile nu sunt de ajuns. Savantul arde de curiozitate sa gaseasca si o explicatie, un raspuns la toate de ce?-urile. Spre exemplu, pe aragaz clocoteste o oala cu apa. De ce? Aparent: pentru ca focul de sub oala a ridicat temperatura apei la pragul de fierbere. Dar de ce a ajuns apa în oala si oala pe foc? La acest de ce, natura tace. Natura furnizeaza fapte, nu si explicatii. Stiinta poate, de exemplu, sa constate moartea unei persoane si cauza decesul: otravire cu cianura. Dar cine si de ce a comis crima? Pentru aceste întrebari, savantul trebuie sa recurga la imaginatia sa.

În acest punct am ajuns la o prima mare descoperire: ca, pe lânga fapte si legi stiintifice, savantul mai are nevoie si o schema explicativa, pe care o gaseste& în propria sa minte.

Da, stiinta se bazeaza pe observare si experimentare. Dar stiinta nu se limiteaza doar la atât. Scopul ei mai înalt este sa integreze informatia respectiva într-un sistem explicativ despre lume, sistem pe care savantul o are în mintea lui. Astfel, asezând observatii si experimente, împreuna cu legi stiintifice, într-o schema explicativa izvorâta din mintea lui, savantul ajunge sa formuleze o teorie stiintifica. În acest fel, stiinta furnizeaza o tentativa de carte tehnica a lumii, dupa explicatiile sugerate de savanti.

Stiinta  ce nu este!

Stiinta este o Biblie care lamurea toate tainele !? si care cuprindea toate raspunsurile !?. În realitate, stiinta nu se ocupa cu toate laturile existentei. De aceea nici nu detine toata cunostinta. Exista limitari precise care restrâng sfera cunoasterii stiintifice doar la anumite segmente ale existentei si care-i confera un caracter relativ.

Vom enumera câtevai limitari ale stiintei

Stiinta nu se ocupa decât de faptele stiintifice. Atunci: este Stefan cel Mare un fapt stiintific? Nu, pentru ca el nu poate fi nici repetat si nici masurat. El este doar un fapt istoric. Stiinta nu poate investiga trecutul, pentru ca nu-l poate repeta! Faptele trecutului nu pot constitui obiectul stiintei exacte. Metoda stiintifica e cea care limiteaza stiinta doar la timpul prezent.

Preview document

Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 1
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 2
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 3
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 4
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 5
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 6
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 7
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 8
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 9
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 10
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 11
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 12
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 13
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 14
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 15
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 16
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 17
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 18
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 19
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 20
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 21
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 22
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 23
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 24
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 25
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 26
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 27
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 28
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 29
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 30
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 31
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 32
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 33
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 34
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 35
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 36
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 37
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 38
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 39
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 40
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 41
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 42
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 43
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 44
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 45
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 46
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 47
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 48
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 49
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 50
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 51
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 52
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 53
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 54
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 55
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 56
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 57
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 58
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 59
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 60
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 61
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 62
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 63
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 64
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 65
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 66
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 67
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 68
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 69
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 70
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 71
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 72
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 73
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 74
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 75
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 76
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 77
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 78
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 79
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 80
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 81
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 82
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 83
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 84
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 85
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 86
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 87
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 88
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 89
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 90
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 91
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 92
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 93
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 94
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 95
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 96
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 97
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 98
Disputa dintre Știință și Religie - Pagina 99

Conținut arhivă zip

  • Disputa dintre Stiinta si Religie.doc

Alții au mai descărcat și

Fizica Ultima Frontieră

0. Prefata - Introducere "Nu am nici o îndoiala ca în realitate viitorul va fi într-o masura enorma mai surprinzator decât orice îmi pot imagina....

Cuantificarea câmpului electromagnetic - ipoteza fotonilor, efectul fotoelectric și efectul Compton

Ideea structurii atomiste a luminii este veche şi a fost dezvoltată încă de Newton ca o teorie coerentă, în limitele concepţiilor fizicii clasice...

Interferența luminii - dispozitivul lui Young

Câmpul electromagnetic care are o variaţie periodică în spaţiu şi timp se poate propaga (transmite din aproape în aproape) formand o undă...

Teoria cuantică

Timp de mai mult de un secol, multi cercetatori au incercat sa afle cum functioneaza energia in interiorul organismului uman si, de asemenea, sa o...

Forțe și modele nucleare

Pentru explicarea stabilităţii nucleelor, trebuie admis că în interiorul lor, pe lângă forţele de respingere electrostatică dintre protoni mai...

Antimateria - Combustibilul Viitorului

ANTIMATERIA. Antimateria este, in opinia tuturor, combustibilul viitorului. Si, este reala. Cantitati extrem de mici sunt produse chiar pe Pamant....

Este sau Nu Posibilă o Teorie Cuantică a Mentalului

În ultimii ani, în ştiinţa cognitivă s-a manifestat o controversă importantă asupra ideii de a se apela la fizica cuantică pentru explicarea...

Lumină și fizică cuantică

Am studiat pîna acum propagarea, reflexia, refractia, difractia, polarizarea, împrastierea si interferenta luminii. Ne vom ocupa în continuare de...

Te-ar putea interesa și

Teme biblice în lumina cercetărilor științifice actuale

INTRODUCERE Actul creaţiei, în mod fundamental implică necesitatea unui sens profund. Este un sens semnificativ care va străbate întreaga istorie...

Sensul Eshatologic al Creației

Introducere Motivaţia alegerii temei Sensul eshatologic al creaţiei ca teză de doctorat provine din profunda convingere că teologia ortodoxă se...

Activitati specifice în cdi pentru punerea în valoare a abilităților practice

Introducere Lucrarea de față este rezultatul unei cercetări pe care am facut o si care are ca scop punerea în evidență a relației dintre gândirea...

Etica jurnalistcă

Să începem cu o întrebare aparent simplă:care sunt obiectivele noastre legate de predarea sau studierea eticii în mass media?Este ușor sa creăm...

Criza financiară actuală vs criza anilor 30

Introducere Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Biserica - un grup de interese ancestral în România și Vatican

1.Argument Diversitatea credintelor este parte a diversitatii culturale a omenirii, este parte a traditiilor, parte a dreptului la libera...

Educația

1. CONCEPTUL DE EDUCATIE Termenul de educatie se pae ca a fost pus in circulatie pe la 157 ca echivalent al expresiilor “instruire”, “infiintare”...

Istoria relațiilor internaționale

CURS INTRODUCTIV 1.Obiectul si problematica cursului de Istoria Relatilor Internationale; 2.Importanta disciplinei, raporturi cu alte stiinte...

Ai nevoie de altceva?