Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2098
Mărime: 410.28KB (arhivat)
Publicat de: Miranda Vlad
Puncte necesare: 6
Facultatea de Geografie
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Regimul temperaturii aerului 4
  3. 2.1. Mediile anotimpuale ale temperaturii aerului 6
  4. 2.2. Temperaturile maxime absolute 7
  5. 2.3. Temperaturile minime absolute 7
  6. 3. Zile cu temperaturi specifice 8
  7. 4. Zile cu strat de zăpadă 9
  8. 5. Concluzie 10
  9. 6. Bibliografie 10

Extras din proiect

Introducere

Orașul Roman este situat la circa 3 km de confluența râului Moldova cu râul Siret, în partea de vest a Podișului Central Moldovenesc la altitudini cuprinse între 185 si 205 m. Orașul Roman are o suprafață totală de aproximativ 〖30 km〗^2desfășurându-se pe partea stângă a Moldovei inferioare.

Teritoriul pe care se întinde orașul este format din terasa de confluență a râurilor Moldova și Siret și terasa inferioară joasă a Siretului. În partea de est a orașului sunt desluri ce fac parte din Podișul Moldovei cu altitudini maxime de 300 m, iar în partea de vest coboară în pantă lină spre Valea Moldovei piemontul Dulceștilor care face legătura cu zona subcarpatică.

Fig. 1 Harta cu localizarea orașului Roman

Orașul Bucuresti este situat în Sud - Sud Estul României la altitudini cuprinse între 60 - 90 m, în câmpia Bucureștiului ce este o subdiviziune a câmpiei Vlăsiei cu o suprafață totală de 〖228 km〗^2.

Bucureștiul este situat în tipul de câmpie joasă, cu terase, caracteristice fiind terasele numeroase desfășurate de-a lungul râurilor ce străbat orașul, cele mai importante fiind Dâmbovița și Colentina. Relieful câmpiei este constituit dintr-o succesiune de câmpuri (interfluvii) și văi (cu terase și lunci) care se succed de la nord către sud.

Fig. 2 Localizarea Bucureștiului în cadrul României și a câmpiei Vlăsiei

Regimul temperaturii aerului

Temperatura aerului este unul din cele mai importante elemente meteorologice ce se suprapune ciclului anual, fapt datorat dependenței acestuia față de radiația solară. În orașele Roman și București, temperaturile aerului sunt influența de mai multe elemente locale cum ar fi altitudinea diferențiată a celor două orașe, dispunerea formelor de relief, poluarea aerului care este mult mai mare în București față de Roman.

Cu cât orașul este mai bine dezvoltat și mai mare în suprafață cu atât și temperatura aerului este mai ridicată față de zonele periurbane. Această diferență se poate observa foarte bine mai jos (tabelul nr. 1), unde se vede clar că temperaturile medii multianuale din orașul Roman sunt mai mici ca cele din orașul București.

Diferența este datorată atât așezării geografice, Romanul se află în partea Nord - Estică pe când Bucureștiul în partea Sud - Sud Estică a României. Dar cât și a suprafaței, Bucureștiul este de aproximativ 7 ori mai mare ca Romanul, motiv pentru care la București sunt mai multe mașini, sunt mai mulți locuitori, mai multe construcții și mai înalte, o industrie mai dezvoltată, elemente care conduc la creșteri semnificative de temperatură. Valorile multianuale pentru perioada 1971 - 1980 sunt de 8,5 ˚C la Roman și 10,9 ˚C la București.

Diferența de temperatură între cele două stații meteorologice aflate în arealele urbane Roman și București este de 2,4 ˚C, diferență datorată elementelor mai sus menționate.

Bibliografie

1. S. CIULACHE, IONAC NICOLETA, 2011, Esențial în meteorologie și climatologie, Ed. Universitară, București.

2. *** 2013, Diferențele termice între arealele orașelor Slatina și Caracal, în Revista Română de Statistice, pag. 234 - 238.

Preview document

Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 1
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 2
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 3
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 4
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 5
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 6
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 7
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 8
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 9
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 10
Analiza comparativă a regimului termic între orașele Roman și București - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa a regimului termic intre orasele Roman si Bucuresti.docx

Alții au mai descărcat și

Poluarea Aerului

1.DEFINITIE Poluarea aerului consta in schimbarea compozitiei aerului prin introducerea in atmosfera a chimicalelor,cu sau fara aparitia de noi...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?