Analiza geodemografica a statelor Marea Britanie si Mozambi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza geodemografica a statelor Marea Britanie si Mozambi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Rezumat.

Prin această analiză voi urmări evolutia statelor Marea Britanie si Mozambic sub aspect demografic, pe perioada cuprinsă între anii 1950 și 2025. Voi analiza anumiți indicatori ai populației celor două state, cum ar fi dinamica numărului total de locuitori,densitatea populației, dinamica populației,structura populației,așezările umane, prezentând însă și caracteristici generale ale celor două țări.

Cuvinte cheie.

Dinamica numărului total de locuitori, structura populației, dinamica populației , statele Marea Britanie și Mozambic, densitatea populației, așezări urbane.

Metodologie.

Graficul reprezinta metoda cea mai des intalnita deoarece este concisa, usor de interpretat si usor de alcatuit. Prezinta o imagine de ansamblu a ceea ce urmeaza a fi analizat si permite analizarea mult mai usoara a problemelor dezbatute. De asemenea ne putem da seama mai usor de amplitutidinea fenomenelor precum si de variatiile sau constanta acestora. Graficele prezente in acest articol sunt: Graficul evolutiei numarului de locuitori, densitatii populatiei, natalitatii, mortalitatii, fertilitatii, sperantei de viata la nastere, migratiei.

Tabele: Mortalitatea juvenila (sub 5 ani), somajul, evolutia nr de orase in cele doua state.

Piramida este un instrument fundamental in analiza structurii populatiei pe varste si sexe, cu o deosebita importanta descriptiva si analitica. Ea ne arata proportiile dintre efectivele pe sexe varste si grupe de varsta, oglindind, astfel „istoria” unei populatii. Cu ajutorul ei putem aprecia efectele unor fenomene ca: deficitul de nasteri din timpul razboaielor, pierderile datorate razboaielor, consecintele proceselor de imbatranire demografica, de reintinerire demografica, migratorii. Ne sunt infatisate cu claritate surplusul si minusul de populatie masculina si feminina la anumite varste. Forma ei la un moment dat este rezultatul evolutiei de lunga durata a variabilelor demografice ce afecteaza numarul populatiei (natalitate, mortalitate, migratie).

Introducere.

Marea Britanie

- Denumire oficială: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

- Capitala: Londra(7,1 mil. loc.).

- Suprafața: 244,1 km².

- Populația: 59,6 mil. loc.

- Densitatea populației: 243,9 loc./km².

- Moneda: lira sterlină.

- Forma de guvernământ: monarhie constituțională.

- Ziua națională: 15 iunie(ziua de naștere a reginei Angliei)

Fig. nr.1- Poziția geografică a Marii Britanii

- Poziția geografică: Este situată în Europa Occidentală. Se desfășoară pe cca. 11° latitudine (între 60°50’ și 49°57’ latitudine N) și 9° longitudine ( între 1°16’ long. E și 8°5’ long. V).

- Vecini: Se învecinează la S cu Marea Mânecii, E Marea Nordului, V Marea Irlandei, SV și NV Oceanul Atlantic.

- Statul insular cuprinde : Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord, Anglia.

- Arhipelagul este constituit din insulua propriu-zisă (Marea Britanie) și peste 450 de insule de mici dimensiuni. Teritoriul statului este format din 2 unități morfostructurale: una de câmpie și podiș în S și E și alta muntoasă în N și V.

- Clima: Prezintă un climat tipic temperat-oceanic cu amplitudini termice foarte mici . Precipitațiile medii anuale scad cde la E la V (în Scoția peste 2000 mm/an iar pe coasta estică 550-700 mm/an.

- Orașe principale: Londra, Leeds, Birmingham, Manchester, Glasgow, Liverpool, Sheffield, Cardiff, Bristol, Belfast și Nottingham.

- Economia: Se disting 3 mari regiuni industriale: conurbația West Midlands- localizată în partea centrală cu centrul principal Birmingham (producător de textile, autoturisme), conurbația Manchester-Liverpool(produse chimice, cauciuc, utilaje industriale), conurbația West Yorkshire(siderurgie, echipamente industriale, produse electronice și electrocasnice).

Mozambic

- Denumire oficială: Republica Mozambic.

- Capitala: Maputo (1.1 mil. loc.).

- Limba oficială: portugheza.

- Suprafața: 812.380 km².

- Populația: 19.1 mil. loc.

- Densitatea populației: 23.4 loc./km².

- Moneda: metical.

- Forma de guvernământ: republică.

- Ziua națională: 25 iunie (este aniversată proclamarea independenței din 1975).

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza geodemografica a statelor Marea Britanie si Mozambi.doc

Bibliografie

-Dumitrache, Liliana, Erdeli, G.,(2001), “Geografia populatiei si asezarilor”, Editura Universitara, Bucuresti. -http://esa.un.org/unpp/
-http://esa.un.org/unup/
- https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html
- www.wikipedia.ro