Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2378
Mărime: 14.40KB (arhivat)
Publicat de: Renata Nica
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIE AEROSPATIALA

Extras din proiect

INFLUENTA VAPORILOR DE APA ASUPRA ZBORULUI CLASIFICAREA NORILOR

Vaporii de apa din atmosfera, sub influenta variatiilor de temperatura, trec din faza gaszoasa în cea lichida (sub forma de picaturi) prin fenomenul de condensare, sau direct în faza solida prin fenomenul de sublimare.

Aceste doua fenomene produc în atmosfera precipitatii, numite hidrometeroi (ceata, ploaie, burnita, zapada, etc). Condensarea si sublimarea vaporilor de apa se produc în atmosfera numai când ei ating starea de saturatie, ca rezultat al scaderii temperaturii cu înaltimea. Fenomenele care se produc datorita condensarii vaporilor de apa influenteaza foarte mult zborul avionului, cauzându-i pilotului probleme de vizibilitate(ploaia, ceata, zapada, grindina), dar si influentând fortele ce actioneaza asupra avionului.

Unul dintre pericolele pentru navigatia aeriana sunt norii cumulonimbus (Cb), care sunt denumiti si complexe orajoase.

a)Conditii de formare:-instabilitate într-un strat de grosime apreciabila pe mai multe mii de metri.

-o cantitate de umezeala adecvata, în troposfera inferioara, precum si un proces care ar produce saturatia.

-energia necesara ascendentei particulei de aer de la sol.

Orajele care se formeaza în aceeasi masa de aer au la baza cauza termica, încalzirea neuniforma a scoartei terestre si a aerului umed care se ridica de la sol rapid, racindu-se în altitudine. Ele se produc, în general, dupa-amiaza si de regula vara. Cele care se formeaza deasupra oceanelor au intensitate maxima noaptea. Orajele în aceeasi masa de aer se produc si atunci când aerul umed si instabil este ridicat deasupra unui vârf sau generalizate deasupra lantului muntos.

Orajele frontale se produc frecvent în fronturile reci, dar se pot întâlni si însotind frontul cald.

În cadrul frontului cald, orajele se produc atunci când aerul cald, instabil, se ridica deasupra aerului rece care se retrage. Sunt mai putin frecvente decât orajele frontului rece. În cadrul frontului rece se produc oraje atunci când o masa de aer rece patrunde într-o masa de aer instabil si mai cald, care este silit sa urce rapid pe panta aerului rece. Norii Cb astfel formati se întind pe sute de km lungime si pe câteva zeci de km latime, cu spatii largi, mai putin turbulente între celulele orajoase. În aceeasi masa de aer, orajele au dezvoltarea maxima vara, si depind de marimea instabilitatii si de grosimea stratului atmosferic instabil.

b)Fenomenele orajoase au 3 stadii de dezvoltare:

-stadiul de evolutie (stadiul de cumulus), în care predomina curentii ascendenti.

-stadiul de maturitate în care norul Cb apare mult dezvoltat. Picaturile de apa devin destul de mari încât încep sa cada sub forma de precipitatii. Asa apar curentii descendenti care ating solul, dând racire si rafale ale vântului.

-stadiul de disipare apare când curentul ascendent devine descendent, iar precipitatiile diminueaza, si, desigur, si viteza descendentei. Vârful norilor se aplatizeaza luând forma de nicovala.

c)Efectele asupra avionului la zborul în fenomene orajoase

Efectele asupra avionului la zborul în fenomene orajoase

Efectele turbulentei: rafalele impun avionului variatii bruste ale portantei, care duc la modificari în starea sa, datorita urcarilor si coborârilor foarte frecvente. Viteza curentilor verticali este diferita în interiorul norului. Aceasta poate depasi 30 m/s dând turbulenta puternica. Avionul care patrunde în turbulenta sufera un impact a carei violenta este cu atât mai mare cu cât:

- viteza aerului este mai mare si în rafale

- avionul zboara mai repede

- avionul este mai mare

Se poate ajunge în cazul unor eforturi asimetrice (vânt de forfecare) la o solicitare a celulei care sa depaseasca local rezistenta sa si sa duca la ruperea ei.

Efectele givrajului: picaturile de apa supraracita se întâlnesc în toate formele în interiorul Cb-ului. Astfel, picaturile de apa supraracita în stare lichida, la trecerea unui avion prin aceasta, se preling pe avion si apoi îngheata. Caderile fiind rapide, pâna la înghetarea primului set de picaturi, cad si altele care înghetând dau givrajul sticlos. La trecerea unui avion prin zona cristalelor fine de gheata, apare givrajul opac sau a celui mixt. Givrajul duce la înrautatirea portantei avionului, la scaderea puterii motorului, deci implicit si la scaderea vitezei de înaintare, etc.

Preview document

Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 1
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 2
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 3
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 4
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 5
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 6
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 7
Influența Vaporilor de Apă asupra Zborului Clasificarea Norilor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Influenta Vaporilor de Apa asupra Zborului Clasificarea Norilor.doc

Te-ar putea interesa și

Influența vaporilor de apă asupra zborului - clasificarea norilor

Norii si vremea asociata lor Prima clasificare a norilor a fost cea propusa de Luke Howord in 1803. Aceasta clasificare porneste de la...

Ai nevoie de altceva?