Amsterdam

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Amsterdam.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexandru Pacurar

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Geografie, Turism

Extras din document

De ce Amsterdam?

Dacă doriţi să hoinăriţi de-a lungul canalelor, să vă plimbaţi cu bicicleta pe străzi pietruite, să mâncaţi preparate indoneziene aromate, să vizitaţi un muzeu de artă contemporană sau să fumaţi relaxat o ţigară cu marijuana, Amsterdamul vi le oferă pe toate. Apreciat pentru toleranţa sa de-a lungul secolelor, nu este de mirare că Amsterdamul a devenit destinaţia îndrăgită a diverşilor turişti care îi sunt loiali, fiecare dintre aceştia putând să-şi satsfacă un anumit capriciu, profitând de fiecare dată de amabilitatea localnicilor, atât pe străzile oraşului, cât şi în locurile publice.Amsterdam exercită o atracţie unică,in felul său.Este un loc vibrant,o comoară de bogaţii artistice,un oraş cu 900 de ani de istorie pe parcursul cărora a devenit centrul unui imens imperiu.După o perioadă de declin, a devenit metropola modernă şi tolerantă a zilelor noastre.Elegant şi senin.Amsterdam are şi o faţă nevăzută care este parte integrantă a personalităţii sale,asemenea faimoasei sale reţele de canale.Indiferent ca cauţi,acest oraş mic este plin de surprize.

Cunoaşterea Amsterdamului

Amsterdam este capitala oficială a Ţărilor de Jos, însă instituţiile fundamentale ale statului, Curtea Supremă de Justiţie, guvernul şi parlamentul îşi au sediul în Haga. Termenul de „Amsterdam” provine din alăturarea cuvintelor „dam” (baraj) şi cuvântul „Amstel” (râu ce străbate oraşul). Pe plan local, oraşului i se mai zice şi „Mokum” (oraş în limba idiş). Se poate vorbi de două elemente ciudate: în primul rând, titlul de capitală atribuit Amsterdamului este inedit, atâta timp cât autorităţile olandeze îşi au sediul în Haga iar, în al doilea rând, ţara nu se cheamă Olanda ci Netherlands, adică Ţările de Jos (Olanda de Sud şi Olanda de Nord sunt doar două din cele 12 provincii).

Amsterdam este situat pe un teren jos şi plat (4 metri sub nivelul mării) pe râurile Amstel şi Schinke, în golful Ij. Un sistem complicat de diguri, pompe şi canale asigură menţinerea apelor la un anumit nivel astfel încât oraşul şi zonele înconjurătoare să nu fie inundate. Lacul Ijsselmeer de lângă Amsterdam, a fost iniţial un golf al Oceanului Atlantic numit Zuider Zee, acum un dig lung de 32 de kilometri separă lacul de ocean şi astfel Amsterdamul a devenit un oraş interior. Capitala a fost în aşa fel construită, încât 101 kilometri de canale înconjoară partea interioară a oraşului. Prin urmare, Amsterdam este cunoscut pentru pitoreştile sale canale, nenumărate poduri şi case vechi.

În Amsterdam este un climat oceanic temperat, cu veri senine şi calde şi cu ierni umede, cu cer înnorat. Lunile cele mai secetoase sunt din februarie până în mai iar cele mai însorite sunt din mai pînă în august. Temperaturile medii anuale se situează între 0 şi 21 grade Celsius.

Tabel 1. Valorile medii ale tmperaturilor maxime şi minime din cursul unui an în Amsterdam

.

Istoricul oraşului Amsterdam

1200- 1585: Începuturile oraşului Amsterdam

Amsterdam ca oraş nu a apărut niciodată într-un document oficial până în Evul Mediu, astfel neştiindu-se nimic exact despre existenţa lui în preistorie şi perioada preromană. Totuşi, există o legendă despre apariţia oraşului care îl leagă de povestea a doi pescari care au fost surprinşi pe mare de o furtună puternică în timp ce pescuiau împreună cu câinele lor, au fost naufragiaţi şi şi-au construit un refugiu în zonele mlăştinoase, la vărsarea râului Amstel în estuarul Zuider Zee. Această aşezare fondată de cei doi pescari şi familiile lor care li s-au alăturat mai târziu, pare a constitui originea oraşului Amsterdam. Ei au pus bazele unui sat la gura râului Amstel şi, de asemenea, au construit un dig pentru a-şi proteja locinţele de ape. În 1275 oraşul apare pentru prima dată menţionat într-un document oficial, într-o cartă din din 27 octombrie 1275, în care lordul Floris al V-lea, conte al Olandei, a garantat scutirea de taxe şi dreptul la comerţ liber al locuitorilor. Amsterdam s-a dezvoltat pe malurile Amstelului şi chiar de la începutul existenţei sale locuitorii au ştiut să profite de faptul acesta şi să facă din apă un mijloc de existenţă. Poziţia geografică favorabilă şi munca grea depusă de aceştia au făacut ca micul sat să devină un mare centru comercial, un port foarte important, cu un comerţ înfloritor cu oraşele din bazinul baltic şi cel mediteranean. La începutul secolului al XVII-lea, acest comerţ pe mare a atins cote foarte înalte, iar după decăderea portului rival Antwerp, Amstredamul a devenit stăpânul mărilor, acesta reprezentând începutul a ceea ce este cunoscut ca Epoca de Aur a Olandei. Doar foarte puţine clădiri din perioada medievală au supravieţuit până astăzi. De-a lungul Evului Mediu, cea mai mare parte a caselor erau construite din lemn, material vulnerabil, astfel majoritatea au fost foarte uşor distruse. Cu toate acestea, un număr surprinzător de mare de case din Amsterdam încă mai au scheletul din lemn.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amsterdam.doc

Alte informatii

Eate un proiect la Turism in Uniunea Europiana ,facultatea de geografie Cluj.