Instrumente Muzicale cu Tuburi si Corzi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Instrumente Muzicale cu Tuburi si Corzi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 56 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cristina Onea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Fizica

Extras din document

Instrumente muzicale

Un instrument muzical este un obiect, construit cu aceasta intentie, folosit pentru a emite vibraţii sonore ordonate într-o manieră specifică logicii fiinţelor omeneşti, numita muzica.

Principalele clase de instrumente muzicale acustice sunt:

a) instrumente cu coarde:

prin frecare

prin ciupire

prin apasare

b) instrumente cu mecanism de claviatura

c) instrumente de suflat:

- din arama

- din lemn

- cu structura complexa

d) instrumente de percutie:

- acordabile

- autofone

Sunetele muzicale şi frecvenţa lor

Procesul prin care se atribuie nume de note diferitelor înălţimi (frecvenţe) se numeşte acordare. În muzica contemporană, acordajul se realizează astfel încât frecvenţei de 440Hz să îi corespundă nota La (A).

Diferenţa în numărul de vibraţii pe secundă dintre două sunete cu înălţimi diferite se numeşte interval (primă - aceeaşi înălţime, secundă, terţă, cvartă, cvintă, sextă, septimă, octavă, ş.a.m.d). Două sunete cu frecvenţa , respectiv , se află la o octavă unul de celălalt, deci reprezintă aceeaşi notă muzicală.

Spre exemplu, fiecare notă La poate fi exprimată matematic astfel:

Astfel, folosind formula de mai sus, putem obţine lista de note La cu înălţimiile cuprinse între 20Hz şi 20.000 Hz, adică spectrul auditiv uman.

Johann Sebastian Bach a fost cel care a introdus scara uniform temperată în muzică. În această scară există 12 semitonuri în interiorul fiecărei octave, frecvenţele notelor succesive separate printr-un interval de un semiton formând un raport constant, egal cu :

Rezonanta

REZONANŢA este fenomenul care se produce când un corp de dimensiuni mari este făcut să vibreze sub acţiunea unei forţe aplicate la intervale regulate. Reprezinta proprietatea unor corpuri si a unor încăperi de a întări şi prelungi sunetele.

Cel mai obişnuit exemplu este cel a două instrumente muzicale aflate la mică distanţă: când unul dintre instrumente este folosit, celălalt incepe si el să vibreze, dacă are aceeaşi rezonanţă acustică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente Muzicale cu Tuburi si Corzi.ppt