Agricultură în Județul Giurgiu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9545
Mărime: 89.98KB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Iosif
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Introducere

Eu am ales sa vorbesc despre judetul Giurgiu din punct de vedere agricol si turistc deaorece este una dintre cele foarte frumoase zone din sudul Romaniei . Judeţul Giurgiu are o identitate de judeţ agricol important, statut ce trebuie revitalizat prin revigorarea agriculturii şi industriei alimentare, domenii cheie pentru dezvoltarea judeţului Giurgiu.

Judeţul Giurgiu este un judeţ cu potenţial major de a prelua anumite servicii sociale şi a dezvolta o bază pentru furnizarea acestora. Situaţia demografică a Regiunii Sud-Muntenia precum şi a Municipiului Bucureşti este deosebit de sensibilă, populaţia dependentă crescând constant. Judeţul Giurgiu are şansa de a dezvolta servicii sociale care să asigure necesarul unei populaţii îmbătrânite şi a oferi o şansă la un nivel de trai mai bun acestui segment al populaţiei.

Dezvoltarea si profesionalizarea resurselor umane este o ţintă importantă pentru judeţ, corelată cu nevoia de a atrage noi investiţii economice care pot asigura o dezvoltare strategică sustenabilă. Prin instruire şi crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea economică a judeţul Giurgiu poate fi corelată cu obiectivele Agendei Lisabona pentru crearea unei „societăti bazate pe cunoaştere”. Educaţia antreprenorială, încă de la nivelul şcolii şi formării iniţiale, este un factor important pentru realizarea ţintelor de tip Agenda Lisabona. Pentru economia judeţeană, forţa de muncă profesionalizată si infrastructura modernă sunt elemente care pot genera o valoare adăugată si o crestere economică reală. Localizarea în Giurgiu a unor investiţii noi constituie un obiectiv principal al autorităţilor judeţene şi o nevoie evidentă, identificată la nivelul percepţiei publice.

Strategia de Dezvoltare a judeţului Giurgiu va cuprinde drept obiective prioritare problemele identificate în această sectiune, anume modernizarea drumurilor, a transportului fluvial şi va susţine dezvoltarea transportului, pentru a asigura o infrastructură de transport echilibrată, la standarde europene. În felul acesta va creşte accesibilitatea, vor spori oportunităţile de afaceri şi se vor îmbunătăţi calitatea, eficienţa şi viteza serviciilor de transport, va creşte volumul traficului de marfă şi pasageri în condiţii de protecţie a mediului.

Pentru respectarea standardelor UE şi a acquis-ului comunitar în sectorul apă, principalul obiectiv al Strategiei îl constituie extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, astfel încât să se asigure servicii adecvate de furnizare a apei şi de canalizare.

În ciuda situaţiei actuale deficitare, sudul regiunii dispune de suficiente oportunităţi de dezvoltare, care pot constitui tot atâtea pârghii de reducere a deficitului de dezvoltare faţă de judeţele mai dezvoltate din nord.

I.Cadrul natural si caracteristicile acestuia

Judetul Giurgiu este situat în partea de sud a tarii, în cadrul marii unitati geografice numita Câmpia Româna si este strabatut de paralela 43°53` latitudine nordica si meridianul 25°59` longitudine estica.

Suprafata este de 3.526 km2 si se învecineaza la Est cu judetul Calarasi, la Vest cu judetul Teleorman, la Nord-Est cu municipiul Bucuresti, la Nord cu judetul Dâmbovita, la Nord-Vest cu judetul Arges, iar la Sud, pe o lungime de 72 km, fluviul Dunarea îl desparte de Bulgaria

Relieful judetului Giurgiu este monoton, format din 5 unitati principale ale Câmpiei Române: Burnas, Vlasia, Gaveanu-Burdea, Titu si Lunca Dunarii.

Altitudinea maximă este de 136 m, înregistrată în nordul judeţului, iar altitudinea minimă este de 12 m, în Lunca Dunării.

Reteaua hidrografica este alcatuita din râurile care dreneaza teritoriul judetului, dar care îsi au obârsia în zonele mai înalte. Din aceasta categorie fac parte Argesul cu afluentii sai principali (Dâmbovita, Sabarul, Neajlovul) si fluviul Dunarea care reprezinta colectorul general.

La aceasta se adauga râurile ce apartin retelei hidrografice autohtone: Ilfovul, Câlnistea si Pasarea – toate având numai partial bazinul de receptie pe teritoriul judetului.Pe teritoriul judetului se întâlnesc atât lacuri naturale cât si antropice, cel mai important fiind lacul Comana situat în lunca Neajlovului.

