Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 3226
Mărime: 4.84MB (arhivat)
Publicat de: Gabor R.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Geografie si Geologie
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Extras din proiect

I. Dinaminca naturală a populației în macro-județul Arad-Bihor

I.1.1Cartograma natalității în macro-județul Arad-Bihor

Natalitatea este un fenomen demografic, componenta activa si pozitiva a bilantului natural, ce indica numarul de nascuti vii raportat la mia de locuitori a unei comunitati umane.Este un fenomen complex, biologic si social, fiind influentat de o serie de factori : condițiile de viața ale populației ,practica religioasă, starea de sănătate și vârsta populației.

Cartograma ratei natalității la nivelul celor două județe a fost realizată cu ajutorul unei baze de date din anul 2006 care a fost modificată în programul Microsoft Excel și cartografiată în programul Philcarto urmând a fi adusă în forma finală cu ajutorul softului Adobe Illustrator.

Pentru realizarea acestei cartograme am folosit metoda quantilelor de împărțire în clase de valori, astfel distribuția datelor se regasește mai abundentă în clasele de mijloc dupa cum se observă pe cartogramă.

Unitățile administrative situate în partea de nord și nord-vest a macro-județului propulsează întreg teritoriul administrativ analizat, pe când partea de est și sud-est prezintă valori nu tocmai mari, care defavorizează macro-județul din punct de vedere demografic, iar indirect este supus și unor consecințe de ordin economic.

Valorile cele mai mici ale indicelui de natalitate din macro-județul Arad-Bihor se găsesc în comuna Vârfurile.2,87 unde populația vâstnică ocupă o pondere ridicată din totalul populației iar episoadele migraționale sunt puternice . Acest aspect defavorizează puternic dezvoltarea economică, iar în viitor dacă situația va persista există posibilitatea ca comuna, să se alipească unei alte unități administrative.

Comuna cu cea mai mare valoare a indicelui de natatlitate, este comuna Ineu, un mozaic confesional, cultural și etno-lingvitic, deoarece din totalul populației 57,17% sunt români, 9,41 sunt maghiari, 28,4% sunt de etnie rromă, iar 4,38 de etnie necunoscută. În această comună populția de confesiune ortodoxă are un procent de doar (56%) în timp ce penticostalii ocupa 25,27%, reformații 7,91 %,baptiști,3,17 % . Toate aceste religii încurajează, alturi de caracterul istoric al populației de etnie romă puternic procreerea și ideeile referitoare la aceasta. Așadar, această comună prosperă din punct de vedere demografic iar populația este bine susținută din punct de vedere economic, deoarece în comunitățile penticostale, baptiste, adeventiste etc. colectivul populației este solidar semenilor din toate punctele de vedere, dar în același timp este populația este sustinută din exterior de diverși agenti economici, aparținând acelorași culte.

I.1.2Cartograma mortalității în macro-județul Arad-Bihor

Mortalitatea, elementul pasiv al dinamicii naturale a populației reprezintă indicele rezultat din raportarea numărului de decese survenite în decurs de un an la numărul locuitorilor în rândurile cărora s-au produs decesele repective.

Ca și în cazul cartogramei cu rata natalității, această cartogramă a fost realizată cu ajutorul acelorași programe și a fost aplicată aceeași metodă de împărțire în clase.

Un factor principal care influențează mortalitatea este mortalitatea infantilă. Mortalitatea infantilă este foarte mare în România și implicit în macro-județul analizat față de media europenă fiind provocată de scăderea accesului la educatie, de starea infrastructurii, de lipsa medicilor sau de familie în special în mediul rural.

Analizând harta mortalității la nivelul macro- județului, observăm că valorile cele mai mari se întâlnesc în partea sud-estică a județului, ca urmare a gradului avansat de îmbătrânire a populației. Valoarea maximă se înregistrează în comuna Bata (35,36 la mie).Rate mari ale mortalității se observă și în comune precum : Silinda, Capalna, Tăut, Pleșcuța, Brazil etc. Cauzele unor valori ridicate ale mortalității pot fi puse și pe seama nivelului sanitar precar, accesibilitatea față de sistemul sanitar, nivelul de trai destul de scăzut. Toate aceastea duc la migrația populației tinere către zone atractive din punct de vedere financiar, dar și cauze geografice, precum izolarea sau accesibilitatea mijloacelor de transport care pot genera un număr ridicat de decese.

La polul opus, valorile cele mai mici se înregistrează în ariile urbane, ca urmare a dezvoltării sistemului sanitar, atât de stat cât și privat, dar și accesibilitatea mare către astfel de servicii. În mediul rural, valoarea cea mai mică se înregistrează în comuna Livada uramtă de Stei, Pauliș.

Ca o concluzie putem spune că, în acest macro județ există lacune demografice puternice iar cauza principală este situația economică existentă, aceasta spunându-și cuvântul la orice pas și în orice tablou din viața de zi cu zi al populației riverane.

Preview document

Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 1
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 2
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 3
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 4
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 5
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 6
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 7
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 8
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 9
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 10
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 11
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 12
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 13
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 14
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 15
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 16
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 17
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 18
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 19
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 20
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 21
Analiza geo-demografică a macro-județului Arad-Bihor - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Analiza geo-demografica a macro-judetului Arad-Bihor.doc

Ai nevoie de altceva?