Analiza Comparativa a Activitatilor Turistice intre Regiunea Sud-Est si Corsica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Comparativa a Activitatilor Turistice intre Regiunea Sud-Est si Corsica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Eugen Rusu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Geografie, Turism

Cuprins

I. Introducere 3
II. Localizare geografică a regiunilor şi locul în ierarhia regională a ţării 4
II.1. Localizarea geografică a Regiunii Sud-Est 4
II.2. Localizarea geografică a Regiunii Corsica 5
III. Potenţialul turistic natural şi antropic 6
III.1. Potenţialul turistic natural 6
III.2. Potenţialul turistic antropic 8
IV. Accesibilitatea turistică 9
V. Amenajări turistice 10
VI. Fluxuri turistice 12
VII. Oportunităţi şi constrângeri de dezvoltare 12
VIII. Concluzii 13
IX. Bibliografie 14

Extras din document

I. Introducere

Lucrarea de faţă reprezintă o analiză comparativă a activităţilor turistice din două regiuni de rang NUTS II , respectiv Regiunea de dezvoltare 2 Sud-Est din România şi Insula Corsica, regiune de acelaşi rang, din Franţa.

Nomenclatorul Unităţilor Teritoriale pentru Statistică (NUTS) a fost conceput de către Oficiul European de statistică (Eurostat) pentru a crea o singură structură coerentă a distribuţiei teritoriale la nivelul întregii Uniuni Europene. El a fost folosit în legislaţia comunitară caracteristică fondurilor structurale încă din 1998. Actuala nomenclatură împarte statele membre UE în 78 nivele NUTS 1, 210 nivele NUTS 2 şi 1.093 nivele NUTS 3.

România este împărţită în opt regiuni de dezvoltare de rang NUTS II: Nord- Vest, Nord- Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucureşti şi Ilfov. Acestea nu au personaliate juridică fiind un acord liber între consiliile judeţene pentru atragerea de fonduri europene.

Franţa este împărţită în 26 regiuni : 21 dintre acestea sunt în partea continentală a Franţei metropolitane, una este Corsica pe insula omonimă, (cu toate că strict vorbind, Corsica este o colectivitate teritorială nu o regiune dar este uzual considerată regiune) iar 4 regiuni sunt situate peste mări. Aceste regiuni sunt subdivizate în departamente. Regiunile Franţei considerate de rang NUTS II sunt: Alsacia, Aquitania, Auvergne, Normandia de Jos, Bourgogne, Bretania, Centru, Champagne-Ardenne , Corsica (statut special), Franche-Comté, Normandia de Sus, Île-de-France, Languedoc-Roussillon, Limousin, Lorena, Midi-Pirinei, Nord-Pas de Calais, Pays de la Loire,Picardia, Poitou-Charentes, Provence-Alpi-Coasta de Azur, Ron-Alpi la care se adaugă departamentele de peste mări , Guzana Franceză, Martinica, Guadelupa şi Reunion.

Prin acest studiu s-a încercat oferirea unei imagini comparative a celor două regiuni din punct de vedere al activităţilor turistice, evidenţiind atât asemănările şi deosebirile lor cât şi aspectele pozitive dar şi negative, plusurile şi minusurile unei regiuni în comparaţie cu cealaltă. Am ales două regiuni din ţări diferite, cu un nivel de dezvoltare diferit, motivaţia fiind aceea de a descoperi gradul de dezvoltare la care se află o regiune din ţara noastră comparativ cu una din altă ţară şi a identifica mijloacele şi strategiile prin care Regiunea 2 Sud-Est poate fi o destinaţie pentru turişti la fel de importantă ca şi Corsica.

II. Localizare geografică a regiunilor şi

locul în ierarhia regională a ţării

II.1. Localizarea geografică a Regiunii Sud-Est

Regiunea Sud-Est este o regiune de dezvoltare a României, creată în 1998. Ca şi celelate regiuni de dezvoltare, nu are puteri administrative, funcţiile sale principale fiind coordonarea proiectelor de dezvoltare regională şi absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană.

Judeţele care fac parte din această regiune de dezvoltare sunt: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea. Centrul administrativ al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, este Municipiul Brăila.

Regiunea Sud - Est este situată în partea de sud-est şi se invecinează la nord cu Regiunea Nord-Est, la vest cu Regiunea Centru şi Regiunea Sud-Muntenia, la sud cu Bulgaria, la est cu Republica Moldova, Ucraina şi ţărmul Marii Negre. Acoperind 35.762 km² sau 15 % din suprafaţa totală a tării, regiunea este a doua ca marime din cele 8 ale Romaniei.

În 2004, Regiunea avea o populaţie de 2.850.318 locuitori, reprezentând 13,1 % din populaţia ţării; densitatea de 79,7 loc/kmp este sub media pe ţară (90,91 loc/kmp).

Harta nr.1. Regiunile de dezvoltare din România

Sursa: Hartă realizată de Stănilă Cristian în Arc Gis 9.2.

II.2. Localizarea geografică a Regiunii Corsica

Corsica este una dintre cele 26 regiuni ale Franţei situată pe insula omonimă din Marea Mediterană, la 200 km de Coasta de Azur, la vest de Toscana şi la nord de Sardinia.

Din punct de vedere administrativ, Corsica este organizată diferit faţă de celelalte regiuni ale Franţei continentale, fiind constituită sub forma unei colectivităţi teritoriale (franceză collectivité territoriale), având câteva puteri în plus faţă de cele ale unei regiuni. În limbaj uzual, Corsica este considerată tot o regiune şi aproape totdeauna este listată împreună cu celelalte regiuni ale Franţei, spre deosebire de regiunile ultramarine.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Activitatilor Turistice intre Regiunea Sud-Est si Corsica.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi Facultatea de Geografie şi Geologie Turism şi Dezvoltare Regională