Activitățile Agricole din Orientul Apropiat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3261
Mărime: 102.50KB (arhivat)
Publicat de: Romeo Ghiță
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Delimitarea regiunii 2
  3. 3. Caracteristici fizico-geografice 2
  4. 4. Populaţia regiunii şi aşezările rurale 3
  5. 4.2. Populaţia în Orientul Apropiat 3
  6. 4.3. Aşezările rurale 3
  7. 4.2.1. Trăsături generale 3
  8. 4.2.2. Aşezările rurale în Orientul Apropiat 3
  9. 5. Activităţile agricole 4
  10. 5.1. Definiţia agriculturii 4
  11. 5.2. Cultura plantelor 4
  12. 5.3. Creşterea animalelor 5
  13. 5.4. Tehnici de cultivare 5
  14. 5.5. Peisaje agrare cultivate 6
  15. 6. Concluzii 6
  16. 7. Bibliografie 7

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Timp de milenii, agricultura, cultura plantelor şi creşterea animalelor, a constituit unica ocupaţie a vechilor civilizaţii.

Orientul Apropiat este leagănul civilizaţiei noastre, locul în care au apărut acum 12.000 de ani primele sate şi culturi agricole. De ce tocmai aici- Pentru că era regiunea cu cele mai variate specii de plante şi animale, cu o climă numai bună pentru ca vânătorul-culegător să se metamorfozeze în agricultor şi crescător de animale.

Începuturile agriculturii diferă pe suprafaţa Globului, în raport cu epoca de apariţie a tehnicilor de utilizare a solului. Cele mai vechi forme de agricultură în Orientul Apropiat sunt semănăturile speciilor sălbatice de grâu, orz, linte, mazăre şi măslin, premergătoarele viitoarelor produse agricole. După încă jumătate de mileniu, aici vor fi domesticite, pentru prima dată, caprinele şi ovinele

Orientul Apropiat este o regiune cu limite foarte ambigue care se confundă deseori cu Orientul Mijlociu.

2. DELIMITAREA REGIUNII

Orientul Apropiat denumeşte o arie geografică ce constituie obiectul unor delimitări extrem de diferite între ele, tribuitare unor origini diferite ale autorilor, formaţiei lor profesionale şi nu în ultimul rând, naturii intereselor lor politice. Pe fondul acestei veritabile “nebuloase” conceptuale, o sumară incursiune în istoricul terminologic al ariei, precum în cele ce urmează, nu va spulbera confuziile. Probabil că puţini pot spune siguri pe ei care ar trebui să-i fie limitele şi de ce. Există o mare diversitate de delimitare a acestei regiuni.

Dezbaterea, mai ales pe marginea denumirilor “Orient Mijlociu” şi “Orient Apropiat”, a continuat însă inclusiv în primele decenii ale secolului al XX-lea. În încercarea de a delimita cele două regiuni, imediat după “Marele Război”, cartografii britanici au optat pentru a plasa în aria numită “Orient Apropiat” Balcanii, Turcia, Cipru, Siria, Libanul, Palestina, iar ocazional şi Egiptul.

Orientul Apropiat reuneşte un număr de 14 ţări - Turcia, Siria, Liban, Israel, Teritoriile Autonome Palestiniene, Iordania, Irak, Iran, Kuweit, Arabia Saudită, Bahrein, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman, Yemen – enumerate pe criteriul aşezării geografice, localizate în Vestul Asiei, întinzându-se pe o suprafaţă de 6.327.473 km2 şi o având o populaţie de aproximativ 240.591.000 locuitori (în anul 2000), aproximativ 3,82% din populaţia lumii.

M-am oprit asupra unei variante şi anume aceea că Orientul Apropiat cuprinde Turcia şi ţările de pe coasta de est a Mediteranei, numită Levant Am exclus Peninsula Balcanică, aceasta fiind în Europa şi Cipru, Irak, Iran, Kuweit, Arabia Saudită, Bahrein, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman, Yemen, acestea localizându-le, după parerea mea, în Orientul Mijlociu.

Egiptul, deşi este situat în Africa, este de obicei considerat a face parte din regiunea Orientului Apropiat, datorită numeroaselor similitudini cu alte state din regiune.

