Analiza biogeografică a județului Galați

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9887
Mărime: 57.13KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Mihai
Puncte necesare: 7
Contine descrierea biogeografica a judetului Galati si problemele de mediu cu care acesta se confrunta.

Extras din proiect

Oraşul Galaţi este unul dintre cele mai mari noduri de trafic comercial din România, conectat la principalele coridoare de comunicaţie europeană: pe cale fluvială la canalul Rhin-Main-Dunăre care leagă Marea Neagră de Marea Nordului, prin căile ferate se asigură transportul intern, iar pe linia cu ecartament mărit către ţările ex-sovietice.

În intravilanul municipiului Galaţi s-au dezvoltat zone portuare cu activităţi comerciale şi de aprovizionare, activităţi de zonă liberă şi dane pentru construcţii, reparaţii şi întreţinerea navelor fluviuo-maritime.

Reşedinţa administrativǎ - Galaţi - este al 5-lea oraş al ţǎrii ca mărime (293523 locuitori) şi cel mai mare port situat pe Dunǎrea maritimǎ. Oraşul Galaţi este situat la 130 km de ţǎrmul Mǎrii Negre şi la aproximativ 250 km de Bucureşti (capitala României), Iaşi, Ploieşti, Buzǎu, Constanţa, Chişinǎu (Republica Moldova) şi Odessa (Ucraina). Judeţul Galaţi face parte din Regiunea de Dezvoltare a Sud-Estului (care include şi judeţele Vrancea, Buzǎu, Brǎila, Constanţa şi Tulcea), EuroRegiunea Dunǎrea de Jos (împreunǎ cu districtele sudice ale Republicii Moldova şi districtele vestice din Ucraina) şi Zona Comercialǎ Liberǎ Galaţi-Giurgiuleşti-Reni.

Complexul portuar este alcătuit din Porturile Comerciale Docuri şi Bazinul Nou şi Portul Mineralier.

Flota gălăţeană este cea mai mare flotă danubiană, realizând aproximativ 60% din volumul transportului naţional.

Portul este situat pe malul stâng al Dunării, între km 157+600, în aval de priza de apă şi km 155+400, în amonte de oraşul Galaţi şi gura de vărsare a Siretului în Dunăre.

Portul mineralier, ROMPORTMET SA, creat iniţial pentru a deservi Combinatul Siderurgic, este un port prestator de servicii specializate, principala sa activitate fiind descărcarea de materii prime vrac. Pe lângă această activitate, ROMPORTMET SA mai prestează şi următoarele servicii: descărcări/depozitări laminate, aprovizionări nave, închirieri utilaje.

Traficul de primiri şi expedieri care se derulează prin port este realizat atât de nave maritime, cât şi de nave fluviale, fiind echipat cu utilaje specializate pentru operarea navelor, depozitarea, transferul, primirea şi expedierea mărfurilor spre şi dinspre SC ARCELORMITTAL SA Galaţi.

Portul Docuri, specializat pentru încărcare-descărcare mărfuri generale, are un potenţial de operare de aproximativ 1.000.000 tone anual.

Amplasat pe malul stâng al Dunării oraşul Galaţi are patru porturi, un port pentru transportul de persoane şi trei pentru transportul de mărfuri. Având aproximativ 6,5 km de chei şi pescajul de 7,3 m, portul asigură un trafic de mărfuri permiţând accesul navelor de până la 30.000 tdw.

Construcţiile navale, ramură de mare tradiţie în oraş, furnizează flotei fluviale şi maritime nave de până la 55.000 tdw (barje, vrachiere, mineraliere, remorchere, petroliere) şi platforme de foraj marin. În privinţa traficului portuar de mărfuri, cel fluvial deţine ponderea de 78,9% din cantitatea totală de mărfuri încărcate sau descărcate, în timp ce traficul maritim reprezintă 21,1%.

Cel mai important centru de cercetare şi proiectare navală din România, ICEPRONAV SA Galaţi, înfiinţat în 1966, deţine un departament de proiectare a navelor, structurilor şi echipamentelor navale, precum şi un departament de producţie şi de testare a modelelor şi prototipurilor. Din anul 2002 ICEPRONAV este membra a grupului ICE Holdings, din Marea Britanie, care deţine 98,3% din acţiunile firmei.

Industria metalurgică din Galaţi realizează 55,6% din producţia de oţel a României, 55% din cea a producţiei de laminate şi 90,4 % din producţia de tablă şi benzi laminate la rece. Mai mult de jumătate din producţia metalurgică este exportată.

În Galaţi se găseşte singurul parc de software din România. Inaugurat în martie 2004 ca iniţiativa a consorţiului format din Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Local Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi si S.C. Nevrom – Centru de Afaceri S.A. Galaţi, a avut de la bun început un grad de ocupare de 100%. În prezent, în parcul de software Galaţi lucrează 500 de angajaţi permanenţi plus încă aproape 100 de colaboratori, la un număr de 31 de firme, dintre care patru, racle, HP, Microsoft şi Sun Microsystems, au deschis, împreuna cu Universitatea Dunărea de Jos, centre de cercetare şi dezvoltare. Parcul de Software este situat in imediata vecinătate a Zonei Libere Galaţi, având facilităţi de acces rutiere, feroviare si navale.

Turismul gălăţean, mai puţin susţinut de forme spectaculoase de relief, valorifică un patrimoniu turistic variat în care cursurile de apă, pădurile seculare şi podgoriile vestite au un rol determinant. În plus o mare parte a fluxului turistic naţional şi internaţional, în trecere spre litoralul Mării Negre sau frumuseţile Deltei, este „convins” şi de personalitatea valorilor turistice ale Galaţiului, bine definite şi prin potenţialul ecologic.

Turismul reprezintă un potenţial de importanţă pentru judeţul Galaţi nu atât prin patrimoniul turistic neutilizat pe măsură ci, mai cu seamă, prin funcţia pe care ar putea să o aibă în atragerea şi redistribuirea componentelor fluxului turistic.

Judeţul Galaţi dispune de monumente şi situri arheologice, rezervaţii naturale, numeroase monumente arhitecturale din secolele XIX - XX, biserici şi ansambluri bisericeşti din sec. XVIII -XIX, precum şi numeroase parcuri urbane cu valoare dendrologică amenajate peisagistic.

Preview document

Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 1
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 2
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 3
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 4
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 5
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 6
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 7
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 8
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 9
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 10
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 11
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 12
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 13
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 14
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 15
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 16
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 17
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 18
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 19
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 20
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 21
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 22
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 23
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 24
Analiza biogeografică a județului Galați - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Analiza Biogeografica a Judetului Galati.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza sistemului de așezări din Județul Galați

I. Analiza intrajudeţeană a judeţului Galaţi I.1. Aşezarea geografică Judeţul Galaţi, cu o suprafaţă de 4.466,3 km2, reprezentând 1,9% din...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Dezvoltare durabilă

Ce este dezvoltarea durabila? In ultimii ani, la nivel international, se pune tot mai frecvent problema concilierii progresului economic si social...

Te-ar putea interesa și

Reconstrucția ecologică a ariei naturale protejate Balta Comana

INTRODUCERE Dintre componentele esențiale ce alcătuiesc mediul ambiant, un loc aparte îl ocupă diversitatea biologică. Prin aderarea României,...

Ai nevoie de altceva?