Clima este de tip continental, cu veri foarte calde, cu cantitati de precipitatii nu prea importante ce cad sub forma de averse, si ierni reci, marcate la intervale neregulate de viscole puternice dar si de încalziri frecvente. În extremitatea sudica a judetului se individualizeaza topoclimatul specific al luncii Dunarii, cu veri mai calduroase si ierni mai blânde decât în restul câmpiei.

Resursele naturale sunt putine si sunt reprezentate de: zacamintele de petrol din partea de nord a judetului (Cartojani, Gaiseni, Roata de Jos, Mârsa, Floresti-Stoenesti, Buturugeni, Gradinari, Bolintin-Deal), pietrisurile si nisipurile care se extrag din albiile râurilor Arges (Ogrezeni, Malu Spart, Gaiseni, Gradinari), Neajlov (Vadu Lat, Bucsani) si Dunare.

Flora este formată din păduri de stejar şi o vegetaţie ierboasă, cele mai răspândite fiind gramineele şi leguminoasele.

Fauna este alcătuită din speciile a căror viaţă este legată mai cu seamă de mediul forestier cât şi de câmpie şi este reprezentată de: cerb, căprioară, vulpe, veveriţă, dihor, iepure, hârciog, şoarecele de câmp, etc.

Dintre păsări, cele mai răspândite sunt: ciocârlia, privighetoarea, ciocănitoarea, prepeliţa.

Fauna de luncă şi baltă este formată din raţe, gâşte, lişiţe, iar fauna acvatică din crap, somn, ştiucă, plătică, biban, etc.

II.Populatia si caracteristicile acesteia

Populaţia reprezintă un element esenţial al devenirii umane. De mărimea, dar şi de calitatea populaţiei depind toate procesele socio-economice dintr-un anumit spaţiu social.

La 1 ianuarie 2010 populaţia stabilă a judeţului Giurgiu a fost de 280.959 locuitori, în scădere faţă de perioadele anterioare.

Se constată o scădere a populaţiei şi în luna mai 2010.

În luna mai 2010 numărul născuţilor - vii a fost de 209, în creştere cu 24 (+ 13,0 %) faţă de luna precedentă şi în scădere cu 3 (- 1,4 %) faţă de luna mai 2009.

În aceeaşi perioadă s-au înregistrat 390 decese, în creştere cu 13 (+ 3,4 %) faţă de luna precedentă şi cu 2 (+ 0,5 %) faţă de luna mai 2009.

Preview document

Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 1
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 2
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 3
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 4
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 5
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 6
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 7
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 8
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 9
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 10
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 11
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 12
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 13
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 14
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 15
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 16
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 17
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 18
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 19
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 20
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 21
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 22
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 23
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 24
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 25
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 26
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 27
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 28
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 29
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 30
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 31
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 32
Agricultură în Județul Giurgiu - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Agricultura in Judetul Giurgiu.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Studiul Privind Protecția Persoanelor Aflate în Căutarea unui Loc de Muncă în România

MOTTO: “A fura idei de la cineva, este plagiat. A le fura de la mai mulţi, este cercetare.” După Legile lui Murphy Introducere România a...

Analiza Resurselor Umane la Nivelul Județului Giurgiu

INTRODUCERE Managerul resurselor umane a fost cunoscut ca funcţia de personal, administrare personal sau gestiunea personalului. Prin resursa...

Pozitia Judetului Giurgiu în Cadrul Regiunii 3 Sud-Muntenia

Capitolul I – Caracteristici generale Giurgiu aparţine Regiunii Sud-Muntenia, dezvoltată sub semnul sectorului auto, a industriei petroliere şi,...

Poziția județului Giurgiu în cadrul regiunii Sud Muntenia

Pozitia judetului Giurgiu in cadrul Regiunii Sud Muntenia Cap.1. Judetul Giurgiu – caracterizare generala 1.1. Asezarea geografica a judetului...

Investiții publice

Introducere Economia şi viaţa socială a satului actual, în majoritatea zonelor rurale, sunt decuplate de la economia naţională. Plecarea tinerilor...

Județul Giurgiu

1.Aşezarea geografică Judeţul Giurgiu este situat în partea de sud a ţării, în cadrul marii unităţi geografice numită Câmpia Română, cu o...

Populația și agricultura în județul Giurgiu

• Configuratia geografica si clima Municipiul Giurgiu, centrul politic, administrativ, economic si cultural al judetului cu acelasi nume este...

Monitorizarea Dunării la Giurgiu

DUNAREA LA GIURGIU Giurgiu este unul din judetele din regiunea istorica Muntenia din sudul României. Judetul se afla in sud estul Romaniei, la...

Ai nevoie de altceva?