3. CARACTERISTICI FIZICO-GEOGRAFICE

Relieful influenţează repartiţia culturilor agricole prin dispoziţia treptelor de altitudine, fragmentării, expoziţiei versanţilor şi înclinarea pantelor.

Cea mai mare parte a regiunii are un climat arid, dar întâlnim şi un climat mediteraneean.

În ţările est-mediteraneene clima se caracterizează prin ierni ploioase şi relativ reci şi veri toride (Amman, valea Iordanului, 49°C în iulie), foarte uscate, cu vânturi fierbinţi dinspre deşertul Siriei. În Negev şi valea Iordanului ariditatea este extremă (precipitaţii sub 100 mm/an), făcând necesare irigaţiile pentru dezvoltarea activităţii agricole.

În Turcia clima este variată, temperat-continentală în cea mai mare parte a teritoriului, cu ierni severe în Anatolia centrală şi blânde în sud şi pe litoralul Mării Negre. Verile sunt fierbinţi în toată ţara, iar precipitaţiile sunt bogate în munţi şi reduse în restul ţării.

În Iordania, apropierea vastului deşert arabo-sirian şi prezenţa marii fracturi tectonice influenţează condiţiile naturale.

4. POPULAŢIA REGIUNII ŞI AŞEZĂRILE RURALE

4.1. Populaţia în Orientul Apropiat

Partea vestică a Orientului Apropiat, numită şi semiluna verde fertilă, se întinde de la litoralul mediteranean şi riftul de lângă Marea Moartă, de-a lungul văii Iordanului, Mării Galileei şi a văii Beeka până în nord-vestul Siriei. Majoritatea locuitorilor sunt arabi (27 milioane). Evreii sunt în număr de aproximativ 5,5 milioane, în timp ce ce 2,2 milioane de kurzi trăiesc în nord-estul Siriei şi în Liban.

Kurzii nu au propria lor ţară, ci sunt împărţiţi în Kurdistanul muntos, care este împărţit între Turcia, Siria, Irak şi Iran.

Poporul evreu este originar din Orientul Apropiat, îndeosebi din regiunea numită în antichitate Ţara lui Israel.

Dacă există vreo parte a lumii despre care se poate spune că este prea mică pentru complexitatea contradicţiilor sale, aceasta este cu siguranţă partea Levantului din Asia de sud-vest. În Antichitate, în această zonă au alternat influenţele vechilor civilizaţii ale asirienilor, babilonienilor şi fenicienilor, ca şi ale grecilor si romanilor.

Preview document

Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 1
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 2
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 3
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 4
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 5
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 6
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 7
Activitățile Agricole din Orientul Apropiat - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Activitatile Agricole din Orientul Apropiat.doc

Te-ar putea interesa și

Pensiunea Dorina

Pensiunea Dorina – Botiza Maramures LOCATIE Comuna Botiza este situata in partea centrala a judetului, in sudul Depresiunii Maramures, la...

Cultura plantelor industriale

Argument Rezultatul final al muncii depuse in ramura cultivarii plantelor il constituie productia vegetala. Cantitatea totala de produse...

Hrana populației lumii - analiza riscurilor

INTRODUCERE Suprapopularea planetei este cea mai mare problema cu care se confrunta omenirea. Apoi urmeaza schimbarile climatic. In acelasi timp,...

Contractul de vânzare-cumpărare

Vanzarea-cumpararea este un contract prin care una dintre parti ( vanzatorul) stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti...

Orientul apropiat - populația, așezările rurale și activitățile agricole

Orientul Apropiat este un termen utilizat de obicei de arheologi şi istorici, uneori şi de către jurnalişti şi analişti, referindu-se la regiunea...

Curs Sociologie

1.4.1 Perspectiva evolutionista a fost prima formulata în sociologie, fiind fundamentata în special pe lucrarile lui Auguste Comte si Herbert...

Economie Mondială

Tendinte actuale în economia mondiala Capitolul I FUNDAMENTELE ECONOMIEI MONDIALE Introducere Acest capitol abordeaza aspectele conceptuale ale...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Ai nevoie de altceva?